Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 234 | Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2021

Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 234 - Νοέμβριος 2021

Ευρωπαϊκή Οικονομία

Οκτωβρίου -  Νοεμβρίου 2021

 

4/11/2021

Με βάση τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας , το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο, τον Σεπτέμβριο του 2021 μειώθηκε στο 3,6% σε σχέση με 9,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2020, συνεχίζοντας έτσι τη σημαντική πτωτική πορεία που άρχισε από τον Ιούλιο του 2021, αναφέρει ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών.Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο τρίτος διαδοχικά μήνας που η Κύπρος καταγράφει ποσοστό ανεργίας που αντιστοιχεί σε ποσοστό πλήρους απασχόλησης.Το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο χαμηλά ανάμεσα στα κράτη μέλη, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης ανήλθε στο 7,4% το Σεπτέμβριο του 2021, σε σύγκριση με 8,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2020.(εδώ)

 

3/11/2021

 

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή  έστειλε στις 10 Απριλίου 2021 ένα ερωτηματολόγιο στα εθνικά σχήματα εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων της Ε.Ε. προκειμένου να εντοπίσει τυχόν αδυναμίες και να εισηγηθεί βελτιώσεις στην Κομισιόν, όπως της είχε ζητηθεί από την τελευταία τον περασμένο Φεβρουάριο. Αφού ανέλυσε τις σχετικές οδηγίες, αλλά και τα νέα δεδομένα που στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα στην Ε.Ε., έδωσε προθεσμία στα εθνικά σχήματα εγγυήσεων να απαντήσουν μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 10 Μαΐου.Το μικρό χρονικό διάστημα που δόθηκε στις εθνικές αρχές να απαντήσουν δεν ήταν τυχαίο και η επιλογή αυτή μάλλον δικαίωσε την ΕΒΑ, αφού σχεδόν καμία εθνική αρχή από τις χώρες της Ε.Ε. δεν ήταν σε θέση να προσφέρει ικανοποιητικά στοιχεία, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. (εδώ)

 

Το sell-off στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το οποίο παρέσυρε και την Ελλάδα, μπορεί να έχει κάποια συνέχεια ακόμη, ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν στην αντιστροφή του κλίματος βραχυπρόθεσμα και έτσι να «κάψουν» τους επενδυτές που συνεχίζουν να ποντάρουν με αρνητικές θέσεις, επισημαίνουν οι αναλυτές. Θα ήταν έκπληξη εάν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει τη στήριξή της στα ελληνικά ομόλογα όπως τονίζουν, ενώ εκτιμούν πως υπάρχει σειρά καταλυτών που έως το τέλος του έτους θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των spreads.Το κλίμα στην αγορά ομολόγων ήταν ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που σημειώθηκαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας λόγω των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίες δεν έπεισαν τους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο οι πιέσεις επέμειναν έστω και εάν ήταν πιο ήπιες, με το ελληνικό 10ετές να μην απομακρύνεται από το 1,3% και τα υψηλά 18 μηνών.(εδώ)

 

2/11/2021

Οι αγορές δεν πείστηκαν, παρά τις προσπάθειες της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να τις πείσει να μη στοιχηματίζουν επιθετικά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ μέσα στο επόμενο έτος.Στην καθιερωμένη συνέντευξη Tύπου η κ. Λαγκάρντ δεν κατόρθωσε να αλλάξει το κλίμα στην αγορά, που στοιχηματίζει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης, καθώς δήλωσε απλώς πως «η ανάλυση της ΕΚΤ δεν στηρίζει αυτή την εκτίμηση». Λίγο αργότερα τα στοιχήματα κλιμακώθηκαν, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά την αύξηση στη χρονική στιγμή της κίνησης. Oπως σχολιάζει εντελώς ωμά ο Βαλεντίν Μαρίνοφ, επικεφαλής του ερευνητικού τομέα νομισμάτων του G10 στην Credit Agricole, οι αγορές «μιλούν για την μπλόφα της Λαγκάρντ». Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ τα στοιχεία φέρουν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να έχει σημειώσει άλμα 4,1% τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 3,7%. Είναι μόλις η δεύτερη φορά σε όλη την ιστορία της Ευρωζώνης που ο πληθωρισμός έχει υπερβεί το 4%.(εδώ)

