Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 24/11/2021

Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 24/11/2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 24/11/2021

Δείτε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας στις διεθνείς αγορές

Η πολλοστή κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας καταγράφηκε την επομένη της διαβεβαίωσης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η χώρα δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική, θα συνεχίσει να «αντιστέκεται στις πιέσεις» εκείνων που πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων. Η εξέλιξη αυτή συνέβει ενώ ήδη, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το κόστος ζωής είναι αβάσταχτο. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι προσπαθούν να αποταμιεύσουν ποσά σε χρυσό, καθώς ο πληθωρισμός έχει φθάσει -επισήμως- σχεδόν στο 20% από την αρχή της χρονιάς.Η νομισματική πολιτική της χώρας δέχεται σωρεία επικρίσεων, κυρίως για την έλλειψη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, με το νόμισμα να υποχωρεί ολοένα πιο συχνά πλέον σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ - και με την πιο οδυνηρά απτή συνέπεια να είναι πως ακριβαίνουν οι εισαγωγές, εδώ.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, σε μια συντονισμένη, πρωτοφανή πρωτοβουλία, αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματά τους σε μια προσπάθεια να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου στις αγορές. Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι μολονότι έχει μειωθεί η τιμή της χονδρικής, δεν πέφτει αναλόγως και η τιμή των καυσίμων στα βενζινάδικα. Χαρακτήρισε μάλιστα «απαράδεκτο» οι πετρελαϊκές εταιρείες να ενθυλακώνουν τη διαφορά μεταξύ της χονδρικής και της λιανικής τιμής. Εξάλλου, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν ευθύνονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εδώ.

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια στην παγκόσμια οικονομία είναι γιατί, αν και ο πληθωρισμός επιστρέφει δυναμικά, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια μετά βίας έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες. Μέχρι στιγμής, οι αναλυτές έχουν εξηγήσει αυτή την περίεργη συμπεριφορά της αγοράς ως σύμπτωμα της πανδημίας, λόγω του φόβου μιας νέας αύξησης των κρουσμάτων ή των μαζικών αγορών περιουσιακών στοιχείων από κεντρικές τράπεζες, ή από την πεποίθηση ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή, όμως σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα οι εξηγήσεις αυτές καταρρίπτονται.Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, το συνολικό χρέος υπερτριπλασιάστηκε στο 350 τοις εκατό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια στα πρόσφατα χαμηλά τους, το εύκολο χρήμα που εισρέει σε μετοχές, ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία βοήθησε στην αύξηση της κλίμακας των παγκόσμιων αγορών από ένα μέγεθος ίσο με το παγκόσμιο ΑΕΠ σε τέσσερις φορές μεγαλύτερο. Τώρα η αγορά ομολόγων μπορεί να αισθάνεται ότι η παγκοσμιοποιημένη οικονομία με χρέη και περιουσιακά στοιχεία είναι τόσο ευαίσθητη στις αυξήσεις επιτοκίων που οποιαδήποτε σημαντική άνοδος απλά δεν είναι βιώσιμη, εδώ.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο και στην οποία μετέχουν 53 κορυφαίοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ομολόγων και νομισμάτων αναδείχθηκαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε με περιόδο ισχυρότερων από τις αναμενόμενες πληθωριστικών πιέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 80%  δήλωσε ότι δεν αναμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει κάτω από το 2% τα επόμενα πέντε χρόνια. Oι διαχειριστές σταθερού εισοδήματος  έχουν τοποθετηθεί σε επενδύσεις προεξοφλώντας ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ενώ στην ίδια έρευνα του προηγούμενου εξαμήνου το 80% εκτιμούσε ότι η αύξηση θα γινόταν το 2023. Αναφορικά με την Ευρώπη, το 75% των ερωτηθέντων δεν αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τις αγορές περιουσιακών της στοιχείων πριν από το 2023. Όσον αφορά τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, οι διαχειριστές κεφαλαίων δήλωσαν ότι το ρωσικό ρούβλι, το ρεάλ Βραζιλίας και η αιγυπτιακή λίρα είναι πιθανό να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις τους επόμενους 12 μήνες, εδώ.

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι Γερμανοί καταναλωτές ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, καθώς τους προβληματίζει ο υψηλός πληθωρισμός και διστάζουν να δαπανήσουν χρήματα. Με τα τελευταία στοιχεία τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε το 4,6%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μετά την επανένωση των Γερμανιών, πριν από τρεις δεκαετίες. Εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί περαιτέρω στο 5% τον Δεκέμβριο. Σημειωτέον, πάντως, ότι την αποταμιευτική παράδοση των Γερμανών την ενίσχυσε περαιτέρω η πανδημία, με τις αποταμιεύσεις στις γερμανικές τράπεζες να έχουν αυξηθεί κατά 214 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης τον Μάρτιο του 2020 και να υπερβαίνουν πλέον τα 2,6 τρισ. ευρώ, εδώ.

