Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε- Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Διαβάσαμε- Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε- Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Τρεις διαδοχικές εκθέσεις για την Ελλάδα δημοσιεύσε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 24/11/2021, οι οποίες θα περιγράφουν η κάθε μια από άλλη οπτική γωνία την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η πρώτη, θα είναι η έκθεση για την 12η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διαπιστώνει για άλλη μια φορά πρόοδο σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και θα προτείνει την καταβολή στην Ελλάδα, της 6ης δόσης ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Παράλληλα, θα δίνονται νέα χρονοδιαγράμματα για την μείωση των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου, την εκδίκαση των 30.000 εκκρεμών υποθέσεων του παλιού νόμου Κατσέλη και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, για την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα.(Εδώ)

Την άγουσα για την Βουλή παίρνουν 3 νομοσχέδια που αφορούν στην αύξηση των επενδύσεων, από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων «Στρατηγικές Επενδύσεις και Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρίες τεχνοβλαστούς» βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή. Αυτή τη στιγμή θα ακολουθήσουν το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικών ζητημάτων απολιγνιτοποίησης καθώς και o νέος αναπτυξιακός νόμος. Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, αυτό ευνοεί την εισροή κεφαλαίων και αφορά κυρίως μεγάλες επενδύσεις.Από 1η Ιανουαρίου 2022 αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων που θα συνδράμει τις Περιφέρειες , συμπληρώνοντας το πλέγμα εργαλείων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και δημιουργία του απαραίτητου περιβάλλοντος για προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως η Pfizer, η Cisco, η Teamviewer.(εδώ)

Συνεχή αναπροσαρμογή στις επιδοτήσεις των ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και ελέγχους, ώστε ο "εισαγόμενος" πληθωρισμός να μην οδηγήσει σε φαινόμενα αισχροκέρδειας κατά την περίοδο των εορτών, είναι το δίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Το ειδικό χαρακτηριστικό των φετινών εορτών είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται ήδη στις άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Ελλάδα, σε συγκεκριμένα εισαγόμενα είδη, όπως οι ηλεκτρικές και οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα παιχνίδια, αλλά και είδη ένδυσης πολυεθνικών εταιρειών. Είναι προφανές, ότι το πρόβλημα προκλήθηκε και από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, των πρώτων υλών, από την έλλειψη ημιαγωγών και το αυξημένο κόστος μεταφοράς. Η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου, ενόψει των επικείμενων εορτών, είναι ότι ένα τέτοιο περιβάλλον δημιουργεί ένα πεδίο δράσης για κερδοσκόπους, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν. (Εδώ)

Επενδυτική βαθμίδα δείχνουν (και τιμολογούν) οι αγορές στην πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς.Όπως αναφέρει η τράπεζα, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας των ομολογιακών εκδόσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (κατά βάση Moody’s, S&P και Fitch) και κυρίως η τοποθέτησή τους σε βαθμίδα επενδυτικής ή όχι κατηγορίας, αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος αλλά και την ευκολία κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών τόσο σε εταιρικό όσο και σε κρατικό επίπεδο.Ωστόσο, ιδιαίτερα όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα, η πιστοληπτική αξιολόγηση δεν προκύπτει μηχανιστικά μέσω της αλγοριθμικής επεξεργασίας ενός καθορισμένου συνόλου μεταβλητών. Αντίθετα προσδιορίζεται από ένα πλέγμα ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων, τα οποία φιλτράρονται και σταθμίζονται μέσα από επιτροπές έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών των οίκων αξιολόγησης.(εδώ)

Ευνοϊκή θεωρείται από τις τράπεζες η σημερινή συγκυρία για την απόκτηση κατοικίας, καθώς οι εμπορικές τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και την ίδια στιγμή τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά πολλών ετών.Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, ανεξάρτητα από τις προσωπικές ανάγκες και τη φάση ζωής που διανύει κανείς, είναι χρήσιμο να γνωρίζει τις σημαντικές εξελίξεις στην εγχώρια κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια και τα δεδομένα που θα επηρεάσουν τις τιμές την περίοδο της υψηλής ανάπτυξης που κατά τα φαινόμενα θα ακολουθήσει.Oι τιμές των κατοικιών σημείωσαν αύξηση κατά 4% ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2021 και σύμφωνα με απόψεις τραπεζικών στελεχών σε αυτή την αλλαγή του σκηνικού, συνέβαλε και η πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα, περαιτέρω άνοδος στις τιμές των ακινήτων εκτιμάται πιθανή, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.(εδώ)

