Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Morgan Stanley: Eρχεται διψήφια πτώση στις ευρωαγορές

Morgan Stanley: Eρχεται διψήφια πτώση στις ευρωαγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Morgan Stanley: Eρχεται διψήφια πτώση στις ευρωαγορές

Η επόμενη χρονιά θα επιφυλάσσει περιόδους αναταράξεων για όσους επενδύσουν στις ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley Γκράχαμ Σέκερ.

Ενώ οι αγορές θα κινηθούν συνολικά υψηλότερα, μια διψήφια βουτιά το 2022 είναι «αρκετά πιθανή», ανέφερε σε συνέντευξη ο υπεύθυνος στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές μετοχές στη Morgan Stanley. «Οι μετοχές έχουν κινηθεί υψηλότερα εδώ και 18 μήνες, χωρίς να έχει υπάρξει μια ουσιαστική διόρθωση» σημείωσε. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί για 12 μήνες ακόμα», πρόσθεσε.

Η προειδοποίηση της Morgan Stanley έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επιφυλακτικές εκτιμήσεις για το 2022, μετά από ένα ασταμάτητο ράλι το οποίο έχει οδηγήσει τις αγορές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σε διαδοχικά ρεκόρ. Αναλυτές από την Goldman Sachs μέχρι την Credit Suisse αναμένουν ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα και την ερχόμενη χρονιά, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό.

«Θα ήμασταν αγοραστές στη διόρθωση, αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι οι αγορές έχουν σημειώσει ένα τρομακτικό άλμα τους τελευταίους 18 μήνες, οπότε η πλειονότητα των αποδόσεων του κύκλου από τις μετοχές έχει ήδη συμβεί», τόνισε στο Bloomberg ο κ. Σέκερ.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και ο περιορισμός της δημοσιονομικής τόνωσης θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές θα προσγειωθούν παρά θα επαναλάβουν το ράλι της φετινής χρονιάς. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, το outlook δεν είναι τόσο καλό για τους επόμενους 12 μήνες όσο για τους 12 προηγούμενους», επισήμανε ο κ. Σέκερ.

Ο ίδιος βλέπει τρεις βασικούς κινδύνους για την Ευρώπη την επόμενη χρονιά:

  • Η ζήτηση να είναι κατώτερη από το αναμενόμενο, οδηγώντας την οικονομία σε ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού, που θα ασκήσει πίεση στα περιθώρια των εταιρειών.
  • Πολιτικά ρίσκα από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές μέχρι μια απότομη επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ο αντίκτυπος από το πιθανό tapering της ΕΚΤ στο κρατικό χρέος των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ωστόσο, το βασικό σενάριο για τον ίδιο είναι ότι κανένα από τα ρίσκα αυτά δεν θα υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να υποχωρούν και τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η οικονομική επέκταση για δύο με τρία χρόνια ακόμα, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα εταιρικά κέρδη, σημείωσε.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley προτιμούν τις ευρωπαϊκές και ιαπωνικές μετοχές από τις μετοχές των ΗΠΑ και των αναδυόμενων αγορών. Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται με ιστορικά χαμηλή αποτίμηση έναντι των πραγματικών αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων και των αμερικανικών μετοχών, πρόσθεσε ο κ. Σέκερ.

 

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text