Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 234 | Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2021

Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 234 - Νοέμβριος 2021

Ελληνική Οικονομία

Οκτωβρίου -  Νοεμβρίου 2021

5/11/2021

 

Σημαντική αύξηση στον όγκο κεφαλαίων, ο οποίος έχει διοχετευθεί στο ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων διαπιστώνεται στο 9μηνο του 2021, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία των επενδύσεων σε start ups, με παρουσία στην Ελλάδα.Τα ποσά δε, που έχουν αντληθεί είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως λόγω και των συν-επενδύσεων από ξένους επενδυτές. Έτσι, οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρίες στην Ελλάδα ξεπέρασαν στο 9μηνο του 2021 τα 320 εκατ. ευρώ, όταν για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ήταν λίγο πάνω από 145 εκατ. ευρώ.Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις Ελλήνων ιδρυτών, οι οποίες δεν έχουν ούτε έδρα αλλά ούτε κάποια δραστηριότητα στη χώρα μας.Εάν παράλληλα, ληφθούν υπόψη και οι επενδύσεις σε εταιρίες τεχνολογίας, όπως η Hellas Direct και η Viva, οι οποίες φέτος άντλησαν 32 εκατ. ευρώ και 80 εκατ. δολ. αντίστοιχα από διεθνείς επενδυτές και οι οποίες, κατά πολλούς, δεν νοούνται ως νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς βρίσκονται σε αρκετά ώριμη φάση ανάπτυξης, το τελικό ποσό φαίνεται ότι υπερβαίνει τα 420 εκατ. ευρώ.(εδώ)

4/11/2021

Έτος που θα γίνει πράξη η "αλλαγή σελίδας" για την ελληνική οικονομία φιλοδοξεί να αποτελέσει το 2022, αφού το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να αποτινάξει περιορισμούς και δεσμεύσεις που επιβαρύνουν την οικονομία πάνω από μία δεκαετία, ενώ η πραγματική οικονομία θα αρχίσει να αισθάνεται την υψηλότερη οικονομική μεγέθυνση.Αν το 2021 είναι η χρονιά στην οποία η οικονομία θα ανακάμψει από την τελευταία κρίση του κορονοϊού, το 2022 θα έχει "σταθμούς" που θα βάλουν ξανά την Ελλάδα δίπλα στους εταίρους της στην Ε.Ε. Αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα, ίσως από πέρσι, αν δεν μεσολαβούσε η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Η πεποίθησή αυτή έχει εμπεδωθεί και στις αγορές, οι οποίες πλέον δεν έχουν ενδοιασμούς στο να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τούτο διότι, παρά την πανδημία του κορονοϊού, που ήρθε σε μικρό χρονικό διάστημα μετά το τέλος της εποχής των Μνημονίων, αλλά και την ενεργειακή κρίση που ζούμε, μια χώρα με χρέος πάνω από 200% εξασφάλισε και υλοποίησε μέτρα στήριξης περίπου 41,8 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια, ενώ συνέχισε να βελτιώνει τα λάθη του παρελθόντος. (εδώ)

 

Τις καλύτερες προοπτικές των τελευταίων ετών διαθέτει η αθηναϊκή κτηματαγορά, κυρίως τα επαγγελματικά ακίνητα, γραφεία και καταστήματα, σύμφωνα με την έρευνα του Urban Land Institute  και της PriceWaterhouseCoopers για τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων το 2022.Η Αθήνα με κριτήριο της επενδυτικές προοπτικές καταλαμβάνει την 23η θέση στην κατάταξη των Uli και PwC που περιλαμβάνει 31 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Τουρκίας και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Έχει, δηλαδή, βελτιώσει τις επιδόσεις της, σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχε βρεθεί στην 28η θέση. Η θέση της Αθήνας ενισχύεται σημαντικά με βάση τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανόδου των ενοικίων και των τιμών επαγγελματικών χώρων. Η ελληνική πρωτεύουσα δηλαδή, διαθέτει την πρωτοκαθεδρία, με την πεντάδα να συμπληρώνουν η Κοπεγχάγη, το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Μόναχο. Το 2021 η Αθήνα καταλάμβανε την ένατη θέση στην αντίστοιχη κατάταξη.(εδώ)


Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 7% φέτος προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην νέα της έκθεση για τις οικονομίες που χρηματοδοτεί.Για το 2022, η EBRD προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,9% καθώς η ανάκαμψη θα επιταχύνεται και θα προωθούνται σημαντικά έργα υποδομών. Ωστόσο, σημειώνει, παραμένουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι, που συνδέονται κυρίως με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες.Η ελληνική οικονομία, σημειώνει η έκθεση, ανακάμπτει σθεναρά μετά τη μεγάλη συρρίκνωσή της κατά 9% το 2020.

Το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε 4,5% σε τριμηνιαία βάση και περαιτέρω κατά 3,4% στο δεύτερο τρίμηνο. Ο τουριστικός τομέας είχε καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση φέτος, αν και κινείται ακόμη αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα - ρεκόρ του 2019.(εδώ)


Σε μια δύσκολη περίοδο, με άγνωστους παράγοντες επηρεασμού της λειτουργίας της, εισέρχεται η ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά, με το ζητούμενο να είναι πλέον η διατήρηση της οικονομικής υπόστασης των ακτοπλοϊκών εταιριών. Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες για την επιβίωσή τους, καθώς τη δυσκολία αυτή δεν τη διέρχονται μόνες τους αλλά παράλληλα με όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας.Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία περίπτωση τη χρονιά που διανύουμε να καταγραφούν θετικά πρόσημα στην εκμετάλλευση του στόλου παρά μόνο σε ένα μικρό αριθμό εταιριών που εξυπηρετούν αποκλειστικά γραμμές δημοσίου συμφέροντος. Είναι λοιπόν σημαντικό τόσο οι επενδυτές όσο και οι χρηματοδότες των εταιριών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με σύνεση ώστε να αποφύγουν την άμεση κατάρρευσή τους. Στην ίδια όχθη ο άλλος εταίρος της αγοράς, που είναι το κράτος, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς τη στήριξή του δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να διατηρήσει το δίκτυο θαλάσσιων μεταφορών της χώρας.(εδώ)


3/11/2021


Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με ταχύ ρυθμό, όπως σημειώνεται στο τετραμηνιαίο περιοδικό του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών  «Οικονομικές Εξελίξεις». Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η ακρίβεια δημιουργεί αβεβαιότητα.Σύμφωνα με την εκτίμηση του Κέντρου, μετά από μία δραματική ύφεση της τάξεως του 9,0% το 2020, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μία σημαντική ανάκαμψη «τύπου V» και όχι U. Ουσιαστικά, τονίζεται, αυτό που βλέπουμε είναι μία επαλήθευση της θεωρίας του ελατηρίου. Και δεν είναι μόνο τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου που επαληθεύουν αυτήν την εκτίμηση. Είναι και οι εκτιμήσεις των ξένων και εγχώριων οίκων και επενδυτικών τραπεζών που ανεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης για το 2021 γύρω στο 8%, αρκετά υψηλότερα από το αναθεωρημένο 6,1% της κυβέρνησης.(εδώ)

 

2/11/2021


Ισχυρό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκαλεί το κύμα ανατιμήσεων που κατακλύζει την ελληνική αγορά. Υπολογίζεται ότι η μέση επιβάρυνση των νοικοκυριών, μόνο από τις αυξήσεις στην ενέργεια, στα ενοίκια και σε βασικά είδη τροφίμων αυξάνεται από περίπου 59 ευρώ έως 166 ευρώ τον μήνα!Από τους υπολογισμούς αποκαλύπτεται η μεγάλη επιβάρυνση στα καθαρά εισοδήματα, τις οποίες αποδοχές στραγγάλιζαν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, τα υψηλά ενοίκια και οι φόροι.Η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης αποτελεί για τα νοικοκυριά ακόμα μία πηγή αβεβαιότητας και ανησυχίας, δεδομένου ότι οι μισθοί έχουν μείνει καθηλωμένοι τα τελευταία χρόνια και τα έξοδα αυξάνονται.(εδώ)