Πληθώρα ενδείξεων για πολύ ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης στο γ' τρίμηνο της φετινής χρονιάς -και υπό προϋποθέσεις τον ισχυρότερο στην Ευρώπη- έχει συγκεντρώσει το οικονομικό επιτελείο. Ο αυξημένος τζίρος των επιχειρήσεων παραπέμπει σε σημαντική ενίσχυση της κατανάλωσης, ενώ σημαντική αύξηση σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2020 αναμένεται και από το… μέτωπο των επενδύσεων. Το «βαρύ χαρτί» για το ΑΕΠ του γ' τριμήνου είναι ο τουρισμός, ο οποίος κινήθηκε σε σαφώς καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με το γ' τρίμηνο του 2020, εξαλείφοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών και της ενεργειακής κρίσης.(Εδώ)

Την τρίτη θέση στις χώρες με τους μεγαλύτερους σε αξία εμπορικούς στόλους διατηρεί η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρία αποτίμησης πλοίων VesselsValue τον Νοέμβριο του 2021.Η αξία του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε μέσα σε δέκα μήνες από τα 93,2 δισ. δολάρια στις αρχές του 2021 στα  145,887 δισ. δολάρια.Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο στόλος των Κινέζων, με αξία 191,253 δισ. δολάρια και στη δεύτερη ο γιαπωνέζικος στόλος με αξία 187,674 δισ. δολάρια.Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το μεγαλύτερο σε αξία στόλο δεξαμενοπλοίων (41,553 δισ. δολάρια) και ακολουθούν οι Κινέζοι (27,174 δισ. δολ.) και οι Ιάπωνες με 24,048 δισ. δολάρια.Επίσης, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν τον τρίτο σε αξία στόλο πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου (52,760 δισ. δολ.) και τον πρώτο σε αξία στόλο LNG Carriers, (πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου) (19,118 δισ.  δολ.). (εδώ)

Η Σνάμπελ υποβάθμισε τον κίνδυνο για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης λόγω της νέας έξαρσης του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που παίρνουν ορισμένες χώρες - Ωφελημένη η Ελλάδα από το PEPP - Αύξηση των επιτοκίων το 2022 αναμένουν οι επενδυτές - Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ Μακροπρόθεσμος και επίμονος ενδέχεται να αποδειχθεί ο πληθωρισμός, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ  Ίζαμπελ Σνάμπελ η οποία, όμως, καθησύχασε τις αγορές πως η αύξηση που καταγράφεται στα νέα κρούσματα κορωνοϊού δε θα επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης. Οι επενδυτές, παρ’ όλα αυτά, ποντάρουν πια σε αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το 2022, λίγες ημέρες πριν την απόφαση της τράπεζας για το νέο πρόγραμμα στήριξης.(Εδώ)

Συνεχίσθηκε η καλή πορεία της αλυσίδας ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής -Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ). Αυτό οφείλεται στην αύξηση τόσο των εξαγωγών όσο και των λιανικών πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, αναφέρει ανακοίνωση. Μετά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στη Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές αγορές, από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε άνοδο 15,2% στην ένδυση και 10,8% στην κλωστοϋφαντουργία.Οι εξαγωγές που αποτελούν την ατμομηχανή του κλάδου κατέγραψαν σημαντική άνοδο κατά 23,7% και έφθασαν το 1,4 δισ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2021έναντι 1,1 δις το 2020.Οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση 19,2% και άγγιξαν τα 700 εκ. € από 582 εκ. €.Στην κλωστοϋφαντουργία οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,8% και ανήλθαν σε 330 εκ. €.(εδώ)

