Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 234 | ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Κάνει προσπάθειες να επιβιώσει

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Κάνει προσπάθειες να επιβιώσει

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Κάνει προσπάθειες να επιβιώσει

 

 

 

 

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ

 

Κάνει προσπάθειες να επιβιώσει

 

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρίας, την 8/10/2021,αποφασίστηκε η έκδοση ομολογιακού δανείου, με μετατρέψιμες ομολογίες, ύψους € 1,5 εκατομμυρίων, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Το δάνειο θα καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση, θα είναι διάρκειας επτά ετών θα αποτελείται από 1.500 ομολογίες ονομαστικής αξίας € 1.000 και η τιμή διάθεσης θα είναι μεγαλύτερη της ονομαστικής αξίας της μετοχής. Τα χρήματα της έκδοσης θα χρησιμοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της εταιρίας, εδώ.

 

Παρά το κερδοφόρο α΄εξάμηνο του 2021, ο Όμιλος Σπύρου, εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το υψηλό επίπεδο των υποχρεώσεων του και την εξυπηρέτηση αυτών. Στο α΄εξάμηνο 2021, δημοσίευσε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους € 13,6 εκατομμύρια. Οι συνολικές υποχρεώσεις έφτασαν τα € 30,0 εκατ. αποτελώντας το 95,1% του συνολικού ενεργητικού (δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ).

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω η διοίκηση προχωρά σε κινήσεις που θα την βοηθήσουν να αναδιαμορφώσει το δανεισμό της. Σε αυτά τα πλαίσια, τον Απρίλιο πραγματοποίησε μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά € 6,5 εκατ. με συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών (κίνηση που όμως δεν ωφελεί στα αποτελέσματα).  Αυτή την περίοδό βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης των δανείων της ποσού € 14,8 εκατ. τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Παράλληλα η διοίκηση έχει καταρτίσει επιχειρηματικό σχέδιο όσον αφορά την επέκταση της σε νέες αγορές του εξωτερικού και σε νέα προϊόντα καθώς εκτιμά την βελτίωση της αγροτικής παραγωγής λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της ζήτησης. Τέλος εξετάζει όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της με αναδιάρθρωση της χρήσης της.

 

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Όμιλος κάνει προσπάθειες για να επιβιώσει. Κατά την άποψή μας, δύσκολα θα το πετύχει. Εκτιμούμε πως, την ίδια άποψη έχει και η αγορά, καθ’ όσον η τιμή της μετοχής παραμένει καθηλωμένη γύρω στα € 0,20. Για το τρέχον έτος εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν στα  € 13,5 εκατομμύρια, ενώ, για μία ακόμη χρήση, θα υπάρξουν ζημιές που θα φτάσουν στα € 1,45 εκατομμύρια.

 

Δείτε περισσότερες ειδήσεις εισηγμένων εταιριών,εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text