1/11/2021


Tο Ελληνικό μπορεί να είναι ένα εμβληματικό project της Lamda Development αλλά στη πραγματικότητα λειτουργεί ως ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης επενδύσεων και υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων.Ενδεικτικό αλλά απολύτως χαρακτηριστικό το παράδειγμα της στρατηγικής συμφωνίας ανάμεσα στην Lamda Development και την ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Η συμφωνία των δύο πλευρών έχει να κάνει με την από κοινού ανάπτυξη δύο πολυτελών ξενοδοχείων και των συνοδευτικών τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη θα ξετυλιχθεί την περίοδο της πρώτης φάσης του project δηλαδή από τώρα έως και τα επόμενα 5 χρόνια.Ένα δεύτερο παράδειγμα, έχει να κάνει με το retail park που θα αναπτυχθεί με «πρόσωπο» επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης με την καθοριστική παρουσία και συμμετοχή του Ομίλου Fourlis. Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία του Retail Park υπολογίζεται σε 55 εκατ. ευρώ.(εδώ)

 

Οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit δεν υποτιμούν δύο ακόμη σημαντικούς κινδύνους: Αφενός, τα ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών σε πολλές χώρες του πλανήτη, εξαιτίας των παράλληλων κρίσεων. Και, αφετέρου, της εκδήλωσης σοβαρών φαινομένων ξηρασίας που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν λιμό.Οι αναλυτές του EIU εκτιμούν ότι υπάρχει «πολύ υψηλή πιθανότητα» να εκδηλωθούν τέτοιου είδους φαινόμενα στη διάρκεια των επόμενων δύο ετών (2022 και 2023) – τόσο στις δημοκρατίες της Δύσης όσο και στα αυταρχικά καθεστώτα. Προφανώς δε, αυτό θα συμβεί λόγω των παράλληλων κρίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και των μη ικανοποιητικών απαντήσεων που δίνονται από τους κυβερνώντες. Ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιοι θεωρούν πως οι επιπτώσεις από αυτές τις αναταραχές για την οικονομία και τις επιχειρήσεις θα είναι «χαμηλές». Κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν θα αποθαρρυνθούν και η ανάκαμψη δεν θα εκτροχιαστεί.(εδώ)


Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με ταχύ ρυθμό, όπως σημειώνεται στο τετραμηνιαίο περιοδικό του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) «Οικονομικές Εξελίξεις». Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η ακρίβεια δημιουργεί αβεβαιότητα.Σύμφωνα με την εκτίμηση του Κέντρου, μετά από μία δραματική ύφεση της τάξεως του 9,0% (σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) το 2020, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μία σημαντική ανάκαμψη «τύπου V» και όχι U. Ουσιαστικά, τονίζεται, αυτό που βλέπουμε είναι μία επαλήθευση της θεωρίας του ελατηρίου. Και δεν είναι μόνο τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου που επαληθεύουν αυτήν την εκτίμηση. Είναι και οι εκτιμήσεις των ξένων και εγχώριων οίκων και επενδυτικών τραπεζών που ανεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης για το 2021 γύρω στο 8%, αρκετά υψηλότερα από το αναθεωρημένο 6,1% της κυβέρνησης: Στο 7,5% η Εθνική Τράπεζα, στο 7,8% η UBS, η Oxford Analytics και η Moody’s Analytics, στο 7,9% το ΚΕΠΕ, στο 8% το ΙΟΒΕ, στο 8,5% η Capital Economics και στο 8,6% η Scope Ratings. (εδώ) και (εδώ)


29/10/2021


Εκτροχιάστηκε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στο τετράμηνο Ιουλίου-Οκτωβρίου. Στο διάστημα αυτό, με στοιχεία, η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας σκαρφάλωσε στα 138,18 ευρώ τη μεγαβατώρα από 45,13 ευρώ/MWh που ήταν στην αντίστοιχη περίοδο του 2020 .Παρουσιάζει, με άλλα λόγια, υπερτριπλασιασμό, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, αυτό το ανεξέλεγκτο πλέον άλμα στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται να καθιστά «σταγόνα στον ωκεανό» τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, προς το παρόν, μόνο για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.(εδώ)


Αναζωπύρωση της πληθωριστικής φωτιάς  καταγράφουν οι τιμοληψίες της Στατιστικής Αρχής στην αγορά, σηματοδοτώντας άνοδο του δείκτη στη περιοχή του 3% που αποτελεί ρεκόρ 10ετίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι πιέσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, καθώς το κύμα ανατιμήσεων δεν αναμένεται να «ξεφουσκώσει».Η έξαρση της ακρίβειας προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο δεδομένου ότι πλήττει τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, απειλώντας με συρρίκνωση την κατανάλωση που αποτελεί κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης. Παράλληλα υπονομεύει την αντισταθμιστική ισχύ του πακέτου στήριξης των 500 εκατ. ευρώ, βάζοντας στο τραπέζι το σενάριο ενίσχυσης και επέκτασης των παρεμβάσεων για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.(εδώ)


Συνολικά 20 projects με τη μορφή της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα θα βρίσκονται σε εξέλιξη έως το τέλος του 2021, συνολικού προϋπολογισμού 3,84 δισ ευρώ, με την Ελλάδα να διαθέτει σε εξέλιξη τα περισσότερα από ποτέ τέτοιου είδους έργα.Πράγματι, στην Ελλάδα δεν έχουν δημοπρατηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, αντίστοιχης ποσότητας έργα και σε τόσο σύντομο διάστημα, με τους διαγωνισμούς για πολλά από αυτά να έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και με χρηματοδότηση, είτε μέσω κοινοτικών πόρων, είτε Ταμείου Ανάκαμψης.(εδώ)

 

Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα 13 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια δεν πρόκειται να επηρεάσουν την λειτουργία των αερολιμένων, ενώ θα είναι «αθέατες» από τους επιβάτες, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές. Ο λόγος για τα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ, τα οποία ανήκουν στο πεδίο ευθύνης του Δημοσίου, θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αποσκοπούν στη συμμόρφωση των περιφερειακών αεροδρομίων με τις προδιαγραφές πιστοποίησης του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας. Το 2017, οπότε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια παραχωρήθηκαν στη Fraport Greece, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προχώρησε στην πιστοποίησή τους, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας, οι οποίες αφορούν όλα τα επιχειρησιακά δεδομένα των υποδομών, τις διαδικασίες λειτουργίας, αλλά και τη μορφή οργάνωσης ενός σύγχρονου αερολιμένα.(εδώ)

 

Ο δείκτης ανάκαμψης για την Ελλάδα έφτασε στις 101,2 μονάδες από τις 96,1 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Βασικός υποδείκτης που ευθύνεται για την αλλαγή αυτή είναι αυτός της αγοράς εργασίας ο οποίος ανέκαμψε σημαντικά κατά την εβδομάδα αυτή μετά τη μείωση της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι ο υποδείκτης της αγοράς εργασίας αυξήθηκε κατά 6,7 μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή ο υποδείκτης της υγείας επιδεινώθηκε καθώς παρουσίασε μείωση κατά 1,6 μονάδες. Δυστυχώς, κατά την εβδομάδα αυτή αυξήθηκαν σημαντικά τα κρούσματα (3210 κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από 2441 κατά μέσο όρο κατά την προηγούμενη εβδομάδα), οι θάνατοι (36 κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από 34 κατά μέσο όρο κατά την προηγούμενη εβδομάδα), αλλά και ο δείκτης θετικότητας των τεστ που πραγματοποιούνται (14,7% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από 12,7% κατά μέσο όρο κατά την προηγούμενη εβδομάδα). Οι υπόλοιποι υποδείκτες παρέμειναν σταθεροί. (εδώ)

 

Ποσοστό της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δαπανά πλέον ετησίως η Ελλάδα για Έρευνα και Ανάπτυξη έναντι ποσοστού 1,28% το 2019. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα μας στην 13η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον δείκτη “Ένταση Ε&Α”, που εκφράζει τις δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ.Παρά την αύξηση των δαπανών της Ελλάδας για Ε&Α, η χώρα μας υστερεί σημαντικά έναντι πολλών ευρωπαϊκών κρατών, που επενδύουν σαφώς περισσότερα κονδύλια για τον τομέα της έρευνας. Για παράδειγμα, η Σουηδία που ηγείται της ευρωπαϊκής κατάταξης, δαπανά το 3,4% του ΑΕΠ της σε Ε&Α, ποσοστό υπερδιπλάσιο αυτού της Ελλάδας.Μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις σε Ε&Α δίνουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με την Αυστρία να κατακτά τη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας για το 2020, επενδύοντας ετησίως το 3,19 του εθνικού ΑΕΠ σε Ε&Α. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η Γερμανία με ποσοστό 3,18%, ενώ έπονται η Δανία, το Βέλγιο και η Φινλανδία.(εδώ)

 

27/10/2021

 