Μελέτη με τίτλο «Ελλάδα και Ναυτιλία σε κοινή ρότα ανανέωσης  του ακτοπλοϊκού στόλου , βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες προκλήσεις στην πορεία προς το 2040», συνέταξε το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος στο πλαίσιο της συμμετοχής του  στη σύνταξη της Λευκής Βίβλου για την Ελλάδα το 2040, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Όπως επισημαίνεται στόχοι και τα οράματα που αποτελούν εξέλιξη της άρρηκτης σχέσης Έθνους και Ναυτιλίας είναι :Η ανανέωση των δρομολογημένων και μη ακτοπλοϊκών πλοίων όλων των κατηγοριών σε ορίζοντα δεκαετίας, με νέα πλοία μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για την κλιματική αλλαγή, με τελικό στόχο την εκμηδένιση των αέριων ρύπων που εκλύονται από τα πλοία αυτά. Η μεταλαμπάδευση του ανταγωνιστικού προτύπου και της εξωστρέφειας που διέπουν την ποντοπόρο ναυτιλία και στους άλλους κλάδους της ναυτιλίας και ευρύτερα των ναυτιλιακών οικονομιών, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ωφέλειες για τη χώρα.Η προσαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες της ναυτικής εκπαίδευσης και η προσέλκυση νέων στα επαγγέλματα της θάλασσας. Η αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού, των λιμενικών υπηρεσιών και των λειτουργιών του δημόσιου τομέα. (Εδώ)

Τριπλό πακέτο δόσεων 5,3 δισ. από το Ελλάδα 2.0 το 2022 Με ένα τριπλό πακέτο δόσεων μέσα στο 2022 (2 επιδοτήσεων και 1 δανείου), αξίας 5,3 δισ. ευρώ, και με προγραμματισμό καταβολής τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο προχωρά το Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0. Το πρώτο πακέτο (επιδότησης 1,718 εκατ. ευρώ και δανείου 1,846 εκατ. ευρώ) συνδέεται με το αίτημα που θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες από την κυβέρνηση, ενώ η επόμενη δόση θα είναι μόνο για επιδοτήσεις αξίας 1,718 δισ. ευρώ και είναι  η μία (από τις δύο συνολικά δόσεις) που είχαν προβλέψει για το 2022. Ουσιαστικά, μετά την χρονοκαθυστέρηση των Βρυξελλών στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την αξιολόγηση των δόσεων και λόγω της επιχειρησιακής συμφωνίας που πρέπει να συμφωνήσει με τα κράτη και πρόσφατα εστάλη στην Αθήνα, οι δόσεις μεταφέρονται χρονικά «πίσω» από άποψης καταβολής και το 2ο πακέτο του 2022 θα έρθει το 2023. Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως τούτο δεν προκαλεί ταμειακά προβλήματα, δεδομένου πως υπάρχει και η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που έχει ήδη φτάσει. (Εδώ)

Ο Όμιλος FOURLIS το εννεάμηνο του 2021 παρουσίασε πωλήσεις € 316,5 εκατ. έναντι € 279,3 εκατ. το εννεάμηνο του 2020, αυξημένες κατά 13,3%. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έφτασαν τα € 60,2 εκατ. σε σχέση με € 39,0 εκατ.το εννεάμηνο του 2020, αυξημένες κατά 54,4%. Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA(OPR), το εννεάμηνο του 2021 ανήλθαν σε € 26,7 εκατ. έναντι € 17,3 εκατ. το εννεάμηνο του 2020, αυξημένα κατά 53,9%. Τα κέρδη προ φόρων, το εννεάμηνο του 2021 ανήλθαν σε € 7,4 εκατ. έναντι ζημιών προ φόρων € 3,0 εκατ. το εννεάμηνο του 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους ήταν € 8,0 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου FOURLIS κατά την 30/09/2021 ήταν € 100,9 εκατ., σε σχέση με € 113,9 εκατ. κατά την 30/09/2020 και € 105,4 εκατ. κατά την 31/12/2020. Από αυτά, € 94,6 εκατ. αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες του Ομίλου και € 6,3 εκατ. αφορούν τον κλάδο επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.(Εδώ)

Η εταιρία Motor Oil παρουσίασε αύξηση κερδών στα 85,2 εκατ. ευρώ για το 3ο τρίμηνο του 2021. Βάσει ιστορικών στοιχείων της Εταιρίας και του Ομίλου το ποσοστό συμμετοχής των πωληθέντων όγκων των τριμήνων στο σύνολο του έτους κυμαίνεται από 22% έως 28% και ως εκ τούτου δεν παρατηρείται ιδιαίτερη εποχικότητα στον όγκο πωλήσεων ανά τρίμηνο. Κατά την περσινή περίοδο, μέρος των αποθεμάτων αποτιμήθηκε στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία τους, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της Κατάστασης Συνολικού Εισοδήματος (κόστος πωληθέντων) του Ομίλου κατά € 38.449 χιλιάδες (Εταιρία: € 8.666 χιλιάδες), ενώ την τρέχουσα περίοδο, δεν προέκυψε αντίστοιχη επιβάρυνση. Κατά την τρέχουσα περίοδο υπήρξε αντιστροφή απομείωσης σε επίπεδο Ομίλου ύψους € 5.875 χιλιάδες.(Εδώ)

Σε συνέχεια της επιστολής με ημερομηνία 9.11.2021 που έχει σταλεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά, η εταιρία ΛΑΝΑΚΑΜ Α.Ε. προβαίνει στην ανακοίνωση αναφορικά με τα βασικά οικονομικά μεγέθη κατά το Γ’ Τρίμηνο της χρήσης 2021 και τις εξελίξεις στον τομέα δραστηριότητά της. Αναλυτικά παρατίθενται τα βασικά οικονομικά μεγέθη της περιόδου 01/01/2021–30/09/2021 καθώς και του Γ’ τριμήνου 2021, καθώς και συγκριτικά αυτών για τον Όμιλο και την Εταιρία. Η εταιρία επηρεάζεται δυσμενώς από την πανδημία «covid-19». Ο κύριος κωδικός δραστηριότητας της εταιρίας εντάσσεται στις πληττόμενες κατηγορίες επιχειρήσεων και ο κωδικός δραστηριότητας των καταστημάτων λιανικής πώλησης ιματισμού ανήκει σε αυτούς τους κωδικούς που επιβλήθηκε υποχρεωτική αναστολή των λειτουργιών βάση υπουργικής απόφασης. Ο κύκλος εργασιών στο Γ Τρίμηνο του 2021 παρουσιάζει αύξηση 25,84% για την εταιρία και 26,65% για τον όμιλο σε σχέση με το Γ Τρίμηνο του 2020 παρόλο των επιπτώσεων της πανδημίας covid-19.(Εδώ)

Μετά τις φετινές «εκπλήξεις», αναμένονται και το 2022 εταιρίες που θα επιστρέψουν μετά από χρόνια σε διανομές μερισμάτων προς τους μετόχους. Τα turnaround stories και οι «άμυνες» απέναντι στην έξαρση της πανδημίας. Το 2021 υπήρξαν εταιρίες που «ξαναθυμήθηκαν» μετά από χρόνια τους μετόχους τους, προχωρώντας σε χρηματικές διανομές προς αυτούς, μέσα από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των διοικήσεων των εταιρειών Έλαστρον, Byte% και Trastor, που πρότειναν στους μετόχους τους τη διανομή μερισμάτων (και αυτοί προφανώς αποδέχτηκαν), ενώ στην περίπτωση της Αφοί Κορδέλλου συνέβη κάτι ασυνήθιστο: Η διοίκηση πρότεινε τη μη διανομή μερίσματος, ωστόσο στην τακτική γενική συνέλευση το θέμα δεν απέσπασε την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία, οπότε η εταιρία υποχρεώθηκε να μοιράσει το ελάχιστο εκ του νόμου προβλεπόμενο ποσό. (Εδώ)

Συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ θα επιχειρήσουν να αντλήσουν μέσω ομολογιακών εκδόσεων το αμέσως προσεχές διάστημα η Noval Property ΑΕΕΑΠ και η Premia Properties. Συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ θα επιχειρήσουν να αντλήσουν μέσω ομολογιακών εκδόσεων το αμέσως προσεχές διάστημα η Noval Property ΑΕΕΑΠ και η Premia Properties. Στόχος είναι η χρηματοδότηση του επενδυτικού τους προγράμματος, ενώ εκτιμάται ότι ένα μικρότερο ποσοστό των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί και για τη μείωση του υφιστάμενου δανεισμού, χωρίς πάντως να έχουν οριστικοποιηθεί οι σχετικές αποφάσεις. Πρώτη χρονικά, πιθανώς στις αρχές Δεκεμβρίου, αναμένεται η έκδοση του ομολόγου της Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο. Στόχος θα είναι η άντληση ενός ποσού της τάξεως των 100-125 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα ανάπτυξης ακινήτων που έχει θέσει σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια η εταιρία. Μεταξύ άλλων η Νoval δρομολογεί, σε συνεργασία με την Brooklane Capital, την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων στην έκταση της πρώην Kodak στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι (πλησίον Αττικής Οδού). (Εδώ)

Η εταιρία ΟΠΑΠ, ανακοινώνει τις Οικονομικές Επιδόσεις της για την εννεάμηνη περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών εννεαμήνου 2021 διαμορφώθηκαν στα €1.040,3εκ. υψηλότερα κατά 15,7% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της ισχυρής συνεισφοράς του online. Λειτουργικά έξοδα εννεαμήνου 2021 στα €268,7εκ., αυξημένα κατά 47,2% σε ετήσια βάση, ενώ στο γ’ τρίμηνο 2021 τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε €93,6εκ. αυξημένα κατά 62,1% σε ετήσια βάση. Μη συμπεριλαμβάνοντας την επίδραση από την πλήρη ενοποίηση της Stoiximan και τα έκτακτα κονδύλια, τα λειτουργικά έξοδα του εννεαμήνου και του γ’ τριμήνου 2021 μειώθηκαν κατά 2,9% και 3,4% αντίστοιχα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή μας προσήλωση στον εξορθολογισμό της κοστολογικής μας βάσης. Τα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο 2021 διαμορφώθηκαν στα €178,2εκ. (εννεάμηνο 2020: €73,2εκ.) υψηλότερα κατά 97,3% σε επαναλαμβανόμενη βάση ως αποτέλεσμα της αυξημένης λειτουργικής κερδοφορίας και του μειωμένου φορολογικού συντελεστή. Τα καθαρά κέρδη το γ’ τρίμηνο 2021 ανήλθαν στα €96,1εκ. (γ’ τρίμηνο 2020 καθαρά κέρδη στα €52,8εκ.). (Εδώ)

Η Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβε σύμβαση από την GAZ-SYSTEM στην Πολωνία Η Cenergy Holdings SA ανακοινώνει ότι ανατέθηκε στη θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου, συμβόλαιο από τον Διαχειριστή Μεταφοράς Αερίου της Πολωνίας, GAZ-SYSTEM SA, που αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Gustorzyn - Wronow στην Πολωνία και περιλαμβάνει 80 χλμ. επενδυμένων σωλήνων χάλυβα 40 ιντσών. Η πρόταση της Σωληνουργεία Κορίνθου αξιολογήθηκε, μεταξύ άλλων διεθνών και Πολωνών κατασκευαστών, ως η πλέον συμφέρουσα ενώ η σύμβαση ανέρχεται στα έως και 217.192.029,00 PLN συμπεριλαμβανομένης της ανοχής ποσότητας και μεταφοράς (περ. EUR 47 εκατ.) Στόχος του έργου είναι η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από το Gustorzyn στο Wronow, ο οποίος θα επιτρέπει τη μεταφορά αυξημένου όγκου αερίου σε οικισμούς της Βαρσοβίας και του Łodz, στο Radom και τα περίχωρα αυτού, καθώς και στις νοτιοανατολικές περιοχές της Πολωνίας.(Εδώ)