 

29/10/2021

 

Καθησυχαστική για τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ήταν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στάθηκε ιδιαιτέρως σε τρεις παράγοντες που οδηγούν σε υψηλό πολλών ετών τον δείκτη τιμών.Η Γαλλίδα οικονομολόγος εξήγησε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον παρακάτω συνδυασμό:  Πρώτον, οι τιμές της ενέργειας –ειδικά για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια– έχουν αυξηθεί απότομα.Ο πληθωρισμός της ενέργειας αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθωρισμού.  Δεύτερον, οι τιμές ανεβαίνουν επειδή η ανάκαμψη της ζήτησης που σχετίζεται με το άνοιγμα της οικονομίας υπερβαίνει την προσφορά. Αυτή η δυναμική είναι ιδιαίτερα ορατή στις τιμές των καταναλωτικών υπηρεσιών, καθώς και στις τιμές των αγαθών που επηρεάζονται περισσότερο από τις ελλείψεις στην προσφορά. Και τέλος, οι επιπτώσεις που σχετίζονται με την άρση της μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία, εξακολουθούν να συμβάλλουν σε υψηλότερο πληθωρισμό. (εδώ)

 

Ισχυρή επιτάχυνση εμφάνισε το γαλλικό ΑΕΠ κατά το γ’ τρίμηνο του έτους, καθώς τα νοικοκυριά αύξησαν τις δαπάνες τους μετά την αναστολή των περισσότερων περιορισμών που είχαν τεθεί σε ισχύ λόγω της Covid-19.Η ανάπτυξη άγγιξε το 3% ξεπερνώντας τις προβλέψεις του Bloomberg. Το πρακτορείο προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το σύνολο της ευρωζώνης.Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η ανάκαμψη του εμπορικού ισοζυγίου.Υπενθυμίζεται ότι στο β’ τρίμηνο η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας είχε διαμορφωθεί στο 1,3% ενώ στο α’ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε παραμείνει αμετάβλητο.«Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Η οικονομία πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.(εδώ)

 

Η ιταλική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,6% στο γ΄ τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, όπως εμφάνισαν τα προκαταρκτικά στοιχεία, υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν καθώς συνεχίζεται η σταθερή ανάκαμψη μετά τη βαθιά ύφεση.Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε 3,8%.Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για τριμηνιαία ανάπτυξη 2% και για ετήσια 3%.Η οικονομία έχει ανεβάσει ταχύτητα από την άνοιξη και μετά, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντράγκι έχει καταργήσει τους περιορισμούς στις δραστηριότητες και στις μετακινήσεις, ως απάντηση στη μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων από κορονοϊό.(εδώ)

 

27/10/2021

 

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση του κορωνοϊού κλείνει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου και σε αντίθεση με τα όσα συνέβησαν στις προηγούμενες κρίσεις, περιορίζει τις αποκλίσεις καθώς οι οικονομίες της Ευρωζώνης ανακάμπτουν, διαπιστώνει η Oxford Economics σε νέα ανάλυσή της.Η ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης ξεκίνησε ταυτόχρονα, παρότι οι χώρες του Νότου είχαν υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τον τουρισμό, σε αντίθεση με τις οικονομίες του Βορρά, οι οποίες εστιάζουν περισσότερο στη βιομηχανία.Μάλιστα, η Oxford Economics δεν θα μπορούσε παρά  να επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα, την ώρα που η Ισπανία εμφανίζει αδύναμη ανάκαμψη. Συνολικά, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας έως τις αρχές ή τα μέσα του 2022.(εδώ)

