Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 234 | ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (21/10/2021): Κύρια σημεία - Ερωτήσεις - Απαντήσεις

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (21/10/2021): Κύρια σημεία - Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (21/10/2021): Κύρια σημεία - Ερωτήσεις - Απαντήσεις

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (21/10/2021)

Κύρια σημεία - Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Τη Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε επενδυτικό σεμινάριο με θέμα: “Τα αποτελέσματα των εταιριών, οι προβλέψεις, η φάση και οι προοπτικές της αγοράς”. Στο σεμινάριο εξετάστηκαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών κατά το α’ εξάμηνο του 2021, αναλύθηκε ο τρόπος εξέτασής τους μέσα από τις εφαρμογές που έχει αναπτύξει το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, αναλύθηκαν οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους και εξετάστηκαν οι προοπτικές της αγοράς, τόσο για το τρέχον έτος, όσο κυρίως για την περίοδο που ακολουθεί. Το σεμινάριο, το πρώτο μετά από την εμφάνιση της πανδημίας, θεωρήθηκε πετυχημένο και στο μέλλον, θα διεξάγονται σε τακτική βάση.

Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, αφιερώθηκε σε απαντήσεις, επί ερωτήσεων που είχαν θέσει οι συμμετέχοντες, πριν από τη διεξαγωγή του, αλλά και σε ερωτήσεις που τέθηκαν κατά την εξέλιξή του. Ένα μέρος των ερωτήσεων αυτών και οι απαντήσεις τους, δημοσιεύονται στις σελίδες αυτές, καθώς, εκτιμούμε ότι έχουν γενικό ενδιαφέρον.

Πώς μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε μία βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς;


Στις χρηματιστηριακές αγορές διαμορφώνονται βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες τάσεις. Συχνά, τα όριά τους (π.χ. τί είναι μεσοπρόθεσμη και τί, μακροπρόθεσμη τάση) είναι δυσδιάκριτα.
Όμως, ακόμη και σε μία κατηγορία τάσης, υπάρχουν πολλοί διαχωρισμοί. Υπάρχουν βραχυχρόνιες τάσεις που λαμβάνουν υπόψη τους τις εβδομαδιαίες διακυμάνσεις, άλλες που λαμβάνουν υπόψη τους τις ημερήσιες, άλλες τις ωριαίες, ή ακόμη και συντομότερων χρονικών διαστημάτων.
Υπάρχουν πολλά εργαλεία, κυρίως του τομέα της Τεχνικής Ανάλυσης, τα οποία βοηθούν κάποιον να αντιληφθεί κάθε συγκεκριμένη τάση. Υπάρχουν δύο προβλήματα σ’ αυτό: α) η διαρκής ανίχνευση της τάσης, απαιτεί πάρα πολύ χρόνο ενασχόλησης και προκαλεί μεγάλα επίπεδα άγχους και β) αν κάποιος θέλει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με βάση τις βραχυπρόθεσμες τάσεις που “ανιχνεύει”, αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο, κάτι που μπορεί να του προκαλέσει ζημιές.
Ο κάθε επενδυτής, έχει τη δική του προσωπικότητα, ξεχωριστές ικανότητες και διαφορετική οικονομική ισχύ. Έτσι διαμορφώνει το δικό του επενδυτικό στυλ. Η ουσία όμως είναι ότι, ο μέσος επενδυτής -ο οποίος εκτιμούμε ότι αποτελεί την πλειοψηφία του επενδυτικού σώματος, ή του κοινού προς το οποίος απευθυνόμαστε εμείς- ενδεχομένως να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην ενασχόλησή του με τη “βραχυπρόθεσμη” τάση και τις βραχυπρόθεσμες συναλλαγές. Παράλληλα, είναι αμφίβολο εάν, μέσα απ’ αυτή την πρακτική, μπορεί να ωφεληθεί.
Εκτιμούμε ότι, αυτός, ο “μέσος επενδυτής”, μπορεί να λειτουργήσει πολύ ικανοποιητικά και αποτελεσματικά, σε επίπεδο μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης τάσης.
Υπάρχουν αρκετοί “έγκυροι” τρόποι αναγνώρισης μιας μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης τάσης. Εκτιμούμε ότι, ο συνδυασμός του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (ΚΜΟ-200) και της κατεύθυνσης (ανοδική ή πτωτική) της πορείας του ΚΜΟ-200 που χρησιμοποιούμε, είναι από τους πλέον έγκυρους και κυρίως, αποτελεσματικούς.
Το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, έχει αναπτύξει μία πολύ ξεκάθαρη φιλοσοφία, αναφορικά με το πώς “βλέπει” τη χρηματιστηριακή επένδυση: Ως μία διαρκή ενασχόληση, που δεν καταναλώνει ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο ενημέρωσης και κυρίως ενασχόλησης, που δεν οδηγεί σε συχνές πράξεις, που δεν απαιτεί σημαντικές γνώσεις και που δεν προκαλεί άγχος. Και έχει αναπτύξει την τεχνική του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, η οποία, συνήθως οδηγεί σε μεγάλη κερδοφορία.

