Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 234 | Κύριες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας περιόδου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2021

Κύριες ειδήσεις διεθνούς οικονομίας περιόδου Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 234 - Νοέμβριος 2021

Διεθνής Οικονομία

Οκτωβρίου -  Νοεμβρίου 2021

5/11/2021


Μέχρι σήμερα η FED διέθετε κάθε μήνα 120 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά ομολόγων, μέσα στον μήνα το ποσό αυτό θα μειωθεί κατά 15 δις, ενώ αντίστοιχη μείωση θα ακολουθήσει και τον Δεκέμβριο.Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας είχε ως στόχο να αυξήσει την κυκλοφορία του χρήματος, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού, ώστε να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας σε εποχές κρίσης. Επί του παρόντος η FED δεν εξετάζει ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων. Κάθε μήνα η FED θα μειώνει την "ένεση ρευστότητας" στην αγορά κατά 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν αυτό συνεχιστεί, η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022.  Η FED έχει ανακοινώσει προ πολλού ότι μόλις ολοκληρωθεί η παρέμβασή της στην αγορά ομολόγων θα τερματίσει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο από 0% σε 0,25%. Οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι αυτό θα συμβεί πράγματι στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.(εδώ)


4/11/2021

 

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η Credit Suisse το τρίτο τρίμηνο, αλλά δέχθηκε χτύπημα από τις χρεώσεις για τη διευθέτηση των κατηγοριών για διαφθορά στη Μοζαμβίκη και από άλλα νομικά ζητήματα.Οπως μεταδίδει το CNBC, η ελβετική τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι αναμένει να αναφέρει καθαρή ζημία το τελευταίο τρίμηνο του 2021 λόγω απομείωσης 1,6 δισ. ελβετικών φράγκων που σχετίζεται με την αναδιάρθρωση, καθώς και άλλες χρεώσεις και νομικές αμοιβές. H Credit Suisse ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν 21%, με χτύπημα από δικαστικά έξοδα ύψους 620 εκατ. δολαρίων, φτάνοντας στα 434 εκατ. ελβετικά φράγκα το τρίτο τρίμηνο -ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για 333,8 εκατ. ελβετικά φράγκα, που αναμένονταν, σύμφωνα με τη Refinitiv. (εδώ)


Διευρύνθηκε κατά 11,2% το εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, στο επίπεδο-ρεκόρ των 80,9 δισ. δολαρίων.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν εμπορικό έλλειμμα 81 δισ. δολαρίων.Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το έλλειμμα αγαθών του Σεπτεμβρίου, εμφανίζοντας αύξηση στις εισαγωγές, δίνοντας στους αναλυτές ένα καλό δείγμα του συνολικού ελλείμματος.Το έλλειμμα υπηρεσιών διευρύνθηκε 4,8% στα 17,2 δισ. Δολάρια τον Σεπτέμβριο.(εδώ)


3/11/2021

 

Ισχυρή παραμένει η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών στην Κίνα τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο εν μέσω της εβδομαδιαίας αργίας για την Εθνική Ημέρα και της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό.Ο ΡΜΙ υπηρεσιών της Caixin σημείωσε άνοδο στις 53,8 μονάδες από τις 53,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η εταιρία μαζί με την IHS Markit.Η βελτίωση έδειξε μια διαφορετική κατεύθυνση από τον επίσημο ΡΜΙ που ανακοινώθηκε νωρίτερα. Ο επίσημος μη μεταποιητικός ΡΜΙ υποχώρησε στις 52,4 από τις 53,2 μονάδες, κάνοντας λόγο για μικρή επιβράδυνση της δραστηριότητας στον κλάδο.(εδώ)


Σε ισχύ τίθεται τον Ιανουάριο του 2022 η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει την Κίνα και αποκλείει τις ΗΠΑ, αφού Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν ότι επικύρωσαν την RCEP.Η RCEP υπογράφηκε πέρυσι από 15 χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Πρόκειται για τα 10 μέλη της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας και πέντε από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους, τις: Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.(εδώ)


Οι βρετανικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ταχύτερη ανάπτυξη τον Οκτώβριο, με τη βοήθεια της χαλάρωσης των περιορισμών για τα ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα ανησυχεί για τις αυξήσεις-ρεκόρ στο κόστος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, το οποίο περνάνε στους καταναλωτές.Ο  σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit διαμορφώθηκε στις 57,8 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 54,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, και αρκετά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 56,8 μονάδες.(εδώ)


Στη μείωση κατά 1,8% της μέσης χρήσης άνθρακα στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τα επόμενα πέντε χρόνια στοχεύει η Κίνα, στο πλαίσιο του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.Η αρμόδια ισχυρή υπηρεσία κεντρικού σχεδιασμού της χώρας, NDRC, προέβη στη σχετική ανακοίνωση εν μέσω των εργασιών της COP26 στη Γλασκόβη, όπου ο πρόεδρος της Κίνας έλαμψε διά της απουσίας του.Έως το 2025, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Κίνα πρέπει να προσαρμόσουν την κατανάλωσή τους σε 300 γραμμάρια τυπικού άνθρακα  ανά κιλοβατώρα, έναντι 305,5 γραμμαρίων ανά kWh το 2020, σύμφωνα με την NDRC.(εδώ)


Με ισχυρό ρυθμό αυξήθηκαν και τον Οκτώβριο οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε άλλες 571.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση που συντάσσει το ADP Research Institute σε συνεργασία με τη Moody's Analytics. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για 400.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 523.000 θέσεις από το αρχικό μέγεθος των 568.000.(εδώ)


