Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 234 | Τί κρατά τις τιμές των ομολόγων ψηλά και τα επιτόκια χαμηλά;

Τί κρατά τις τιμές των ομολόγων ψηλά και τα επιτόκια χαμηλά;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τί κρατά τις τιμές των ομολόγων ψηλά και τα επιτόκια χαμηλά;

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, για το μήνα Οκτώβριο 2021, στις ΗΠΑ, έφτασε στο δυσθεώρητο ύψος του 6,2%. Η τιμή αυτή, είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 6,1% του 1991. Παράλληλα, ήταν και ο 5ος συνεχόμενος μήνας, με τιμή του δείκτη πάνω από το 5,0%.
Όμως, για μία ακόμη φορά, οι αγορές ομολόγων δεν αντέδρασαν και το επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς, παρέμεινε στο 1,57%, τιμή που βρίσκεται κοντά στην ιστορική χαμηλή. (Δείτε την εξέλιξη του πληθωρισμού (εδώ) και των επιτοκίων (εδώ), στο διάστημα των τελευταίων 50 ετών).
Είναι αυτό λογικό; Όχι δεν είναι. Θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνον εάν, όντως, οι αγορές ομολόγων εκτιμούν ότι το φαινόμενο του πληθωρισμού είναι παροδικό και ότι, θα υποχωρήσει κάποια στιγμή στο επόμενο έτος. Όμως και πάλι. Αυτή η “ακινησία” του επιτοκίου, τη στιγμή ανατρέπεται το νομισματικό περιβάλλον, σημαίνει ότι, οι αγορές ομολόγων, δε δίνουν καμία πιθανότητα στο να είναι ο πληθωρισμός ένα πιο μόνιμο φαινόμενο. Όμως, και πάλι, αυτό δεν είναι λογικό.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι, οι αγορές ομολόγων από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, ωθούν τις τιμές τους ανοδικά και διατηρεί το επιτόκιο χαμηλά. Είναι όμως, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, οικονομικά, πιο ισχυρή από τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα; Όχι, δεν είναι. Όμως, ουδείς επιθυμεί να έρχεται σε αντίθεση με την Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, ουδείς επιθυμεί την ανατροπή του σημερινού status quo, αφού η ροή κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες, διατηρεί κάθε είδους χρηματοοικονομική αγορά, σε υψηλά επίπεδα και, τελικά, ωφελεί τους πάντες.

Μπορεί όμως να συνεχίζεται αυτή η τεχνητή ανισορροπία; Όχι. Όμως, επί περισσότερα από δέκα χρόνια, όλοι αναρωτιούνται πώς θα λήξει η πρακτική της “ποσοτικής χαλάρωσης”, που ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται -με μικρές αυξομειώσεις- μέχρι και σήμερα.
Εάν δεν είχε παρεμβληθεί η πανδημία, το ζήτημα θα είχε ξεκαθαρίσει. Με την έλευση της πανδημίας, δόθηκε η αφορμή για μία καινούργια διανομή χρήματος, αυτή τη φορά, με την ονομασία της παροχής βοήθειας προς τις κοινωνίες.

Και τί θα γίνει όταν, όπως έχει δεσμευτεί η FED, μέσα στο 2022, διακοπεί η διαδικασία αγορών ομολόγων; Πώς θα αντιδράσουν τότε οι αγορές, όταν βγει από τη μέση ο “μεγάλος αγοραστής” που σήμερα είναι η FED; Ουδείς γνωρίζει. Ή μάλλον, η απάντηση είναι ότι, θα ανέβουν τα επιτόκια.

Ενδεχομένως, σήμερα η FED, “αγοράζει” χρόνο, πιέζοντας τα επιτόκια χαμηλά, ώστε να μη δέχεται πιέσεις να αυξήσει τα δικά της βασικά επιτόκια, με την ελπίδα να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Αυτό έχει μία λογική, όμως συνιστά ένα μεγάλο ρίσκο.


Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text