Η υψηλή ρευστότητα στις αγορές, τα χαμηλά επιτόκια και το success story της ελληνικής οικονομίας, η οποία δανείζεται πλέον με αρνητικά επιτόκια, έχουν ανοίξει τους κρουνούς των αγορών και για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΒΑ, καθώς ΤτΕ, ΕΚΤ και SSM προτρέπουν τις τράπεζες να αξιοποιήσουν την τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία για ενίσχυση των κεφαλαίων τους, οι ελληνικές τράπεζες είχαν ανακοινώσει στις αρμόδιες αρχές ότι οι αντλήσεις κεφαλαίων το 2021 θα ανέρχονταν σε 4 δισ.Ωστόσο, οι τέσσερις συστημικές έχουν ξεπεράσει τον στόχο αυτόν, αντλώντας κεφάλαια ύψους 3,1 δισ. ευρώ μέσω ομολογιακών εκδόσεων και 2,2 δισ. ευρώ μέσω αυξήσεων κεφαλαίου μέσα στο έτος. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, σημαντική ήταν η συμβολή του προγράμματος Ηρακλή από τα τέλη του 2019, όταν ξεκίνησαν οι αξιολογήσεις των senior notes σε επενδύσιμη βαθμίδα (ΒΒ-) για τις αποτιμήσεις των τιτλοποιήσεων, οι οποίες έφεραν την ελληνική αγορά σε επαφή με μεγάλα funds του εξωτερικού. Στη συνέχεια, από τα μέσα του 2019 ξεκινά κατακόρυφη μείωση του κινδύνου της χώρας, ενώ τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ έριξαν τις αποδόσεις διεθνώς.(εδώ)

 

Η ευφορία που έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η ανάκαμψη της οικοδομής συνοδεύεται πλέον από προβληματισμό. Κάθε παράγοντας κόστους γνωρίζει συνεχείς αυξήσεις, σπρώχνει προς τα πάνω τις τιμές και απειλεί να φρενάρει τη ζήτηση, την ώρα που αυτή έχει αναθερμανθεί. Κατασκευαστές που έχουν ξεκινήσει οικοδομές βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να τινάζονται στον αέρα, με κίνδυνο να μη μπορούν να τις ολοκληρώσουν και να υποστούν συντριπτικές απώλειες. Ταυτόχρονα ανατρέπονται και οι προϋπολογισμοί αγοραστών που έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια και τώρα βλέπουν τις τιμές των κατοικιών να τραβούν την ανηφόρα με αποτέλεσμα να καλούνται να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν.(εδώ)

 

26/10/2021


Με το βλέμμα στα έσοδα του Οκτωβρίου βρίσκεται αυτό τον καιρό το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να διαπιστώσει αν η υπέρβαση κατά 1,1 δισ. για το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου ήταν συγκυριακή ή θα έχει συνέχεια. Οι προσδοκίες εντοπίζονται και στους άμεσους, αλλά και τους έμμεσους φόρους. Κατ' αρχάς το Υπουργείο θα περιμένει την ανταπόκριση των πολιτών στη δόση εισοδήματος και στην τριπλή δόση ΕΝΦΙΑ. Από τις πληρωμές αναμένονται έσοδα ύψους 2,2-2,3 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής στο εννεάμηνο οι φόροι εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καταγράφουν υπέρβαση έναντι των στόχων κατά 615 εκατ. ευρώ.(εδώ)

 

Υψηλές αυξήσεις μισθών – ανάλογες με την αύξηση του ΑΕΠ – θα δοθούν εντός του 2022, έτσι ώστε να «επιστρέψει στους εργαζόμενους και την κοινωνία» το μέρισμα που τους αναλογεί από την ανάπτυξη.Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για την υιοθέτηση υψηλών ποσοστών αυξήσεων για τα κατώτατα όρια μισθών εντός του 2022, γεγονός που θα συμπαρασύρει αναλόγως και τις υπόλοιπες κατηγορίες αμοιβών.«Η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, αποφασίσθηκε παρότι η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση εξαιτίας της πανδημίας», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε «τώρα που η οικονομία καταγράφει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης θα πρέπει να δοθεί το ανάλογο μέρισμα στους εργαζόμενους».(εδώ)

 

Αύξηση του κριτηρίου του χρέους από το 60% στο 100% του ΑΕΠ, διατήρηση του κανόνα της προσαρμογής του χρέους που προβλέπει ετήσια μείωση κατά το 1/20 της διαφοράς του χρέους κάθε χώρας από το μέγιστο αποδεκτό όριο και πρωτογενή πλεονάσματα για τις "υπερχρεωμένες" χώρες, μόνο όμως αν οι χώρες αυτές είναι σε ανάπτυξη και δεν έχουν επενδυτικό κενό, προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι αλλαγές που προτείνει ο ESM, συμβαδίζουν σε μεγάλο βαθμό και με τις θέσεις της Ελλάδας για τον κανόνα του χρέους, αφού αυξάνουν την οροφή στο 100% του ΑΕΠ και ενώ διατηρούν - για νομικούς κυρίως λόγους - την ετήσια μείωση στο 1/20 θέτουν ως παράμετρο για την εφαρμογή σε "υπερχρεωμένες" χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, να βρίσκονται σε ανάπτυξη και να μην παρουσιάζουν επενδυτικό κενό, όπως η χώρα μας.(εδώ)

 

«Ξόδεψε τώρα, ανησυχείς αργότερα» είναι το μήνυμα που πήρε η HSBC εξετάζοντας όλα τα προσχέδια προϋπολογισμών που υπέβαλαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις Βρυξέλλες για το 2022.Όπως σημειώνει η ομάδα οικονομολόγων του επενδυτικού οίκου υπό τον Fabio Balboni, οι ισχυρές επιδόσεις των ευρωπαϊκών οικονομιών για το 2021 οδηγούν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν χαμηλότερους στόχους για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, σε σχέση με την άνοιξη. Και επίσης, βελτιώνουν το σημείο εκκίνησης για το 2022.Όμως, αντί να βάλουν στην άκρη τα απροσδόκητα έσοδα, ώστε να μειώσουν τα ελλείμματα και τα χρέη γρηγορότερα, οι κυβερνήσεις τα ξοδεύουν όσο μπορούν, ελπίζοντας να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη.(εδώ)

 

Τις οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό καταγράφει το Οικονομικό Δελτίο της Πειραιώς. Οπως σημειώνει, σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 η ύφεση διαμορφώθηκε στο -9,0% (προηγ. εκτίμ. -8,2%), το ονομαστικό ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στα €165,3 δισεκ. (προηγ. εκτίμ.: €165,8 δισεκ.), το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είναι της τάξεως του 10,1% και το χρέος έφτασε στο 206,3% του ΑΕΠ.Οι μεταβολές στα παραπάνω μεγέθη αναμένεται να αποτυπωθούν στην έκθεση Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 .Ωστόσο, μια πρώτη εικόνα για την πολιτική του 2022 αντλούμε από το Προσχέδιο . Ειδικότερα, το 2021 η οικονομία θα παρουσιάσει έλλειμμα -€17,7 δισεκ., μέγεθος που αναμένεται να περιοριστεί το 2022 στα -€6,8 δισεκ. (-3,6% του ΑΕΠ). Το 2022 το πρωτογενές ισοζύγιο θα διαμορφωθεί στο -1,1% του ΑΕΠ, ενώ και για το 2022 υπάρχει άρση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τους όρους ενισχυμένης εποπτείας στο 3,5% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί στα €355 δισεκ. (190,4% του ΑΕΠ) από €350 δισεκ. το 2021.(εδώ)

25/10/2021

Όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών, φαίνεται ότι η εκτίμηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, 6,1% είναι απολύτως ρεαλιστική, ίσως και συντηρητική. Οι συζητήσεις πάντως που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και με τους θεσμούς και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες οδηγούν σε άλμα του ρυθμού Ανάπτυξης στο 7%-7,5% για το 2021.Ο βασικότερος παράγοντας ασάφειας παραμένει η πορεία της πανδημίας και το πώς θα εξελιχθούν οι τελευταίοι μήνες του 2021. Αυτό σημαίνει πως εάν οι τελευταίοι μήνες του έτους κρύβουν «φούντωμα» της πανδημίας θα έχουμε περαιτέρω μέτρα στήριξης ή ακόμη και επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης. Ο δεύτερος άγνωστος παράγοντας έχει να κάνει με την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος. Στον λογαριασμό τελευταίες αλλά όχι μη σημαντικές προστίθενται  και  πιθανές δυνητικές αναθεωρήσεις από την ΕΛΣΤΑΤ.  Η τελική επικαιροποίηση των στοιχείων του 2020,  θα δείξει ποια θα είναι η τελική επίδραση για το  2021. (εδώ)


22/10/2021

 