Stop στο έργο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ  στα Άγραφα βάζει η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθώς απορρίπτει το αίτημα Τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων δυο πρότζεκτ 40 MW και 46 MW. Συγκεριμένα το ΥΠΕΝ απέρριψε το αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του αιολικού σταθμού των 40 MW στις θέσεις ‘Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα’, στους δήμους Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα, της «ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε», εταιρία ειδικού σκοπού της Eλλάκτωρ. Απέρριψε, επίσης, αντίστοιχο αίτημα για το αιολικό πάρκο των 46 MW στις θέσεις «ΓΡΑΜΜΕΝΗ - ΤΟΥΡΛΑ –ΚΑΡΝΟΠΙ» στους ίδιους δήμους της εταιρίας «ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.», επίσης θυγατρικής της Ελλάκτωρ.(Εδώ)

Διψήφια αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας ανακοινώνουν όλο και περισσότερες εταιρίες πληροφορικής και λογισμικού με τις προοπτικές για το μέλλον να προδιαγράφονται ακόμη λαμπρότερες δεδομένου και του ψηφιακού μετασχηματισμού που επίκειται σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα. Το προαναφερθέν επισφραγίζουν τα αποτελέσματα των εταιρίων του κλάδου που δημοσιεύτηκαν μέσα στην εβδομάδα, και τα οποία εξακολουθούν την φρενήρη πορεία που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.   Υπερδιπλάσιος ήταν για παράδειγμα ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Epsilon Net το εννεάμηνο του 2021 φτάνοντας τα 28,56 εκατ. ευρώ από 11,50 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η αύξηση κατά 148% του κύκλου εργασιών του Ομίλου συνοδεύτηκε κι από κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της τάξης των 7,83 εκατ. ευρώ έναντι 2,47 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, (+217%), αλλά κι από αύξηση 354% στα κέρδη προ φόρων ( ανήλθαν σε 5,53 εκατ. ευρώ έναντι 1,22 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020).(Εδώ)

«Παράθυρο» αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ  σε ορίζοντα 6-12 μηνών ανοίγει ο οίκος Standard & Poor’s σε έκθεσή του, στην οποία διατηρεί αξιολόγηση της εταιρίας σε Β+ και χαρακτηρίζει ως «θετικές» τις προοπτικές  μετά τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 51%, σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,35 δις. ευρώ της εισηγμένης. Οι αναλυτές της S&P επισημαίνουν ότι οι θετικές προοπτικές για τη ΔΕΗ «αντανακλούν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και σημειώνουν ότι η αναβάθμιση θα μπορούσε να έρθει, εφόσον προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου και εξακολουθήσει να εμφανίζει απρόσκοπτες λειτουργικές επιδόσεις. Μια άλλη παράμετρος είναι η πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε ΒΒ+, με δεδομένο ότι η στήριξη του Δημοσίου παραμένει ισχυρή ως εγγυητικός παράγοντας.(Εδώ)

Η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για αλλαγή του σκηνικού που επικρατεί σήμερα.  Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σε αρχικό στάδιο και κάτω από διαδικασίες εμπιστευτικότητας, διαγωνιστική διαδικασία με σκοπό την πώληση από τον Όμιλο ΑVAX, της θυγατρικής εταιρίας προμήθειας ηλεκτρισμού Volterra.  Πρόκειται για μία εταιρία με σημαντική παρουσία στην αγορά προμήθειας η οποία διαθέτει αξιόλογο μερίδιο αγοράς 2,31% και βρίσκεται στην έκτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών.  Επίσης η εταιρία έχει παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαθέτοντας 16 MW σε λειτουργία, 54 MW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή και 365 MW σε διάφορα άλλα στάδια.  Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr τη σχετική διαδικασία για την πώληση της Volterra "τρέχει" μεγάλος χρηματοπιστωτικός Όμιλος, έχοντας καταρτίσει μάλιστα short list - μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος - με 5 μεγάλες εταιρίες. (Εδώ)

