Αρχική | Οικονομία | Διεθνείς Δείκτες | ΕΕ – Αυξήθηκαν δαπάνες υγείας και κοινωνικές παροχές το 2020

ΕΕ – Αυξήθηκαν δαπάνες υγείας και κοινωνικές παροχές το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΕ – Αυξήθηκαν δαπάνες υγείας και κοινωνικές παροχές το 2020

Αύξηση εμφανίζουν οι κοινωνικές δαπάνες υγείας και κοινωνικών παροχών ως ποσοστό του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ –πλην της Πολωνίας- το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των εθνικών δεδομένων που επεξεργάστηκε η Eurostat, η οποία επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη αποδίδεται εν μέρει και στο γεγονός ότι το ονομαστικό ΑΕΠ μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας που ξέσπασε μέσα στο 2020. Εάν δεν ληφθεί αυτό υπόψη, τότε η συγκεκριμένη κατηγορία δαπανών εμφανίζει αύξηση σε όλες τις χώρες χωρίς εξαιρέσεις.

Οι παροχές γήρατος και υγείας αντιπροσώπευαν την πλειονότητα των κοινωνικών παροχών σε όλα τα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Άλλες κατηγορίες περιελάμβαναν την αναπηρία, την οικογένεια/παιδιά, την ανεργία, τη στέγαση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Μεταξύ των κρατών μελών -για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις για το 2020- οι δαπάνες για ασθένεια κοινωνικής προστασίας και υγειονομική περίθαλψη ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν υψηλότερες στη Γερμανία (11,2% του ΑΕΠ), στη Γαλλία (10,0%) και στο Βέλγιο (8,8%), ενώ ήταν χαμηλότερες στην Πολωνία (4,8%), στην Εσθονία (5,1%), στη Λιθουανία και στη Λετονία (και οι δύο από 5,2%).

Η μεγαλύτερη αύξηση στα επιδόματα ασθενείας και υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ 2019 και 2020 στα κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις για το 2020 καταγράφηκε στην Κύπρο (+2,2 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ). Ακολουθούν το Βέλγιο (+1,3 μονάδες) και η Τσεχία (+1,2 μονάδες). Η μόνη χώρα που κατέγραψε μείωση ήταν η Πολωνία (-0,3 μονάδες).

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text