Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η αγορά προκαλεί κούραση και προβληματισμό, αλλά όχι ανησυχία!

Η αγορά προκαλεί κούραση και προβληματισμό, αλλά όχι ανησυχία!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Όταν ξεκινούσε ο Σεπτέμβριος, υπήρχαν φόβοι ότι επρόκειτο να είναι ένας “κακός” μήνας, σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε, ιστορικά, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι “προβληματικοί” μήνες για τις χρηματιστηριακές αγορές. Αυτό, θα μπορούσε να ισχύει ακόμη περισσότερο φέτος, καθώς ο ανερχόμενος πληθωρισμός συνιστούσε μία σοβαρή απειλή, ενώ, είχε διαφανεί ότι, η εξέλιξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, που “εκτινάχθηκε” μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, θα ακολουθούσε πλέον πιο “ομαλούς” ρυθμούς εξέλιξης.

 

Τελικά, οι φόβοι δεν επαληθεύτηκαν. Οι μεν αμερικανικές αγορές, στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου κινήθηκαν σε ανώτερα ιστορικά επίπεδα, ενώ η αγορά της Αθήνας, για μεν το μήνα Οκτώβριο κατέγραψε κέρδη κατά 3,8%, ενώ, οι ζημιές για το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, περιορίστηκαν μόλις σε -2,7%.

 

Από την άλλη πλευρά όμως, παρά το ότι ίσως δεν εμφανίζεται σε καθημερινή βάση, υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία, κάτι που αποδεικνύεται και από τις πυκνές στατιστικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και την εξέλιξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

 

Μας στεναχωρεί που η αγορά κινείται αργά και μας προβληματίζει αυτή η στασιμότητα. Όμως, δε μας στεναχωρεί. Η ανοδική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, θα “τραβήξει” το Χρηματιστήριο σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ αυτό θα ξεκινήσει να συμβαίνει ακόμη και πριν από την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας.

 

Μερικά ειδικότερα ζητήματα:

 

Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών βρίσκεται στις 867,90 μονάδες και ανεβαίνει με ρυθμό 0,49 μονάδες ανά ημέρα. Η απόσταση της καμπύλης του ΚΜΟ-200 από το ΓΔ είναι 3,39%, ενώ η κατεύθυνση (συντελεστής διεύθυνσης) της καμπύλης του ΚΜΟ-200 είναι ανοδική. Για να υπάρξει αλλαγή στην κατεύθυνση της καμπύλης, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη υποχώρηση του ΓΔ, κάτι που δε θεωρούμε ως πιθανό.

 

Η αξία των συναλλαγών “γύρισε” σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα σήμερα (€ 102,49 εκατομμύρια, από τα οποία € 32,81 ήταν προσυμφωνημένα “πακέτα”, κυρίως στη ΛΑΜΔΑ -εδώ). Δε μας ενθουσιάζει η αξία των συναλλαγών, όμως σ’ αυτή τη φάση αναμονής και στασιμότητας, δε ξέρουμε αν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί μεν να μη μας αρέσει η εξέλιξη, όμως δε μας ανησυχεί ή μας στεναχωρεί. Σκεφτόμαστε πάντα ότι, η στασιμότητα είναι καλύτερη από την πτώση, ενώ, με το σημερινό σχηματισμό των “συνθηκών” και του περιβάλλοντος, η πιθανότερη εξέλιξη της στασιμότητας είναι η άνοδος, παρά η πτώση.

 

Αρχίζουν να μας ανησυχούν τα επιτόκια και κυρίως, η στάση των βασικών κεντρικών τραπεζών (FED και ΕΚΤ) που δείχνουν να ομιλούν με απόλυτο τρόπο ότι, δεν πρόκειται να αυξηθούν τα επιτόκια, βασιζόμενοι στην άποψη ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός.

Και εμείς πιστεύουμε ότι είναι παροδικός, όμως, εμείς δεν καθορίζουμε νομισματική πολιτική.

Η ιστορία δείχνει ότι, όταν τα πράγματα “ζορίζουν”, τότε η στάση των κεντρικών τραπεζών στην επιτοκιακή πολιτική μπορεί να αλλάξει ξαφνικά. Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να αφήσουν και αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό και να μην “κολλούν” στην άποψη ότι, και κατά το 2022 θα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Αν η εξέλιξη του πληθωρισμού συνεχιστεί με τον παρόντα ρυθμό, η αλλαγή της πολιτικής των επιτοκίων μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα. Και αυτό είναι κάτι που θα απογοητεύσει τις αγορές και θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

 

Αργά χθες το βράδυ, επέστρεψα από ένα ιδιωτικό ταξίδι πολλών ημερών στη βόρεια Ελλάδα. Διαπίστωσα ότι, στα ξενοδοχεία δε μπορείς να κάθεσαι να γράφεις σχόλια για την αγορά, αφού σε ταξίδια, συνήθως δε μπορείς να την παρακολουθήσεις. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε να αναφέρουμε ότι θα δημοσιευόταν σχόλιο τις προηγούμενες μέρες.

Θα … “αποζημιώσουμε” όμως για την ασυνέπεια, με αρκετές δημοσιεύσεις κατά την Κυριακή:

α) Θα εξετάσουμε την πορεία της κάθε μετοχής (απόδοση) κατά το μήνα Οκτώβριο και θα σχολιάσουμε το εάν, η πορεία τους υπήρξε σύμφωνη και συνεπής με τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν. Δεν έχουμε ξανακάνει κάτι τέτοιο σε μαζική βάση (για πολλές εταιρίες) και νομίζω θα έχει ενδιαφέρον, στα πλαίσια μιας ερευνητικής προσπάθειας για να δούμε το βαθμό της επίδρασης των αποτελεσμάτων στη μεσοπρόθεσμη πορεία της μετοχής.

β) Θα δημοσιεύσουμε τα κύρια στοιχεία που μας απασχόλησαν στο σεμινάριο της 21/10/2021, μαζί με τις απαντήσεις στο σύνολο των ερωτήσεων που έγιναν -και αυτών που απαντήθηκαν, αλλά και αυτών που δεν πρόλαβαν να απαντηθούν.

 

Καλό Σαββατοκύριακο!


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text