Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Διαβάσαμε - Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο υπολογίζεται στα επίπεδα του 15%-20% και μένει να φανεί εάν τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν την αγορά ακόμα περισσότερο από τα προϋπάρχοντα”. Επίδραση ανά περιοχή και με βάση το ποσοστό εμβολιασμού που καταγράφεται, όπου διατηρεί δραστηριότητα αλυσίδα, σφιγμομετρά η Κωτσόβολος, όπως επισημαίνει στο Capital.gr ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, Γιάννης Βασιλάκος.

"Σε περιοχές που παρατηρείται χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, έχουμε σημαντικά μικρότερη επισκεψιμότητα, δεδομένου ότι απέχουν από τα καταστήματα λιανικής οι μη εμβολιασμένοι πολίτες. Το γεγονός που εν μέρει αντισταθμίζει τα δεδομένα, είναι πως εκείνοι που επισκέπτονται τα καταστήματά μας είναι περισσότεροι αποφασισμένοι για αγορές”.  Το πιο σύνηθες είναι αρκετοί πελάτες να εξυπηρετούνται μέσω του συστήματος collect-at-store. Αυτό σημαίνει ότι παραγγέλνουν ηλεκτρονικά και στη συνέχεια παραλαμβάνουν τα προϊόντα από τα ειδικά διαμορφωμένα παράθυρα στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων (quick points), αλλά και στο σπίτι.(Εδώ)

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του επίκουρου καθηγητή του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αναστάσιου Σεπετή «Χρηματοοικονομικά της Αειφόρου Ανάπτυξης», ανέφερε: .«Για την Ελλάδα, η ευθυγράμμιση της οικονομικής μεγέθυνσης με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς εθνικούς στόχους αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής μας».Σύμφωνα με τον υπουργό, οι εν λόγω στόχοι και πολιτικές έχουν ρητά τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και υποστηρίζονται περαιτέρω από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Κυκλική Οικονομία και τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Το δε Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης χρηματοδότησης, έχοντας συμπεριλάβει επενδύσεις οι οποίες στο σύνολό τους συμφωνούν με την «Αρχή Μη Πρόκλησης Σημαντικής Βλάβης» της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας.(Εδώ)

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται για τη χώρα μας από τη γερμανική αγορά. Οι τάσεις που θα επικρατήσουν το επόμενο καλοκαίρι. Τι προβλέπουν WTTC και ETC σε ενδεχόμενη επιβολή νέων ταξιδιωτικών περιορισμών. Στους τρεις αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2022 συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία μαζί με τις Βαλεαρίδες Νήσους και την Τουρκία συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο όγκο των προκρατήσεων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του μεγαλύτερου γερμανικού tour operator, της TUI. Για την επόμενη τουριστική σεζόν η TUI καταγράφει μία συνεχή αύξηση των προκρατήσεων και παράλληλα αναμένει ανάπτυξη άνω του μέσου όρου, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, με τις ΗΠΑ, τις Μαλδίβες, τον Μαυρίκιο και τη Δομινικανή Δημοκρατία να έχουν επίσης ισχυρή ζήτηση.(Εδώ)

«Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες από το μέτωπο του Τουρισμού μας γεμίζουν αισιοδοξία» λένε κυβερνητικές πηγές, χωρίς να καταφέρουν να συγκρατήσουν ένα χαμόγελο, καθώς βλέπουν ότι παράλληλα με τις αβεβαιότητες- κυρίως της ενεργειακής κρίσης- υπάρχουν βασικοί παράγοντες της οικονομίας που ενισχύουν τη δυναμική ανάκαμψης.  Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Οκτωβρίου, που επιβεβαιώνουν το παρατεταμένο καλοκαίρι στη χώρα μας, όχι βέβαια λόγω θερμοκρασιών αλλά λόγω αφίξεων και κρατήσεων. Συγκρίνοντας τα αεροπορικά δεδομένα με τα στατιστικά στοιχεία του Οκτωβρίου 2019, που δεν υπήρχε η πανδημία και οι περιορισμοί στις πτήσεις, οι αφίξεις των επιβατών εξωτερικού φέτος σημείωσαν μείωση μόλις 10,1% ενώ η συνολική επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια κατέγραψε πτώση μόλις 11,6%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι φτάσαμε στο 90% του 2019. (Εδώ)

Φοροαπαλλαγές ύψους 8,5 δισ. ευρώ απολαμβάνουν περισσότερα από 3,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ περίπου 40.000 επιχειρήσεις κερδίζουν έκπτωση 1 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος. Και οι ιδιοκτήτες ακινήτων όμως έχουν σημαντικές μειώσεις. Μάλιστα οι εκπτώσεις στη φορολογία κεφαλαίου (ΕΝΦΙΑ, γονικές παροχές κ.λπ.) έχουν το υψηλότερος κόστος για το δημόσιο που φθάνει τα 4,3 δισ. ευρώ, ακολουθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ενεργειακά, την αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 1,3 δισ. ευρώ, ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων με 1,022 δισ. ευρώ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με 960 εκ. ευρώ.Πάντως και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού εν μέσω πανδημίας ο αριθμός των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων αυξήθηκε και διαμορφώθηκε στις 852 από 763 που ήταν πριν από ένα χρόνο. (Εδώ)

Mια σημαντική μερίδα των καταναλωτών προτιμά να ψωνίζει από φυσικά καταστήματα. Ταυτόχρονα, παρά την ταχύτατη ψηφιοποίηση του εμπορίου, εν μέσω πανδημίας, ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών δεν εμπιστεύεται τα ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης πελατών, αλλά προτιμά να εξυπηρετηθεί από τους υπαλλήλους των εταιριών.Ειδικά για τον τομέα των ψηφιακών οικιακών συσκευών, το φυσικό κατάστημα παραμένει ένα κρίσιμο στοιχείο της καταναλωτικής εμπειρίας των χρηστών. Για του λόγου το αληθές, το 39% των πολιτών απαντά ότι θα προτιμούσε να επισκεφτεί ένα κατάστημα λιανικής, όταν αγοράζει μια κινητή συσκευή ή ένα πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών. Το ποσοστό αυτό φθάνει στο 41% για τις αγορές “έξυπνων” οικιακών συσκευών. Παρ’ ότι η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας προχωρά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς - ιδιαίτερα μετά τα εθνικά lockdowns - οι καταναλωτές προτιμούν κάποιες διαδικασίες να γίνονται με πιο …διαπροσωπικό τρόπο. Για παράδειγμα, το παραδοσιακό τηλεφωνικό κέντρο κυριαρχεί στις προτιμήσεις μεταξύ των εναλλακτικών καναλιών υποστήριξης πελατών, όπως τα chatbots. (εδώ)

Το μήνυμα ότι οι εταιρίες κρουαζιέρας θέλουν να ξεκινήσουν την σεζόν 2021, νωρίτερα, από τις αρχές Μαρτίου, στην Ελλάδα,  φέρνει η κα. Marie-Caroline Laurent νέα γενική διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας CLIA για την Ευρώπη, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας.Η κα. Laurent θα συναντηθεί με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέας ώστε να παραμείνουν ασφαλή τα κρουαζιερόπλοια όπως έγινε και στην περυσινή σεζόν, όταν δεν καταγράφηκε κρούσμα πάνω σε κρουαζιερόπλοιο, τα μέτρα βελτίωσης των υποδομών, τα τουριστικά πακέτα αλλά και ευρύτερα θέματα όπως η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Η επίσκεψη της λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της , ανέλαβε επίσημα στις 15 Νοεμβρίου, δείχνει και την σημασία που δίνει η Clia στην ελληνική αγορά κρουαζιέρας,  η οποία αποκτά και μια νέα  δυναμική μετά το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα στην Σμύρνη ο έλληνας υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο Τούρκος ομόλογος του Mehmet Nuri Ersoy.(Εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσιάζει αναλυτικά την εξέλιξη των πωλήσεων/κύκλου εργασιών όλων των τάξεων δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου. Το λιανικό εμπόριο αποτελεί το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της σύγχρονης αλυσίδας εφοδιασμού των καταναλωτών, μέσω της μεταπώλησης υλικών αγαθών ή υπηρεσιών και την προώθηση προϊόντων με επιδίωξη το κέρδος. Με τον τρόπο αυτόν, το λιανικό εμπόριο αποτελεί διαχρονικά σημαντικό παραγωγικό τριτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας με αξιοσημείωτη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Παράλληλα, κατά την πρόσφατη συγκυρία, η παρακολούθηση της εξέλιξης των μεγεθών των τάξεων δραστηριότητας του λιανικού εμπορίου είναι σημαντική, δεδομένων των επιπτώσεων, άμεσων και έμμεσων, που υφίστανται λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19). Επιπρόσθετα, μέσω της παρακολούθησης των μεγεθών του λιανικού εμπορίου προκύπτουν συμπεράσματα για την εξέλιξη της κατανάλωσης (σε μέγεθος, χαρακτηριστικά, προτιμήσεις και υποκατάσταση προϊόντων) της ελληνικής κοινωνίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας.(Εδώ)

Έως και 10% ανέβηκαν οι τιμές των ακινήτων στο εννεάμηνο φέτος, σε σχέση με τις τιμές πριν την κρίση του 2007, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων, που είναι η Αθήνα, οι τιμές παραμένουν περίπου 24% χαμηλότερα από τα επίπεδα προ της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης των subprimes δανείων. Η μέση αύξηση των τιμών στη χώρα ήταν 7,9% που σημαίνει ότι παραμένουν 27% φθηνότερα από τις μέσες τιμές του 2007! Ενδιαφέρον στοιχεία ότι τα ακίνητα με παλαιότητα 5 ετών και άνω, ακριβαίνουν συγκριτικά λίγο περισσότερο, προφανώς επειδή η τιμή τους παραμένει πιο προσιτή συγκριτικά με νέα ακίνητα. Τα στοιχεία είναι της Τράπεζας της Ελλάδος και βασίζονται σε έρευνα των Ελληνικών Τραπεζών με αναφορές και στοιχεία για 835.000 ακίνητα ανά τη χώρα, οπότε η βάση δεδομένων της έρευνας είναι πολύ ισχυρή.(Εδώ)

Στο -45,7% είναι η αεροπορική διακίνηση επιβατών φέτος, και στο -29,2% η κίνηση των αεροσκαφών.Μήνα με τον μήνα, με τα εκρηκτικά νούμερα που σημειώνονται φέτος το καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο, ως προς την αεροπορική κίνηση στη χώρα μας, η ψαλίδα ανάμεσα στο 2019 – χρονιά ρεκόρ- και στο 2021, αρχίζει να κλείνει. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), το 10μηνο του 2021 (Ιανουάριο – Οκτώβριος), είχαμε το 10μηνο (Ιαν/Οκτ) του 2019, 339.187 πτήσεις, που σε σύγκριση με το 10μηνο του 2019, που οι πτήσεις ήταν 478.872, υπάρχει πτώση κατά 29,2%. Όμως, συγκρινόμενο το νούμερο με το 10μηνο του 2020, υπάρχει αύξηση κατά 45,9%. Στο ίδιο διάστημα, το 2019 είχαμε 59.069.514 επιβάτες και φέτος 32.057.627, παρουσιάζοντας μείωση κατά 45,7%, αλλά αύξηση κατά 69% σε σχέση με το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική άνοδο παρουσιάζει η διακίνηση επιβατών, κατά 118,1%, φέτος τον Οκτώβριο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020, κάτι που αποδεικνύει τη δίψα του κόσμου να ταξιδέψει, αλλά και τη σταδιακή ομαλοποίηση της εμπορικής δραστηριότητας. (Εδώ)

Η «INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ» αποφάσισε την συγχώνευση των κατά 100% θυγατρικών εταιριών με επωνυμία «BIERCO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» και «ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΖΕΚΑΚΟΥ 18 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού 30.6.2021. Η συγχώνευση θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4601/2019 (ιδίως τα άρθρα 6 παρ.2 και 35) σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1- 5 του ν.2166/1993, όπως ισχύουν, με απορρόφηση των θυγατρικών αυτής, οι οποίες θα λυθούν χωρίς να ακολουθήσει εκκαθάρισή τους, από την Εταιρία και ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των ανωτέρω εταιριών (Εταιρίας και θυγατρικών).(Εδώ)

Σε τροχιά περαιτέρω ενίσχυσης και ανάπτυξης έχει εισέλθει η M-NG Trading, δηλαδή ο βραχίονας προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου της Mytilineos. Η εταιρία που είναι περισσότερο γνωστή με την προηγούμενη επωνυμία της M&M Gas, ιδρύθηκε το 2010 ως joint venture των ομίλων Μυτιληναίου και Motor Oil και τον Φεβρουάριο του 2011 έλαβε άδεια προμήθειας φυσικού αερίου με διάρκεια 20 ετών. Από τον Ιανουάριο του 2019 πέρασε ολοκληρωτικά στα χέρια της Mytilineos, στην οποία και ενοποιείται ως θυγατρική. Παράλληλα, στη διοίκησή της συμμετέχουν πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της Mytilineos όπως οι Ντ. Μπενρουμπή (Πρόεδρος), Π. Κανελλόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος), Δημ. Παπαδόπουλος, Γ. Καλαφατάς και Γ. Γιαννακόπουλος. Αν και ασφαλώς τα μεγέθη της είναι πολύ μικρά σε σχέση με τον πανίσχυρο μητρικό όμιλο, η M-NG Trading (Mytilineos Natural Gas Supply and Trading) εμφάνισε κατά τη χρήση του 2020 αισθητή βελτίωση των επιδόσεών της, πετυχαίνοντας, καταρχάς, το «γύρισμα» σε κερδοφορία (με κέρδη μετά φόρων 524.000 ευρώ, έναντι ζημιών 84.000 ευρώ το 2019).(Εδώ)

Για τους δυο πρώτους μήνες του 2022 σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιωτική τοποθέτηση (έως 15%) των μετοχών της Prodea Investments, προκειμένου να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά των μετοχών της. Αν και το χρονικό διάστημα της διάθεσης των μετοχών, βεβαίως, εξαρτάται εύλογα από τις συνθήκες που διαμορφώνονται στις αγορές, σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί εντός των πρώτων μηνών του 2022. Η Prodea σχεδιάζει την ιδιωτική τοποθέτηση πώλησης από τους μετόχους ποσοστού έως 15% των μετοχών της. Η εταιρία έχει εν εξελίξει όπως θα δούμε ένα υψηλό επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης ακινήτων, δυο διαγωνισμούς ακινήτων που διεκδικεί, αλλά και μια νέα θυγατρική ΜΗV (Κύπρος). Μάλιστα, για την τελευταία θυγατρική στην οποία διευρύνθηκε το μετοχολόγιο με συμμετοχή νέου επενδυτή Αscetico Ltd, και όπως θα δούμε, υπάρχουν πλάνα και ενέργειες προκειμένου να εισαχθούν οι μετοχές της σε χρηματιστήριο. Με το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης ακινήτων να φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ έως το 2023 και την Prodea να συμμετέχει στους εν εξελίξει διαγωνισμούς Terra (Πειραιώς) και Skyline (Alpha bank) η εταιρία επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της, ύστερα και από την πρόσφατη άντληση 300 εκατ. ευρώ (2,3% επιτόκιο) μέσω της έκδοσης του πράσινου εταιρικού ομολόγου στην αγορά των Αθηνών.(Εδώ)

O Όμιλος Εταιριών EPSILON NET, ανακοινώνει τα βασικά οικονομικά μεγέθη και την εξέλιξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας κατά το Γ’ Τρίμηνο της χρήσης 2021. Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου το εννεάμηνο του 2021 ανήλθε σε € 28,56 εκ. έναντι € 11,50 εκ. το εννεάμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 148%, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε € 7,83 εκ. έναντι € 2,47 εκ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020, (+217%), ενώ τα Κέρδη προ Φόρων αυξήθηκαν κατά 354% ανερχόμενα σε € 5,53 εκ. € έναντι € 1,22 εκ. το ίδιο διάστημα του 2020. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα οικονομικά αποτελέσματα του Γ’ Τριμήνου 2021 ενοποιούνται πλήρως τα αποτελέσματα των Data Communication & Technolife, καθώς και τα αποτελέσματα της νεοϊδρυθείσας Epsilon SingularLogic (με βάση την ολοκλήρωση στις 14/7/2021 σε νομικό επίπεδο της διαδικασίας διάσπαση και εισφοράς του αντίστοιχου κλάδου από την Singular Logic). Τα αποτελέσματα της νεοαποκτηθείσας εταιρίας IQom με εξειδίκευση στον τομέα του Retail συμμετέχουν στα αποτελέσματα του Ομίλου από την 14/9/2021 (ημερομηνία εξαγοράς της εταιρίας) και μετά.(Εδώ)

Ο Όμιλος ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ σε συνέχεια της επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αριθμό πρωτοκόλλου 2596/09.11.2021, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους τους εκδότες με κινητές αξίες εισηγμένες προς διαπραγμάτευση στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εξαιτίας των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της εξάπλωση του COVID-19 αλλά και με γνώμονα την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, παρουσιάζει συνοπτικά τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη κατά το Γ΄ Τρίμηνο της χρήσης 2021 της Εταιρίας και του Όμιλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθε το εννεάμηνο του 2021 στα € 139,14 εκ έναντι € 90,36 εκ στο αντίστοιχο του 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 53,99% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020. Ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθε το Γ΄ τρίμηνο του 2021 στα € 49,08 εκ έναντι € 32,14 εκ στο αντίστοιχο Γ΄ τρίμηνο του 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 52,70%. Ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο της Εταιρίας ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. αυξήθηκε κατά 20,01% και ανήλθε στα € 3,92 εκ το 2021 έναντι € 3,27 εκ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Ο κύκλος εργασιών το Γ΄ τρίμηνο του 2021 της Εταιρίας ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. αυξήθηκε κατά 25,61% και ανήλθε στα € 2,20 εκ το 2021 έναντι € 1,76 εκ την αντίστοιχη περίοδο του Γ΄ τριμήνου του 2020. Η εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 το 2021 δεν επίδρασαν σημαντικά τον κύκλο εργασιών του Όμιλο , ενώ οι επιπτώσεις της αύξησης του κόστους της ενέργειας και των μεταφορικών αναμένεται να επηρεάσουν ανάλογα και την τιμολογιακή πολιτική του Όμιλου. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών του αλουμινίου επηρέασε θετικά τα αποτελέσματα του Όμιλου και το Γ΄ τρίμηνο της χρήσης 2021. Επίσης, αναφέρουμε ότι στην ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ Α.Ε. αναμένεται αύξηση του κύκλου εργασιών τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο.(Εδώ)

Συνεχώς διευρύνεται τόσο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Briq Properties, όσο και η παρουσία της εισηγμένης στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των logistics. Η σημαντική στροφή του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων Φέσσα (όμιλος Quest), στον τομέα των logistics αποτυπώνεται στη σύνθεση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων στις 30.09.2021, η οποία ήταν 48% logistics, 30% γραφεία, 17% ξενοδοχεία και 5% λοιπές χρήσεις ενώ την 30.09.2020 ήταν 43% γραφεία, 27% ξενοδοχεία, 14% logistics και 16% οικόπεδα και λοιπές χρήσεις. Επιπρόσθετα δε, στο 9μηνο 2021 τα έσοδα από ενοίκια ανήλθαν σε 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου σημειώνοντας αύξηση 59% κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων από τις νέες επενδύσεις του Ομίλου σε ακίνητα logistics. Η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε παρά τη μείωση των εσόδων κατά 0,9 εκατ. ευρώ εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω COVID-19, ενώ η αντίστοιχη μείωση του 2020 ήταν σημαντικά χαμηλότερη (0,5 εκ.).(Εδώ)

Η INTEC Α.Ε., κορυφαίος ανεξάρτητος πάροχος λογισμικού και υπηρεσιών, ανακοινώνει ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ηγέτης στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, με ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στόχο τα 3.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ μέσα στην επόμενη πενταετία, επέλεξε τη λύση PI System της OSIsoft ως μια πλήρως ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η INTEC Α.Ε. είναι ο συνεργάτης της OSIsoft στην περιοχή για 25 χρόνια, και θα αναπτύξει το PI System για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επιτρέποντάς της να διαχειριστεί ένα ταχέως αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο Αιολικών, Φωτοβολταϊκών και Υδροηλεκτρικών έργων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.  Ο Γιώργος Τζαβέλας, Διευθύνων Σύμβουλος της INTEC, δήλωσε: "Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που θα συνεργαστούμε με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την κορυφαία εταιρία της χώρας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η λύση PI System της OSIsoft υποστηρίζει τους στόχους ανάπτυξης, αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης της εταιρίας. Όλη η ομάδα της INTEC είμαστε ευγνώμονες και περήφανοι για την επιλογή μας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μετά από μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης, και παραμένουμε προσηλωμένοι σε ένα επιτυχημένο έργο που έχουμε μπροστά μας, καθώς επίσης και σε μια μακροχρόνια συνεργασία". (Εδώ)

Παρουσία της A.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τελέστηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών - "ΕΛΙΖΑ", της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021. Η Μονάδα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Eliza - Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού και αποτελεί τον δεύτερο στην Ελλάδα νοσοκομειακό χώρο για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης / παραμέλησης.Το Eliza ευχαριστεί θερμά την PRODEA Investments για τη γενναιοδωρία και καταλυτική συμβολή της στη δημιουργία της Μονάδας, καθώς και το Ίδρυμα MATILDA, αλλά και την Henkel Beauty Care Greece που συνδράμουν σημαντικά για την καθημερινή λειτουργία και στελέχωση της Μονάδας.(Εδώ)

Ο αριθμός των θανάτων λόγω της COVID-19 να αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα έχοντας ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια, τον τελευταίο καιρό εγείρεται η απορία αν δηλώνονται πράγματι όλες οι απώλειες λόγω της πανδημίας, ή αν οι αληθινές απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν μια πρόσφατη δημοσίευση του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ που ανασκοπεί την εκτιμούμενη ακρίβεια στην καταγραφή των θανάτων λόγω της πανδημίας. Το 2020, 51 χώρες κατέγραψαν κατά μέσο όρο 3140 περισσότερους θανάτους πιθανά σχετιζόμενους με την πανδημία συγκριτικά με άλλες χρονιές, ενώ οι συγγραφείς σχολιάζουν ότι στην πραγματικότητα σε κάποιες χώρες ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι και τριπλάσιος και να μην έχει καταγραφεί σωστά, όπως στο Εκουαδόρ και τη Βολιβία, καθώς κάποιοι θάνατοι μπορεί να μην έχουν αποδοθεί στην πανδημία.(εδώ)

Ένα κοινό πλαίσιο παρουσιάσθηκε με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των επενδυτικών αξιολογήσεων που αφορούν τους στόχους ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση), αλλά και την αποτροπή του λεγόμενου «greenwashing». Το πλαίσιο αυτό σκοπεύει επίσης να οριοθετήσει από νωρίς κανόνες σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.  Η καταπολέμηση του λεγόμενου greenwashing (της αξιολόγησης δηλαδή μιας επένδυσης ως βιώσιμη ενώ δεν πληροί τις προϋποθέσεις ) είναι υψίστης σημασίας, καθώς τα κεφάλαια μπορεί να κατευθυνθούν σε επενδύσεις που αντί να είναι φιλικές προς το περιβάλλον αντιθέτως μπορεί να το επιβαρύνον.  Ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κινητών Αξιών (IOSCO), ο οποίος συλλέγει δεδομένα από τις ρυθμιστικές αρχές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, δημοσίευσε 10 συστάσεις για τα μέλη του για να εφαρμόζονται σε ημερήσια βάση.(εδώ)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών για την τύχη της Attica Bank, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα επιχειρείται η επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας αναμένεται ο βασικός της μέτοχος με ποσοστό 68%, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), να επιλέξει τον προτιμητέο επενδυτή, μεταξύ των Ellington και Bain Capital, οι οποίες επιδιώκουν, όπως προκύπτει από τις προτάσεις τους, να αποκτήσουν τον έλεγχό της μέσω δύο γύρων κεφαλαιακής ενίσχυσης. Με βάση τις ίδιες πηγές, θα ακολουθήσουν ολιγοήμερες επαφές με το επιλεχθέν σχήμα για την οριστικοποίηση των όρων της προσφοράς του, η οποία τοποθετείται χρονικά προς τα τέλη αυτού του μήνα με αρχές Δεκεμβρίου.(Εδώ)

Υψηλή βαθμολογία από τις ελληνικές τράπεζες στο SREP για τα κεφάλαια. Καμία ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μάλιστα στην έκθεση SREP αναμένεται να αποτυπωθούν και βελτιώσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τον προηγούμενο εποπτικό έλεγχο. H διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης SREP ουσιαστικά αποτυπώνει την κατάσταση μιας τράπεζας σε σχέση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα έρχεται να αντιμετωπίζει τους κινδύνους.Στην απόφαση SREP, την οποία αποστέλλει η εποπτική αρχή στην τράπεζα στο τέλος της διαδικασίας των stress tests, προσδιορίζονται βασικοί στόχοι για την αντιμετώπιση των διαπιστωθέντων ζητημάτων.(Εδώ)

Στα χέρια της Davidson Kempner πέρασαν δάνεια και επιχειρηματικές απαιτήσεις, συνολικού ύψους 419 εκατ. ευρώ, εταιριών συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη καθώς ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο η πώλησή τους από την Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ -1,84%. Η τράπεζα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου, μεταβίβασε επιχειρηματικά δάνεια, συνολικής απαίτησης 191 εκατ. ευρώ καθώς και επιχειρηματικές απαιτήσεις, λογιστικής αξίας προ προβλέψεων 228 εκατ. ευρώ. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 94 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και μιας ενδεχόμενης απαίτησης, η εύλογη αξία της οποίας εκτιμήθηκε σε 10 εκατ. ευρώ. Davidson Kempner (DK) και Castlelake ήταν οι μοναδικοί επενδυτές που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές  για τις παραπάνω απαιτήσεις και ακολούθησε η κατάθεση βελτιωμένων προσφορών. Η Πειραιώς εισήλθε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Davidson Kempner, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με τις δύο πλευρές να προχωρούν στην ολοκλήρωση της συναλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς σχημάτισε στο Δ’ τρίμηνο του 2020 πρόσθετες προβλέψεις για τις παραπάνω απαιτήσεις.(Εδώ)

Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του μεγαλύτερου πακέτου κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, συνολικής απαίτησης 13,90 δισ. ευρώ, από την Τράπεζα της Ελλάδος και την PQH που διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια για λογαριασμό του Δημοσίου τα συγκεκριμένα ανοίγματα. Πρόκειται για προβληματικές χορηγήσεις προερχόμενες από τις τράπεζες που δεν χαρακτηρίστηκαν συστημικές και τέθηκαν σε εκκαθάριση την προηγούμενη δεκαετία, υπό το βάρος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και των συνεπακόλουθων ζημιών που εκμηδένισαν τα κεφάλαιά τους. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της συναλλαγής με την κωδική ονομασία «Αριάδνη», αφορά κόκκινα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% και ακολουθεί το πρώην Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.Οι υπόλοιπες τράπεζες, μικρότερου μεγέθους, είναι οι εξής: Proton Bank, FBB, Πανελλήνια, καθώς και οι Συνεταιριστικές Αχαΐας, Λαμίας, Λέσβου – Λήμνου, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.(Εδώ)

Στις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα και στις προκλήσεις που οφείλει να διαχειριστεί η ελληνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα για ένα αύριο ανάπτυξης, ευημερίας και αειφορίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, από το CEO Panel “Re-imagine Greece” του SingularityU Summit. «Θα πρέπει να θέσουμε ως εθνικό στόχο την κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε κατά τη μακρά ύφεση που ακολούθησε την κρίση δανεισμού το 2010 και να δημιουργήσουμε νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, οικοδομώντας έναν ισχυρό παραγωγικό ιστό και μία ευημερία στηριγμένη στις δικές μας δυνάμεις και όχι στην αύξηση του δημοσίου χρέους», υπογράμμισε ο κ. Ψάλτης, ως προοίμιο για τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται να υιοθετήσει η Ελλάδα. Ο CEO της Alpha Bank κάλεσε «να δοθεί έμφαση στις ‘γρήγορες επιτυχίες’ στο μέτωπο των επενδύσεων», αναδεικνύοντας ως σημεία στρατηγικών παρεμβάσεων, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα αύξησης του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και επιχειρηματικών συνεργασιών, που θα οδηγήσουν στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, την περαιτέρω άρση θεσμικών εμποδίων και, τέλος, την παροχή ισχυρών φορολογικών κινήτρων ως καταλύτες για την κινητοποίηση σημαντικής κλίμακας ιδιωτικών επενδύσεων.(Εδώ)

Η αύξηση του πληθωρισμού οδηγεί σε επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία. Η αύξηση των μεταφορών, των πρώτων υλών και της ενέργειας δημιουργούν αρρυθμίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ωστόσο η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά στην κανονικότητα από το 2022. Για κάποιες οικονομίες όμως που έχουν μεγάλη έκθεση σε δανεισμό, όπως της Τουρκίας και της Ινδίας, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού θα κρατήσουν περισσότερο και θα δημιουργηθούν ζητήματα ρευστότητας. Αυτά αναφέρει έκθεση της Moody’s.Επίσης, παρόμοια προβλήματα και μακροχρόνιες επιπτώσεις του πληθωρισμού στις αγορές αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Επίσης, οι αναδυόμενες οικονομίες είναι πιο ευάλωτες σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές τους Τράπεζες και σε μείωση της προσφοράς προϊόντων σε σύγκριση με την αυξανόμενη ζήτηση.(Εδώ)

Ταχύτερη ανάπτυξη παρουσίασαν οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, καθώς οι καταναλωτές αγνόησαν ένα ακόμη κύμα κορωνοϊού και τους νέους περιορισμούς, αν και οι πιέσεις από την αύξηση των τιμών παραμένουν. Ο σύνθετος PMI της IHS Markit, σημείωσε άνοδο στις 55,8 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 54,2 μονάδες τον Οκτώβριο. Η έρευνα υπερέβη όλες τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πτώση στις 53,2 μονάδες.Ο ΡΜΙ για τον τομέα των υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 56,6 μονάδες από τις 54,6 μονάδες, αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πτώση στις 53,5 μονάδες. Ωστόσο η αισιοδοξία εξανεμίστηκε καθώς τα νέα lockdowns είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις υπηρεσίες. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στις 66,6 μονάδες από τις 69 μονάδες.(εδώ)

 

