Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΚΤ: Αναμένει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της το 2022

ΕΚΤ: Αναμένει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί υψηλότερα στα επόμενα χρόνια σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν νωρίτερα, και θα διαμορφωθεί κοντά στον στόχο της ΕΚΤ το 2022, αναφέρεται σε έρευνα της Τράπεζας.

Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται τώρα να διαμορφωθούν στο 2,3% το 2021 και στο 1,9% το 2022, αναφέρει η έρευνα των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις προ τριμήνου, έκαναν λόγο για 1,9% και 1,5% αντιστοίχως.

"Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απέδωσαν τις ανοδικές αναθεωρήσεις κυρίως στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και στην επίπτωση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα”, ανέφερε η ΕΚΤ.

"Αν και αυτοί οι δύο παράγοντες αναφέρονται και στον προηγούμενο κύκλο εκτιμήσεων, οι πρόσφατες εξελίξεις φάνηκε ότι ήταν πιο έντονες και αναμένεται ότι θα είναι πιο επίμονες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις”, πρόσθεσε.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ήδη κοντά σε διπλάσιο ποσοστό από τον στόχο της ΕΚΤ, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω και πιθανώς να διαμορφωθεί στο 4% στους επόμενους μήνες, λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στον εφοδιασμό, διατηρώντας τις πιέσεις τόσο στις τιμές καταναλωτή όσο και στις τιμές παραγωγού.

Στη συνέχεια θα υποχωρήσει, αλλά πολλά μέλη της ΕΚΤ αναμένουν ότι θα παραμένει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, καθιστώντας την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική πιο εύκολο να αιτιολογηθεί.

Εγκαταλείποντας την εδώ και καιρό στάση της ότι ο πληθωρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινός, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή θα παραμείνει για περισσότερο διάστημα, ασκώντας πιθανώς πιέσεις και για τους μισθούς.

Ωστόσο η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι δεν είναι απαραίτητη κάποια απάντηση καθώς ο πληθωρισμός ακόμη και έτσι θα διαμορφωθεί χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ μόλις επιλυθούν οι πιέσεις στην οικονομία παγκοσμίως, που αποτελούν ως επί το πλείστον αποτέλεσμα του ανοίγματος της οικονομίας μετά την πανδημία.

Μακροπρόθεσμα, το 2026, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 1,9%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,8%.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναβαθμίστηκαν στο 5,1% το 2021 από το 4,7% που αναμενόταν προηγουμένως, ενώ η ανάπτυξη για το 2022 αναμένεται τώρα στο 4,5%, αντίστοιχη με την προηγούμενη εκτίμηση για 4,6%.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text