Πώς μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε μία μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς;


Υπάρχει ένας παλιός κανόνας των αγορών, ή καλύτερα, μία πραγματικότητα, στην οποία αναφερόμαστε συχνά:
“Στην πλημμυρίδα, όλες οι βάρκες ανεβαίνουν. Στην αμπώτιδα, όλες οι βάρκες υποχωρούν”. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι, σε μία ανοδική αγορά, γενικά, όλες οι μετοχές θα κινηθούν ανοδικά. Άλλες θα κινηθούν περισσότερο ανοδικά και άλλες λιγότερο. Αντίθετα, σε μία πτωτική, όλες (ή σχεδόν όλες) οι μετοχές θα υποχωρήσουν, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο.
Βασικό είναι να έχουμε μία συγκεκριμένη άποψη για την τάση της αγοράς. Το δεύτερο “κομβικό” σημείο είναι να μπορούμε να προβλέψουμε τί θα γίνει. Η χρηματιστηριακή ενασχόληση είναι πάντα γύρω από την “πρόβλεψη”. Πρόβλεψη για το πώς θα πάει η διεθνής οικονομία (αυτό διαμορφώνει το κλίμα στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές), πρόβλεψη για το πώς θα πάει η εθνική οικονομία, πρόβλεψη για το πώς θα πάει κάθε επιχειρηματικός κλάδος και, τέλος, πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα μεγέθη κάθε συγκεκριμένης εταιρίας. Όσο πιο γρήγορα (έγκαιρα) και πιο σωστά κάνουμε μια πρόβλεψη, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να βγούμε ωφελημένοι.
Στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, λειτουργήσαμε με βάση αυτή τη φιλοσοφία. Στα χρόνια 2018-2020, δίναμε μεγαλύτερη βαρύτητα στη διεθνή και κυρίως, στην ελληνική οικονομία, θέλοντας αρχικά να εντοπίσουμε την έναρξη της νέας περιόδου της ελληνικής οικονομίας και του μεγάλου ανοδικού κύκλου στην πρώτη φάση της νέας περιόδου. Το πετύχαμε απόλυτα. Φέτος, κάνουμε μία “στροφή”, αυξάνοντας το βάρος μας στην παρακολούθηση των επιχειρήσεων.
Όταν μπορούμε να προβλέπουμε τις εξελίξεις και τα μεγέθη των εταιριών, είμαστε μπροστά από τη μεγαλύτερη μάζα των επενδυτών. Αν έχουμε και πειθαρχία στις κινήσεις μας, μπορούμε να ωφεληθούμε σημαντικά, χωρίς να καταναλώνουμε ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου μας.