Στο 14,5% του διευρυμένου εργατικού δυναμικού, δηλαδή ηλικίας 15-74 ετών, ανήλθαν οι κενές θέσεις εργασίας στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με την Ελλάδα να φιγουράρει στην τρίτη θέση μετά την Ισπανία και την Ιταλία, με ποσοστό 23,2%.Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, Eurostat, σύμφωνα με την οποία σημαντική παράμετρο στη διαμόρφωση των κενών θέσεων αποτελεί η ανεργία. Συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι άνεργοι αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ του συνολικού ποσοστού ήτοι 7,0% του διευρυμένου εργατικού δυναμικού στην ΕΕ.Οι υπόλοιπες ομάδες που συνθέτουν το αποτέλεσμα ήταν: «άτομα διαθέσιμα για εργασία, που, όμως, δεν αναζητούν εργασία» (3,8% του διευρυμένου εργατικού δυναμικού), «υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης» (2,9%) και «άτομα που αναζητούν εργασία, αλλά δεν είναι άμεσα διαθέσιμο» (0,8%).(εδώ)

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη γ’ τριμήνου της UBS, καθώς συνεχίστηκαν οι καλές επιδόσεις του τμήματος διαχείρισης πλούτου.Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, από 2 δισ. δολ. Κατά το β’ τρίμηνο. Οι αναλυτές ανέμεναν 1,57 δισ. δολ.Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί αύξηση 9% στα καθαρά κέρδη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.(εδώ)


25/10/2021

 

Κοινή εκτίμηση μεταξύ των περισσότερων οικονομολόγων είναι πλέον πως η ΕΚΤ θα επεκτείνει το προ της πανδημίας πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, που τυπικά λήγει τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Στην πλειονότητά τους οι οικονομολόγοι προεξοφλούν πως το επόμενο έτος η Τράπεζα της Ευρωζώνης θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του παλαιότερου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ θα το καταστήσει πιο ευέλικτο ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να κατευνάσει τις εντάσεις στην αγορά. Εκτιμούν επίσης ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά το έκτακτο πρόγραμμα κατά της πανδημίας τον Δεκέμβριο και ένα ποσοστό 25% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα υιοθετήσει νέο πρόγραμμα.Κυρίαρχη άποψη μεταξύ οικονομολόγων είναι πως θα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι το 2023.(εδώ)

 

22/10/2021

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 6,9% στη ζώνη του ευρώ και 6,3% στην Ε.Ε. στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Eurostat. Παρατηρήθηκαν μειώσεις του ελλείμματος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά το έλλειμμα παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Ο λόγος του ελλείμματος προς το ΑΕΠ μειώθηκε κυρίως λόγω του υψηλότερου ΑΕΠ, ενώ τόσο οι δαπάνες όσο και τα έσοδα αυξήθηκαν σε απόλυτες τιμές σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα συνολικά έσοδα και οι συνολικές δαπάνες συνέχισαν να επηρεάζονται από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν λόγω της κρίσης της πανδημίας COVID-19. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, τα περισσότερα κράτη μέλη συνέχισαν να καταγράφουν δημόσιο έλλειμμα.(εδώ)

20/10/2021

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει περαιτέρω τη στήριξη που προσφέρει στις ευρωπαϊκές οικονομίες, η ΕΚΤ εξετάζει αφενός να αυξήσει τις αγορές  κοινού χρέους της Ε.Ε. και αφετέρου μελετάει τρόπους για να διατηρήσει μέρος της ευελιξίας που της προσέφερε το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων κατά της πανδημίας, οπότε και να εξακολουθήσει να αγοράζει ελληνικό χρέος και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος. Τη στιγμή που η Κομισιόν ετοιμάζεται να εκδώσει το 2022 ομόλογα διπλάσιας αξίας των 80 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των εκδόσεών της για το 2021 στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, στους κόλπους της ΕΚΤ αρχίζει συζήτηση για πιθανή αύξηση των αγορών της σε κοινό χρέος της Ε.Ε. Στα σχέδια που μελετάει η τράπεζα της  Ευρωζώνης αναφέρονται οι Financial Times, που επικαλούνται τέσσερα μέλη του Δ.Σ. της που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα σε καθεστώς ανωνυμίας και εξέφρασαν την πρόθεση να υποστηρίξουν μια αύξηση των αγορών κρατικών ομολόγων πάνω από το τρέχον όριο του 10%. Τα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. ανέφεραν μάλιστα ότι το θέμα θα συζητηθεί σε δύο έκτακτες συναντήσεις της τράπεζας, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο. (εδώ)


