Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της 12ης αξιολόγησης

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της 12ης αξιολόγησης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της 12ης αξιολόγησης

Θετική είναι η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου για την ενεργοποίηση της νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σε συνέχεια της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Πρόκειται για την επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα.

Η Κομισιόν βλέπει περαιτέρω πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αξιολογώντας θετικά τις επιδόσεις σε τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Ωστόσο, καταγράφει και καθυστερήσεις, σε ζητήματα όπως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην υγεία και στη δικαιοσύνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι το ύψος της κρατικής στήριξης λόγω της πανδημίας αναμένεται να περιοριστεί πλέον το 2022, με την Ελλάδα να διατηρεί πάντως ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενισχύσεων στην ΕΕ, και το επόμενο έτος.

Συστήνει δε την εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των επενδύσεων, και στέκεται στον θετικό αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης, σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση και η ψηφιακή αναβάθμιση.

Οι δεσμεύσεις που εκπληρώθηκαν:

Η λειτουργική ταξινόμηση των δαπανών του προϋπολογισμού.

Η καλύτερη πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την οποία κλείνει η υπόθεση αντιτράστ και ολοκληρώνεται η αναμόρφωση του ενεργειακού τομέα.

Πού εντοπίζεται καλή πρόοδος των μεταρρυθμίσεων:

Στην απλοποίηση της νομοθεσίας για την αδειοδότηση επενδύσεων.

Στο στρατηγικό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ.

Στις ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία, ΔΕΠΑ, Γούρνες Ηρακλείου).

Η λειτουργία διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ ανά την Ελλάδα προχωρά καλά, όμως οι πληροφοριακές υποδομές δεν είναι ακόμα ώριμες.

Στη δημόσια διοίκηση, σημειώνεται πρόοδος στην περιγραφή των θέσεων εργασίας, στον διορισμό μόνιμου γραμματέα στο υπουργείο Παιδείας και στην υλοποίηση των συστάσεων κατά της διαφθοράς.

Στο κτηματολόγιο.

Στην αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ.

Πού διαπιστώνονται καθυστερήσεις:

Στις ανεξόφλητες οφειλές, όπου σημειώνεται μόνο οριακή βελτίωση.

Στην λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ.

Στην εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Στη δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο ελέγχων για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αγορών.

Στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Υπό παρακολούθηση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα είναι μία από τις 12 χώρες που εμφανίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι οποίες θα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος. Μάλιστα η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες που εμφανίζουν υπερβολικές ανισορροπίες.

«Η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση του κορωνοϊού με ευάλωτα σημεία που σχετίζονται με το κρατικό χρέος, την ελλιπή εξωτερική εξισορρόπηση, την κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ανεργία και τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη», σημειώνει η σχετική έκθεση, τονίζοντας ότι με την πανδημία, το κρατικό χρέος και οι εξωτερικές ανισορροπίες αυξήθηκαν.

Οι δείκτες που παραμένουν πάνω από το όριο είναι οι καθαρές ξένες επενδύσεις, το κρατικό χρέος, το μερίδιο αγοράς των εξαγωγών, οι υποχρεώσεις του χρηματοοικονομικού τομέα και η ανεργία.

Ξένες επενδύσεις: Με την επιστροφή του τουρισμού, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να συρρικνωθεί το 2021 και το 2022.

Κρατικό χρέος: Το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται ως προς το ΑΕΠ από το 2021. Οι μακροπρόθεσμες μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από την έναρξη της πανδημίας, κυρίως λόγω της μείωσης των επιτοκίων αναχρηματοδότησης.

Τραπεζικός τομέας: Παρότι ακόμα υψηλό, στο 26,1% τον Μάρτιο του 2021, το μερίδιο των κόκκινων δανείων μειώθηκε σημαντικά το 2020 και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται με αργό ρυθμό και το 2021. Μετά τη λήξη των μορατόρια, σημειώνεται μία μέτρια αρνητική επίπτωση στην ποιότητα κεφαλαίου, όμως οι κίνδυνοι παραμένουν.

Ανεργία: Το ποσοστό της ανεργίας έπεσε ακόμα και στην πανδημία, λόγω των μέτρων στήριξης, ενώ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text