2/11/2021

 

Η Thomson Reuters ανακοίνωσε υψηλότερες πωλήσεις τριμήνου, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα της χρήσης, καθώς η εταιρία media επωφελήθηκε από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.Η μητρική εταιρία του Reuters News τόνισε πως τα έσοδα αυξήθηκαν 6% στα 1,53 δισ. δολάρια, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για 1,5 δισ. δολάρια.Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 46 σεντς.(εδώ)


1/11/2021

 

Ανέκαμψε ο μεταποιητικός τομέας στην Κίνα τον Οκτώβριο, και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, χάρη στη βελτίωση της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, μια έξαρση του κορονοϊού σε διάφορες περιοχές στα τέλη Οκτωβρίου, έχει οδηγήσει σε ανησυχίες για το πόσο πολύ θα μπορούσε να διαρκέσει η βελτίωση. Ο δείκτης της Caixin σημείωσε άνοδο στις 50,6 μονάδες από τις 50 μονάδες τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η δραστηριότητα στη μεταποίηση ανέκαμψε τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Caixin Media και IHS Markit. Τα αποτελέσματα δείχνουν μια διαφορετική κατεύθυνση από τον επίσημο δείκτη, που διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες τον Οκτώβριο και άγγιξε νέο χαμηλό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020. (εδώ)


Με βραδύτερο ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία του Χονγκ Κονγκ στο γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, λόγω των ισχυρότερων οικονομικών επιδόσεων στο α΄ εξάμηνο.Το ΑΕΠ της πόλης αυξήθηκε 5,4% στο γ΄ τρίμηνο σε πραγματικούς όρους έναντι του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η ανάπτυξη στο β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 7,6%.Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% σε πραγματικούς όρους στο γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το β΄ τρίμηνο. (εδώ)

27/10/2021

 

Τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων στην Κίνα ανέκαμψαν τον Σεπτέμβριο, βάζοντας τέλος σε μια εξάμηνη πτώση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από τον μεταποιητικό κλάδο υψηλής τεχνολογίας, από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και από τη σταθερή ανάκαμψη των κερδών στη βιομηχανία κατασκευής καταναλωτικών αγαθών.Τα βιομηχανικά κέρδη αυξήθηκαν 16,3% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σχέση με την αύξηση 10,1% τον Αύγουστο.Στο εννεάμηνο του έτους, τα κέρδη αυξήθηκαν 44,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι της αύξησης 49,5% στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, καθώς επηρεάστηκαν από τις διακοπές ενέργειας, την αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων και την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού.(εδώ)


26/10/2021

 

Οι εταιρίες τεχνολογίας που εργάζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν συγκεντρώσει ποσό-ρεκόρ 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε.Το ποσό των επενδυτικών κεφαλαίων που εισρέουν στην τεχνολογία που αντιμάχεται την κλιματική αλλαγή φέτος έχει ήδη ξεπεράσει ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρίας ανάλυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων Dealroom και της London & Partners.Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία του κλίματος έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το 2016, όταν οι επενδυτές άρχισαν να στηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο με μόλις 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.(εδώ)


25/10/2021

Η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών συνέχισε να αναπτύσσεται στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2021, το οποίο ήταν το πιο ενεργό τρίτο τρίμηνο των τελευταίων 20 ετών ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, αλλά και τα αντληθέντα κεφάλαια.Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 ολοκληρώθηκαν 547 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν $106,3 δισ. Αυτό μεταφράζεται σε 18% περισσότερες συμφωνίες από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του τρίτου τριμήνου του 2007, και 11% περισσότερα έσοδα από το τελευταίο αντίστοιχο ρεκόρ του τρίτου τριμήνου του 2020. Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.635 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $330,7 δισ., σημειώνοντας αύξηση 87% και 99% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Συνολικά, οι δημόσιες εγγραφές που έχουν ολοκληρωθεί από την αρχή του έτους ως σήμερα, έχουν ήδη ξεπεράσει τις συνολικές επιδόσεις του 2020, τόσο ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, όσο και ως προς τα έσοδα.(εδώ)

 

22/10/2021

 

Ακόμη υψηλότερα θα σκαρφαλώσουν οι τιμές της ενέργειας το 2022, πυροδοτώντας «σημαντικό» κίνδυνο για περαιτέρω άνοδο στις τιμές των προϊόντων σε ένα μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου. Πρόκειται για εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αναμένει ουσιαστικά επιδείνωση στις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και άνοδο στις τιμές του ρεύματος, παρότι αυξήθηκαν κατά 80% το 2021. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως οι τιμές της ενέργειας θα αρχίσουν να υποχωρούν μόνο στο δεύτερο μισό του 2022, όταν δηλαδή χαλαρώσουν και οι περιορισμοί στην προσφορά. Αντίστοιχα, πτωτική τάση θα ακολουθήσουν και οι τιμές στον αγροτικό κλάδο και στον τομέα των μετάλλων στην ίδια περίοδο.(εδώ)


Μηνιαία πτώση 0,2% σημείωσε ο αριθμός των προϊόντων που αγοράστηκαν στις λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, με το αποτέλεσμα να μην είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο κατά 0,6%. Ηταν ο πέμπτος μήνας που κινήθηκαν αρνητικά. Παρ΄ όλα αυτά, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι 4,2% υψηλότερα σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον μήνα πριν ξεσπάσει η πανδημία κορωνοϊού. Παράλληλα, οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν 28,1%, σε ετήσια βάση, καταγράφοντας άνοδο 0,2% σε σύγκριση με έναν μήνα πριν.(εδώ)


