Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 234 | Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές

Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Φέτος, η κινεζική Yiwu, η πόλη στην οποία φτιάχνονται κάθε χρόνο, τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα στολίδια στον κόσμο, βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό. Η κατάσταση που επικρατεί στο δημοφιλή χριστουγεννιάτικο κόμβο αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει φέτος το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο αναλυτικά, φαίνεται πως τα εργοστάσια πλήττονται από την έλλειψη πρώτων υλών, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα, όσα χριστουγεννιάτικα προϊόντα ήδη έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους προς τα ράφια των καταστημάτων της Δύσης καθυστερούν, λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Από τα μέσα Οκτωβρίου, η Yiwu έχει επηρεαστεί σημαντικά, από τη συνεχιζόμενη κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ανάγκασε τους κατασκευαστές να αναζητήσουν γεννήτριες ή ακόμη και να αναστείλουν πλήρως την παραγωγή, εδώ.

****

Ένα αρκετά μεγάλο ζήτημα που τίθεται από τις επιχειρήσεις, εν όψει των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, είναι το μέγεθος των αποθεμάτων που πρέπει να διακρατούν. Όταν ξεκίνησε η πανδημία, και η ζήτηση για πολλά αγαθά μειώθηκε, ορισμένες εταιρίες έμειναν να διατηρούν μεγάλα, δαπανηρά αποθέματα. Ωστόσο, τα κλειστά σύνορα, οι τεταμένες αλυσίδες εφοδιασμού και η ανάκαμψη της ζήτησης σήμαιναν ότι τα μεγαλύτερα αποθέματα ασφαλείας μπορούν να αποδειχθούν θετικά. Πολλές εταιρίες έχουν αναφέρει ότι θα επιστρέψουν σε αποθέματα προ πανδημίας, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση εμπορίου, καθώς η μεγάλη τήρηση αποθεμάτων απαιτεί επιπλέον χώρο, ασφάλεια και άτομα για να το διαχειριστούν, εδώ.

****

Θα αποφύγει όπως φαίνεται την κατάρρευση ο κινεζικός γίγαντας του real estate, Evergrande. Παρόλα αυτά αναλυτές προειδοποιούν ότι ο «πόνος» για την κινεζική αγορά ακινήτων δεν σταματάει εδώ, αφού αρκετές ακόμη μικρότερες εταιρείες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη στα οποία στήριξαν επί χρόνια την ανάπτυξή τους. Μέχρι στιγμής παρά τους φόβους για μία χρεοκοπία που θα πυροδοτούσε ισχυρούς τριγμούς στην κινεζική οικονομία και ευρύτερα στις διεθνείς αγορές, η Evergrande καταφέρνει και πληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι ομολογιούχων μέσα στην περίοδο χάριτος των 30 ημερών μετά τη λήξη των ομολόγων, εδώ και εδώ.

****

Προειδοποίηση για ραγδαία μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου απευθύνει ο κολοσσός της Aramco, την ώρα που η ενεργειακή κρίση χτυπά με οξύ πια τρόπο την Ευρώπη και η ηγεσία της Ε.Ε. εμφανίζεται διχασμένη και αδύναμη ως προς την αντιμετώπιση των ελλείψεων και της έκρηξης των τιμών. Κρούοντας παράλληλο συναγερμό, η BlackRock, από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως, προειδοποίησε ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η τιμή του πετρελαίου να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχη πρόβλεψη με την BlackRock έχει κάνει και η Goldman Sachs, ενώ μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Pimco, εκτίμησε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να επιμείνουν τα επόμενα χρόνια, εδώ.

****

Δέος προκαλεί ανάλυση της Asian Development Bank (ADB) σύμφωνα με την οποία το παγκόσμιο επενδυτικό κενό αυξήθηκε κατά 15%, στα $1,7 τρισ. το 2020 λόγω της πανδημίας. Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν τον κινητήριο μοχλό πίσω από το διεθνές εμπόριο ενώ η έλλειψη χρηματοδότησης απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη και επιστροφή στην κανονικότητα. Αν και το παγκόσμιο εμπόριο επέδειξε ανάκαμψη φέτος λόγω του ανοίγματος αρκετών οικονομιών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) προειδοποίησε πρόσφατα πως οι κίνδυνοι της πανδημίας ελλοχεύουν ακόμα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το παγκόσμιο εμπόριο θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 10,8% το 2021 και 4,7% το 2022, εδώ.

****

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διεθνής βιομηχανία μικροεπεξεργαστών, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, αναγκάζουν την Apple να μειώσει τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή των τηλεφώνων της στο τελευταίο τρίμηνο του 2021. Η εταιρία είχε προγραμματίσει την παραγωγή περίπου 90 εκατομμυρίων συσκευών iPhone, και κατά πάσα πιθανότητα θα καταφέρει τελικά να κατασκευάσει περίπου 80 εκατομμύρια, ίσως και λιγότερα. Η ίδια, έχει ενημερώσει τους διάφορους συνεργάτες της που κατασκευάζουν εξαρτήματα για τα τηλέφωνά της ότι τελικά θα χρειαστεί λιγότερα εξαρτήματα, εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text