Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Mε 2 νέα εταιρικά ομόλογα ολοκληρώνεται το 2021

Mε 2 νέα εταιρικά ομόλογα ολοκληρώνεται το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Mε 2 νέα εταιρικά ομόλογα ολοκληρώνεται το 2021

Ακριβώς 29 συνεδριάσεις για να εκπνεύσει το 2021 και η χρηματιστηριακή αγορά ετοιμάζεται να υποδεχθεί άλλα 2 νέα εταιρικά ομόλογα. Ειδικότερα στις 7 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της BNoval Property που είναι ο βραχίονας της Viohalco στο κλάδο του real estate.

Επίσης οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε και την έκδοση και εταιρικού ομολόγου από τη ΓΕΚ Τέρνα προκειμένου από τα έσοδα να αποπληρωθεί και το προηγούμενο ομόλογο της εισηγμένης.

Μετά την έκδοση των 2 παραπάνω ομολόγων ο αριθμός των ομολόγων που θα διαπραγματεύονται στην εγχώρια πλατφόρμα εταιρικών ομολόγων του  Χρηματιστηρίου της Αθήνας, θα ανέλθει στα 16 εταιρικά ομόλογα.

Η σημερινή αξία των 14 εταιρικών ομολόγων είναι συνολικής αξίας έκδοσης 2,536 δις ευρώ  από τα συνολικά 21 ομόλογα που έχουν εκδοθεί από τον Ιούλιο του 2016 όταν ξεκίνησε ο θεσμός με συνολική αξία 3,1 δις ευρώ. Το ποσοστό υπερκάλυψης των υφιστάμενων εκδόσεων διαμορφώθηκε στις 2,8 φορές καθώς τα προσφερόμενα κεφάλαια για τις 13 εκδόσεις έφθασε τα 6,37 δις . ευρώ.

Είναι απόλυτα σαφές ότι η πλατφόρμα των εταιρικών ομολόγων έχει αντικαταστήσει την τελευταία 6 ετία(2016-2021) τη παραδοσιακή αγορά της αύξησης κεφαλαίων με μετρητά στο Χρηματιστήριο, αφού αναδεικνύεται η νέα δεξαμενή άντλησης κεφαλαίων για εισηγμένες και μη εταιρίες. Δεν είναι μικρό πράγμα για τις εισηγμένες να μπορείς  να δανειστείς για πέντε ή επτά χρόνια με κλειδωμένο επιτόκιο 2% ή 3%, χωρίς να έχεις το ρίσκο μιας μελλοντικής μεγάλης ανόδου στο κόστος του χρήματος. Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιευτές, μέσω των εταιρικών ομολόγων, βρίσκουν διέξοδο σε αποδόσεις που είναι πολύ καλύτερες από αυτές των τραπεζικών επιτοκίων, αναλαμβάνοντας φυσικά και το σχετικό -περιορισμένο σε γενικές γραμμές- ρίσκο. Ένας επενδυτής που τοποθετεί σήμερα 200.000 χιλιάδες ευρώ σε ένα εταιρικό ομόλογο μπορεί να εισπράττει τόκους 4.000 ευρώ ετησίως, όταν το αντίστοιχο έσοδο από τις προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις είναι μικρότερο των 200 ευρώ.

Η  αγορά των ομολόγων, προσφέρει στις εταιρείες μια αξιόπιστη, εναλλακτική πηγή άντλησης κεφαλαίων. Με φθηνότερο επιτόκιο από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και χωρίς να χρειαστεί η έξοδος στις διεθνείς αγορές, αφού το ελληνικό στοιχείο έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στην κάλυψη ακόμη και των  ιδιαίτερα απαιτητικών εκδόσεων. Ζητούμενο βεβαίως είναι και η βαθμιαία διεύρυνση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών.

Οι προοπτικές νέων εισαγωγών στο ΧΑ το 2022

Το νέο έτος προγραμματίζονται τρεις έως τέσσερις εισαγωγές στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., μια εκ των οποίων είναι η R Energy 1 του Γιώργου Ρόκα, της γνωστής οικογένειας που είχε δημιουργήσει την πάλαι ποτέ εισηγμένη του Χ.Α. η οποία εξαγοράστηκε από τον ισπανικό κολοσσό Iberdrola. Πρόκειται για την οικογένεια που πρωτοστάτησε στην Ελλάδα στις πράσινες επενδύσεις και στην καθαρή ενέργεια.

Η R Energy 1 ιδρύθηκε το 2011 και από το 2016 είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ της Κύπρου. Πλέον, δρομολογεί την είσοδό της και στην Εναλλακτική Αγορά Plus του Χ.Α., με ανάδοχο την κυπριακή Aeonic Securities. Σε ό,τι αφορά τις άλλες εταιρείες που θα εισαχθούν στην Εναλλακτική Αγορά, προέρχονται από το χώρο του εμπορίου, της τεχνολογίας ενώ μία είναι νεοφυής επιχείρηση.  Επίσης, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 προγραμματίζεται η πρώτη έκδοση μεγάλου – μη εισηγμένου – ομίλου λιανικού εμπορίου τροφίμων, που ανήκει μέσα στους πρώτους πέντε του κλάδου. Θα είναι μια εξέλιξη επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον, σε μια συγκυρία που ο κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της γενικευμένης στροφής στο on line κανάλι πώλησης.

 

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text