21/10/2021


Tα προβλήματα που παρατηρούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού πλήττουν το παγκόσμιο εμπόριο και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται σημάδια χαλάρωσης, αναφέρει το γερμανικό Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία. Περίπου το 9% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας είναι τώρα δεσμευμένο σε τέσσερις μεγάλες ουρές, περισσότερες από τις μισές από τις οποίες έχουν μπλοκαριστεί σε λιμάνια των ΗΠΑ”, τονίζει και προσθέτει ότι η Γερμανία δεν έχει ανακάμψει μέχρι στιγμής από τη μείωση των εισαγωγών της το καλοκαίρι.Σύμφωνα με το Kiel το εμπόριο της Κίνας παραμένει στα ίδια επίπεδα με την άνοιξη, αλλά οι εξαγωγές της εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν πτώση 4,9% τον Οκτώβριο, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,7% από τον προηγούμενο μήνα.(εδώ)


Οι εργοδότες των ΗΠΑ ανέφεραν σημαντική αύξηση των τιμών και των μισθών, ακόμη και όταν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο και τις αρχές Οκτωβρίου, ανέφερε η Federal Reserve στην τελευταία της συλλογή εκθέσεων για την οικονομία.Η απασχόληση αυξήθηκε, αν και με βραδύτερο ρυθμό εξαιτίας της χαμηλής προσφοράς εργαζομένων, παρά τις αυξήσεις των μισθών που αποσκοπούν στην προσέλκυση νέων προσλήψεων και τη διατήρηση των υπαρχόντων υπαλλήλων, αναφέρει η έκθεση.Η έκθεση δεν είναι πιθανό να αλλάξει αυτήν την απόφαση, αλλά εκθέτει τις εντάσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed καθώς προχωρούν πέρα ​​από το περιορισμό και αρχίζουν να σκέφτονται πότε θα αυξήσουν τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός τρέχει πολύ πάνω από το στόχο του 2% της Fed τους τελευταίους μήνες.(εδώ)


20/10/2021

 

Η Ρωσία διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν θα μετακινηθεί ώστε να προσφέρει στους Ευρωπαίους καταναλωτές επιπλέον φυσικό αέριο για να διευκολύνει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, εκτός αν λάβει κάτι ως αντάλλαγμα.Το αντάλλαγμα είναι συγκεκριμένο: κανονιστική έγκριση για την έναρξη ροής αερίου μέσω του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2.Σε αντάλλαγμα για την αύξηση των προμηθειών, η Ρωσία θέλει να πάρει έγκριση από την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεκινήσει η χρήση του αγωγού με ροή προς την Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές κοντά στον κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom και στο Κρεμλίνο.(εδώ)

 

Παρέμβαση στην αγορά άνθρακα ετοιμάζει η κινεζική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανακόψει το ράλι των τιμών που εντείνουν το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα απειλώντας την παραγωγική της μηχανή.Σε ανακοίνωση του το εθνικό όργανο του National Development and Reform Commission επιβεβαίωσε πως οργάνωσε ειδική συνάντηση με τους κορυφαίους παραγωγούς άνθρακα της χώρας, όπως και με το China Electricity Council, με σκοπό τη διαμόρφωση «συγκεκριμένων μέτρων που θα παρέμβουν στις τιμές άνθρακα».Το πανίσχυρο κινεζικό όργανο επεσήμανε επίσης ότι η παρέμβαση αυτή είναι αναγκαία καθώς οι τιμές του άνθρακα, που αποτελούν βασικό ενεργειακό μέσο για τη χώρα, έχουν αυξηθεί σημαντικά και είναι απαραίτητο να μειωθούν εν όψει και της χειμερινής περιόδου.(εδώ)


Εντείνονται τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις καθυστερήσεις στους χρόνους φόρτωσης και εκφόρτωσης των εμπορευματοκιβωτίων στα μεγάλα λιμάνια του κόσμου και ειδικότερα της Βόρειας Ευρώπης και των ΗΠΑ να αυξάνονται επικίνδυνα.Ενδεικτικά, στο Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, πάνω από 16 πλοία περίμεναν μέχρι έξι ημέρες σύμφωνα με την Kuehne+Nagel για να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματά τους, ενώ 63 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ήταν αγκυροβολημένα ανοικτά στον κόλπο San Pedro της Καλιφόρνιας, αναμένοντας να ελευθερωθεί κάποια από τις διαθέσιμες προβλήτες στα λιμάνια του Λος Αντζελες και του Λονγκ Μπιτς για να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες.(εδώ)


19/10/2021

 

Οι διαπραγματευτές για το μεγάλο νομοσχέδιο, που προβλέπει δαπάνες άνω των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση των κοινωνικών προγραμμάτων, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουν σημειώσει πρόοδο κατά τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη σε μία συμφωνία, όπως δήλωσε ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.«είχα αρκετές παραγωγικές συζητήσεις» με μέλη του Κογκρέσου, αλλά και με το Λευκό Οίκο, δήλωσε ο Δημοκρατικός Σούμερ. «Έχουμε να κάνουμε δουλειά ακόμα», πρόσθεσε ο ίδιος. Ωστόσο, δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες.(εδώ)


Αύξηση παρουσίασαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο στο πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη ανέκαμψαν δυναμικά από την κρίση της πανδημίας. Τα στοιχεία της Unctad έδειξαν ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έφθασαν την αξία των 852 δισ.δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αύξηση της τάξης των 373 δισ.δολαρίων από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Από αυτές, τα τρία-τέταρτα είχαν προορισμό τις πλούσιες οικονομίες του πλανήτη, καθώς οι επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στις προοπτικές ταχείας ανάκαμψης, χάρη στους εμβολιασμούς. (εδώ)


Ισχυρή πτώση κατά 1,3% σημείωσε τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed.Σύμφωνα με το Reuters, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε την μεγαλύτερη μηναία υποχώρηση από τον Μάρτιο του 2020, όταν και ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρή αύξηση της τάξης του 0,3%.Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η παραγωγή στην μεταποίησε υποχώρησε 0,7% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ σημειώνεται πως η Fed αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του Αυγούστου, ανακοινώνοντας πτώση 0,1% αντί για αύξηση 0,4% που είχε αναφέρει προηγουμένως. (εδώ)


Σύμφωνα με νέα έρευνα της Inmarsat, οι επιχειρήσεις, παγκοσμίως, σχεδιάζουν να επενδύσουν μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού ΙΤ τους σε έργα IoT τα επόμενα τρία χρόνια. Εταιρίες από όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, όπως διαπιστώνει η έρευνα, σχεδιάζουν να διαθέσουν κατά μέσο όρο $2,8 εκατ. για τις επενδύσεις τους στο IoT έως το 2024.Για την ακρίβεια, το IoT αντιπροσώπευε κατά μέσο όρο το 7% των προϋπολογισμών Πληροφορικής των εταιριών μεταξύ 2017 και 2020.  Πλέον, οι επιχειρήσεις απαντούν ότι σκοπεύουν να δαπανήσουν ποσοστό 10% των προϋπολογισμών ΙΤ σε έργα IoT την επόμενη τριετία.(εδώ)


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC η αγορά θα συνεχίσει να επεκτείνεται και το 2023, όπως και το 2024, με ανάπτυξη μεταξύ 3,8% και 4% ετησίως. Οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές - σύμφωνα με τους αναλυτές - συνέβαλαν στη βελτιωμένη αισιοδοξία για την πορεία των υπηρεσιών ΙΤ, παγκοσμίως.Ωστόσο, ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της αγοράς υπηρεσιών Πληροφορικής είναι η ισχυρότερη ζήτηση σε διάφορες περιοχές εκτός των ΗΠΑ, ιδιαίτερα όπου λαμβάνουν χώρα κρατικά προγράμματα ψηφιοποίησης, δηλαδή στην Ευρώπη και στην περιοχή APAC. Η αγορά υπηρεσιών των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,4% το 2021. Παρ’ όλο που η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ έχει μετριαστεί τους τελευταίους μήνες, η IDC προβλέπει ότι η αγορά των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 3,7% και το 2022.(εδώ)


Καμπανάκι κινδύνου για το δημόσιο χρέος, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί έτι περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες, έκρουσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης έως το 2060.Πιο συγκεκριμένα, με βάση το μακροπρόθεσμο σενάριο του Οργανισμού, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, οι δημογραφικές αλλαγές και η μείωση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας θα επιδράσουν αρνητικά στις προοπτικές των 38 χωρών – μελών.Αποτέλεσμα είναι το 2060 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης να προβλέπεται μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ από περίπου 3% του ΑΕΠ σήμερα. Την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, τα κράτη – μέλη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα αυξημένο κόστος, ιδίως στους τομείς της συνταξιοδότησης και της υγειονομικής κάλυψης.(εδώ)

 

15/10/2021

 

Οι ηγέτες των βιομηχανικών χωρών, που βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για τις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της G20 και των υπουργών Οικονομικών της G7, δεσμεύθηκαν να αντιμετωπίσουν τα επιμελητειακά προβλήματα που προκαλούν ελλείψεις προϊόντων, αυξάνοντας τον πληθωρισμό και καθυστερώντας την παγκόσμια ανάκαμψη. Τα προβλήματα εφοδιασμού, που προκλήθηκαν από την άνοδο της ζήτησης για μεταφορά προϊόντων με την μεταπανδημική ανάκαμψη και από την έλλειψη εργατών, πλήττουν πολλές χώρες και οδήγησαν το ΔΝΤ να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Βρετανία.Μαζί με την άνοδο στις τιμές της ενέργειας το θέμα της έλλειψης προϊόντων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνόδου της G7 και της G20. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών R. Sunac κάλεσε τους ομολόγους του της G7, την προεδρία της οποίας έχει αυτή την περίοδο η Βρετανία, να αναλάβουν δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.(εδώ)


14/10/2021

 

Τη μεγαλύτερη άνοδο των δύο τελευταίων δεκαετιών κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Κίνα τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο 10,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Σεπτέμβριο, από την άνοδο 9,5% τον Αύγουστο, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών. Τα στοιχεία ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων για άνοδο του δείκτη τιμών παραγωγού κατά 10,4%. Η άνοδος του Σεπτεμβρίου ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1996, που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Σε μηνιαία βάση, ο κινεζικός ΡΡΙ σημείωσε άνοδο 1,2% τον Σεπτέμβριο. Η στατιστική υπηρεσία τόνισε πως η άνοδος των τιμών παραγωγού αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες τιμές άνθρακα και των προϊόντων σε βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,7% σε ετήσια βάση, όπως ανέμεναν οι αναλυτές. (εδώ)