Ποιές θα είναι οι τάσεις της τρέχουσας δεκαετίας;

Εκτιμούμε ότι, η δεκαετία του 2020, θα είναι θετική για τη διεθνή οικονομία και τις χρηματοοικονομικές αγορές. Για την Ελλάδα, που ανακάμπτει μετά από μία δεκαετία πτώσης, θα είναι ακόμη θετικότερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, η χώρα, έχει ξεπεράσει τους κινδύνους που τη χαρακτηρίζουν και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τη δημοσιονομική κατάσταση, το βαρύτατο χρέος και -ίσως το πιο “αθόρυβο”, αλλά το πιο σημαντικό και επικίνδυνο- την κατάρρευση των δημογραφικών της στοιχείων.
Τα κύρια στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν την τρέχουσα δεκαετία, με βάση τις σημερινές γνώσεις μας και οπτική, είναι: α) η εξαιρετικά μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας και της βιοϊατρικής, β) η μεγάλη ενεργειακή “ανατροπή”, γ) η αύξηση της παραγωγικότητας, δ) η μείωση της τάσης της παγκοσμιοποίησης, ε) η ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στο οικονομικό και στο γεωπολιτικό επίπεδο.

Ποιές είναι οι προοπτικές για την κερδοφορία των επιχειρήσεων κατά το 2022;

Παρά τη μεγάλη αύξηση που εμφανίζουν τα μεγέθη των επιχειρήσεων, το 2021 είναι μία χρονιά “επαναφοράς” στην προ της πανδημίας κατάσταση. Με βάση τις προβλέψεις μας, κατά το 2021, ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, θα φτάσει στα € 63,5 δισεκατομμύρια περίπου. Θα εξακολουθεί να υπολείπεται από τα € 65,9 ή τα € 66,5 δισεκατομμύρια που κατέγραψαν, οι ίδιες εταιρίες κατά το 2019 και το 2018, αντίστοιχα.Βέβαια, θα υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κερδοφορία, κάτι που οφείλεται στις κυκλικές εταιρίες (πετρελαιοειδών, μετάλλων κλπ), αλλά και στις βελτιώσεις στην εσωτερική διάρθρωση του κόστους και των δαπανών -συνεπώς, κατά το 2021, υπάρχει ποιοτική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Κατά το 2022, δε θα μπορούμε να έχουμε την αύξηση των πωλήσεων που είχαμε στο 2021 (υπολογίζεται σε περίπου 18,3%). Εκτιμούμε όμως ότι, κατά το 2022, θα έχουμε μία αύξηση πωλήσεων που θα κυμανθεί γύρω στο +6% έως +7%, σε σχέση με το 2021. Βέβαια, για το τελικό μέγεθος της αύξησης, θα παίξει ρόλο και ο πληθωρισμός και το κατά πόσο θα μεταφερθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, στις τελικές τιμές.
Αναφορικά με την κερδοφορία, εκτιμούμε ότι, αυτή θα είναι αυξημένη, όμως το ποσοστό της αύξησής της θα περιοριστεί σε πιο “φυσιολογικά” επίπεδα, τα οποία τοποθετούμε, για το σύνολο των εταιριών, μεταξύ του 15% έως 20%.
Σε κάθε περίπτωση, το 2022 θα είναι μία σημαντική χρονιά στην εξέλιξη του οικονομικού και του επιχειρηματικού κύκλου.

Ποιά θα είναι η εξέλιξη του οικονομικού και χρηματιστηριακού κύκλου, στα επόμενα χρόνια;

Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ότι, η χώρα, μπήκε σε μία νέα “ιστορική περίοδο”, κάποια στιγμή μεταξύ του 2016 και του 2017. Οι περίοδοι αυτές είναι εξαιρετικά μακροχρόνιες. Ιστορικά, έχει αποδειχθεί -και μπορεί να εξηγηθεί και με βάση τη λογική- ότι, τα πρώτα χρόνια μιας ιστορικής περιόδου, είναι ανοδικά -άλλωστε, οι “ιστορικές περίοδοι”, πάντα ξεκινούν από ένα χαμηλότατο σημείο, με το οποίο “κλείνει” η προηγούμενη περίοδος. Κατά την άποψή μας, η “κορύφωση” των οικονομικών, άρα και των χρηματιστηριακών, μεγεθών αυτής της ιστορικής περιόδου, θα γίνει στο διάστημα των επομένων 8 έως 10 ετών. Συνεπώς, σήμερα, βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο μέρος της ανοδικής φάσης, της ιστορικής περιόδου που ξεκίνησε από το 2017.