Ανέλπιστα καλές επιδόσεις εμφανίζει ο τουριστικός τομέας, βγαίνοντας από τη μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας με έσοδα από την φετινή σεζόν πολύ υψηλότερα των αρχικών προβλέψεων, καθώς όλα δείχνουν ότι «κλειδώνουν» σε ποσό άνω των 10 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται ακόμη καλύτερη επίδοση, έως και στα 12 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα των εσόδων του 2019. Η τουριστική βιομηχανία πήγε απρόσμενα καλά φέτος, ξεπερνώντας ακόμη και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις επαγγελματιών και θεσμικών παραγόντων του κλάδου, αφήνοντας άριστες παρακαταθήκες για ένα ακόμη πιο εξαιρετικό 2022. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πως τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 55% των εισπράξεων του 2019 (18,2 δισ. ευρώ), ενώ υπάρχουν και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για έσοδα 11-12 δισ. ευρώ, ήτοι άνω του 60% συγκριτικά με τα προ διετίας επίπεδα. (εδώ)

 

Ανθεκτικότητα επέδειξε το μεγαλύτερο μέρος των χωρών που στηρίζεται κατά βάση στον τουριστικό κλάδο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στο σοκ της πανδημίας, όπως εκτιμά η Moody's.Για την Ελλάδα, με βάση του δείκτες της Moody's, τόσο το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού όσο και η προθυμία των πολιτών για εμβολιασμό διαμορφώνεται στο 73%. Παράλληλα, πολύ υψηλό (88%) είναι το ποσοστό των τουριστών που ταξιδεύουν αεροπορικώς στη χώρα, γεγονός που μπορεί να ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους, ενώ στο 7% είναι αυτοί που ταξιδεύουν με το αυτοκίνητο, με το 9% να καλύπτεται από τουρίστες εκτός ΕΕ. Η άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουριστικού κλάδου στο εγχώριο ΑΕΠ αγγίζει το 21%, όπου ο διαχωρισμός της άμεσης καλύπτει το 8%. Επιπλέον, οι αφίξεις τουριστών καλύπτουν το 262% του πληθυσμού, ενώ ο εγχώριος τουρισμός καλύπτει του 27% του συνολικού.(εδώ)


21/10/2021

 

Η αξία πωλήσεων των επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών περιορίστηκε σημαντικά το 2020 και διαμορφώθηκε σε €8,3 δισ. έναντι €11,8 δισ. το 2019, καταγράφοντας μείωση 30%. Παράλληλα, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε το 2020 κατά 13,5% (σε 11.674 χιλ. μετρικούς τόνους από 13.503 χιλ. μετρικούς τόνους το 2019) εξαιτίας του δραστικού περιορισμού της ζήτησης που προκλήθηκε από την υγειονομική κρίση. Επομένως, η μείωση στην αξία των πωλήσεων το 2020 οφείλεται στον μικρότερο όγκο πωλήσεων, αλλά κυρίως στη χαμηλότερη μέση τιμή πώλησης των προϊόντων. Τα καθαρά κέρδη του κλάδου (μετά από φόρους) κυμάνθηκαν σε αρνητικά επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε -€33,7 εκατ. το 2020 από €56,1 εκατ. το 2019. Το αποτέλεσμα αυτό επηρεάστηκε από τη σημαντική υποχώρηση στα μικτά κέρδη (-27,5%) σε συνδυασμό με την περιορισμένη μείωση των συνολικών δαπανών (-4%).(εδώ)

 

Στο 75,8% των εισπράξεων του Αυγούστου του 2019 διαμορφώθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις του Αυγούστου φέτος και έφτασαν τα 3.112,4εκατ. ευρώ έναντι 4.182,5 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2019.Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος οι τουριστικές αφίξεις και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση (με τον ίδιο περίπου ρυθμό: 125%) το 2021 σε σύγκριση με το 2020.Επίσης, σύμφωνα πάντα με το ισοζύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οκτάμηνο φέτος οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 79,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 135,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ των εισπράξεων του 2019.(εδώ)

 

Yψηλό ρυθμό ανάκαμψης για φέτος της τάξης του 8%-8,5% και υποχώρηση στο 4% για το 2022 προβλέπει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στη τριμηνιαία έκθεσή του, ενώ για την επόμενη χρονιά έχει και εναλλακτικό σενάριο, σε περίπτωση αναζωπύρωσης της πανδημίας, με ρυθμό 2%-2,5%. Κινδύνους εντοπίζει το ΙΟΒΕ και από ενδεχόμενες επιταχυνόμενες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και διαταραχές στις αγορές, που θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης σε ευάλωτες οικονομίες, όπως η ελληνική.Οπως υποστήριξε, οι πολιτικές στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν μεν κρίσιμες για την άμβλυνση της ύφεσης πέρυσι και την ενίσχυση της ανάκαμψης φέτος, αλλά θα πρέπει να αντιστραφούν προς μηδενικό έλλειμμα το 2022 και πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1% του ΑΕΠ στη συνέχεια.(εδώ)

20/10/2021

 

Παράθυρο για τη διανομή μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες τον Δεκέμβριο ανοίγει η πορεία των φορολογικών εσόδων του 9μηνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 943 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2022 – 2025.Η εικόνα που εμφανίζουν οι φορολογικές εισπράξεις στέλνει σημάδια ταχύτερης ανάκαμψης φέτος, πάνω από 6,1% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και εφόσον διαπιστωθεί ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων έχει μόνιμα χαρακτηριστικά τότε δημιουργείται ένα μαξιλάρι για τη χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021.Το οικονομικό επιτελείο δίνει προτεραιότητα στην περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν θα ληφθούν αποφάσεις για πρόσθετες ελαφρύνσεις και τη χορήγηση κάποιας έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.(εδώ)


Η τάση του ελληνικού χρέους έως το 2060 είναι ευνοϊκή, παρά την αύξησή του στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα.Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της μελέτης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ, η οποία δεν χρειάζεται να λάβει δημοσιονομικά μέτρα για να αποτρέψει μία αύξηση του χρέους της.Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οφείλεται εν μέρει στη μείωση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μετά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και εν μέρει στο σχετικά υψηλό αρχικό διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας. Η δημοσιονομική πίεση λόγω των υψηλότερων δαπανών που θα κάνει η Ελλάδα στο μέλλον για τόκους του δημόσιου χρέους καθώς και λόγω των υψηλότερων δαπανών για υγειονομική περίθαλψη αντισταθμίζεται από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τη δυναμική του δημόσιου χρέους.(εδώ)


Διατηρεί την overweight στάση της για τις ελληνικές μετοχές η HSBC καθώς, όπως τονίζει, εκτιμά ότι η ελληνική αγορά θα δεχθεί σημαντική ώθηση από τον συνδυασμό δύο παραγόντων: της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών.Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και οι προοπτικές του κλάδου είναι βασικό σημείο της overweight θέσης που τηρεί συνολικά για την Ελλάδα.Σε ό,τι αφορά τον παράγοντα "ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας", η HSBC επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, έχοντας σημειώσει δυναμικό ριμπάουντ στο ΑΕΠ τόσο το α’ όσο και το β’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ξεπεράσει το επίπεδο πριν από την κρίση της πανδημίας.(εδώ)



Διατηρεί την πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία στο 8,8% φέτος η Citigroup, που είναι η υψηλότερη που έχει δοθεί από διεθνή οίκο, δίνοντας έτσι συνέχεια στο μπαράζ των θετικών καταλυτών γύρω από την Ελλάδα. Παράλληλα εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να δέχονται τη στήριξη της ΕΚΤ και μετά το PEPP.Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα στη νέα της έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, παρά το γεγονός ότι Ελλάδα έχει σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη πτώση των τουριστικών εισροών από το ξέσπασμα της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης.(εδώ)


19/10/2021


Παρά τις μειώσεις φόρων, που είχαν ως στόχο την ελάφρυνση των βαρών για την μεσαία τάξη, η Ελλάδα παρέμεινε 29η ανάμεσα σε 37 χώρες του ΟΟΣΑ στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύει το ΚΕΦίΜ στη χώρα μας σε συνεργασία με το Tax Foundation. Και τούτο γιατί και άλλες χώρες μείωσαν τους φόρους, ενώ κάποιες αδυναμίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος επιμένουν. Συγκεκριμένα η χώρα μας συγκέντρωσε 57,5 στο συνολικό σκορ του Δείκτη για το 2021, σημειώνοντας ελαφρά μόνο βελτίωση από το συνολικό σκορ του 57,2 του 2020, όταν και πάλι κατετάγη 29η.(εδώ)


