Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η ξεχωριστή σημασία της σημερινής ανόδου (8/11/2021)

Η ξεχωριστή σημασία της σημερινής ανόδου (8/11/2021)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή, λίγο θα ασχολιόμασταν με τη σημερινή, κατά 1,59%, άνοδο του Γενικού Δείκτη. Όμως, η σημερινή άνοδος, έχει μία ξεχωριστή σημασία: α) είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από την 21/7/2021 (η άνοδος εκείνης της ημέρας ήταν +1,83%), β) πετυχαίνει νέα υψηλή τιμή του Δείκτη, απο την 31/8/2021 (το κλείσιμο εκείνης της μέρας ήταν στις 923,15 μονάδες), ενώ παράλληλα πετυχαίνει και νέο υψηλό 20 ημερών και γ) Φέρνει το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 920 μονάδες, ένα επίπεδο που, ο δείκτης, έχει διασπάσει μόλις 3 φορές, μετά το Φεβρουάριο του 2015.

 

Γνωρίζετε βέβαια ότι, “αγαπούμε” τα στατιστικά και έχετε δει, πόσο σημαντικά είναι και πόσο πολύ μας βοηθούν να “δούμε” το δρόμο και την εξέλιξη της αγοράς. Όταν ασχολείσαι με τα στατιστικά, στην ουσία, “ζεις” τις εξελίξεις πολλών περιόδων.

 

Έχουμε και στο νέο τεύχος, μια αναφορά στα στατιστικά του Γενικού Δείκτη. Και εκεί αναφέρουμε ότι, όταν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες, θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν θα πέσει ποτέ πια, κάτω από τις 900 μονάδες, όπως ακριβώς έχουμε αναφέρει -εδώ και καιρό- ότι ο Γενικός Δείκτης πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει ξανά, κάτω από τις 800 μονάδες.

 

Επιτέλους, η χώρα και το Χρηματιστήριό της, καλύπτουν το κενό που προκάλεσε, επί περισσότερο από μία δεκαετία, η άθλια χρεοκοπία της χώρας μας.

 

Δε μας ενθουσίασε ιδιαίτερα η αξία των συναλλαγών. € 80 εκατομμύρια στο σύνολο, ή € 72,1 χωρίς τα πακέτα. Εν τούτοις βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο από την αρχή του έτους (περίπου € 71,5 εκατομμύρια -μαζί με τα πακέτα) και ψηλότερα από τους μέσους όρους των πέντε προηγούμενων ετών.

 

Μας παραξένεψε η ορμή της ΔΕΗ. Παρά την πετυχημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, εν τούτοις, η ΔΕΗ έχει ακόμη μακρύ δρόμο για να θεωρηθεί ως μία “πετυχημένη και υποσχόμενη” εταιρία. Θα γίνει κάποτε. Όμως, έχει μακρύ δρόμο να διανύσει. Παράλληλα, διατηρούμε την πρόβλεψή μας ότι, στην τρέχουσα χρήση, η ΔΕΗ θα εμφανίσει ζημιές. Βέβαια, όπως συνηθίζουμε να λέμε σ’ αυτό το χώρο, “η αγορά έχει  πάντα δίκιο”. Απλά, εμείς καταγράφουμε μία υποσημείωση.

 

Θα μπορέσει να διατηρηθεί η άνοδος; Εκτιμούμε πως ναι και ότι, ο ΓΔ θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και με ασφάλεια.

Βέβαια, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, αν φτιάξει το κλίμα και βελτιωθεί περισσότερο η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, η άνοδος των οικονομικών μεγεθών και η κερδοφορία των επιχειρήσεων, δικαιολογούν πολύ ψηλότερες αποτιμήσεις. Όμως, η εικόνα της χώρας, αργεί να βελτιωθεί. Και οι επενδυτές, δεν εξετάζουν τα κέρδη. Αυτά είναι τα τελευταία που τους απασχολούν, αλλά -πέραν από το γενικότερο διεθνές κλίμα- την ποιότητα της οικονομίας της χώρας και κυρίως τη διατηρησιμότητα της -πολυδιαφημισμένης- θετικής εξέλιξης. Και στο σημείο αυτό, παίζουν ρόλο η δημοσιονομική κατάσταση και η χρέωση της χώρας.

 

Σε κάθε περίπτωση, εμείς ακολουθούμε το σύστημά μας. Η απόσταση της καμπύλης του ΓΔ, σε σχέση με την καμπύλη του ΚΜΟ-200 αυξήθηκε πλέον στο 5,42% και ειναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει πάνω από το 5,0%, μετά την 20/9/2021. Η τάση της καμπύλης του ΚΜΟ-200 παραμένει ανοδική.

 

Το περιοδικό δε θα κυκλοφορήσει απόψε, αφού σήμερα -και λόγω της ανόδου- η μέρα ήταν πολύ έντονη και δεν κλείσαμε τα άρθρα που έπρεπε να κλείσουμε. Εν τούτοις, θα κυκλοφορήσει αύριο.

(Δεσμευτήκαμε ότι, από το παρόν τεύχος, θα επιχειρήσουμε ξανά να παρακολουθούμε τις διεθνείς αγορές, μέσα από το “απόλυτο σύστημα”. Στο σημείο αυτό, δεν ολοκληρώσαμε το “πέρασμα” των ETFs που είχαμε επιλέξει, μέσα στο μηχανισμό του απόλυτου συστήματος. Αύριο όμως, θα έχει ολοκληρωθεί.)

 

Γιάννης Σιάτρας



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text