Τα lockdowns στις δύο μεγαλύτερες πολιτείες της Αυστραλίας οδήγησαν στην απώλεια 138.000 θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο, με τον αριθμό των εργατοωρών να μειώνεται κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας. Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόριας (που αντιστοιχούν στο 60% σχεδόν του απασχολούμενου πληθυσμού της Αυστραλίας), συνέχισαν να έχουν μεγάλη επίπτωση στα εθνικά στοιχεία. Η απασχόληση στη Βικτόρια μειώθηκε κατά 123.000, ενώ η Νέα Νότια Ουαλία "έχασε” 25.000 θέσεις εργασίας. (εδώ)


Η Federal Reserve θα μπορούσε να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, που θέσπισε πέρυσι την άνοιξη για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, περί τα μέσα Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC) που δημοσιεύθηκαν. Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν σχεδόν επιτευχθεί οι στόχοι που έχει θέσει η Fed όσον αφορά την οικονομία και την απασχόληση και επομένως σύντομα θα μπορούσε να ξεκινήσει η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της, με τη μείωση του ρυθμού των έκτακτων μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων.Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ημερομηνία-στόχος για τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν "εκπλήξεις”, είναι τα μέσα του 2022.(εδώ)


Ο Νουριέλ Ρουμπινί - γνωστός για την πρόβλεψη της κατάρρευσης των στεγαστικών δανείων η οποία συνέβαλε στην οικονομική κρίση του 2008 - δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενδέχεται να δυσκολευτεί να "σφίξει" την πολιτική εάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη και οι αγορές προχωρήσουν σε sell-off όπως έκαναν το δ' τρίμηνο του 2018. Ο στασιμοπληθωρισμός - όταν δηλαδή η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται - πρόκειται να διατηρηθεί "για αρκετά τρίμηνα", είπε, ενώ εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει πάνω από το 3% το 2022. (εδώ)


Εχοντας εκτοξευθεί στο δυσθεώρητο ύψος των 226 τρισ. δολαρίων το 2020, από μια αύξηση κατά 27 τρισ. δολ. μέσα στην πανδημία, το συνολικό χρέος των οικονομιών ανά τον κόσμο αναμένεται να παραμείνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και το 2021. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, το παγκόσμιο χρέος αγγίζει οριακά το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι αιτίες της εκτόξευσης ήταν οι εκτεταμένες αγορές ομολόγων στις οποίες κατέφυγαν κατά κύριο λόγο οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο και ειδικότερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά και οι τράπεζες πολλών χωρών που προσπάθησαν να διατηρήσουν υπό έλεγχο το κόστος του δανεισμού των χωρών τους.Το Ταμείο υπολογίζει πως οι δέσμες μέτρων που ενέκριναν οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ενδέχεται να προσθέσουν αθροιστικά 4,6 τρισ. δολ. στο παγκόσμιο ΑΕΠ την περίοδο από το 2021 ώς το 2026. (εδώ)


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα και πλέον ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Σουηδία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, αν και η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να αντιδράσει εάν οι πιέσεις των τιμών δεν συνεχίσουν. Οι τιμές καταναλωτή στη Σουηδία σημείωσαν άνοδο 0,5% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στο 2,8% σε ετήσια βάση. Η κεντρική τράπεζα έχει θέσει στόχο το 2% για τον πληθωρισμό. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού από τον Οκτώβριο του 2008, αν και χαμηλότερα από το 3% που αναμενόταν.(εδώ)


Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας .Ο IEA εκτίμησε ότι η ομάδα παραγωγών ΟΠΕΚ+ πρόκειται να αντλεί 700.000 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από την εκτιμώμενη ζήτηση για αργό το τέταρτο τρίμηνο του έτους, το οποίο σημαίνει ότι η ζήτηση θα ξεπερνά την προσφορά τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021. Η άνοδος στη ζήτηση το περασμένο τρίμηνο οδήγησε στη μεγαλύτερη μείωση στα αποθέματα προϊόντων πετρελαίου σε οκτώ χρόνια, ανέφερε ο Οργανισμός, ενώ τα επίπεδα αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές του 2015. (εδώ)


13/10/2021

 

Η μεγαλύτερη έκρηξη του πληθωρισμού τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις ΗΠΑ αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο και ο πληθωρισμός δεν θα πρέπει να θεωρείται "μεταβατικός", ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Federal Reserve.Ο πρόεδρος της Atlanta Federal Reserve, Raphael Bostic δήλωσε ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών το 2021 που συνδέεται με την πανδημία έχει πλέον διευρυνθεί και δεν αφορά κάποια λίγα βασικά αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα και την ξυλεία, ενώ εκτίμησε ότι η αύξηση αυτή "δεν θα έχει μικρή διάρκεια".Αυτή είναι μια ηχηρή διαφοροποίηση από τις δηλώσεις της ηγεσίας της Fed και άλλων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που κάνουν λόγο για προσωρινή αύξηση των τιμών. (εδώ)


Δεν προβλέπεται τέλος στην έλλειψη πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, στη συμφόρηση στα λιμάνια και την εκτόξευση των ναύλων που έχουν προκαλέσει αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ο πρόεδρος της DP World, της εταιρίας διαχείρισης των λιμένων στο Ντουμπάι.Τα προβλήματα έχουν προκληθεί από τον συνδυασμό των lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω της COVID-19 και την απρόσμενα γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης καθώς οι οικονομίες εξέρχονται από την πανδημία."Αυτές είναι οι επιπτώσεις. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει. Νομίζω ότι θα κρατήσει πολύ καιρό", δήλωσε ο σουλτάνος Αχμέντ μπιν Σουλαγέμ σε συνέδριο στην Expo 2020 στο Ντουμπάι, αρνούμενος να προβλέψει πότε θα τελειώσουν τα προβλήματα."Το πρόβλημα είναι περίπλοκο γιατί υπάρχει συσσωρευμένο φορτίο".Η κρατική DP World είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμανιών στον κόσμο και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία πάνω από 90 εγκαταστάσεων σε έξι χώρες.(εδώ)