Αυξημένα περιθώρια και νέα δυναμική για στοχευμένες παροχές και μέτρα στήριξης ως τα τέλη του 2021, περισσότερες φοροελαφρύνσεις το 2022, αλλά και μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τη νέα χρονιά, αποκτά η ελληνική οικονομία.Για πρώτη φορά στα χρονικά, τα “παζάρια” με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την 12η Αξιολόγηση, μόνο θετικές εκπλήξεις φαίνεται πως κρύβουν, για επιπλέον θετικά μέτρα πέραν όσων που ήταν ήδη γνωστά και έχουν περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού.Τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά (με ημερομηνία αναφοράς έως 30 Σεπτεμβρίου) οδηγούν σε εκτιμήσεις καλύτερες και από αυτές που απέστειλε στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών.(εδώ)


Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  αναπτύσσονται δυναμικά, καθώς οι συνθήκες της αγοράς, οι πολιτικές αποφάσεις, οι επενδύσεις και η πρόοδος της τεχνολογίας, ωθούν την καθαρή ενέργεια σε νέα ύψη. Ωστόσο, η συμφόρηση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας, θα χρειαστεί προσοχή, καθώς ενδέχεται να αποτελέσει πρόκληση για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αυτό προκύπτει από την 58η έκδοση της εξαμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), η οποία υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια ενσωμάτωσης ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού πόρων, θα θέσει υπό πίεση τις υποδομές δικτύου, με τις απαραίτητες επενδύσεις για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών μεταφοράς ενέργειας παγκοσμίως, να αποτελούν σημαντική πρόκληση.(εδώ)


Mε την ελληνική οικονομία να αντιμετωπίζει δύο παράλληλες κρίσεις το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά του ένα κρίσιμο δίμηνο αξιολογήσεων και επίτευξης στόχων, ενόψει μάλιστα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022. Κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο καλούνται να λύσουν μία δύσκολη εξίσωση προκειμένου να επιτύχουν μία στοχευμένη κοινωνική πολιτική έναντι της ακρίβειας, να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις περί ελαφρύνσεων και ταυτόχρονα να κινηθεί η οικονομία εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων.Τα «ραντεβού» του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου είναι πυκνά. Πέραν των διαβουλεύσεων για τη 12η αξιολόγηση με τους Θεσμούς, η ελληνική οικονομία αναμένει την «ετυμηγορία» από τον οίκο S&P, o οποίος έχει κατατάξει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία ΒΒ, δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, ενώ στις 19 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει και η αξιολόγηση από τη Moody’s.(εδώ)


18/10/2021


Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο μετά και την αύξηση 29% που κατέγραψαν τα φορολογικά έσοδα το Σεπτέμβριο σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί. Αν η εικόνα αυτή συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και μάλιστα διαπιστωθεί ότι έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά τότε εκτιμάται ότι και η ανάκαμψη θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις για το 2021 και θα υπάρξει το απαιτούμενο δημοσιονομικό περιθώριο για επιμήκυνση των μέτρων ή ακόμα και για μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης του εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, θα πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία συγκράτησης του ελλείμματος και των αναγκών που τυχόν προκύψουν για μέτρα στήριξης.Η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της πορείας των εσόδων και του  ΑΕΠ θα μπορούσε κανείς να πει ότι το ΑΕΠ πιθανόν να κινηθεί κατά 2% υψηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις για την πορεία του όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Δηλαδή να ξεπεράσει την πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,1% που καταγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022.(εδώ)


Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής. Σύμφωνα με τον κ. Μαχαίρα, μέχρι τώρα ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους κόμβους της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης, παραγωγούς, μεταποιητές, προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα. Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).Τα αποτελέσματα μελέτης του ΙΕΛΚΑ δείχνουν ότι η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες, αλλά παράλληλα καλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου. (εδώ)


Νέα ένεση ρευστότητας για χιλιάδες επιχειρήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω της αποπληρωμής του μεγαλύτερου τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση σχεδιάζει να ρίξει στην αγορά περί τα 1,8 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου ποσό το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρήσεις μετά τις δυσκολίες που πέρασαν την περίοδο 2020-2021 με την πανδημική κρίση. Ο σημαντικότερος όμως λόγος για την ενίσχυση αυτή έγκειται στη δέσμευση του κράτους προς τους θεσμούς να ελαχιστοποιήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους. Στην προσπάθεια, λοιπόν, εξόδου τον Ιούνιο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δώσει λύση σε ένα από τα αγκάθια που κουβαλάει από την αρχή των Μνημονίων. Ο μοναδικός δρόμος, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι να πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να μείνει ένα μικρό ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ ή διαφορετικά 0,2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ανέρχονται στο ποσό 1,8 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων το ποσό φθάνει τα 2,129 δισ. ευρώ.(εδώ)

 

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει «κλείσει το μάτι» για την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη την ειδική περίπτωση των ελληνικών ομολόγων μετά τη λήξη του PEPP, που διασφαλίζει χαμηλά επιτόκια για την οικονομία. Η ΤτΕ εμφανίζεται αισιόδοξη για θετική έκβαση και η αγορά αγωνιά για την κατάληξη των διαβουλεύσεων που θα κρίνουν τη διάρκεια της φτηνής ρευστότητας. Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λόγω της πανδημίας, PEPP, έχει αποδεχθεί κατ’ εξαίρεση και τα ελληνικά ομόλογα προσφέροντας ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας στην αγορά και αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. (εδώ)

15/10/2021

Με καθυστερήσεις στην έγκριση αλλά και στην εκταμίευση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας που το 2021 στοχεύει σε ανάπτυξη 6,1%, ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,5 δισ. ευρώ μετατίθεται για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο έναντι του Οκτωβρίου που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει το προγραμματισμό και για τις πληρωμές του 2022.Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλλει το σχετικό αίτημα στη Κομισιόν στο τέλος Νοεμβρίου έχοντας εκπληρώσει τα 12 ορόσημα που αποτελούσαν προαπαιτούμενα για το τρίτο τρίμηνο του έτους προκειμένου να πάρει τα 3,5 δισ. ευρώ μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που εισέπραξε το καλοκαίρι.Επιπλέον, οι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να αυξηθούν κατά περίπου 20% το 2026 και η απασχόληση κατά 4% που μεταφράζεται σε δημιουργία επιπλέον 180 έως 200 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας έως το 2026. (εδώ)

Σταθερή άνοδο παρουσιάζει η διακίνηση επιβατών τη φετινή χρονιά. Με βάση τα στοιχεία της ΥΠΑ, για τον Σεπτέμβριο καταγράφεται αύξηση 98,5% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020, ενώ ειδικά και οι αφίξεις από το εξωτερικό σημείωσαν άνοδο 110,5%. Επίσης, τα συνολικά στατιστικά στοιχεία εννεαμήνου 2021 από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καταγράφουν άνοδο 62,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή σεζόν, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο Ιανουαρίου/Σεπτεμβρίου του 2019, όπου δεν είχαν τεθεί σε ισχύ απαγορεύσεις και περιορισμοί πτήσεων λόγω της πανδημίας, η πτώση φτάνει το 49,3%.Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 27.063.506, παρουσιάζοντας άνοδο 62,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όπου είχαν διακινηθεί 16.677.709 επιβάτες.(εδώ)

 

Το αμερικανικό fund CVC, με τις στρατηγικές τοποθετήσεις που έχει πραγματοποιήσει, έδειξε εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και πήρε το ρίσκο να αναλάβει τον ελληνικό κίνδυνο. Ποντάρει σε ένα βασικό σενάριο, ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι θετικές μεσοπρόθεσμα, οπότε οι επενδύσεις θα αποκτήσουν αξία και θα αποκομίσει υπεραξίες. Για ορισμένους με το πλήθος των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και σε συνδυασμό με το ιστορικό προηγούμενο της Ισπανίας, όπου αγόρασε ιδιωτικά θεραπευτήρια το CVC στα 950 εκατ και τα πούλησε στα 5,5 δισεκ. το αμερικανικό fund… θα μπορούσε να στοχεύει σε 4-5 χρόνια σε αξίες ακόμη και 4-5 δισεκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στην Υγεία έχει επενδύσει άνω των 200 εκατ ευρώ. στην Vivartia περίπου 200 εκατ, στην Εθνική Ασφαλιστική 455 εκατ. στην ΔΕΗ περίπου 300-350 εκατ και εάν προκύψει και deal με τον Μασούτη… θα έχει επενδύσει 1,4 με 1,5 δισεκ. συνολικά οπότε θα μπορούσε να πωλήσει στα 5 δισεκ. σε βάθος 4-5 ετών. (εδώ)

