Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | ESG: Κοινό πλαίσιο καθορισμού των αξιολογήσεων στις αγορές

ESG: Κοινό πλαίσιο καθορισμού των αξιολογήσεων στις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ESG: Κοινό πλαίσιο καθορισμού των αξιολογήσεων στις αγορές

Ένα κοινό πλαίσιο παρουσιάσθηκε σήμερα με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των επενδυτικών αξιολογήσεων που αφορούν τους στόχους ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση), αλλά και την αποτροπή του λεγόμενου «greenwashing». Το πλαίσιο αυτό σκοπεύει επίσης να οριοθετήσει από νωρίς κανόνες σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η καταπολέμηση του λεγόμενου greenwashing (της αξιολόγησης δηλαδή μιας επένδυσης ως βιώσιμη ενώ δεν πληροί τις προϋποθέσεις ) είναι υψίστης σημασίας, καθώς τα κεφάλαια μπορεί να κατευθυνθούν σε επενδύσεις που αντί να είναι φιλικές προς το περιβάλλον αντιθέτως μπορεί να το επιβαρύνον.

Ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κινητών Αξιών (IOSCO), ο οποίος συλλέγει δεδομένα από τις ρυθμιστικές αρχές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, δημοσίευσε 10 συστάσεις για τα μέλη του για να εφαρμόζονται σε ημερήσια βάση.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να θέσουμε τα θεμέλια, ώστε να έχουμε κάποιες πιθανότητες να προχωρήσουμε με το greenwashing και όχι μόνο να το συζητάμε», δήλωσε ο Έρκ Τίντεν, πρόεδρος της task force για τη βιωσιμότητα του IOSCO και γενικός διευθυντής της υπηρεσίας παρακολούθησης αγορών της Σουηδίας.

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στηρίζονται σε αξιολογήσεις από περίπου 160 οίκους αξιολόγησης, όπως οι MSCI, S&P και Morningstar για να επιλέξουν μετοχές και ομόλογα από πράσινα προϊόντα τα οποία είναι πλέον δημοφιλή στους ευαισθητοποιημένους επενδυτές, ωστόσο δεν υπάρχουν ρυθμιστικοί έλεγχοι σχετικά με τον τρόπο σύστασης αυτών των αξιολογήσεων.

Ο IOSCO υποστηρίζει ότι οι συστάσεις του θα «ρίξουν φως» στον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται οι αξιολογήσεις και αντιμετωπίζονται οι συγκρούσεις συμφερόντων. Παράλληλα, συνιστά οι αξιολογήσεις ESG και οι πάροχοι δεδομένων να εξετάσουν το ενδεχόμενο της υιοθέτησης γραπτών δεδομένων των αξιολογήσεων και να θέσουν ως προτεραιότητα τη διάθεση των δεδομένων αυτών στο ευρύ κοινό.

Κάποιες ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να προχωρήσουν παραπέρα, ενώ αυτές σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για την έλλειψη κανόνων για εκείνουν που κάνουν τις αξιολογήσεις ESG.

Νωρίτερα στη διάρκεια του Νοεβμρίου, συστάθηκε ένας νέος παγκόσμιος οργανισμός για να εισάγει αυστηρότερα κριτήρια στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες κοινοποιούν τα ESG. Μέχρι τώρα, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις αξιολογήσεις απουσία εταιρικών κοινοποιήσεων υψηλής ποιότητας.

Ο IOSCO έχει ήδη θέσει ένα πλαίσιο ελέγχου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων πωλούν πράσινα προϊόντα και επί του παρόντος θα επικεντρωθεί στο πώς θα μπορούσαν να είναι οι έλεγχοι ανεξάρτητοι στις κοινοποιήσεις ESG των εταιρειών.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text