Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Aνοδικά χωρίς στάση οι τιμές στις κατοικίες – Πώς άντεξαν τα ακίνητα στην πανδημία

Aνοδικά χωρίς στάση οι τιμές στις κατοικίες – Πώς άντεξαν τα ακίνητα στην πανδημία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Aνοδικά χωρίς στάση οι τιμές στις κατοικίες – Πώς άντεξαν τα ακίνητα στην πανδημία

Μπορεί η αγοραστική δύναμη να παραμένει σταθερή, όμως, οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται, όπως φανερώνει το Παρατηρητήριο της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Οι ζητούμενες δηλαδή, τιμές, στις περιοχές που εξετάζει η έρευνα, σε Χολαργό, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Αμπελόκηπους και Περιστέρι, ενισχύθηκαν το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2021, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020 κατά 8,37%. Και σε σχέση με μία διετία πριν αυξήθηκαν κατά 11,14%.

Ηπιότερη, αλλά σημαντική είναι και η άνοδος τιμών για τα διαμερίσματα παλαιότητας που ανέρχεται σε 6,23% και 10,64% συγκριτικά με ένα και δύο χρόνια πριν αντίστοιχα. Στα παλαιότερα διαμερίσματα η ετήσια άνοδος είναι 6,23%. Αντίθετα, από το 2013 έως το 2021 οι τιμές στα παλαιά διαμερίσματα παραμένουν σταθερές, ενώ στα νεόδμητα εμφανίζουν μικρή άνοδο που δεν ξεπερνάει το 10% σε ορισμένες περιοχές.

Η μελέτη καταγράφει ανθεκτικότητα της αγοράς κατοικίας στις επιπτώσεις της πανδημίας εκτιμώντας ότι η άνοδος θα συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο, αλλά με μικρότερη ένταση. Παρότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών δεν έχει ενισχυθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κατά την Geoaxis η αγορά δεν βιώνει συνθήκες φούσκας καθώς η (σημαντική) αύξηση στο κόστος κατασκευής συντηρεί τις  ανοδικές τάσεις στις αξίες.

Οι τιμές ανά περιοχή

Στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα μέσης επιφανείας 83 τ.μ., διάμεσης ηλικίας τεσσάρων ετών και δευτέρου ορόφου, οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (2.784 ευρώ / τ.μ. από 2.589 ευρώ / τ.μ., με ετήσια άνοδο 7,53%). Τη σκυτάλη “παίρνουν” το Παλαιό Φάλξηρο (2.465 ευρώ / τ.μ. από 2.262 ευρώ/ τ.μ. με ετήσια άνοδο 8,97%), το Μαρούσι (2.267 ευρώ / τ.μ. από 2.085 ευρώ/ τ.μ. με ετήσια άνοδο 8,73%), οι Αμπελόκηποι (1.992 ευρώ/ τ.μ. από 1.805 ευρώ / τ.μ. με ετήσια άνοδο 10,36%) και το Περιστέρι (1.615 ευρώ / τ.μ. από 1.520 ευρώ / τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,25%).anodika-choris-stasi-oi-times-stis-katoikies-pos-antexan-ta-akinita-stin-pandimia0

Στα διαμερίσματα παλαιότητας μέσης επιφανείας 87 τ.μ., διάμεσης ηλικίας 41 ετών και δευτέρου ορόφου, οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (1.499ευρώ/τ.μ. από 1.411ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,24%). Ακολουθούν το Παλαιό Φάληρο (1.301 ευρώ/ τ.μ. από 1.225 ευρώ/ τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,20%), το Μαρούσι (1.275 ευρώ/τ.μ. από 1.200 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,25%), το Περιστέρι (1.080 ευρώ/τ.μ. από 1.017 ευρώ /τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,19%) και οι Αμπελόκηπους (1.036 ευρώ / τ.μ. από 975 ευρώ / τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,26%). Όλες δηλαδή, οι περιοχές καταγράφουν τον ίδιο αριθμό αύξησης που είναι της τάξεως του 6,20%.

anodika-choris-stasi-oi-times-stis-katoikies-pos-antexan-ta-akinita-stin-pandimia1

Όσον αφορά τη διαχρονική πορεία των τιμών και συγκεκριμένα από το 2013 έως το 2021, οι τιμές στα νεόδμητα έχουν αυξηθεί κατ’ανώτατο έως 10% σε Αμπελόκηπους και Μαρούσι, ενώ στα παλαιάς κατασκευής ακίνητα παραμένουν σταθερές.anodika-choris-stasi-oi-times-stis-katoikies-pos-antexan-ta-akinita-stin-pandimia2

Ποια ακίνητα άντεξαν στην πανδημία

Σύμφωνα με την έρευνα, τα διαμερίσματα μαζί με τις φοιτητικές εστίες, τις αποθήκες, τα Logistic Centers, τα κέντρα δεδομένων και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στην μείωση αξιών λόγω COVID-19. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών. Η σταδιακή μετατροπή των διαμερισμάτων και σε χώρους εργασίας αναμένεται να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο σχεδίασης και κατασκευής (υλικά, δίκτυα, μονώσεις, κοινόχρηστοι χώροι κλπ). Παρά τις χαμηλές αποδόσεις που προσφέρουν, τα διαμερίσματα θα προστεθούν ως σημαντικό στοιχείο στα χαρτοφυλάκια ΑΕΕΑΠ και επενδυτών τα αμέσως επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ευρύτερα, κατά την Geoxais, η άνοδος θα συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο, ενώ έμφαση θα δοθεί σε ενοικιαζόμενα, παλαιότερα, μεγαλύτερα και αποκεντρωμένα διαμερίσματα.

Σημειώνεται ότι τα συγκριτικά στοιχεία της έρευνας αντιστοιχούν στους διάμεσους των ζητούμενων τιμών πώλησης (ευρώ / τ.μ.), ηλικίας (έτος), επιπέδου (ορόφου) και επιφανείας (τετραγωνικά μέτρα) του δείγματος της μελέτης. Με στόχο να προσεγγιστεί όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα και με μεγαλύτερη ασφάλεια το πιθανό επίπεδο δικαιοπραξίας (πώλησης) σε σχέση με την αρχική ζήτηση που καταγράφηκε, εφαρμόστηκε μειωτικός συντελεστής διαπραγμάτευσης 15% σε όλες τις ζητούμενες τιμές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΣ


Πηγή:moneyreview.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text