Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Για κέρδη ρεκόρ ετοιμάζονται οι εταιρείες πληροφορικής

Για κέρδη ρεκόρ ετοιμάζονται οι εταιρείες πληροφορικής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Για κέρδη ρεκόρ ετοιμάζονται οι εταιρείες πληροφορικής

Διψήφια αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας ανακοινώνουν όλο και περισσότερες εταιρείες πληροφορικής και λογισμικού με τις προοπτικές για το μέλλον να προδιαγράφονται ακόμη λαμπρότερες δεδομένου και του ψηφιακού μετασχηματισμού που επίκειται σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα.

Το προαναφερθέν επισφραγίζουν τα αποτελέσματα των εταιρείων του κλάδου που δημοσιεύτηκαν μέσα στην εβδομάδα, και τα οποία εξακολουθούν την φρενήρη πορεία που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Υπερδιπλάσιος ήταν για παράδειγμα ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Epsilon Net το εννεάμηνο του 2021 φτάνοντας τα 28,56 εκατ. ευρώ από 11,50 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η αύξηση κατά 148% του κύκλου εργασιών του Ομίλου συνοδεύτηκε κι από κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της τάξης των 7,83 εκατ. ευρώ έναντι 2,47 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, (+217%), αλλά κι από αύξηση 354% στα κέρδη προ φόρων ( ανήλθαν σε 5,53 εκατ. ευρώ έναντι 1,22 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020).

Την ανοδική πορεία της συνεχίζει και η Entersoft ο όμιλος της οποίας παρουσίασε αύξηση της τάξης του 50%  σε σχέση με το εννεάμηνο της προηγούμενης χρονιάς τόσο στα έσοδα (ανήλθαν σε 17,39 εκ. ευρώ έναντι 11,61 εκ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι) όσο και στα κέρδη προ φόρων (ανήλθαν σε 4,71 εκ. Ευρώ, έναντι 3,15 εκ Ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Τα ρευστά διαθέσιμα του Ομίλου συνέχισαν να αυξάνονται και διαμορφώθηκαν στο τέλος του εννεαμήνου σε περίπου 10,54 εκ ευρώ (8,12 εκ ευρώ καθαρά χρηματικά διαθέσιμα, μετά την αφαίρεση 2,42 εκ ευρώ βραχυπρόθεσμου δανεισμού).

Σημαντική αύξηση σε έσοδα και EBITDΑ παρουσίασε στο 9μηνο και η Performance Technologies Α.Ε., βάσει των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων. Για την ακρίβεια τα έσοδα ανήλθαν στα 25,69 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 30,24% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Τα EBITDA ανήλθαν στα €2,78  εκατ., σημειώνοντας αύξηση 44,3% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2020, ενώ ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 2,97 εκατ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, έναντι 1,03 εκατ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Με διψήφια αύξηση εκτιμά ότι θα κλείσει η χρονιά και η διοίκηση της UniSystems του ομίλου Quest, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου την Πέμπτη. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 είχε καταγράψει διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+22,1%), και κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την προ φόρων κερδοφορία (+135,2%), χάρη και στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων και ηλεκτρονικών βιβλίων My Data.

Περαιτέρω ανάπτυξη στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους χάρη στο θετικότερο οικονομικό κλίμα που διαφαίνεται να επικρατεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αναμένει και η Profile Software, η οποία έκλεισε το εξάμηνο με άνοδο πωλήσεων κατά 17% και διπλασιασμό της κερδοφορίας της. Σε ενοποιημένο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 8,04 εκατ. ευρώ έναντι 6,84 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, λόγω της ανάληψης νέων έργων καθώς και της εξαγοράς της Centevo, στη Σκανδιναβία. Ωστόσο τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 173%, φτάνοντας τα 1,17 εκατ. ευρώ από 428.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά φόρων διπλασιαστήκαν σε 751.000 ευρώ από 383.000 ευρώ.

Αυξημένα μεγέθη αναμένει για το 2021 και η Space Hellas χάρη στα ψηφιακά έργα που βρίσκονται υπό υλοποίηση. Να θυμίσουμε ότι το εξάμηνο έκλεισε για την Space Hellas με αύξηση 9,74% στον κύκλο εργασιών ο οποίος ανήλθε σε € 36,3 εκατ. ευρώ, έναντι € 33,04 εκατ. ευρώ το 2020.  Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 8,24 εκατ. ευρώ από 7,08 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ το EBITDA έκλεισε σε 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Κατά 22,8% αυξήθηκαν τα κέρδη προ φόρων φτάνοντας τα 1,30 εκατ. ευρώ έναντι 1, 06 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 1,06 εκατ. ευρώ έναντι 640 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 66%.

Θα συνεχιστεί η κινητικότητα στον κλάδο

Τα καλά αποτελέσματα τροφοδοτούν τον κλάδο με νέα αναπτυξιακά σχέδια και εκτιμάται ότι θα φέρουν στο προσκήνιο νέες εξαγορές, συγχωνεύσεις και συνέργειες. Αυτό μαρτυρούν άλλωστε οι δηλώσεις των στελεχών των εταιρειών Πληροφορικής.

«Διανύοντας τους τελευταίους μήνες του 2021, μια χρονιά ορόσημο για τον Όμιλό μας, νιώθω ότι πετύχαμε να θέσουμε τις βάσεις για έναν νέο δημιουργικό κύκλο με έντονα αναπτυξιακούς ρυθμούς» ανέφερε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Epsilonnet, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Ιωάννης Μίχος, συμπληρώνοντας ότι στόχος για την συνέχεια είναι η περαιτέρω επέκταση του Ομίλου, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό.

Την προσπάθεια για έντονη αναπτυξιακή πορεία θα συνεχίσει και η Entersoft, δηλώνοντας ότι αυτή θα επιτευχθεί τόσο μέσα από οργανική ανάπτυξη όσο και μέσα από νέες εξαγορές.

Για νέες εξαγορές ετοιμάζεται το επόμενο έτος και η Profile Software, με την διοίκηση του ομίλου να σημειώνει ότι «παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των ετήσιων στόχων, κινούμενη με ευελιξία απέναντι στη συγκυρία, κι έτοιμη να αξιοποιήσει τυχόν νέες ευκαιρίες, προκειμένου να επιτύχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα». Σύμφωνα με τα όσα είχε επισημάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ευάγγελος Αγγελίδης σε συνέντευξή του στο insider.gr «στο προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν νέες ανακοινώσεις που θα αναφέρονται στην ανάληψη μεγάλων έργων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και κεντρικών τραπεζών. Παράλληλα βρισκόμαστε σε συνεχή αναζήτηση και αξιολόγηση διαφόρων προτάσεων, που συμπληρώνουν τις λύσεις μας, αφορούν στην περιοχή της Ευρώπης και προσφέρουν την απαραίτητη «σύμπνοια» ώστε να είναι επιτυχής η ενσωμάτωση, όπως και με τις προηγούμενες εξαγορές. Αξιολογώντας τις προτάσεις αυτές, έχουμε ήδη συναντηθεί με πάνω από 10 ενδιαφέροντα σχήματα και θεωρούμε ότι εντός του 2022 θα μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι περισσότερο.

Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων εμφανίζονται αισιόδοξες τόσο για την τρέχουσα όσο και για τις επόμενες χρονιές, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η νέα εποχή ανάπτυξης που έχει ξεκινήσει για τον κλάδο της πληροφορικής, θα συνεχιστεί μέσα από τις ψηφιακές δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ενδεικτικά προς αυτή την κατεύθυνση να αναφέρουμε ότι η «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΚτΠ), ως φορέας υλοποίησης των ψηφιακών έργων του Δημοσίου, προετοιμάζει περισσότερα από 40 ψηφιακά έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή σε τροχιά μπαίνουν και διαγωνισμοί «μαμούθ»,  όπως αυτός της «Ψηφιοποίηση αρχείου Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο» αλλά και αυτός για την την «Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο προαναφερθέντες διαγωνισμοί τους οποίους υλοποιεί η Ελληνικό Κτηματολόγιο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) έχουν συνολικό προϋπολογισμό 389 εκατ. ευρώ και μαζί με τα δικαιώματα προαίρεσης 535,9 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση της συμφωνίας – πλαισίου για τη ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων δημοσιεύτηκε στις αρχές του τρέχοντος μήνα κι αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων «παιχτών» της αγοράς Πληροφορικής, καθώς και των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Στην αύξηση του κύκλου εργασιών αναμένεται να συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος ψηφιοποιείται με την βοήθεια των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που απευθύνονται στους μικρομεσαίους.

Νίκη Παπάζογλου

 

Πηγή:Insider

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text