Η βρετανική οικονομία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 0,4% τον Αύγουστο, αφήνοντας την μόλις 0,8% πιο μικρή από ό,τι ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο προτού η χώρα μπει στο πρώτο lockdown, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία ONS.Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωνόταν στο 0,5% τον Αύγουστο.Το ΑΕΠ του Ιουλίου αναθεωρήθηκε πτωτικά και εμφάνισε πτώση 0,1% αντί της αρχικής ανακοίνωσης για ανάπτυξη 0,1%, ωστόσο άλλες πρόσφατες αναθεωρήσεις στοιχείων για άλλες περιόδους του έτους, φέρνουν την οικονομία πολύ πιο κοντά στο μέγεθος της προ πανδημίας από ό,τι τα τελευταία μηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ.Η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα αυξήσει τα επιτόκια από την έναρξη της πανδημίας.Οι αγορές ποντάρουν σε αύξηση 0,25% μέχρι τον Δεκέμβριο.(εδώ)


Μία δεκαετία μετά την οικονομική κρίση το μεγαλύτερο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας ήταν ότι δεν υπήρχε επαρκής αγοραστική δύναμη. Η καταναλωτική ζήτηση ήταν αναιμική καθώς τα νοικοκυριά ανησυχούσαν εξαιτίας της κατάστασης και περιόριζαν τις δαπάνες τους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Οι κυβερνήσεις επέβαλλαν μέτρα λιτότητας και οι επιχειρήσεις δίσταζαν να επενδύσουν για να αυξήσουν την παραγωγική τους δυνατότητα την ώρα που είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν εργαζομένους από ένα ευρύ σύνολο εργατικού δυναμικού.Οι δαπάνες έχουν ανακάμψει σημαντικά, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν τονώσει την οικονομία και οι καταναλωτές δεν φοβούνται πλέον να ξοδέψουν. Η αύξηση της ζήτησης είναι τόσο ισχυρή που η προσφορά αγαθών δυσκολεύεται να την καλύψει. Οι οδηγοί φορτηγών παίρνουν επιπλέον μπόνους για να ταξιδέψουν, αρμάδα πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βρίσκεται αγκυροβολημένη ανοιχτά της Καλιφόρνιας περιμένοντας τις αργοκίνητες υπηρεσίες εκτελωνισμού των λιμανιών, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές ενέργειας αυξάνονται κατακόρυφα. Με την απειλή του πληθωρισμού να έχει επιστρέψει και να προβληματίζει σοβαρά τους επενδυτές, η αφθονία της δεκαετίας του 2010 έχει δώσει τη θέση της σε μια «οικονομία των ελλείψεων».(εδώ)


12/10/2021

 

Το συνοριακό πέρασμα Χόργκος στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ διαχειρίστηκε 4.900 εμπορικές αμαξοστοιχίες από την Κίνα προς την Ευρώπη κατά τη χρονιά που διανύουμε σύμφωνα με τις τοπικές σιδηροδρομικές αρχές.Σύμφωνα με το αρμόδιο σιδηροδρομικό τμήμα στο Χόργκος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, η αναφερόμενη συνοριακή διάβαση διαχειρίστηκε 4.748 εμπορικές αμαξοστοιχίες που ταξίδεψαν από την Κίνα προς την Ευρώπη, με ετήσια αύξηση 34,3%. (εδώ)

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογράμμισε τη θεαματική αύξηση του βάρους του χρέους χωρών με χαμηλά εισοδήματα το 2020, κατά 12%, στα 860 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καλώντας να καταβληθούν επειγόντως προσπάθειες για να μειωθεί.Ο πρόεδρος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον, ο Ντέιβιντ Μαλπάς, εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που τιτλοφορήθηκε International Debt Statistics 2022 («Στατιστικές για το Διεθνές Χρέος 2022») καταγράφει δραματική αύξηση του χρέους των κρατών με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα· ζήτησε να υιοθετηθεί «συνολική προσέγγιση» για να βοηθηθούν οι χώρες αυτές προκειμένου τα χρέη τους να γίνουν βιώσιμα.(εδώ)


Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει παγκόσμια ανάπτυξη 5,7% το 2021 και 4,4% το 2022, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι επιδεινούμενες ανισότητες μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών επιβραδύνει την μείωση της ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.Εν τω μεταξύ, το χρέος των χωρών χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκε κατά 12% στο ρεκόρ των 860 δισ. δολαρίων το 2020, εξαιτίας των τεράστιων δημοσιονομικών πακέτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, όπως ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεση που δημοσιεύθηκε. (εδώ)


Αρκετές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να αποσύρουν τα μέτρα οικονομικής υποστήριξης της πανδημίας. Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, η Fed αναμένεται να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της. Ήδη, οι κεντρικές τράπεζες στη Βραζιλία, τη Ν. Κορέα, και τη Νέα Ζηλανδία έχουν προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να υποχωρήσει λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων, της αυξημένης ζήτησης, της ενεργειακής κρίσης και της έλλειψης εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί η πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού λόγω επιβράδυνσης της ανάπτυξης.(εδώ)


Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 0,75% όπως αναμενόταν, μετά από την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Αύγουστο.Οι αναλυτές αναμένουν να αυξήσει τα επιτόκια, στον επόμενο μήνα.Η Τράπεζα της Κορέας έχει υποδείξει ότι θα ενισχύσει τη νομισματική πολιτική για να βοηθήσει να περιοριστεί το χρέος των νοικοκυριών, που τροφοδοτείται από το φθηνό κόστος δανεισμού.Οι υψηλές τιμές των κατοικιών και οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, αποτελούν κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.Από τους 21 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal εν όψει της απόφασης, μόνο ένας ανέμενε αύξηση των επιτοκίων.(εδώ)


Ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ακινήτων μέσα στο επόμενο έτος «βλέπουν» οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.«Το μοντέλο μας τώρα προβλέπει ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 16% έως το τέλος του 2022», έγραψε μια ομάδα οικονομολόγων της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Jan Hatzius σε πρόσφατη έκθεση. «Από όλες τις ελλείψεις που πλήττουν την αμερικανική οικονομία, η έλλειψη κατοικίας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο», είπε.Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί προς το παρόν κατά 20% σε ετήσια βάση. Η άνοδος των τιμών προκλήθηκε από το περιορισμένο stock κατοικιών, τα χαμηλά επιτόκια και την αλλαγή κατοικίας των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι Millennials που αγοράζουν σπίτια για πρώτη φορά έχουν δημιουργήσει…αναστάτωση στη ζήτηση για σπίτια. (εδώ)


Οι πωλήσεις λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της KPMG και τη British Retail Consortium.Οι πωλήσεις λιανικής της Βρετανίας στο διάστημα 29 Αυγούστου-2 Οκτωβρίου, αυξήθηκαν 0,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, διαπίστωσε η έκθεση.Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το 5,6% που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και χαμηλότερο από τον μέσο όρο τριμήνου στο 3,1%, και σηματοδοτεί το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης των πωλήσεων από τον Ιανουάριο.(εδώ)


Η Ρωσία αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2021 στο 7,4% από 5,8%, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια για έκτη φορά φέτος στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.Ο πληθωρισμός, ο οποίος υπερέβη τον στόχο του 4% της κεντρικής τράπεζας της χώρας στα τέλη του 2020, πλησιάζει το αποκορύφωμά του, αλλά δεν αναμένεται να μειωθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Maxim Reshetnikov, με τον πληθωρισμό των τροφίμων να είναι ο κύριος συντελεστής στην άνοδο των τιμών.(εδώ)


Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλότερος για περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των ελλείψεων αγαθών οι οποίες θα επιμείνουν για αρκετό διάστημα ακόμη, δεδομένων των χαμηλών αποθεμάτων, των lockdowns στην Ασία και την ισχυρή ζήτηση για εισαγωγές αγαθών, όπως επισημαίνει η Capital Economics. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ωστόσο, οι πιέσεις θα περιοριστούν το 2022 καθώς η ώθηση στον πληθωρισμό από την ενέργεια θα αντιστραφεί, και οι ελλείψεις αγαθών θα μειωθούν τους επόμενους έξι έως 12 μήνες. Πάντως, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι πιθανό να έχουν πιο επίμονες επιπτώσεις στον πληθωρισμό, ειδικά στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.(εδώ)


Οι Βρετανοί εργοδότες αύξησαν τις προσλήψεις σε υψηλό-ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν από το τέλος του κυβερνητικού προγράμματος επιδότησης των μισθών, πιθανώς ενθαρρύνοντας την πρόοδο της Τράπεζας της Αγγλίας προς την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά την πανδημία.Τα στοιχεία έδειξαν την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στον αριθμό των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις, περισσότερους κατά 207.000 σε σχέση με τον Αύγουστο, καθώς οι εργοδότες στράφηκαν σε υπηρεσίες πρόσληψης για να βρουν προσωπικό και οι επιχειρήσεις τροφίμων και φιλοξενίας, που ανέκαμψαν, δημιούργησαν θέσεις εργασίας.Ξεχωριστά στοιχεία εμφάνισαν ότι η ανεργία υποχώρησε στο 4,5% στο τρίμηνο μέχρι τον Αύγουστο, από το 4,6% στην περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, όπως αναμενόταν από τους οικονομολόγους. (εδώ)


11/10/2021

 

Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 5,6% για το 2021 και στο 4% για το 2022, επικαλούμενη την αναμενόμενη μείωση της δημοσιονομικής στήριξης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και την επιβράδυνση στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών.Ο οίκος ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,7% το 2021 και 4,4% το 2022, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε την Κυριακή 10/10/2021  στη δημοσιότητα.Σε τριμηνιαία βάση, η Goldman μείωσε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του δ' τριμήνου 2021 και του α' τριμήνου 2022 στο 4,5% από 5%. Επίσης, μείωσε την εκτίμησή της για το β' τρίμηνο του 2022 στο 4% από 4,5%, και για το γ' τρίμηνο στο 3% από 3,5%. (εδώ)


Υπάρχουν ενδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι μερικά από τα τελευταία πλοία που περιμένουν από πέρυσι στην Κίνα έχουν ξεφορτώσει τελικά τα φορτία τους, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι για χαλάρωση των περιορισμών και άνοιγμα δρόμου από την Κίνα για εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία. Συνολικά, λίγα φορτηγά πλοία έχουν ξεφορτώσει τον αυστραλιανό άνθρακα στην Κίνα από τότε που θεσπίστηκε η απαγόρευση το 2020, αλλά σε πολύ μικρούς όγκους.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα πρέπει να εισάγει περισσότερο άνθρακα καθώς ο άνθρακας παρείχε περίπου το 58% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της Κίνας το 2019. Λίγο περισσότερο από τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας καταναλώνεται από τον βιομηχανικό τομέα.(εδώ)


