Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 234 | Ένας από τους πιο συναρπαστικούς και ανατρεπτικούς χρόνους που ζήσαμε

Ένας από τους πιο συναρπαστικούς και ανατρεπτικούς χρόνους που ζήσαμε

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ένας από τους πιο συναρπαστικούς και ανατρεπτικούς χρόνους που ζήσαμε

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 8 Νοεμβρίου 2020, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer, κ. Αλβέρτος Μπουρλά, ανακοίνωσε, προς την παγκόσμια κοινότητα, ότι, η εταιρία του, δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19.

Η εξέλιξη αυτή άλλαζε τους όρους στην εξέλιξη της μεγαλύτερης πανδημίας που είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα, στα τελευταία 100 χρόνια και δημιουργούσε την ελπίδα για την επιστροφή των κοινωνιών στην κανονικότητα, η οποία είχε διαταραχθεί με μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο, κατά τους προηγούμενους εννέα μήνες.

Η περίοδος από την ημέρα εκείνη, μέχρι και σήμερα, ήταν από τις πιο συναρπαστικές και πιο “συμπυκνωμένες” σε γεγονότα, σε εκπλήξεις και ανατροπές, που έχουμε βιώσει στις τελευταίες δεκαετίες.

Σ’ αυτό τον ένα χρόνο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες, πέτυχαν μία από τις μεγαλύτερες ανόδους που, ως σύνολο, έχουν πετύχει ποτέ. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατέγραψε άνοδο κατά 56,7%. Η άνοδος του αμερικανικού Dow Jones έφτασε στο 28,3% και του δείκτη Nasdaq στο 34,4%. Όλες οι αγορές, κάλυψαν τις απώλειες που είχαν εκδηλωθεί στο ξέσπασμα της πανδημίας και βρέθηκαν σε ακόμη ανώτερα επίπεδα.

Στο διάστημα αυτό, οι χρηματιστηριακές αγορές έδειξαν ότι, έχουν την ικανότητα να “αντιλαμβάνονται” και να προεξοφλούν τις επερχόμενες εξελίξεις. Αντιλήφθηκαν την εξέλιξη της διεθνούς οικονομίας, τον τρόπο και το χρόνο που θα γινόταν η αποκατάσταση της διαταραγμένης ισορροπίας. Αντιλήφθηκαν, με εξαιρετική ακρίβεια, την εξέλιξη των επιχειρηματικών κερδών. Είδαν έγκαιρα την απειλή του αυξανόμενου πληθωρισμού, χωρίς όμως να εκπλαγούν, ή να φοβηθούν απ’ αυτόν -ακόμη και σήμερα, η “ηρεμία” στις αγορές των ομολόγων, συνιστούν τη μεγαλύτερη διαβεβαίωση ότι, ο πληθωρισμός είναι ένα παροδικό φαινόμενο και ότι, δε θα ανατρέψει την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Προσαρμόστηκαν στις διακυμάνσεις που προκάλεσαν, σε όλο το κόσμο, τα κύματα της πανδημίας που ακολούθησαν και αντιλήφθηκαν σωστά ότι, αυτά δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία νέα απειλή για τη διεθνή οικονομία.

Για μία ακόμη φορά, οι χρηματοοικονομικές αγορές λειτούργησαν ορθά και αποτελεσματικά. Και απέδειξαν ότι, συνεχίζουν να είναι το καλύτερο “βαρόμετρο” των εξελίξεων και ότι, μπορούν να δίνουν απαντήσεις για την πορεία των πραγμάτων.

Οι χρηματιστηριακές αγορές κινούνται με μία λογική, η οποία ίσως είναι περίεργη ή και πολύπλοκη, όμως ποτέ δεν είναι αντιφατική. Η παρακολούθησή τους, είναι συναρπαστική. Και για όσους μπορούν να την αντιληφθούν, μπορεί να είναι και εξαιρετικά κερδοφόρα.

Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για την παρακολούθηση και την επιτυχία στις χρηματιστηριακές αγορές. Απαιτούνται λογική και πειθαρχία. Λογική για να αντιλαμβανόμαστε το είδος της κάθε περιόδου και τα “σήματα” της αρχής της, της φάσης που κάθε φορά βρίσκεται και του τερματισμού της. Και πειθαρχία για να υπακούμε στα “σήματα” αυτά.

Εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, η οικονομική και χρηματιστηριακή περίοδος, στην Ελλάδα, έχει εξελιχθεί σε θετική. Όσοι το αντιλήφθηκαν, ή πείστηκαν, έγκαιρα, έχουν ήδη αποκομίσει σοβαρά επενδυτικά κέρδη -όχι μόνο στο Χρηματιστήριο, αλλά σε κάθε είδους οικονομική ή επενδυτική δραστηριότητα, που ανέλαβαν.

Ακόμη και σήμερα, δεν είναι καθόλου αργά. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην αρχική φάση, αυτού του μεγάλου, πολυετούς κύκλου, στον οποίον εισήλθαν, η ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο, μετά τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία τους. Στο τέλος του κύκλου αυτού, κερδισμένοι θα είναι όσοι τον αντιλήφθηκαν και έδρασαν έγκαιρα. Και τα μηνύματα είναι πλέον πολλά, για να τα αγνοήσουμε.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text