€59 εκατ. οργανική κερδοφορία, 3,3 εκατ. επιβάτες και διπλασιασμός του κύκλου εργασιών στο τρίτο τρίμηνο του 2021 συγκριτικά με το 2020 παρουσίασε η Aegean. Μάλιστα είναι το  πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο από την αρχή της πανδημίας. Παραμένει ζημιογόνο το οργανικό αποτέλεσμα του Εννεάμηνου. H AEGEAN ανακοινώνει τα βασικά οικονομικά και οργανικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2021. Με την ισχύ του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού και την άρση του μεγαλύτερου μέρους των περιορισμών στην μετακίνηση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, η AEGEAN επιχείρησε με μεγαλύτερη προσφερόμενη χωρητικότητα υπερδιπλασιάζοντας τα μεγέθη του κύκλου εργασιών αλλά και της επιβατικής κίνησης εξωτερικού σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Ο Όμιλος προσέφερε 4,6 εκατ. θέσεις και μετέφερε 3,3 εκατ. επιβάτες συνολικά, με την κίνηση να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού και 1,8 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού. Ο συντελεστής πληρότητας για την περίοδο διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 70,3%, βελτιωμένος συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2020, που είχε διαμορφωθεί στο 65,7%,αλλά και πάλι σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα του συντελεστή πληρότητας προπανδημίας που έφταναν το 87,7%, στο αντίστοιχο διάστημα του 2019.(Εδώ)

Η Profile Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρία Πληροφορικής ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα βασικά οικονομικά μεγέθη Γ' τριμήνου 2021, καθώς και τις εξελίξεις στο τομέα δραστηριοποίησης της. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε Ευρώ 4,8 εκατ. κατά το Γ' τρίμηνο 2021 και σε Ευρώ 12,8 εκατ. κατά την περιόδο 01.01-30.09.2021 έναντι Ευρώ 2,8 εκατ. και Ευρώ 9,7 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 32,3% συνολικά. Τα ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου προ Φόρων, Χρηματοδοτικων, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε Ευρώ 0,9 εκατ. κατά το Γ' τρίμηνο 2021 και Ευρώ 3,3 εκατ. κατά την περίοδο 01.01-30.09.2021 έναντι Ευρώ 0,7 εκατ. και Ευρώ 2,5 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 31,6% συνολικά. Τα ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων (EBIT) ανήλθαν σε Ευρώ 0,3 εκατ. κατά το Γ' τρίμηνο 2021 και Ευρώ 1,3 εκατ. κατά την περιόδο 01.01-30.09.2021 έναντι Ευρώ 0,2 εκατ. και Ευρώ 0,9 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52% συνολικά. (Εδώ)

Η AS ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Η/Υ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΑΕ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα βασικά οικονομικά μεγέθη κατά το Γ’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσεως 2021 και τις εν γένει εξελίξεις στην δραστηριότητα της. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για τον Όμιλο ανήλθε σε 12,909 εκ. ευρώ έναντι 12,348 εκ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση +4,6%. Το Γ’ τρίμηνο του 2021 οι ενοποιημένες πωλήσεις σημείωσαν αύξηση + 25,6% έναντι του περσινού τριμήνου (σε απόλυτα μεγέθη +1.114 εκ. ευρώ ) και το EBIDTA αύξηση + 62,2% ( σε απόλυτα μεγέθη 0,573 εκ. ευρώ ) αποτέλεσμα της σταδιακής επανόδου της αγοράς στη κανονικότητα.Τα βασικά οικονομικά μεγέθη παρουσίασαν σημαντική βελτίωση έναντι τηςαντίστοιχης περσινής περιόδου, ειδικότερα οι ενοποιημένες πωλήσεις του εννεαμήνου σημείωσαν άνοδο + 4,6% ( -6,9% το πρώτο εξάμηνο ) και ανήλθαν σε 12,9 εκ. ευρώ ενώ το EBIDTA σημείωσε άνοδο + 35,3% ( +2,16% το πρώτο εξάμηνο) και ανήλθε σε 2,5 εκ ευρώ .Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,671 εκ. ευρώ έναντι 1,298 εκ ευρώ της αντίστοιχης περιόδου ήτοι αύξηση +105,7%, με τα χρηματοοικονομικά έσοδα να έχουν σημαντική συνεισφορά στη βελτίωση της συνολικής κερδοφορίας ( +0,584εκ. ευρώ). (Εδώ)