Καταθέσεις, μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν αλματωδώς το 2020, την ώρα που η πανδημία βύθιζε την παγκόσμια οικονομία στη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση: αυτό το παράδοξο επισημαίνουν οι αναλυτές του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz στην ετήσια έκθεσή τους για τον ιδιωτικό πλούτο (Allianz Global Wealth Report 2021), σημειώνοντας ότι η αξία των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού ξεπέρασε το 2020 για πρώτη φορά το όριο των 200 τρισεκατομμυρίων ευρώ και το 300% του προϊόντος της παγκόσμιας οικονομίας.(εδώ)


Στο 12,1% ανήλθε η ανεργία στην Τουρκία τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.Ο αριθμός των ανέργων ηλικίας 15 ετών και άνω αυξήθηκε κατά 11.000 μηνιαίως, φτάνοντας στα 3,9 εκατ.Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού διαμορφώθηκε στο 51,2% - ήταν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τον Ιούλιο. Η απασχόληση μειώθηκε κατά 14.000, φτάνοντας στα 28,7 εκατ. ανθρώπους.To ποσοστό ανεργίας των νέων 15-24 ετών ήταν 22,7%, σημειώνοντας πτώση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με έναν μήνα πριν.(εδώ)


8/10/2021

Ανέκαμψε δυναμικά ο ΡΜΙ υπηρεσιών στην Κίνα τον Σεπτέμβριο, αφού περιήλθε σε ύφεση τον Αύγουστο, καθώς το τελευταίο κύμα του κορονοϊού έπληξε τις υπηρεσίες που απαιτούν στενή επαφή και την καταναλωτική ζήτηση.Ο ΡΜΙ υπηρεσιών Caixin σημείωσε άνοδο στις 53,4 από τις 46,7 μονάδες τον Αύγουστο, ανέφερε η Caixin Media και η IHS Markit.Η βελτίωση ήταν αντίστοιχη με τα στοιχεία του επίσημου ΡΜΙ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, ο οποίος επίσης έδειξε ισχυρή αύξηση στην δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών τον προηγούμενο μήνα.Τον Αύγουστο, τόσο ο ΡΜΙ Caixin όσο και ο επίσημος ΡΜΙ, υποχώρησαν κάτω των 50 μονάδων για πρώτη φορά από το περασμένο έτος, όταν ξέσπασε η πανδημία. (εδω)

Σε μία πρόβλεψη-σοκ αναφορικά με το πόσο θα διαρκέσει ο ενεργειακός τυφώνας που σαρώνει την Ευρώπη, προχωρά η Citi. Μέχρι πρότινος, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέφεραν ότι οι τιμές στην ενέργεια θα αποκλιμακώνονταν από την άνοιξη και πως ο πληθωρισμός θα παρέμενε αυξημένος έως τα μέσα του 2022. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν και στο περιβάλλον που διαμορφώνεται η αύξηση των τιμών μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία.Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για ολόκληρο το 2022 και ακόμη χειρότερα, οι τιμές το επόμενο φθινόπωρο θα είναι υψηλότερες από τις 08/10/2021. Είναι τόσο μεγάλος ο αντίκτυπος των αυξήσεων που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα που παρατείνει για δύο μήνες τη διατήρηση του συνολικού επιπέδου των τιμών πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.  (εδώ)

Εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών στην παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβαίνει σε μια συγκρατημένα αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού. Προβλέπει αποκλιμάκωσή του στο εγγύς μέλλον, αλλά διατηρεί εμφανώς επιφυλάξεις καθώς είναι ορατοί οι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες που μπορούν να παρατείνουν τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις.Το Ταμείο προσβλέπει σε υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων και επιστροφή του πληθωρισμού στα προ της πανδημίας επίπεδα στα μέσα του επόμενου έτους, αφού προηγηθεί η κορύφωσή του το φθινόπωρο. Η πρόβλεψη είναι λίγο έως πολύ η ίδια, τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το Ταμείο δεν παραλείπει, όμως, να τονίσει ότι η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών των κατοικιών, τα παρατεταμένα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι συνεπακόλουθες ελλείψεις τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορούν να κρατήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. (εδώ)

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε την προσωρινή επέκταση του ορίου για το χρέος της χώρας έως τις 3 Δεκεμβρίου, παρέχοντας βραχυπρόθεσμη ανακούφιση σε επενδυτές και στελέχη που ανησυχούσαν για στάση πληρωμών και καθησυχάζοντας για την ώρα τους φόβους ότι οι ΗΠΑ θα αθετήσουν το εθνικό τους χρέος, με καταστροφικές παγκόσμιες επιπτώσεις.Η συμφωνία έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η κρίσιμη προθεσμία. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στις 18 Οκτωβρίου ήταν η προθεσμία για να αποφευχθεί η πρώτη αμερικανική αθέτηση του χρέους.Η επέκταση του ορίου στα 480 δισεκατομμύρια δολάρια και η αποφυγή χρεοκοπίας για τους επόμενους δύο μήνες, ψηφίστηκε με 50 ψήφους υπέρ και 48 κατά.Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία.(εδώ)


Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text