Μπορούν άλλες εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής, να πετύχουν τις αποδόσεις των ΕΠΣΙΛ ή ΕΝΤΕΡ;

Σε ανοδικές φάσεις της αγοράς, κάποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι, λόγω ειδικών κλαδικών και οικονομικών εξελίξεων, συχνά αποκτούν αυξημένο ενδιαφέρον, σε σχέση με άλλους. Για λόγους δαπανών (κρατικών και ιδιωτικών), ειδικών συνθηκών και αναγκών εκσυγχρονισμού των εταιριών, ο κλάδος της πληροφορικής, ήταν από τους πρώτους που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον, στη “στενή” και χωρίς πολλές επιλογές, χρηματιστηριακή αγορά μας. Οι εταιρίες του κλάδου θα είναι “χρηματιστηριακά ωφελημένες”. Όμως, δε θα μπορέσουν να διατηρηθούν, από μόνες τους, σε υψηλά επίπεδα αποτιμήσεων. Θα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη άνοδος της αγοράς και άνοδος και άλλων επιχειρηματικών κλάδων. Συνεπώς, ναι, σταδιακά, θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρίες πληροφορικής (το βλέπουμε να συμβαίνει με την Performance), όμως, δε νομίζουμε να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου, αν η κίνησή τους δε συνοδευτεί από μία ευρύτερη άνοδο της αγοράς.

Ποιά μπορεί να είναι η χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζών;

Οι τράπεζες, έχουν, σε μεγάλο βαθμό, επιλύσει το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων” που ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά από τις κεφαλαιακές απώλειες λόγω των ελληνικών ομολόγων, που τις απασχόλησε κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό συμβαίνει στις μέρες μας. Συνεπώς, ένα πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, αποκλείεται να υπάρξουν νέες αρνητικές εκπλήξεις από τον τραπεζικό κλάδο, είτε σε επίπεδο επιχειρηματικών, είτε σε επίπεδο χρηματιστηριακών εξελίξεων.
Έχουμε ήδη εισέλθει στη “μεταβατική” περίοδο του “γυρίσματος” του κλάδου. Για να δούμε βελτίωση των χρηματιστηριακών τους τιμών, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ορατή προοπτική οργανικής κερδοφορίας, η οποία βέβαια, με βάση τα χαμηλά επιτόκια που υφίστανται σήμερα, δε μπορεί να είναι μεγάλη.
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε ότι η χρηματιστηριακή εικόνα του κλάδου θα είναι βελτιωμένη κατά το 2022. Η μεγάλη διαφορά θα γίνει την περίοδο που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν οι φήμες για την οργανική κερδοφορία και τη διανομή μερίσματος (μετά από 14 χρόνια). Όμως, παρά τον παραδοσιακό ρόλο της “ατμομηχανής” που έχουν οι τράπεζες στο ελληνικό Χρηματιστήριο (ήδη από την ίδρυσή του), ο ρόλος τους, θα μειωθεί, για μερικά χρόνια (κάτι που είχε συμβεί και στις δύο πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.

Ποιές εταιρίες ξεχωρίσαμε, με βάση τα αποτελέσματά τους;

Για τις εταιρίες αυτές, εκφραζόμαστε διαρκώς μέσα από τις σελίδες του Χ&Α. Θέλουμε όμως να επισημάνουμε μερικές, οι οποίες ενδεχομένως να αποτελέσουν μία θετική έκπληξη, στο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του 2022.