 

Αυξανόμενες, εν μέσω πανδημικής κρίσης, βαίνουν οι πωλήσεις smartphones στην ελληνική αγορά, με τα “έξυπνα” κινητά να εξελίσσονται σε - ακόμη πιο - αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητας πολιτών και επιχειρήσεων. Οι πωλήσεις smartphones στην Ελλάδα κινούνται ανοδικά με την αύξηση σε επίπεδο όγκων να είναι μικρότερη από αυτήν που καταγράφεται σε επίπεδο αξίας της αγοράς.Η Xiaomi απέσπασε το 2ο τρίμηνο μερίδιο 51% της ελληνικής αγοράς, με τη Samsung στο 22% και τις TCL, Apple και realme να έπονται.Η κινητικότητα της εγχώριας αγοράς αποτυπώνεται και στα μερίδια των κατασκευαστών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Canalys, η κινεζική Xiaomi απέσπασε τη μερίδα του λέοντος της ελληνικής αγοράς smartphones με ένα εντυπωσιακό μερίδιο 51% και τις πωλήσεις της να καταγράφουν υψηλές πτήσεις, αυξανόμενες κατά 113% σε ετήσια βάση. (εδώ)

 

Ρυθμούς κατεβάζει η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία το 3ο τρίμηνο του 2021 αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 5%. Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν μεν, αλλά με μονοψήφιο ρυθμό, μετά από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα διψήφιας ανόδου. Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 5% το 3ο τρίμηνο μετά από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα διψήφιας ανόδουΟι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών (επιτραπέζιοι, φορητοί και σταθμοί βάσης), σε παγκόσμιο επίπεδο, ανήλθαν το εξεταζόμενο διάστημα σε 84,1 εκατ. συσκευές. Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι όγκοι παραμένουν σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, δεδομένου του πόσο ισχυρή ήταν η βιομηχανία το 3ο τρίμηνο του 2020.(εδώ)

 

Τους επόμενους μήνες, οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών ενέργειας αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο, καθότι οι αποφάσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τις ποσότητες που θα καταναλώσουν δεν θα προσαρμοστούν άμεσα στα νέα επίπεδα τιμών . Το παραπάνω αναφέρει η Eurobank στην έκθεσή της «7 ημέρες οικονομία» Παράλληλα, οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν πως Μεσοπρόθεσμα, η εκτιμώμενη αύξηση των επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ουσιώδης παράμετρος για τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, θα αντανακλώνται σε αύξηση των εισαγωγών.Οι επενδύσεις σε εξωστρεφείς κλάδους μαζί με την ανάκαμψη του πλεονάσματος των υπηρεσιών λόγω της ενίσχυσης των τουριστικών εσόδων, εκτιμάται ότι θα συγκρατήσουν σε σχετικά ανεκτά επίπεδα το έλλειμμα του συνολικού εξωτερικού ισοζυγίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα, βάσει της μεθόδου υπολογισμού του ΔΝΤ που διαφέρει σε έναν βαθμό από την αντίστοιχη της Τραπέζης της Ελλάδος, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ το 2021 (7,4% το 2020, 6,7% σύμφωνα με την ΤτΕ στην έκθεσή της τον Ιούνιο 2021) και στη συνέχεια να αποκλιμακωθεί σταδιακά στο 5,1%, 4,9%, 4,4, 3,9% και 3,4% το 2022, 2023, 2024, 2025 και 2026 αντίστοιχα.(εδώ)

 

Μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ από τον στόχο εμφάνισε ο προϋπολογισμός στο 9μηνο.  Ειδικότερα,  το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 5.958 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 8.855 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7.011 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020. Παράλληλα, τα έσοδα παρουσιάζουν αύξηση, ωστόσο αυτό οφείλεται στα 2,3 δισ. που κατευθύνθηκαν νωρίτερα στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στην επιστροφή των ANFA’S. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 10.148 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.011 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025 και ελλείμματος 11.269 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 5.958 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 8.855 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7.011 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.(εδώ)

 

Έλλειμμα 11,1 δισ. ευρώ παρουσίασε την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης έναντι ελλείμματος 12,8 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 33 δισ. ευρώ, από 30,3 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 45,2 δισ. ευρώ, από 41,3 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020.(εδώ)

 

14/10/2021

 

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 αποτυπώνει, ανάγλυφα, τις οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού διακρίνεται από συνέπεια και αξιοπιστία, συντηρητικές εκτιμήσεις, ρεαλιστικές προβλέψεις, φιλόδοξους στόχους για μια δυναμική οικονομία.Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «γίνεται προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα το 2010 αλλά και η ολοκλήρωση αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, το ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ, θα το ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, θα το πληρώσουμε όλο το δάνειο.».(εδώ)

 

Την απόλυτη πίστη του ότι το 2023 θα είναι καταλυτική χρονιά για την πλήρη επάνοδο του Τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank που αποτελούνταν από τον πρόεδρο Τάσο Γκιάτη και τον Γενικό Γραμματέα Παναγιώτη Αδαμόπουλο. Ο Σύλλογος έθεσε στον Διοικητή το θέμα της συνεχούς συρρίκνωσης του Δικτύου των Τραπεζών που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού την τελευταία 8ετία κατά 30.000 εργαζομένους. Π ροβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα επενδυθούν στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, αναβάθμισης δικτύων, παραγωγής αιολικής – ηλιακής ενέργειας κ.λπ. πάνω από 50 δις ευρώ.(εδώ)

 

13/10/2021

 

Βαρύ είναι για τα δημοσιονομικά της χώρας το αποτύπωμα της πανδημίας, σύμφωνα με την έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ που ακολουθεί εκείνη για την πορεία της ανάπτυξης. Το Ταμείο περιμένει, ωστόσο, επιστροφή σε ήπια πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 τα οποία μάλιστα δεν ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ έως και το 2026 και επιμονή του δημοσίου χρέους στη «γειτονιά» του 200% του ΑΕΠ και του χρόνου.Μέσω της έκθεσης η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για το ρυθμό επιστροφής στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων ενώ όπως προέκυψε και από τις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου για το ρυθμό ανάπτυξης, συνεχίζει να επιμένει πως σε ορίζοντα πενταετίας η μεταβολή του ΑΕΠ θα «σέρνεται» με ποσοστά χαμηλότερα του 1,5%.(εδώ)

 

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,5% φέτος και 4,6% το 2022 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.Παράλληλα, προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 1,3% στο τέλος του έτους και περαιτέρω στο 0,4% σε μέσα επίπεδα το 2022.Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας στο 15,8% φέτος και στο 14,6% το 2022 από 16,4% το 2020.Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 5,1% το 2022.Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Το Ταμείο σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά η δυναμική της έχει εξασθενίσει καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού και οι κίνδυνοι για την υγεία εμποδίζουν την πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα. «Συνολικά, οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί και οι εναλλακτικές επιλογές οικονομικών πολιτικών έγιναν πιο πολύπλοκες», αναφέρει, με τους κινδύνους να σημειώνονται στον τίτλο της έκθεσης: «Ανάκαμψη εν μέσω πανδημίας - Ανησυχίες για την υγεία, διαταραχές της προσφοράς και πιέσεις στις τιμές».(εδώ)

 

Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στον τουρισμό και τη μεταποίηση, όσον αφορά το μελλοντικό πρότυπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο κλάδοι αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοσυνδέονται σε ενδιάμεσα αγαθά ιδίως μέσω των καταλυμάτων και της εστίασης. Ο τουρισμός δε χρησιμοποιεί συγκεκριμένα από τις συνολικές εγχώριες εισροές του περίπου το 22% αγαθά από τη μεταποίηση. Αυτό που επισημαίνεται είναι κυρίως είναι ένα έλλειμμα της μεταποίησης, το οποίο υπολογίζεται περίπου σε πρόσθετες 350.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό.Τόνισε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της μεταποίησης είναι η τόνωση της εγχώριας δαπάνης, γεγονός που θα βοηθήσει και στην πολυπόθητη μεγέθυνση της κλίμακας των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και στην ένταξή τους στις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Για ναεπιτευχθεί αυτή η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης, χωρίς ιδίως δυσμενείς επιδράσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είναι κρίσιμη η δυνατότητα της χώρας να καθιερώσει συνθήκες όπου εύποροι αλλοδαποί θα κάνουν την Ελλάδα χώρα ημιδιαμονής τους, και επομένως και δαπάνης τους.(εδώ)

 