Κατά 3,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, από 3,0% που είχαν ενισχυθεί τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Εναν χρόνο πριν, η άνοδος ήταν 0,3%.Τα πιο χαμηλά ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,7%), την Πορτογαλία (1,3%) και την Ελλάδα (1,9%).Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ήταν στην Εσθονία, τη Λιθουανία (και οι δύο 6,4%) και την Πολωνία (5,6%).Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε ένα κράτος-μέλος, παρέμεινε σταθερός σε ένα και επιταχύνθηκε σε 25.(εδώ)


19/10/2021

 

Μικρή υποχώρηση σημείωσε η παραγωγή στον κατασκευαστικό κλάδο τον Αύγουστο σε ετήσια βάση τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο αντίστοιχο μήνα του 2020 μειώθηκε κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,0% στην ΕΕ.Σε μηνιαία βάση, τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, καταγράφτηκε επίσης μείωση, της τάξης του 1,3% στη ευρωζώνη και 1,8% στην ΕΕ.Τον Ιούλιο του 2021, η παραγωγή στις κατασκευές αυξήθηκε κατά 0,1% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.(εδώ)


18/10/2021

 

Οι παράγοντες που οδηγούν σε άνοδο τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, όπως οι αυξανόμενες τιμές στα εμπορεύματα και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, είναι μεν παροδικοί ωστόσο θα διαρκέσουν και κατά τη διάρκεια του 2022. Σε αυτές τις δηλώσεις προέβη ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Αναφερθείς στο θέμα των επιτοκίων, είπε ότι οι προσδοκίες των αγορών για αύξησή τους το 2022 από την ΕΚΤ δεν συνάδουν με την καθοδήγησή της, από τη στιγμή που έχει ξεκαθαρίσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα έως ότου ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο 2%. (εδώ)


15/10/2021

 

Ο ανοδικός πληθωρισμός στην Ευρώπη εξακολουθεί να θεωρείται προσωρινός, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα της τράπεζας για τις τιμές. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι αυτή η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινούς παράγοντες» είπε στη Διεθνή Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή του ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters.Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να φτάσει το 4% πριν από το τέλος του έτους, διπλάσιος από τον στόχο της ΕΚΤ, ενώ αρκετοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν πάνω από τον στόχο για όλο το 2022.(εδώ)

 

Αποτελεί πλέον τάση για τις ευρωπαϊκές τεχνολογικές startups να προχωρούν σε εξαγορές μικρότερων νεοσύστατων εταιριών και τα σχετικά deals είναι ολοένα και πιο συχνά, καθώς και μεγαλύτερης αξίας. To 2021 αποδεικνύεται μία εντυπωσιακή χρονιά με νούμερα που πραγματικά ζαλίζουν σε αυτό το επίπεδο. Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το Dealroom, 13 ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρίες που έχουν υποστηριχθεί από VCs έχουν πραγματοποιήσει ήδη τουλάχιστον δύο εξαγορές μέσα στη χρονιά που διανύουμε, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός για ολόκληρο το 2020 ήταν μόλις 8 εταιίες. Η δε συνολική αξία των εξαγορών που έχουν ανακοινωθεί από εταιριες που υποστηρίζονται από VCs στην Ευρώπη έως τώρα το 2021 ανέρχεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα νούμερο 10 φορές υψηλότερο από τη συνολική αξία των σχετικών εξαγορών το 2020, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του Dealroom.(εδώ)


Το 2020, 96,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ κινδύνευαν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 21,9% του πληθυσμού, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Το 2020, υπήρχαν 75,3 εκατομμύρια άνθρωποι που κινδύνευαν από φτώχεια στην ΕΕ, 27,6 εκατομμύρια βίωναν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση και 27,1 εκατομμύρια ζούσαν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας. Μεγάλο αριθμό ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είχε η Ελλάδα την ίδια χρονιά, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 27,5% των πολιτών της χώρας, ποσοστό που είναι το τρίτο χειρότερο σε επίπεδο ΕΕ.(εδώ)


14/10/2021

 

