Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η DT προσεγγίζει το 50% στον ΟΤΕ... χωρίς αγορές μετοχών

Η DT προσεγγίζει το 50% στον ΟΤΕ... χωρίς αγορές μετοχών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η DT προσεγγίζει το 50% στον ΟΤΕ... χωρίς αγορές μετοχών

Μέσω της ακύρωσης των ιδίων μετοχών (Ιούλιος 2021) η Deutsche Telekom (DT) έφτασε να κατέχει το 48,3% του ΟΤΕ, ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, μετά και τις τελευταίες δημοσιευμένες αγορές ιδίων μετοχών (εφόσον ακυρωθούν), όπως φαίνεται στον πίνακα, το ποσοστό της ξεπερνά οριακά το 49%. Τι σημαίνει για έναν μέτοχο η απόκτηση πλειοψηφίας σε μια εταιρεία; Η αύξηση του ποσοστού πάνω από 50% μπορεί να ενεργοποιήσει δημόσια πρόταση για τον ΟΤΕ;

πιν

Ο όμιλος ΟΤΕ έχει δαπανήσει περί τα 394 εκατ. ευρώ για αγορές ιδίων μετοχών από το 2018 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, με αποτέλεσμα το ποσοστό της DT να έχει αυξηθεί κατά 3,3%. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι συνεχίζονται οι αγορές ιδίων μετοχών με τον ίδιο σχετικά ρυθμό (έχει ήδη πάρει την έγκριση από τη γ.σ.), η DT θα αγγίξει το 50% μέσα στο 2022, δαπανώντας ο όμιλος ΟΤΕ συνολικά πάνω από 630 εκατ. ευρώ για την απόσταση 45%-50%! Σαφώς και οι μακροπρόθεσμοι μέτοχοι του ΟΤΕ έχουν επωφεληθεί ποσοστιαία το ίδιο με τον βασικό μέτοχο, ωστόσο είναι τελείως διαφορετικό να διαθέτεις ένα πλειοψηφικό ποσοστό της τάξεως του 50% και μία μετοχή. Ο πλειοψηφών μέτοχος έχει τον πρώτο λόγο στη λειτουργία της επιχείρησης, έχοντας ταυτόχρονα τη δύναμη να μπορεί να διαπραγματευτεί διαφορετικά, όταν και αν θελήσει να διαθέσει τη συμμετοχή του σε σχέση με το αρχικό ποσοστό του.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όταν μέτοχος που κατέχει ποσοστό άνω του 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας και μικρότερο του 1/2 αποκτά άμεσα ή έμμεσα για λογαριασμό του κινητές αξίες της εταιρείας οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό ανώτερο του 3%, μέσα σε έξι μήνες, είναι υποχρεωμένος να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Όταν όμως το ποσοστό του βασικού μετόχου αυξάνεται χωρίς να προβαίνει σε απόκτηση μετοχών, αλλά μέσω ακύρωσης των ιδίων μετοχών, και όχι μέσα σε 6 μήνες, αλλά σε 3 και πλέον χρόνια, όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ο νόμος της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

Παράλληλα, πρέπει να σημειώσουμε ότι το μετοχολόγιο της ΕΧΑΕ δεν έχει ενημερωθεί για την αύξηση του ποσοστού του ΟΤΕ από το 45% στο 48,3%, όπως προέκυψε από την τελευταία διαγραφή μετοχών (Ιούλιος 2021), με την DT να εμφανίζεται με μόλις 45% (εκτός εάν έχει προβεί σε πωλήσεις μετοχών − μάλλον όχι)! Και εδώ ο νόμος είναι ξεκάθαρος, επιβάλλοντας υποχρέωση ενημέρωσης για κάθε μέτοχο που κατέχει ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου άνω του 10%, εφόσον το ποσοστό του σημειώσει μεταβολή ίση ή μεγαλύτερη του 3%.

Από την άλλη πλευρά, η πλούσια μερισματική πολιτική του ομίλου αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ ο δανεισμός του παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σε σχέση πάντα με τις αντίστοιχες ομοειδείς εταιρείες. Ειδικότερα, ο ΟΤΕ, με βάση τους γνωστούς δείκτες αποτίμησης, δείχνει να διαπραγματεύεται με μικρή έκπτωση έναντι της Deutsche Telekom (Γερμανία) και της Telefonica (Ισπανία), ενώ έναντι των Telecom Italia (Ιταλία) και Telekom Austria (Αυστρία) με μικρό premium.

Πιο συγκεκριμένα, το εκτιμώμενο P/E του ομίλου ΟΤΕ για το 2022 ξεπερνά το 13, ενώ ο εκτιμώμενος δείκτης EV/EBITDA προσεγγίζει το 5,7. Αντίστοιχα, η DT διαπραγματεύεται στις 5,9 φορές τον δείκτη EV/EBITDA, ενώ το P/E της είναι ελαφρώς υψηλότερο από το 13. Από την άλλη πλευρά, η Telecom Italia (Ιταλία) και η Telekom Austria (Αυστρία) διαπραγματεύονται με βάση τον δείκτη EV/EBITDA στις 5,4 και 4,7 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2022, δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερα από τον ΟΤΕ. Αντίστοιχα, σε επίπεδο P/E, και οι δύο εταιρείες έχουν έναν πολλαπλασιαστή κερδών που δεν ξεπερνά τις 10 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022. Δηλαδή και εδώ ελαφρώς φθηνότερες σε σχέση με τον ΟΤΕ.

