Το “Style Box” της Morningstar

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το “Style Box” της Morningstar

Το “Style box”, είναι ένα σύστημα ταξινόμησης Αμοιβαίων Κεφαλαίων που δημιουργήθηκε από την εταιρία χρηματοοικονομικών αναλύσεων Morningstar, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να αναπαριστούν οπτικά, τα επενδυτικά χαρακτηριστικά Αμοιβαίων Κεφαλαίων  και των ETF. Ένα “style box” παρέχει μια γραφική αναπαράσταση των επενδυτικών κατηγοριών τόσο για επενδύσεις σε ομόλογα, όσο και για επενδύσεις σε μετοχές. Συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επενδυτές κατά τον προσδιορισμό της κατανομής των κεφαλαίων τους σε ένα χαρτοφυλάκιο.

Προς το παρόν, εμείς θα επικεντρωθούμε -και θα χρησιμοποιούμε στα σχόλιά μας- τα “style boxes” που αφορούν στα χαρτοφυλάκια μετοχών.

Πώς λειτουργούν τα Style Boxes;

Ένα “style box”, κατασκευάζεται ως “πλέγμα” εννέα τετραγώνων με οριζόντιο και κάθετο άξονα.
Ο οριζόντιος άξονας απεικονίζει το είδος και τα χαρακτηριστικά της κάθε εταιρίας (τις μετοχές της οποίας συμπεριλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο). Η ταξινόμηση των εταιριών, γίνεται με βάση το εάν η εταιρία ανήκει στην κατηγορία της “υψηλής αξίας” (Value company), της “ταχείας ανάπτυξης” (Growth company), ή εάν πρόκειται για ένα “μικτό σχήμα” (Blend) αυτών των χαρακτηριστικών.
Ο κατακόρυφος άξονας απεικονίζει την κατηγορία των μετοχών στις οποίες επενδύει το χαρτοφυλάκιο, ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση της κάθε μετοχής. Χωρίζεται σε τρεις δείκτες μεγέθους: μεγάλο (Large), μεσαίο (Mid) και μικρό (Small).

Αν θέλουμε τα παραπάνω χαρακτηριστικά να γίνουν περισσότερο κατανοητά, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε, ως μετοχή “αξίας” τη μετοχή της Τιτάν (ή κάποιας άλλης παλαιάς βιομηχανίας) ως μετοχή “ανάπτυξης” τη μετοχή της EpsilonNet. Ένα χαρτοφυλάκιο που επικεντρώνεται σε μετοχές “αξίας”, χαρακτηρίζεται ως “χαρτοφυλάκιο αξίας”. Ένα χαρτοφυλάκιο που επικεντρώνεται σε μετοχές τεχνολογίας, χαρακτηρίζεται ως “χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης”. Τέλος, ένα χαρτοφυλάκιο που συμπεριλαμβάνει και τις δύο κατηγορίες μετοχών, χαρακτηρίζεται ως “μικτό χαρτοφυλάκιο”.
Έτσι, αν ένα χαρτοφυλάκιο, κατηγοριοποιείται στη μεσαία στήλη της μεσαίας σειράς, όπως για παράδειγμα αυτό με το “μαύρο τετράγωνο” στο δεξί μέρος της παρακείμενης φωτογραφίας, αυτό σημαίνει ότι, το χαρτοφυλάκιο αυτό, κατά κύριο λόγο, επενδύει σε μετοχές “μικτού σχήματος” (δηλαδή συμπεριλαμβάνει μετοχές “αξίας” και “ανάπτυξης”, ενώ το μέγεθός του είναι μεσαίο.

Θέλοντας να χρησιμοποιήσουμε τα “style boxes” της Morningstar στους πίνακες που δημιουργούμε, καθώς δε μπορούμε να μεταφέρουμε την εικόνα του “style box”, καταλήξαμε στο να χρησιμοποιήσουμε “γράμματα” για τον οριζόντιο άξονα και “νούμερα” για τον κάθετο, όπως φαίνεται στο δεξί style box της φωτογραφίας. Έτσι, το χαρτοφυλάκιο που χαρακτηρίζεται από το μαύρο τετράγωνο, στο αριστερό “style box”, στον πίνακά μας, θα είχε χαρακτηριζόταν ως “Β2”.

Τα “style boxes” βοηθούν τον επενδυτή, να κατανοήσει καλύτερα τί είδους Αμοιβαίο Κεφάλαιο ή ETF θα ήθελε να αποκτήσει, για να ταιριάζει καλύτερα στα προσωπικά του επενδυτικά χαρακτηριστικά. Και παράλληλα, τον βοηθά να εντοπίσει εύκολα, τα Αμοιβαία Κεφάλαια ή τα ETF’s που ικανοποιούν τα χαρακτηριστικά αυτά.

Διαβάστε περισσότερα για τα “style boxes” της Morningstar, εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα,εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: