Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | «Καμπανάκι» ΕΚΤ – Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν στρατηγική για το κλίμα

«Καμπανάκι» ΕΚΤ – Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν στρατηγική για το κλίμα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες που εποπτεύει ότι δεν έχουν ακόμη εκπονήσει συγκεκριμένα σχέδια που να δείχνουν πώς θα αλλάξουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές, ώστε να λάβουν υπόψη τους την κλιματική αλλαγή.

Ενώ περίπου τα μισά από τα 112 ιδρύματα που εποπτεύονται από την EKT «σκέφτονται να θέσουν στόχους για ορισμένα τμήματα της αγοράς, μόνο λίγα από αυτά αναφέρουν ότι σχεδιάζουν ενεργά να κατευθύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε μια τροχιά συμβατή με τους στόχους του Παρισιού», αναφέρει o Φρανκ Ελντερσον, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Έλντερσον είπε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισαγάγει μια νομική απαίτηση οι τράπεζες να αναπτύξουν σχέδια μετάβασης για τις επιχειρήσεις τους προς την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα, ήταν «καλοδεχούμενη» και ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση της προόδου των τραπεζών σε αυτή τη μετάβαση.

Επικρίσεις κατά τραπεζών για καθυστέρηση

Η ΕΚΤ έχει επικρίνει στο παρελθόν τον τραπεζικό κλάδο για την αδύναμη προετοιμασία του έναντι των κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Τα σχέδια μετάβασης των τραπεζών προς την ουδετερότητα του άνθρακα «θα πρέπει να τονίσουν την ευθυγράμμιση και τις πιθανές αποκλίσεις τους από τους σχετικούς στόχους πολιτικής μέσω των οποίων η ΕΕ εφαρμόζει τη Συμφωνία του Παρισιού από σήμερα έως το 2050», πρόσθεσε ο Έλντερσον. «Θα πρέπει να αποτελούν μέρος της στρατηγικής μιας τράπεζας και να συνδέονται στενά με το επιχειρηματικό της μοντέλο και το επιχειρηματικό της σχέδιο».

Οι τράπεζες που έχουν κακή απόδοση στα stress tests για τους κλιματικούς κινδύνους του επόμενου έτους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες θα υπονομεύσουν την ικανότητά τους να επιστρέφουν τα κέρδη στους μετόχους. Το σκληρότερο ρυθμιστικό περιβάλλον έρχεται εν μέσω ολοένα και πιο έντονων προειδοποιήσεων ότι ο κόσμος υστερεί θλιβερά στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αυξάνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν πιο φιλόδοξα σχέδια για το κλίμα.

 

Πηγή:ΟΤ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text