Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Έργα - ΣΔΙΤ 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς

Έργα - ΣΔΙΤ 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έργα - ΣΔΙΤ 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς

Συνολικά 20 projects με τη μορφή της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα θα βρίσκονται σε εξέλιξη έως το τέλος του 2021, συνολικού προυπολογισμού 3,84 δισ ευρώ, με την Ελλάδα να διαθέτει σε εξέλιξη τα περισσότερα από ποτέ τέτοιου είδους έργα.

Πράγματι, στην Ελλάδα δεν έχουν δημοπρατηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, αντίστοιχης ποσότητας έργα και σε τόσο σύντομο διάστημα, με τους διαγωνισμούς για πολλά από αυτά να έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και με χρηματοδότηση, είτε μέσω κοινοτικών πόρων, είτε Ταμείου Ανάκαμψης.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά ΣΔΙΤ;

Σε περίοπτη θέση στη λίστα βρίσκεται η πολιτεία Καινοτομίας στις πρώην εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην περιοχή του Φαλήρου. Πρόκειται για έργο 60 εκατ. ευρώ με την πρώτη φάση του διαγωνισμού να έχει πραγματοποιηθεί προσελκύοντας τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, το σχήμα Intracom Holdings – Intrakat και τη Dimand Real Estate. Τα σχέδια προβλέπουν την κατασκευή σύγχρονου κτιρίου γραφείων, που θα φιλοξενεί κατά βάση start up εταιρίες τεχνολογίας και πληροφορικής, αλλά και τις μονάδες έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει αναδειχθεί ανάδοχος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης του διαγωνισμού βρίσκεται και το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς (Thess INTEC) στην Περαία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις έρευνας και καινοτομίας που θα υλοποιηθούν σε έκταση 760 στρεμμάτων για τις οποίες η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται σε διαβούλευση. Το οικονομικό αποτύπωμα του έργου στην ελληνική οικονομία τοποθετείται την πρώτη πενταετία της λειτουργίας του, στα 432 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην οδό Πειραιώς, έργο προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ για το οποίο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Άβαξ, η κοινοπραξία Μυτιληναίος-Dimand, η κοινοπραξία Intrakat-Redex, η κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-JCC SAL (λιβανέζικων συμφερόντων) και η Μηχανική.

Με το μοντέλο του ΣΔΙΤ προχωράει και η ομάδα των 12 δικαστικών μεγάρων ανά τη χώρα που έχει προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τους νέους «ναούς» της Δικαιοσύνης που θα κατασκευαστούν σε Έδεσσα, Σέρρες, Κιλκίς, ενώ ορισμένα δικαστήρια θα προέλθουν από την ανακατασκευή των υφιστάμενων, όπως το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Αυτά-τα νέα δικαστήρια στην Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη-έχουν προϋπολογισμό 120 εκατ.ευρώ, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να δύο ακόμη projects ύψους 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή το νέο δικαστικό μέγαρο στο Ηράκλειο και την ανακατασκευή των υφιστάμενων σε Ρέθυμνο και Χανιά. Όπως και τη δημιουργία νέων μεγάρων σε Λαμία και Βόλο και την ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιρίων των δικαστηρίων σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση των δύο ομάδων επτά και έξι περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), δηλαδή ένα σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας. Για το έργο συνολικού προϋπολογισμού 163 εκατ. ευρώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ, Άβαξ, Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ και Intrakat.

Η λίστα και τους τρεις διαγωνισμοί για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών σε Κρήτη, Θράκη και Θεσσαλία, το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και το έργο της κατασκευής και συντήρησης σχολικών κτιρίων στα Χανιά.

Γιώργος Μίχας

 

Πηγή:liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text