Καταλήγοντας, ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον μετρητά) του ΟΤΕ δεν ξεπερνά τις 0,6 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2022, έναντι 3 φορών που διαπραγματεύονται οι τρεις προαναφερθείσες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και η μία με 1,6 φορά (Telekom Austria)! Ο ΟΤΕ αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές του Χ.Α. για τον μακροπρόθεσμο επενδυτή, ανταμείβοντάς τον με πλούσια και σταθερά μερίσματα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για κεφαλαιακά κέρδη, καθώς τα μεγέθη του μεγεθύνονται αργά αλλά σταθερά.

Θα εξισωθεί η Moody’s με τους υπόλοιπους οίκους;

Ο επενδυτικός οίκος Moody’s κατά την τελευταία προγραμματισμένη αναθεώρηση είχε κατατάξει την Ελλάδα στην κερδοσκοπική βαθμίδα με αξιολόγηση "Βa3" και σταθερές προοπτικές. Ο εν λόγω οίκος κατατάσσει την Ελλάδα στη χαμηλότερη βαθμίδα ανάμεσα στους τέσσερις οίκους (Fitch, DBRS, S&P, Moody’s), καθώς η χώρα χρειάζεται τρεις βαθμίδες αναβάθμιση για να βρεθεί από τον κερδοσκοπικό στον επενδυτικό βαθμό.

Έτσι, αν θελήσει ο οίκος να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα, απλώς θα τη φέρει σε κατάσταση ισορροπίας με τους υπόλοιπους επενδυτικούς οίκους. Η εξέλιξη του 5ου κύματος της πανδημίας, αλλά και η προσδοκώμενη αντιμετώπισή της τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με τα χάπια από Merck και Pfizer ενδέχεται να συντελέσουν στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τη Moody’s, φέρνοντάς τη δύο βαθμίδες από την επενδυτική.

Ίσως είναι νωρίς ακόμη, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε τι σημαίνει για την Ελλάδα η αναβάθμιση της αξιολόγησης και, κυρίως, η αναβάθμιση στον επενδυτικό βαθμό ύστερα από 10 και πλέον χρόνια. Το πιο προφανές είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του κόστους δανεισμού της χώρας και κατ’ επέκταση και των επιχειρήσεων. Ένα ακόμα μεγάλο όφελος για τη χώρα θα είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς θα δώσουν πρόσβαση σε μια ευρύτερη ομάδα επενδυτών. Τέλος, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης θα οδηγήσει και τους οίκους FTSE Russel και MSCI να επανεντάξουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις ανεπτυγμένες αγορές, ανοίγοντας, έτσι, την γκάμα των διεθνών επενδυτών που θα "βλέπουν" Ελλάδα.

πιν

Πετρόπουλος: Σε ρεκόρ όλων των εποχών οδεύουν τα μεγέθη της εταιρείας για το 2021

Όλα δείχνουν ότι το 2021 θα αποτελέσει τη χρονιά των ρεκόρ για την εταιρεία Πετρόπουλος, με αυτό να έχει διαφανεί από το α’ εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα, οι πωλήσεις 9μήνου ξεπέρασαν τα 110 εκατ. ευρώ (στο 9μηνο του 2019 είχε σημειώσει 85 εκατ. ευρώ), ήτοι αύξηση 43% σε σχέση με το 9μηνο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μικτό περιθώριο κέρδους συρρικνώθηκε οριακά μόλις 4 μονάδες βάσης, το περιθώριο EBITDA σημείωσε ενίσχυση κατά 224 μονάδες βάσης, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους μεγεθύνθηκε κατά 172 μονάδες βάσης, το υψηλότερο των τελευταίων 5 ετών τουλάχιστον!

Τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 4,7 εκατ. ευρώ, έναντι 2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο δείκτης τιμή/κέρδη ανά μετοχή (P/E) άγγιξε μόλις τις 9,8 φορές τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών. Παράλληλα, ο δείκτης αποτίμησης EV/EBITDA προσεγγίζει τις 6,6 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) των τελευταίων 12 μηνών. Η αλήθεια είναι ότι την αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας έχει ακολουθήσει και η μετοχή, καθώς σημειώνει υψηλά των τελευταίων 20 ετών!

Στην τρέχουσα περίοδο ο δανεισμός του ομίλου μειώθηκε από 24,7 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020 σε 14 εκατ. ευρώ την 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) συρρικνώθηκε από 13,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 σε μόλις 0,9 εκατ. ευρώ την 30ή Σεπτεμβρίου 2021.

πιν

 

Η συνέχεια του άρθρου εδώ.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text