Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | DBRS: Επίφοβο το 40% των δανείων με μορατόριουμ στην Ελλάδα

DBRS: Επίφοβο το 40% των δανείων με μορατόριουμ στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
DBRS: Επίφοβο το 40% των δανείων με μορατόριουμ στην Ελλάδα

Την ισχυρή πρόοδο της Ελλάδας στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) επιβεβαιώνει ο καναδικός οίκος DBRS, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον κίνδυνο επιδείνωσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τις πανδημικές επιπτώσεις.

Χάρη στις τιτλοποιήσεις, όπως εξηγεί μεταξύ άλλων, η Ελλάδα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη μείωση στην ονομαστική αξία των NPLs, μαζί με την Ιταλία, η οποία εφαρμόζει μία παρόμοια λύση -ονόματι GACS.

Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζει ότι από τη περικοπή των NPLs κατά 40,1 δισ. ευρώ (από 70,1 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2019 σε 30,4 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2021), η πλειονότητα αφορά πωλήσεις «κόκκινων» δανείων στο πλαίσιο του οχήματος του «Ηρακλή».

Την ίδια ώρα, ο DBRS διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μια ισορροπημένη εικόνα των NPLs μεταξύ νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, σε αντίθεση με την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπου το μεγαλύτερο βάρος επιμερίζεται στις εταιρείες.

Υπενθυμίζει δε, ότι στη χώρα μας -όπως και στην Κύπρο και την Ιρλανδία- το μεγαλύτερο μέρος των NPLs είναι ενυπόθηκο, δηλαδή είναι συνδεδεμένο με εγγυήσεις real estate. Kάτι το οποίο συνήθως συνεπάγεται υψηλότερο ποσοστό ανάκαμψης.

dbrs-epifovo-to-40-ton-daneion-me-moratorioym-stin-ellada0

Ο κίνδυνος για τα δάνεια σε μορατόριουμ

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ειδική μνεία κάνει και στις επιπτώσεις της πανδημίας στην εξέλιξη των NPLs, εκτιμώντας ότι η πορεία των «κόκκινων» δανείων θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραμέτρων.

«Ο μελλοντικός ρυθμός επιδείνωσης της ποιότητας των τραπεζικών ισολογισμών παραμένει αβέβαιος και θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως ο χρόνος άρσης των μέτρων στήριξης, ο βαθμός ανάκαμψης της οικονομίας και ο αριθμός των χρεοκοπιών» σπεύδει να επισημάνει ο καναδικός οίκος.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι περίπου το 40% των δανείων στην Ελλάδα, τα οποία δέχθηκαν μορατόριουμ (αναστολή πληρωμής δόσης), είναι πιθανό να «κοκκινήσει» και να καταστεί μη εξυπηρετούμενο το επόμενο διάστημα.

Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες αισιοδοξούν ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στα δανειακά χαρτοφυλάκια δεν πρόκειται να «καθυστερήσουν» το χρονοδιάγραμμα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), το οποίο έχει ως βασικό στόχο τα μονοψήφια ποσοστά εντός του 2022.

Μάλιστα, στα τέλη του 2021, ήδη εκτιμάται ότι θα έχουμε την πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPEs, η οποία δεν είναι άλλη από την Eurobank. Πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και η Εθνική Τράπεζα, με τις Alpha Bank και Πειραιώς να έπονται εντός του επόμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγιστο ποσό των δανείων που εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσης (μορατόριουμ) από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και το τέλος του 2020, καθορίστηκε σε 27,6 δισ. ευρώ.

Το μορατόριουμ αφορούσε κατά βάση εξυπηρετούμενα δάνεια, σε ποσοστό άνω του 80%, και σε μεγάλο μέρος δάνεια προς επιχειρήσεις, τα οποία ανέρχονταν σε ποσοστό περίπου 53% (κυρίως προς μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

 

Πηγή:moneyreview.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text