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και Διευθυντή Οικονομικών της TUI Group, Sebastian Ebel και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Διευθυντή Εταιρικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομίλου, Thomas Ellerbeck.Ο κ. Κικίλιας συμφώνησε με τα ανώτατα στελέχη του Ομίλου, ότι για το 2022 η TUI θα ξεκινήσει σε επιλεγμένους ελληνικούς προορισμούς από τα τέλη Μαρτίου, ενώ οι κ. κ. Ebel και Ellerbeck χαρακτήρισαν την Ελλάδα ως έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς της TUI παγκοσμίως και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι την επόμενη τουριστική περίοδο ο Όμιλος θα ξεπεράσει το ορόσημο των 3 εκατομμυρίων επισκεπτών στη χώρα μας, που είχε επιτευχθεί το 2019.Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν και θέματα συνεργασίας που αφορούν την TUI Academy στην Αθήνα, καθώς και θέματα βιωσιμότητας όπου και αναλύθηκε το έργο του TUI Care Foundation συνολικά και ειδικότερα το πρόγραμμα βιώσιμου τουρισμού του Ομίλου στην Κρήτη, το οποίο συνδέει τον τουρισμό με την αγροτική και αλιευτική δραστηριότητα, προσφέροντας στους επισκέπτες του νησιού μια αυθεντική βιωματική τουριστική εμπειρία.(εδώ)

 

Ανάκαμψη από την πανδημία με ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και το 2022 να ‘’πιαστούν’’ τα νούμερα του 2019, μία ιστορική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό όπου οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό άγγιξαν τα 18,2 δισ. ευρώ.Η εκτίμηση προέρχεται από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και CEO των Εlectra Hotels & Resorts κ. Γιάννη Ρέτσο, ο οποίος ήταν  μεταξύ των ομιλητών στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, που φέτος έχει τίτλο «Η Ελλάδα μετά V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;».Οι τουριστικοί φορείς διαπιστώνουν ήδη από τώρα άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα όσον αφορά τη ζήτηση για το 2022, σε μία σεζόν την οποία το υπουργείο Τουρισμού θέλει να ‘’ανοίξει’’ νωρίτερα με το σκεπτικό ότι μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων δεν έχει ταξιδέψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η επόμενη θερινή περίοδος θα παρέχει σαφώς μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια από τις δύο προηγούμενες.(εδώ)

 

Τους φιλόδοξους στόχους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για τη μετάβαση σε μια διατηρήσιμη, πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη, με σεβασμό στο κλίμα και το περιβάλλον, ανέδειξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη τοποθέτησή του στην 6η συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, το Υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Προϋπολογισμός του 2021 αποτελεί τον πρώτο Προϋπολογισμό στην ιστορία της χώρας με ρητή αναφορά στην κλιματική διάσταση, ενώ όλες οι δημόσιες επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0.» ευθυγραμμίζονται με την αρχή της «Μη Πρόκλησης Σημαντικής Βλάβης».(εδώ)

 

Η καταναλωτική δαπάνη αναμένεται να αποτελέσει μαζί με τις εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες στηρίζονται στη θεαματική βελτίωση της τουριστικής κίνησης σε σύγκριση με το 2020, τους κινητήριους μοχλούς της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας το 2021. Στο παρόν Δελτίο εξετάζουμε τα στοιχεία που διαμορφώνουν την εκτίμηση για μια έντονη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά το τρέχον έτος, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση που έχει συσσωρευτεί λόγω της αναβολής δαπανών κατά την περίοδο της πανδημίας και των υψηλών αποταμιεύσεων αυτής της περιόδου που συνεχίζονται και τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, τόσο ο δείκτης όγκου του λιανικού εμπορίου, όσο και οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον κλάδο βρίσκονται σε φάση επέκτασης με επιταχυνόμενο ρυθμό, στοιχείο το οποίο συνάδει με την ανοδική πορεία του δείκτη παραγγελιών για το επόμενο τρίμηνο. Παράλληλα, η τρέχουσα συρρίκνωση των αποθεμάτων, μετά τη συσσώρευσή τους κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, επιβεβαιώνει αυτήν την τάση. Ωστόσο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος αυξήθηκε με εντυπωσιακό ρυθμό αμέσως μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων, ανέστρεψε την πορεία του ακολουθώντας πτωτική τάση, αντίθετη με την αντίστοιχη τόσο του δείκτη τιμών καταναλωτή, όσο και του δείκτη πληθωριστικών προσδοκιών του κλάδου.(εδώ)

 

12/10/2021

 

Στην Ελλάδα καταγράφονται οι υψηλότερες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.Πρόκειται για ανατίμηση 14,29% της κιλοβατώρας κατά την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, τα οποία και πρόκειται να ανακοινώσει κι επισήμως τις προσεχείς ημέρες.Το αξιοσημείωτο είναι πως στη χώρα μας το ύψος της αύξησης καταγράφεται σε μία περίοδο κατά την οποία δεν είχε φουντώσει για τα καλά η ενεργειακή κρίση. Για την ακρίβεια τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (πρώτο εξάμηνο του 2021) πιάνουν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο κατά τους οποίους τότε οι διεθνείς τιμές της ενέργειας ξεκινούσαν τα πρώτα μέτρα της φρενήρης πορείας τους… Επιπλέον οι τιμοληψίες της Eurostat είναι επί της ουσίας οι πρώτες μετά τη μεγάλη έξοδο από τα παρατεταμένα lockdown.(εδώ)

 

Tο προφίλ της Ελλάδας ως δυνατού περιφερειακού κόμβου καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή χτίζουν κορυφαίες επενδύσεις, την ίδια ώρα που τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από αυτή την δραστηριότητα ανέρχονται για κάθε ένα (1) ευρώ επένδυσης, σε συνολικά 14,02 ευρώ. Το αναπτυξιακό αποτύπωμα επενδύσεων όπως αυτές των Lamda Helix και DigitalRealty που ανακοινώθηκε χθες και ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ και της πολυαναμενόμενης επένδυσης της Microsoft άνω του 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία κόμβου data centers στην Ελλάδα είναι προφανές.Ωστόσο τα οφέλη για την δυναμική της χώρας είναι πολλαπλασιαστικά και λειτουργούν ως μαγνήτης για την προσέλκυση επιχειρήσεων που βασίζονται στην τεχνολογία. (εδώ)

 

H Ελλάδα είναι πιθανόν μέχρι του χρόνου να έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, σύμφωνα με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο, ανέφερε ότι θεωρεί πιθανόν μέχρι του χρόνου η χώρα να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης - εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και να τα αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ, ακόμη και μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας, θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και αν αυτά δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επενδυτική βαθμίδα. Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι μπορεί να πετύχει για την επόμενη δεκαετία ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,5%. Για φέτος, η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θ΄αυξηθεί κατά 7% και το 2022 κατά 4,5% έως 5%.(εδώ)

 

To στοίχημα της παράτασης της τουριστικής σεζόν έχει ήδη κερδηθεί. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι πληρότητες στους δημοφιλείς τουρισμούς σε Κρήτη, Επτάνησα, Ρόδο και Κυκλάδες κατά μέσο όρο φτάνουν το 60% έως τα τέλη Οκτωβρίου. Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί είναι οι τουρίστες που κάνουν τις περισσότερες κρατήσεις, ενώ για φέτος τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν το 40-50% των αντίστοιχων του 2019 και να κυμανθούν από 10-12 δισ.ευρώ.Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πληρότητες στους δημοφιλείς περιορισμούς κινήθηκαν στα επίπεδα του 2019 και έφτασαν το 90%, ενώ η αγορά εκτιμά πως ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019, θα υπερκαλυφθεί και μπορεί να φτάσει τα 12 δις.ευρώ. (εδώ)

 

Εάν δεν πάρουμε κανένα μέτρο για την κλιματική αλλαγή το κόστος για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 800 δισ. ευρώ. Αντίθετα εάν λάβουμε μέτρα προσαρμογής το κόστος ανέρχεται περίπου στο μισό, στα 400 δισ. ευρώ.Στο συμπέρασμα αυτό μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε χθες ο πρώην υπουργός Ενέργειας και αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Γιάννης Μανιάτης, σε συζήτηση που διοργανώθηκε για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του συνεδρίου "η Ελλάδα μετά” του Κύκλου Ιδεών.Ο κ. Μανιάτης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο κλιματικό Bretton Woods προκειμένου να βοηθηθούν οι ασθενέστερες χώρες στη μετάβασή τους σε πιο πράσινα μοντέλα και παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των καινοτομιών και των νέων τεχνολογιών.(εδώ)

 