Η αναταραχή στην τουρκική οικονομία μπορεί να αποτελεί κατά κύριο λόγο εσωτερική υπόθεση της γείτονος, ωστόσο η πολιτική διαχείρισή της προκαλεί εύλογο προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς τα πρόσφατα δείγματα είναι μάλλον ανησυχητικά.Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ (και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, ενώ και «στο πεδίο», όπως αρέσκονται τακτικά να σημειώνουν πολλοί στην Αγκυρα, έχουν καταγραφεί αρκετές προκλήσεις. Από την Αθήνα κρατούνται κυρίως οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος (και συγκεκριμένα τα νησιά Παναγιά, Ανθρωποφάγοι, Μακρονήσι και Οινούσσες), μάλιστα και το προηγούμενο διήμερο, κατά την κορύφωση της άσκησης «Μέδουσα 11» με τη συμμετοχή Ελλάδας, Αιγύπτου, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και παρατηρητές από τη Γαλλία, την Ινδία, την Ιορδανία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία και τη Σαουδική Αραβία. Κάθε φορά που η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό ή στην ανατολική πλευρά των συνόρων της (Συρία, Ιράκ), η πιθανότητα διάχυσης αυτών προς δυσμάς είναι πιθανή.(εδώ)

Στην εταιρία ανάπτυξης ακινήτων Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου περνάει τελικά το ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ, με τις επενδύσεις που προγραμματίζονται να ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ και το κτήριο να αλλάζει χαρακτήρα και να δίνει το «πρόσταγμα» για την αναβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής, αυτής της Ομόνοιας. Η ανάπλαση του ΜΙΝΙΟΝ, αποτελεί ένα εμβληματικού χαρακτήρα έργο που ουσιαστικά θα καθορίσει την επανάκαμψη της ευρύτερης περιοχής αλλά και τον χαρακτήρα που θα αποκτήσει. Η Αθήνα και ιδιαίτερα το κέντρο της και η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ομόνοια βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των εξελίξεων του εγχώριου real estate με το MINION ουσιαστικά να αποτελεί το σημαντικότερο ακίνητο που εγχώριοι και διεθνείς όμιλοι διεκδίκησαν.(Εδώ)

Το ποσοστό γεννητικότητας κατακρημνίστηκε το προηγούμενο έτος στην Κίνα, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 40 χρόνια παρά τις προσπάθειες του κομμουνιστικού καθεστώτος να πείσει τις οικογένειες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά. Αν και από το 2016 επιτρέπεται στους Κινέζους να αποκτούν δεύτερο παιδί, και από φέτος τρία, το Πεκίνο είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο γήρανσης του πληθυσμού του και τη μείωση του ενεργού πληθυσμού. Παρά την επιδημία covid-19, που ανάγκασε πολλά ζευγάρια να μείνουν σπίτι στις αρχές του 2020, το ποσοστό γεννητικότητας μειώθηκε σημαντικά πέρυσι, πέφτοντας στις 8,52 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τότε που δημοσιεύονται τα στοιχεία αυτά, το 1978. (Εδώ)

H κινεζική εταιρία κατασκευής αποκλειστικά EV οχημάτων ΝΙΟ ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της με στόχο να εισβάλλει στη Γηραιά Hπειρο και να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις την Tesla H ΝΙΟ δεν είναι άγνωστη στον χώρο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Η εμπλοκή της ξεκίνησε αρχικά το 2014, με τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula E. Το 2017 απέσπασε το ρεκόρ γύρου στην κατηγορία των ηλεκτρικών hypercars στην πίστα του Nürburgring, ενώ το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται πυρετωδώς για να αποτελέσει τον βασικό αντίπαλο της Tesla. Η κινεζική φίρμα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, καθώς ήρθε η στιγμή να εισέλθει στην Ευρώπη, όπου οι εν δυνάμει αγοραστές επιλέγουν ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα με κριτήρια την ευρεία γκάμα των μπαταριών του εκάστοτε μοντέλου, τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του, καθώς και την ευκολία χρήσης του.(Εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text