Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Προβληματίζει η απόκλιση του πληθωρισμού μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης

Προβληματίζει η απόκλιση του πληθωρισμού μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προβληματίζει η απόκλιση του πληθωρισμού μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης

Ο πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτατα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα όμως, οι ρυθμοί πληθωρισμού μεταξύ των κρατών μελών, καταγράφουν τη μεγαλύτερη μεταξύ τους απόκλιση, που έχει παρατηρηθεί στα τελευταία πέντε χρόνια. Το γεγονός αυτό συνιστά μία περαιτέρω επιπλοκή της πολιτικής υποβοήθησης των κοινωνιών, που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Το πόσο γρήγορα αυξάνονται οι τιμές καταναλωτή εξαρτάται από το πού βρίσκεστε εντός της νομισματικής ζώνης των 19 μελών. Στην Εσθονία, η επίδραση του ενεργειακού κόστους στον πληθωρισμό, κατά το  2021 αναμένεται να φτάσει στο 4%. Στην Ελλάδα, όπου υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση, η επίδραση θα φτάσει μόλις στο 0,1%.

Οι διαφορές στο ύψος του πληθωρισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης δεν είναι κάτι καινούργιο. Όμως, οι διαφορές που καταγράφονται στην παρούσα φάση, είναι οι μεγαλύτερες από την εποχή της κρίσης χρέους. Και αυτό είναι κάτι που καταδεικνύει τις αδυναμίες μιας ενιαίας προσέγγισης για τη νομισματική πολιτική, αφού τελικά, οι διαφορές αυτές, επιδρούν στην ανταγωνιστικότητα της κάθε χώρας.

 

Η μεγαλύτερη εντύπωση προκαλείται από την εξέλιξη του πληθωρισμού στη Γερμανία, μία χώρα η οποία, παραδοσιακά, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στον τομέα αυτό. Οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών καθώς τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας διαταράσσουν τη λειτουργία της μεταποιητικής βιομηχανία της. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

Όμως, το πρόβλημα με την τρέχουσα άνοδο των τιμών είναι ότι “ουδείς γνωρίζει εάν αυτή είναι βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη”. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει “σίγουρη” ότι η τρέχουσα περίοδος αυξημένου πληθωρισμού προς το παρόν, δεν “απαιτεί” υψηλότερα επιτόκια και ότι, το πρόβλημα θα αμβλυνθεί κατά το επόμενο έτος, ευθύς μόλις επιλυθούν οι κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όμως, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αποδεικνύονται πολύ πιο επίμονα, απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της ευρωζώνης θα αυξηθούν κατά 2,2% το επόμενο έτος - πάνω από τον στόχο του 2,0% της ΕΚΤ. Όμως, έχει γίνει γενικότερα αποδεκτό ότι, δε μπορεί να αποκλειστεί μία αρκετά μακρά περίοδος, κατά την οποία ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος.

 

Στοιχεία, από bloomberg.com
Δείτε στοιχεία πληθωρισμού και συγκριτικά διαγράμματα από τις χώρες της Ευρωζώνης - εδώ.

 

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text