Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η Λαγκάρντ έχει στο συρτάρι την αναβάθμιση της Ελλάδας

Η Λαγκάρντ έχει στο συρτάρι την αναβάθμιση της Ελλάδας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Λαγκάρντ έχει στο συρτάρι την αναβάθμιση της Ελλάδας

Στα… χέρια της ΕΚΤ και των ισορροπιών που διαμορφώνονται στο διοικητικό της συμβούλιο, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν, βρίσκεται η επιτάχυνση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην πολυπόθητη «επενδυτική βαθμίδα», κατηγορία που ξεκλειδώνει μεγάλες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτό εκτιμά παράγοντας με μεγάλη εμπειρία από τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση που θα ανακοινώσει η Κριστίν Λαγκάρντ, είτε στις 16 Δεκεμβρίου είτε στις αρχές του 2022, αναφορικά με το αν θα διατηρηθεί το waiver για την Ελλάδα, ήτοι η κατ? εξαίρεση συμμετοχή των ελληνικών τίτλων στις πράξεις του Ευρωσυστήματος, θα κρίνει το πότε οι S&P, Moody? s, Fitch και DBRS θα αναβαθμίσουν κατά δύο βαθμίδες το ελληνικό αξιόχρεο.

Χθες, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε εμμέσως στο θέμα. Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα διατηρηθούν οι ευελιξίες του PEPP και μετά τον Μάρτιο του 2022, όπου μία από τις ευελιξίες είναι και το ελληνικό waiver, δήλωσε: Μέσω του έκτακτου προγράμματος PEPP, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να επιδείξουμε την απαιτούμενη ευελιξία όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και το ίδιο ελπίζω ότι θα κάνουμε και στο μέλλον. Πληροφορίες του liberal.gr, αναφέρουν ότι η Γαλλίδα επιθυμεί τη συνέχιση των αγορών ελληνικών τίτλων γιατί θεωρεί ότι η συγκυρία είναι κρίσιμη και ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι η μοναδική χώρα που θα μείνει εκτός στήριξης της ΕΚΤ.

«Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως η πορεία του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, η συνέχιση εφαρμογής της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης, η περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», προσθέτει ο παράγοντας με τον οποίο επικοινώνησε το Liberal.gr, για να συμπληρώσει: Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν πάρει το δρόμο τους και υπάρχει μία σχετική βεβαιότητα για την εξέλιξή τους. Γι? αυτό, αν η ΕΚΤ εφαρμόσει ένα ευέλικτο πρόγραμμα που θα βελτιώνει τις χρηματοδοτικές συνθήκες για την Ελλάδα και δεν θα έχει έκτακτο χαρακτήρα, τότε θα πρέπει να αναμένουμε την αναβάθμιση πολύ πιο γρήγορα από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις και σίγουρα μέσα στο 2022.

Ο ίδιος συμφωνεί, μάλιστα, με την πρόσφατη εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, πως αν δεν υπήρχε η πανδημία η Ελλάδα θα είχε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Στα μοντέλα προβλέψεων που τρέχουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και βάσει αυτών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό η αξιολόγηση της χώρας, λαμβάνεται ως δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μετά το τέλος του PEPP, τον Μάρτιο του 2022. Γιατί πολύ απλά, αυτό αναμένεται να συμβεί με βάση τα έως σήμερα δεδομένα. Αν αυτή η συνθήκη αλλάξει τότε και οι οίκοι αξιολόγησης θα κληθούν να αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στην ΕΚΤ και δεν αποκλείεται να έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις από την Λαγκάρντ στις 16 Δεκεμβρίου. Η εν λόγω απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί και τον Ιανουάριο ωστόσο στην ΕΚΤ θέλουν να τυχόν κερδοσκοπικές κινήσεις πάνω στα ελληνικά ομόλογα, στην περίπτωση που πλησιάζει ο Μάρτιος και δεν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη συμμετοχή τους ή όχι στο πρόγραμμα που θα ισχύσει στη συνέχεια.

Ποια θα είναι αυτή η απόφαση; Αν και όλα είναι πάνω στο τραπέζι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει σύμπνοια στην Ευρώπη υπέρ της συμμετοχής των ελληνικών τίτλων. Επίσης, στη Φρανκφούρτη κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η χώρα μας έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο σε πολλούς τομείς, οπότε δεν υπάρχει λόγος να «τιμωρείται» μένοντας εκτός QE, επειδή δεν έχει προλάβει λόγω πανδημίας να αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα.

Να πούμε εδώ ότι ο οίκος που δίνει την υψηλότερη βαθμολογία σήμερα στην Ελλάδα είναι η Scope Ratings, η αξιολόγησης της οποίας, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ για την επιλεξιμότητα των ομολόγων. Standard & Poor?s, Fitch και DBRS δίνουν αξιολόγηση «ΒΒ», δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, με την S&P και την DBRS να έχουν σταθερό outlook που συνεπάγεται ότι το ελληνικό αξιόχρεο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε ορίζοντα 12-18 μηνών. Από την πλευρά της, η Moody?s δίνει αξιολόγηση «Ba3» που αντιστοιχεί σε «ΒΒ-» της κλίμακας των άλλων οίκων και βάζει την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

 

Κωνσταντίνος Μαριόλης

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text