Μία απ’ αυτές είναι η ΑΛΜΥ, λόγω της μεγάλης ανάκαμψης των μεγεθών της, η οποία βέβαια εξακολουθεί να έχει “ζητήματα” υψηλών υποχρεώσεων. Ήδη, επισημάναμε τη ΜΟΤΟ, θεωρώντας την ως “εταιρία-έκπληξη” στα πλαίσια της επόμενης 2ετίας. Σαφέστατα, ο Όμιλος Viohalco, βρίσκεται σε μία εξαιρετική φάση, η οποία δε διακρίνεται απλά από τη θετική συγκυρία για τα προϊόντα του Ομίλου, αλλά και από το επενδυτικό πρόγραμμα των θυγατρικών του εταιριών  (CENER, ELVALHALCOR), το οποίο διασφαλίζει και μία θετική πορεία, ακόμη και όταν η συγκυρία των τιμών, θα έχει παρέλθει. Η ΕΛΓΕΚ, λόγω μεγέθους της, έχει μεγάλη πιθανότητα να διακριθεί, εάν ελέγξει τις υποχρεώσεις της -και ίσως βρίσκεται σε μία διαδικασία βελτίωσής τους. Το ΙΑΤΡ, μπορεί να διακριθεί, τόσο λόγω συγκυρίας και αύξησης των επενδύσεων, όσο και λόγω της παραδοσιακής συμπεριφοράς του στην αγορά, σε ανοδικές φάσεις. Θετική πορεία εκτιμούμε και για τις ΚΛΜ και ΜΕΒΑ, καθώς εμφανίζουν αξιοσημείωτη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και των χρηματοοικονομικών τους ισορροπιών. Είμαστε θετικοί για τη ΦΡΛΚ, παρά το ότι τη ρευστοποιήσαμε από το χαρτοφυλάκιό μας, καθώς η εταιρία δημιουργεί υποδομές για καλύτερη γεωγραφική επέκτασή της, αναμένει αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα ΙΚΕΑ, αλλά και θα ωφεληθεί από την εισαγωγή της θυγατρικής ΑΕΕΑΠ της. Επιδεικνύουμε ενδιαφέρον για τη ΦΡΙΓΟ, τη μοναδική εταιρία στην κατηγορία της επιτήρησης για την οποία κάνουμε κάτι τέτοιο, λόγω του μεγέθους της, της γεωγραφικής της διασποράς, της ποιότητας των προϊόντων της και τη διασύνδεσή της με τον Όμιλο της Coca Cola EEE. Γενικότερα όμως, αποφεύγουμε τις εταιρίες στην κατηγορία της επιτήρησης, αφού και το παρελθόν τους είναι προβληματικό, αλλά και η βελτίωση της κατάστασης των ιδίων κεφαλαίων τους, είναι δυσχερής.

Μεγαλύτερη προσοχή στους πίνακες θεμελιωδών μεγεθών και στατιστικών του Χ&Α

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, έγινε αντιληπτό ότι, οι συνδρομητές, δε γνωρίζουν και δε χρησιμοποιούν όσο θα μπορούσαν ή θα έπρεπε, τους πίνακες “χρηματοοικονομικών μεγεθών και αποτελεσμάτων” και “χρηματιστηριακών στατιστικών” που είναι διαθέσιμοι. Οι πίνακες αυτοί είναι πολύ ενδιαφέροντες, χρήσιμοι και οι μοναδικοί που υπάρχουν διαθέσιμοι στο ευρύ επενδυτικό κοινό, στο ελληνικό ίντερνετ. Τους πίνακες χρηματοοικονομικών μεγεθών και αποτελεσμάτων, μπορείτε να τους δείτε, συγκεντρωμένους, εδώ. Οι πίνακες των βασικών χρηματιστηριακών στατιστικών, παρατίθενται εδώ. Εντός του Νοεμβρίου, θα κυκλοφορήσουμε και θα σας αποστείλουμε, ειδικό (ηλεκτρονικό) φυλλάδιο όπου θα περιγράφονται πλήρως και θα αναλύεται η χρησιμότητά τους.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text