"Η ενεργειακή κρίση που ζούμε είναι η πρώτη εκ των πολλών που θα ακολουθήσουν στο μέλλον", τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο Συνέδριο "Η Ελλάδα μετά” που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών. Πολλές δεκαετίες μετά την κρίση του '73, βιώνουμε ξανά ενεργειακή κρίση, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος αποδίδοντάς την στο γεγονός ότι υπό την πίεση των κοινωνιών η Ευρώπη αποφάσισε να προχωρήσει με ταχύτατο ρυθμό στην απανθρακοποίηση. "Αυτό συνέβη χωρίς σχέδιο, χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις και χωρίς να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του πληθυσμού στο αγαθό της ενέργειας", τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. (εδώ)

 

Στα κίνητρα που θέλει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στις μικρές επιχειρήσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αναφέρεται άρθρο το οποίο φιλεξενείται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.Η εφημερίδα γράφει: «Καμία άλλη οικονομία στην ΕΕ δεν έχει τόσες μικρές επιχειρήσεις όσο η Ελλάδα. Με φοροαπαλλαγές για συγχωνεύσεις και συνεργασίες η κυβέρνηση τώρα θέλει να το αλλάξει».Και παρακάτω σημειώνει: «Αυτές οι εταιρίες θα πληρώσουν ένα τρίτο λιγότερο φόρο επί των κερδών τους για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που βρίσκεται τώρα στη Βουλή για συζήτηση. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι ένα χρόνιο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.(εδώ)

 

11/10/2021

 

Την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ στο πλαίσιο των Μνημονίων, αλλά και την ταχύτερη έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, επιδιώκει η κυβέρνηση μέσα στο 2022. Πρόκειται για δύο κινήσεις που θα αποδειχθούν ιστορικές καθώς θα κλείσουν οριστικά το «κεφάλαιο των Μνημονίων», το οποίο ταλάνισε την ελληνική οικονομία και κοινωνία για πάνω από δέκα χρόνια και συντάραξε συθέμελα το πολιτικό σύστημα.Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις, ώστε τον Ιούνιο, δηλαδή έξι μήνες νωρίτερα, να τερματιστεί η ενισχυμένη εποπτεία, μέσα από την επίσπευση υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των Θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό, απομένει να ολοκληρωθούν συνολικά τρεις αξιολογήσεις. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η 12η αξιολόγηση, η οποία αποτελεί ένα τεστ για την ελληνική οικονομία καθώς συνδέεται με την εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ύψους 747 εκατ. ευρώ. (εδώ)

 

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η ING, αναμένοντας τώρα ανάπτυξη 6,5% για το 2021, 4% για το 2022 και 2,7% για το 2023. Μάλιστα, ο οίκος περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 8,6% για το τρίτο τρίμηνο του 2021, που θα ακολουθηθούν από αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,3% το δ΄ τρίμηνο του 2021 και μετά 3,7% για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και 1,2% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.  «Παρότι ο κορωνοϊός είναι τώρα λίγο-πολύ υπό έλεγχο, άλλοι δυσμενείς παράγοντες επιβραδύνουν τον ρυθμό της ανάκαμψης της Ευρωζώνης», τονίζουν οι αναλυτές της ING, επισημαίνοντας τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να ξαφνιάζει προς τα πάνω, «φουντώνοντας» τη συζήτηση γύρω από το tapering μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνουν.(εδώ)

 

Όλο το χρήμα μάζεψαν οι 6 μεγαλύτερες αλυσίδες super market τη χρονιά της πανδημίας το 2020 καθώς οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 10% σχεδόν σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο από το 2006 . Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου το 2020 ανήλθαν στα 11,34 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ για το σύνολο του έτους εκτιμάται οριακή αύξηση των πωλήσεων κατά 0,1% σε σύγκριση με το 2020, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 υπολογίζεται πως υπήρξε οριακή μείωση κατά 0,2%. Η πτώση του φετινού τζίρου έχει σημάνει συναγερμό για τις εταιρίες και προωθούν τις προσφορές προϊόντων για να δελεάσουν τους καταναλωτές.(εδώ)

 

Θετικό ήταν τον Σεπτέμβριο το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».Συγκεκριμένα,  κατά τον περασμένο μήνα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 303.900, ενώ οι αποχωρήσεις σε 284.173 (130.892 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 153.281 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου).(εδώ)

 

Ο μεγάλος κύκλος επενδύσεων στα data centers, που φιλοδοξούν να δώσουν τεράστια ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ανοίγει και επισήμως από Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, καθώς έγιναν παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα εγκαίνια εργασιών του πρώτου μεγάλου data center της Lamda Hellix.Αυτό θα είναι και το πρώτο μιας σειράς νέων πρότζεκτ που δρομολογεί η εταιρία μετά την εξαγορά της από την αμερικανική Digital Realty, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στον χώρο των data centers και των «ουδέτερων» υποδομών.Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι προετοιμασίες για την έναρξη εργασιών και στο αντίστοιχο μεγάλο πρότζεκτ που προετοιμάζει η Microsoft. Η αγορά γης που θα φιλοξενήσει τα τρία data centers που σχεδιάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει ήδη, ενώ ως το τέλος του μήνα αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις.(εδώ)


8/10/2021

 

Αυξημένη αισιοδοξία, αλλά ωστόσο συγκρατημένη διάθεση για επενδύσεις και μάλλον εσωστρεφή στρατηγική για την ανάπτυξή τους, εμφανίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την μετά – πανδημική εποχή.Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton που παρουσιάστηκε  στα 5α Growth Awards – θεσμό αριστείων επιχειρηματικότητας που δημιούργησαν και συνδιοργανώνουν η Eurobank και η Grant Thornton – οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αισιόδοξες για τις προοπτικές του επόμενου 12μήνου. Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ 3 στις 10 έχουν ήδη επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα. (εδώ)

 

Στα 10,4 εκατομμύρια φθάνουν συνολικά οι αεροπορικές και διεθνείς αφίξεις του οκταμήνου του 2021, με τις επιδόσεις από αέρος να είναι σαφώς καλύτερες σε σχέση με τον οδικό τουρισμό όπου η «ψαλίδα» σε σύγκριση με το 2019 είναι πολύ μεγάλη.Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2021 φθάνουν τα 7,7 εκατ. έναντι 15,8 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2019, παρουσιάζοντας τελικά μείωση κατά 51,2% (μείον 8,1 εκατ. αφίξεις συνολικά).Σημαντική αύξηση πάντως καταγράφεται σε σύγκριση με το 2020, οπότε το σύνολο των διεθνών αφίξεων είχε διαμορφωθεί τα 3,9 εκατ. για την περίοδο του οκταμήνου.(εδώ)

 

Το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022 κατατίθεται σε σαφώς ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι αβεβαιότητες δεν έχουν εξαλειφθεί. Αυτές αφορούν καταρχήν την εξέλιξη της πανδημίας και τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022 κατατίθεται σε συνθήκες υποχώρησης της πανδημίας και ταχύτερης από το αναμενόμενο επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας. Το μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει μεγέθυνση 6,1% για το τρέχον έτος και 4,5% για το 2022. Σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, το 2021 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω (από 3,6%) ενώ το 2022 προς τα κάτω (από 6,2%). Θεωρούμε εύλογη την αναθεώρηση του 2021 και επισημαίνουμε ότι η μεγέθυνση του 2022 θα εξαρτηθεί από δύο παράλληλες διαδικασίες που κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις.(εδώ)

 

Οι ευοίωνες προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για σημαντική αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας αλλά και αύξηση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα κατά 4,1%, πάνω από το επίπεδο του τρέχοντος έτους, αναμένεται να εκτινάξει το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων για το 2022 σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ετσι, στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, εκτιμάται ότι το πλεόνασμα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης θα ανέλθει σε 1,039 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της πρόβλεψης για σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 14,3% και για αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες.Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ενώ και το 2022 θα διατηρηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ΟΚΑ θα βελτιωθεί σε σχέση με την εκτίμηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κατά 654 εκατ. ευρώ.(εδώ)

 

Κρίσιμες αποφάσεις, που θα καθορίσουν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας τον επόμενο χρόνο, θα λάβει τον Δεκέμβριο το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια συνεδρίαση όπου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει να πείσει τους πιο αυστηρούς τραπεζίτες του Βορρά ότι η Ελλάδα δικαιούται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) μετά τον Μάρτιο του 2022.Η σημασία των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας τον Δεκέμβριο είναι μεγάλη και μπορεί κανείς να την αντιληφθεί, ανατρέχοντας στα στοιχεία για την απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων. (εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text