Άλλους τρεις μήνες προετοιμασίας θα χρειαστεί η τελική πρόταση της Κομισιόν για τις τροποποιήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας που θα ορίσει και τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες στην ΕΕ, για τα επόμενα χρόνια. Η Επιτροπή, θα παρουσιάσει την Τρίτη 18/10 ένα προσχέδιο της πρότασης της. Στο κείμενο της, δεν θα προτείνει αλλαγές στα κριτήρια του χρέους και του ελλείμματος αλλά θα κάνει μια προσθήκη. Θα θεσμοθετεί σύμβαση που θα γίνεται με κάθε χώρα η οποία θα έχει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και άρα αποκλίσεις από τους κανόνες του ελλείμματος και του χρέους όπως ισχύουν σήμερα. Η σύμβαση αυτή θα είναι ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα αναλαμβάνει το κράτος μέλος που θα έχει το πρόβλημα με αντάλλαγμα μιας χρηματοδοτικής στήριξης με πυλώνα την ΕΚΤ.(εδώ)


Πέντε προκλήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ αυτών και οι ελληνικές, στη μετά – πανδημία εποχή, σύμφωνα με την έρευνα της Oliver Wyman, European Banking Report 2021.Η μελέτη της Oliver Wyman, μίας από τις παγκοσμίως κορυφαίες εταιρίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, διαπιστώνει ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό, εν μέσω μιας από τις πιο σοβαρές πτώσεις του ΑΕΠ που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα.Τα επίπεδα εποπτικών κεφαλαίων που συσσωρεύτηκαν μετά την οικονομική κρίση αποδείχθηκαν επαρκή και αρκετές από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αμβλύνθηκαν, ως αποτέλεσμα των σημαντικών προγραμμάτων κρατικής στήριξης. (εδώ)


Τα γερμανικά κορυφαία ινστιτούτα περιέκοψαν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης το 2021, στο 2,4% από το 3,7%, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζουν να πλήττουν την μεταποίηση. Τα ινστιτούτα αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του 2022 στο 4,8% από το 3,9%, και τόνισε πως η γερμανική οικονομία θα φτάσει στην κανονική χρήση της παραγωγικής ικανότητας το 2022.Τα Ινστιτούτα αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3% το 2021, και στο 2,5% το 2022, ενώ το 2023 αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,7%.(εδώ)


13/10/2021

 

Η ΕΚΤ μπορεί να εμφανίζεται καθησυχαστική για τον πληθωρισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον παρακολουθεί και δεν έχει όλα τα βλέμματα στραμμένα στην εκτίναξη των τιμών που προκαλείται από το ντόμινο ανατιμήσεων στην ενέργεια. Η διαδικασία αυτή έχει δημιουργήσει κύκλους τηλεδιασκέψεων μεταξύ των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ που πραγματοποιούνται καθημερινά μέσω τηλεδιασκέψεων. Ο τελευταίος κύκλος θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Οκτωβρίου.Πρώτος στόχος για την ΕΚΤ είναι να εξαντληθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και πόσοι από αυτούς μπορεί να περιοριστούν με αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή είτε με περιορισμό της αγοράς ομολόγων ή με αύξηση των επιτοκίων. Δεύτερος στόχος της ΕΚΤ είναι να μην εμφανιστεί ότι παρασύρεται από τις εξελίξεις, αντί να λειτουργεί προληπτικά. Τρίτον, θα πρέπει να ζυγίσει δύο κινδύνους: τον κίνδυνο του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα ή τον κίνδυνο της ύφεσης. (εδώ)


12/10/2021


Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει την πιθανότητα τα κράτη μέλη να αγοράζουν συλλογικά φυσικό αέριο καθώς επιδιώκει να βρει τρόπους για να προφυλαχθεί από το ράλι των τιμών της ενέργειας, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το προσχέδιο ενός εγγράφου.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει αυτή την εβδομάδα μια “εργαλειοθήκη” μέτρων που θα μπορούν οι χώρες της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσουν για να αντιδράσουν στο άλμα των τιμών ενέργειας, αντιδρώντας στις εκκλήσεις ορισμένων χωρών για μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση στις τιμές – ρεκόρ στο φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό.(εδώ)