Σε ποσοστό 13% επί του συνόλου των απασχολουμένων ηλικίας 20-64 ετών ανέρχονταν οι αυτοαπασχολούμενοι στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, τομισθωτο 86% ήταν μισθωτοί, και μόνο ένα 1% εργάζονταν ως συνεισφέροντες στην οικογενειακή επιχείρηση.Τα παραπάνω προκύπτουν από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων που συνθέτουν το εργατικό δυναμικό της ΕΕ, την οποία δημοσιοποίησε η Eurostat.Σύμφωνα με αυτά, επίσης, μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων, επικρατούν με διαφορά οι άντρες σε ποσοστό 67% έναντι 33% που είναι γυναίκες αυτοαπασχολούμενες.Η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων επί του συνόλου των εργαζομένων, με 28,2%. Ακολουθεί η Ιταλία με 19,8%, η Πολωνία με 17,9% και η Ολλανδία με 15,3%.Αντίθετα, λιγότεροι από ένας στους δέκα μισθωτούς ήταν αυτοαπασχολούμενοι στη Γερμανία (7,4%), το Λουξεμβούργο (7,6%), τη Δανία (8,0%), τη Σουηδία (8,5%), τη Βουλγαρία (9,9%) και την Κύπρο (10,0%).(εδώ)

 

Μια τεράστια επένδυση 10 δισ. δολαρίων προωθεί η σιγκαπουριανή εταιρία Enterprize Energy για να κατασκευάσει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο πέραν των παραλίων της Ιρλανδίας, ώστε να παράγει ενέργεια για τις ανάγκες σταθμών πράσινου υδρογόνου. Το εν λόγω καύσιμο, το οποίο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θεωρείται σήμερα με τα δεδομένα των στόχων δραστικής μείωσης στις εκπομπές αερίων ρύπων στο άμεσο μέλλον, μια καθαρή εναλλακτική στο φυσικό αέριο. Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κλάδους της χαλυβουργίας και της παραγωγής χημικών, ενώ ενεργειακοί κολοσσοί, όπως είναι αυτοί της Equinor και της ΒΡ, στρέφονται σε αυτήν την τεχνολογία. Αναφορικά τώρα με την Ευρώπη συνολικά, αυτή έχει δεσμευθεί πως θα είναι σε θέση να παράγει 6 γιγαβάτ από εγκαταστάσεις πράσινου υδρογόνου έως το 2024, ενώ ο στόχος του 2030 είναι τα 40 γιγαβάτ.(Εδώ)

Η ελβετική Pictet Asset Management σε έκθεση της για το πως θα κινηθούν οι αγορές τον επόμενο χρόνο προβλέπει ότι οι προοπτικές στις αγορές παραμένουν καλές για τους επενδυτές το 2022 αλλά υπάρχουν παράγοντες που θα βάλουν οροφή στις αναμενόμενες αποδόσεις τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα. Οι τιμές των μετοχών ανέκαμψαν πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν φέτος από το χαμηλό της πανδημίας, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 100%. Οι υψηλές αποτιμήσεις, σφιχτότερη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και η έξαρση του πληθωρισμού θα ασκήσουν πιέσεις το 2022 με αποτέλεσμα μονοψήφιες αποδόσεις στις μετοχές. Τα ομόλογα έχουν εισέλθει σε bear market κατά την άποψη του επενδυτικού οίκου και σημαντική άνοδος των αποδόσεων δεν θεωρείται πιθανή.(Εδώ)

Την κατασκευή μονάδας παραγωγής ημιαγωγών, μια επένδυση περίπου 17 δισ. δολαρίων, στο Τέιλορ του Τέξας, φαίνεται να εξετάζει ο νοτιοκορεατικός κολοσσός της τεχνολογίας Samsung Electronics, την ώρα που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πιέζει για την διεύρυνση της εγχώριας παραγωγής τσιπ. Η επένδυση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η The Wall Street Journal, ενδεχομένως να ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες καθώς ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ πρόκειται να κάνει το απόγευμα της Τρίτης μια "οικονομική ανακοίνωση”. Η μονάδα στο Τέιλορ, που βρίσκεται στο κέντρο της πολιτείας του Τέξας, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 1.800 νέες θέσεις εργασίας και ωστόσο η παραγωγή ημιαγωγών δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τα τέλη του 2024, σύμφωνα με έγγραφα που έχει καταθέσει η Samsung στις ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας. Για να δελεάσει την Samsung, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Taylor έχει προσφέρει κίνητρα που περιλαμβάνουν μείωση του φόρου ακινήτων έως και 92,5% για την πρώτη δεκαετία, με τα φορολογικά κίνητρα να μειώνονται σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες.(Εδώ)Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text