Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Περισσότερες κινήσεις και "κυνήγι" απόδοσης, στο Χαρτοφυλάκιό μας

Περισσότερες κινήσεις και "κυνήγι" απόδοσης, στο Χαρτοφυλάκιό μας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ικανοποιημένοι από τη σημερινή άνοδο της τελευταίας μετοχικής επιλογής μας, της ΜΟΤΟ (+10%), θέλησα να έχουμε μια συζήτηση, με τους συνεργάτες της εταιρίας μας, λίγο πριν τους αποχαιρετήσω για το Σαββατοκύριακο.

 

- Βλέπετε ότι η λογική, πάντα στο τέλος νικάει, τους είπα. Στο εξής, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξεις με μικρότερο χρονικό ορίζοντα, αφού, αυτό μας το επιτρέπει η παρούσα φάση της αγοράς. Συνεπώς, θα αναζητούμε πιο έντονα, “ευκαιρίες”, έστω και βραχυπρόθεσμες, αφού πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην απόδοση του χαρτοφυλακίου μας. Και αν σήμερα είμαστε δυό φορές πάνω από το δείκτη (η απόδοσή μας, από την 26/2/20219, είναι 72,5% έναντι 32,1% του Γενικού Δείκτη), κανονικά θα έπρεπε να είμαστε τέσσερις φορές πάνω, τους είπα.

 

- Μα, κύριε Γιάννη, είπε η συνεργάτιδά μου, κα Ρομοσού, με αυτό το τρόπο όμως, παραβαίνουμε την αρχή μας για πραγματοποίηση λίγων πράξεων.

 

Κατ’ αρχάς, χάρηκα που η συνεργάτιδά μου, έστω και από μικρή ηλικία, αντιλαμβάνεται τη σημασία των λέξεων “αρχές” και “συνέπεια”. Όμως, προβληματίστηκα αρκετά, για το πώς θα πρέπει να κινηθούμε.

 

Εξήγησα στους συνεργάτες μου -και τώρα εξηγώ και προς εσάς- ότι, η πραγματοποίηση περισσότερων πράξεων, κατά τη διάρκεια μιας φάσης που βρισκόμαστε “εντός αγοράς”, δε συνιστά παράβαση των βασικών αρχών του συστήματος. Και ας γίνω πιο συγκεκριμένος:

 

Το “απόλυτο σύστημα”, εφαρμοζόμενο επί του Γενικού Δείκτη, παράγει μία σειρά σημάτων, εισόδου και εξόδου από την αγορά.

Ανάλογα με τη χρονική φάση, τις συνθήκες στην αγορά και την προσωπική ιδιοσυγκρασία του, ο κάθε ένας, στο διάστημα που το σύστημα βρίσκεται “εντός αγοράς”, μπορεί να κάνει διάφορες αλλαγές σε μετοχές. Το “σύστημα” δεν προσδιορίζει τί θα αγοράσει και αν θα κάνει μία, δύο, πέντα ή δέκα αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό του (αρκεί βέβαια αυτές να είναι προσεκτικές). Το “σύστημα” προσδιορίζει το πότε κάποιος θα μπει και πότε κάποιος θα βγει από την αγορά.

 

Είναι αλήθεια ότι, η δική μας στάση απέναντι στο “σύστημα” ήταν πάντα συντηρητική. Άλλωστε, όταν έγραφα το βιβλίο για το “Απόλυτο Σύστημα”, στην ουσία, λειτούργησα αναδρομικά, πηγαίνοντας “νοητά” προς τα πίσω και κάνοντας αναδρομικές πράξεις για όλη την περίοδο εξέτασης. Αυτό και είναι λογικό και αναφέρεται στο βιβλίο, αλλά και εγώ το έχω εκφράσει πολλές φορές.

 

Παράλληλα, έχω εκφράσει και κάτι ακόμη: Είναι πολύ διαφορετικό, το να κάνεις μία σιωπηλή έρευνα, όταν γράφεις ένα βιβλίο, χρησιμοποιώντας παλαιότερες τιμές και πολύ διαφορετικό όταν λειτουργείς ένα δημόσιο χαρτοφυλάκιο, το οποίο βλέπουν εκατοντάδες άνθρωποι, με άγνωστο το τί θα γίνει αύριο.

Οταν κάνεις τη σιωπηλή (υπό την έννοια ότι κανένας δε τη γνωρίζει) έρευνα, έχεις τη δυνατότητα να γυρίσεις πίσω στο χρόνο και να αλλάξεις μία παράμετρο και να δεις πώς θα έχει η εξέλιξη με τη νέα παράμετρο.

Όμως, όταν κάνεις μια “ζωντανή εφαρμογή” (όπως κάνουμε τώρα), δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα. Έτσι, μέσα από τη ζωντανή εφαρμογή, είσαι υποχρεωμένος να ψάξεις περισσότερο και καλύτερα. Και αυτό κάνουμε και γι’ αυτό έχουμε ήδη προχωρήσει σε δύο αναθεωρήσεις σε δευτερεύοντα σημεία του συστήματος.

 

Συμπερασματικά, θα προσαρμόζουμε καλύτερα τις στρατηγική του χαρτοφυλακίου, όταν οι συνθήκες μεταβάλλονται. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μία στάσιμη αγορά (έχουμε εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό), ενώ όμως, σημειώνεται μία ανακατάταξη στις μετοχές. Λυπούμαστε που δεν εκμεταλλευτήκαμε άλλες ευκαιρίες όταν τις βλέπαμε και τις επισημαίναμε στο περιοδικό και στα καθημερινά σχόλια. Στο εξής, το χαρτοφυλάκιο θα είναι κάπως περισσότερο “επιθετικό”, σε περιπτώσεις που νιώθουμε σίγουροι για μία κίνηση.

 

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνουν αρκετές ακόμη προδημοσιεύσεις και, σύμφωνα με το όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, εκτιμούμε ότι το περιοδικό θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα το βράδυ.

 

Καλό Σαββατοκύριακο.

 

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text