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα είναι πιθανότατα υποψήφιος για την επανεκλογή του σε έξι μήνες, ανακοίνωσε στις 12/10/2021 ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 30 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια, το οποίο έχει στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και την ανάπτυξη των τεχνολογιών του μέλλοντος στη Γαλλία."Η στρατηγική για το 2030 πρέπει να μας οδηγήσει να επενδύσουμε 30 δισ. ευρώ προκειμένου να απαντήσουμε" σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί "ένα είδος έλλειμμα ανάπτυξης στη Γαλλία", δήλωσε ο Μακρόν ενώπιον περίπου 200 επικεφαλής επιχειρήσεων και φοιτητών στο μέγαρο των Ηλυσίων.(εδώ)


11/10/2021

 

Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν την υψηλότερη οργανική κερδοφορία που προέρχεται από το επιτοκιακό περιθώριο, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Εξίσου υψηλά είναι τα έσοδα από συναλλαγές, ενώ κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου κυμαίνονται τα έσοδα από προμήθειες. Όμως, το υψηλό κόστος και οι κυρίως οι μεγάλες προβλέψεις για κινδύνους οδηγούν το αποτέλεσμα σε ζημίες.Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), αναλύοντας τα βασικά μεγέθη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, με βάση τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου 2021.(εδω)


8/10/2021

 

Η τουριστική περίοδος ήταν καλύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι στην Ισπανία, αλλά οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες βραχυπρόθεσμα, καθώς ο τομέας απέχει μακράν από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από την πανδημία, δήλωσε η οργάνωση εργοδοτών Exceltur.Σύμφωνα με την Exceltur, η τουριστική δραστηριότητα απέφερε έσοδα 42,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ισπανία μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μεγάλη μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο του καλοκαιριού του 2019 (-27%), αλλά μεγαλύτερος από αυτόν που ανέμενε η εργοδοτική οργάνωση (-34,9%). (εδώ)


Διχασμένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο για την πορεία του πληθωρισμού και κυρίως για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων το οποίο ενδιαφέρει άμεσα και την Ελλάδα.Έτσι, την ίδια ώρα που δημοσιεύματα θέλουν την ΕΚΤ να ετοιμάζει ένα «διάδοχο πρόγραμμα του ΡΕΡΡ» το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ δείχνουν ότι  κεντρικοί τραπεζίτες πιέζουν ακόμη και για τον άμεσο τερματισμό του προγράμματος πανδημίας. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος - το οποίο είναι το μόνο στο οποίο μετέχουν τα ελληνικά ομόλογα - η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικούς τίτλους αξίας 32 δισ. ευρώ, οι οποίοι αντιστοιχούν στο περίπου 35% του διαπραγματεύσιμου δημόσιου χρέους της Ελλάδος. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις αρχές Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αγοράς των ομολόγων. (εδώ)

 

Το αφήγημα του στασιμοπληθωρισμού φαίνεται πως αρχίζει να σχηματίζεται στο μυαλό των επενδυτών και των αγορών. Εχουμε επισημάνει τον κίνδυνο αυτό τους τελευταίες μήνες, αλλά πλέον αυτός έχει γίνει περισσότερο πρόδηλος. Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις μας για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και της Ευρωζώνης το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2021 διαμορφώνονται σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο, ενώ διαπιστώνουμε ορισμένους κινδύνους. Η άνοδος στις τιμές της ενέργειας αυξάνει αυτούς τους κινδύνους τόσο για τους τελευταίους μήνες του 2021 όσο και τους πρώτους του 2022. Πιθανώς να κλονίσουν την εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων και να περιστείλουν τα κέρδη στα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό εισοδήματα. Εντούτοις, οι βραχυπρόθεσμες απειλές, όπως οι ελλείψεις προμηθειών, οι τιμές της ενέργειας, η Κίνα, ο πληθωρισμός κ.ά. δεν μεταβάλλουν τη μεγαλύτερη εικόνα.Οι καταναλωτές διατηρούν καλύτερους ισολογισμούς από εκείνους τους οποίους είχαν πριν ξεσπάσει η πανδημία. (εδώ)






Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text