Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τουρισμός: Χαμηλές πληρότητες και εύθραυστη ανάκαμψη στους χειμερινούς προορισμούς

Τουρισμός: Χαμηλές πληρότητες και εύθραυστη ανάκαμψη στους χειμερινούς προορισμούς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τουρισμός: Χαμηλές πληρότητες και εύθραυστη ανάκαμψη στους χειμερινούς προορισμούς

Σημάδια μιας, ακόμα εύθραυστης και εμβρυικής, ανάκαμψης δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των κρατήσεων στους ελληνικούς χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών λειτουργούν μόνο Σαββατοκύριακα και στα τρία τριήμερα της χειμερινής περιόδου όπως και τις δύο εβδομάδες των εορτών, καθίσταται σαφές πως οποιαδήποτε επιδείνωση της διάθεσης των δυνητικών επισκεπτών να ταξιδέψουν εξαιτίας της πανδημίας μπορεί να εκτροχιάσει τις έστω και χαμηλές πληρότητες που αρχίζουν να καταγράφονται.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην παρούσα φάση οι κρατήσεις για το δεκαπενθήμερο των εορτών, κορωνίδα της χειμερινής σεζόν για τον κλάδο αυτό, δείχνουν μέσες πληρότητες της τάξης του 30-35% όταν την ίδια χρονική στιγμή το 2019 έδειχναν πληρότητες της τάξης του 70%.

Επιπλέον, ενώ τα τυπικά Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα υπό κανονικές συνθήκες -χωρίς δηλαδή την πανδημία-, η μέση πληρότητα προσέγγιζε το 90-95%, την τρέχουσα περίοδο δεν ξεπερνά το 50-60%. Η αναγωγή αυτών των μεγεθών στο σύνολο των ημερών του κάθε μήνα δείχνει πληρότητα της τάξης του 10-15% φέτος σε σχέση με 40% περίπου προ πανδημίας.

Τα κατά προσέγγιση αυτά στοιχεία αλλά και τις σχετικές εκτιμήσεις αναφέρουν στην «Κ» και το «MR» ο επικεφαλής της άτυπης ομάδας ξενοδόχων των ορεινών και ημιορεινών προορισμών της προορισμών και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας όπως και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. Αμφότεροι πάντως διατυπώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα θα ενισχυθούν περαιτέρω σταδιακά, όχι όμως και στα πρόκρισης επίπεδα, και αυτό υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις όπως αυτοί της χειμερινής περιόδου 2020-2021.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τουλάχιστον επί του παρόντος ένα μεγάλο μέρος από τις κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει για τις γιορτές προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από δικαιούχους των προγραμμάτων «κοινωνικού τουρισμού» και «τουρισμού για όλους», καθώς οι προθεσμίες για την αξιοποίησή τους λήγει στα τέλη του έτους.

Στην πράξη, οι χειμερινοί προορισμοί καλούνται να δουλέψουν φέτος υπό ειδικές συνθήκες και πρωτόκολλα για πρώτη φορά από το 2019, εξηγεί μιλώντας στην «Κ» και στο «MR» ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για τα ξενοδοχεία που έκλεισαν πρώτα και ανοίγουν τώρα τελευταία, με τα περισσότερα μάλιστα να είναι μικρού συγκριτικά μεγέθους. Κάτι που σημαίνει πως έχουν δυσανάλογα μεγάλη επιβάρυνση, σε σχέση με τα εποχιακά καλοκαιρινά συγκροτήματα, προκειμένου να συμμορφώνονται με τα πρωτόκολλα.

Όπως μάλιστα εξηγεί ο Άγγελος Καλλίας, πρόσθετη πρόσκληση για τους ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς είναι η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβε ένα μέρος των επιχειρηματιών του κλάδου την 1 Ιανουαρίου 2022. Έχει μάλιστα κατατεθεί σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση για την μετάθεση της συγκεκριμένης ημερομηνίας καθώς η ρευστότητα που αναμένεται να δημιουργηθεί κατά τις εορτές κρίνεται ανεπαρκής για να καλύψει τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.

Επιπλέον, νέα μεγάλη πρόκληση χαρακτηρίζουν και την αύξηση του κόστους της ενέργειας που στους συγκεκριμένους προορισμούς αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα κόστους  λόγω των αναγκών θέρμανσης .

Αξίζει να επισημανθεί πως τα ξενοδοχεία στους ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς είναι 1.500, ενώ άλλα τόσα περίπου είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια σύμφωνα με τον Άγγελο Καλλία, ο οποίος είναι και Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα διαθέσιμα για βραχυχρόνιες μισθώσεις σπίτια, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, απολαμβάνουν ισχυρές πληρότητες για δύο κύριους λόγους: πρώτον διότι από τη φύση τους μπορούν να φιλοξενήσουν όσους δεν θέλουν να συμμορφώνονται με πρωτόκολλα, συμπεριλαμβανομένων των ανεμβολίαστων, και ταυτόχρονα διασφαλίζουν σε όσους θέλουν απόλυτη απομόνωση ακριβώς λόγω της πανδημίας σχετικά αυστηρότερη ιδιωτικότητα.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text