Αρχική | Οικονομία | Διεθνείς Δείκτες | Ευρωζώνη – Υποχώρησε ο όγκος πωλήσεων λιανεμπορίου τον Σεπτέμβριο

Ευρωζώνη – Υποχώρησε ο όγκος πωλήσεων λιανεμπορίου τον Σεπτέμβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωζώνη – Υποχώρησε ο όγκος πωλήσεων λιανεμπορίου τον Σεπτέμβριο

Ο όγκος πωλήσεων του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,2% στην Ε.Ε, τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Eurostat. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο, ο όγκος του λιανικού εμπορίου σημείωσε αύξηση κατά 1,0% στην ευρωζώνη και κατά 0,8% στην ΕΕ.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020, ο προσαρμοσμένος δείκτης λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,5% στην ευρωζώνη και κατά 3,2% στην Ε.Ε.

Μηνιαία σύγκριση ανά κλάδο λιανικής και κράτος-μέλος

Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους λιανικής, στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,5% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ σημείωσε άνοδο στα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό κατά 0,7% και στα καύσιμα αυτοκινήτων κατά 1,1%.

Στην ΕΕ, ο όγκος των πωλήσεων του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 1,3% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε για την κατηγορία τρόφιμα, ποτά και καπνός κατά 0,8% και για καύσιμα αυτοκινήτων κατά 1,0%.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Γερμανία (-2,5%), τη Φινλανδία (-1,9%) και στην Ολλανδία (-1,2%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (+7,1%), τη Σλοβακία (+2,9%) και το Λουξεμβούργο (+2,3%).

Ετήσια σύγκριση ανά κλάδο λιανικής και ανά κράτος μέλος

Στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020, ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 4,4% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, κατά 3,7% για τα μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 0,5% για την κατηγορία τρόφιμα, ποτά και καπνός.

Στην ΕΕ, ο όγκος λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 4,8% στον κλάδο των μη εδώδιμων προϊόντων και στον κλάδο των καυσίμων αυτοκινήτων και κατά 0,8% για την κατηγορία τρόφιμα, ποτά και καπνός.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στο συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (+17,1%), την Εσθονία (+16,8%) και τη Μάλτα (+15,0%). Μειώσεις παρατηρήθηκαν σε Γερμανία (-1,1%), Αυστρία (-0,3%) και Ισπανία (-0,1%).

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text