Οι βρετανικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν τον Νοέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1977, και οι προσδοκίες για τις τιμές μεταξύ των επιχειρήσεων, επίσης διαμορφώθηκαν σε υψηλό 44 ετών. Τα στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν την ανησυχία της Τράπεζας της Αγγλίας για τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, εν όψει της ανακοίνωσης της BoE στις 16 Δεκεμβρίου, για το εάν θα αυξήσει τα επιτόκια από τα χαμηλά της πανδημίας. Οι προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής παρέμειναν ισχυρές, υποχωρώντας ελαφρώς μόνο από το υψηλό τριών μηνών του Οκτωβρίου, εδώ.

Μια πρώτη άποψη για τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών – μελών, οι οποίοι αφορούν το 2022, δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σπεύδοντας να υπενθυμίσει ότι οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Όπως διαπιστώνεται από τα προσχέδια των προϋπολογισμών, τα κράτη – μέλη καταργούν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα στήριξης της πανδημίας και στρέφονται στα μέτρα τόνωσης της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα βελτιωθεί σημαντικά το 2022, παρά το γεγονός ότι οι κανόνες για το έλλειμμα του 3% θα παραμείνουν σε αναστολή και το επόμενο έτος. Τα σχέδια των εθνικών κυβερνήσεων προβλέπουν, συγκεκριμένα, έλλειμμα 4,1% του ΑΕΠ και χρέος 96% του ΑΕΠ για το 2022, δύο εκτιμήσεις που ευθυγραμμίζονται με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα στήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι θα μειωθούν στο 0,4% του ΑΕΠ το 2022 από 3,7% του ΑΕΠ το 2021. Αντίθετα, τα μέτρα στήριξης της ανάκαμψης θα αυξηθούν στο 2,3% του ΑΕΠ το 2022 από 1,5% του ΑΕΠ το 2021. Ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, παρουσιάζει ετερογένειας ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Έτσι, στις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, προβλέπεται μια αυξημένη χρήση για τη χρηματοδότηση πρόσθετων επενδύσεων, εδώ.

Θετική είναι η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου για την ενεργοποίηση της νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σε συνέχεια της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η Κομισιόν βλέπει περαιτέρω πρόοδο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αξιολογώντας θετικά τις επιδόσεις σε τομείς όπως η ενέργεια και η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Ωστόσο, καταγράφει και καθυστερήσεις, σε ζητήματα όπως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στην υγεία και στη δικαιοσύνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι το ύψος της κρατικής στήριξης λόγω της πανδημίας αναμένεται να περιοριστεί πλέον το 2022, με την Ελλάδα να διατηρεί πάντως ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενισχύσεων στην ΕΕ, και το επόμενο έτος. Συστήνει δε την εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των επενδύσεων, και στέκεται στον θετικό αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης, σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση και η ψηφιακή αναβάθμιση, εδώ.

Η συρρίκνωση της προσφοράς που οδήγησε τον πληθωρισμό σε νέα υψηλά αρκετών δεκαετιών δείχνει κάποια σημάδια χαλάρωσης στις ΗΠΑ -- αλλά εξακολουθεί να επιδεινώνεται στην Ευρώπη. Εάν η τάση συνεχιστεί μέχρι το 2022, το σοκ για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ θα αρχίσει να εξασθενεί. Ωστόσο, οι περιορισμοί προσφοράς στον τομέα των υπηρεσιών συνεχίζουν να επιδεινώνονται και η έλλειψη εργαζομένων δεν φαίνεται να μειώνεται. Με το ποσοστό πληθωρισμού της χώρας να διαμορφώνεται στο 6,2% και να αναμένεται να ανέβει υψηλότερα τους επόμενους μήνες, μια ανησυχία για τη Fed θα είναι εάν οι προσωρινοί παράγοντες των υψηλών τιμών -- που συνδέονται με την κρίση της προσφοράς -- παραχωρήσουν τη θέση τους σε πιο διαρκείς καθώς οι μισθοί ανεβαίνουν. Αναφορικά με την Ευρώπη, ο ρυθμός της επιδείνωσης του πληθωρισμού φαίνεται να επιβραδύνεται. Ωστόσο, η αναλογία παραγγελιών προς απόθεμα στα εργοστάσια και τα καταστήματα της Ευρώπης συνεχίζει να αυξάνεται. Μέτρα για τις τιμές παραγωγού, τα επίπεδα αποθεμάτων και τις συνθήκες της αγοράς εργασίας δείχνουν ότι οι ελλείψεις γίνονται πιο έντονες.Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις εμπορικές τριβές μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδεινώνουν την κατάσταση, εδώ.

Δείτε πίνακες με τη συνοπτική εικόνα των διεθνών αγορών

Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζονται οι τιμές κλεισίματος των βασικών αγορών που παρακολουθούμε. Οι τιμές, σε όλες τις αγορές, εκτός από τον Γενικό Δείκτη, τον Δείκτη Τιμών Τραπεζών, τον κινεζικό SSE και τον Ρωσικό RTS, εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο και αλλάζουν διαρκώς. Οι τιμές κλεισίματος για τον Γενικό Δείκτη και και τον Δείκτη Τιμών Τραπεζών, ενημερώνονται κάθε μέρα στις 5:30 μ.μ. και οι τιμές κλεισίματος για τις υπόλοιπες αγορές ενημερώνονται κάθε πρωί στις 12:00 μ.μ. (με το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας).
Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: