Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | UBS: Χρονιά «ανακάλυψης» το 2022, τα σενάρια και οι στόχοι για τις αγορές

UBS: Χρονιά «ανακάλυψης» το 2022, τα σενάρια και οι στόχοι για τις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
UBS: Χρονιά «ανακάλυψης» το 2022, τα σενάρια και οι στόχοι για τις αγορές

Η ελβετική τράπεζα UBS προβλέπει ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά «ανακάλυψης» που θα δείξει πως θα είναι η νέα ομαλότητα μετά από δύο χρόνια απαγορευτικών και ανοιγμάτων των οικονομιών. Όπως αναφέρει σε έκθεση της, το 2022 θα είναι χρονιά δύο μισών – με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στο πρώτο ήμισυ που θα δώσει τη σκυτάλη σε χαμηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό στο δεύτερο ήμισυ.

Στη δεκαετία που θα ακολουθήσει οι επενδυτές θα πρέπει να ψάξουν για ευκαιρίες στη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές αερίων άνθρακα και στις ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως την τεχνητή νοημοσύνη, τα big data και την κυβερνοασφάλεια.

Η UBS εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν την έκτακτη πολιτική νομισματικής χαλάρωσης καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα υποχωρούν με επιταχυνόμενο ρυθμό. Ωστόσο, η σφιχτότερη νομισματική πολιτική δεν θα εμποδίσει θετικές αποδόσεις από τις μετοχές. Οι κύριες συστάσεις για τον επόμενο χρόνο είναι οι εξής:

  • Αγοράστε τους νικητές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η ανάπτυξη της οικονομίας θα παραμείνει πάνω από την μακροπρόθεσμη τάση στο πρώτο εξάμηνο του 2022, κάτι που θα ευνοήσει τις κυκλικές μετοχές όπως και αυτές της ζώνης του ευρώ και της Ιαπωνίας, τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στις ΗΠΑ, τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τα εμπορεύματα και τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας.
  • Εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας. Παρόλο που η οικονομική ανάπτυξη θα είναι δυνατή στις αρχές του 2022, ευνοώντας τους κυκλικούς κλάδους, η επιβράδυνση αργότερα τον επόμενο χρόνο θα αρχίσει να ωφελεί τους πιο αμυντικούς κλάδους της αγοράς, όπως αυτόν των υπηρεσιών υγείας.
  • Προτιμήστε τις πιο πρωτότυπες αποδόσεις καθώς τα επιτόκια, οι ομολογιακές αποδόσεις και τα spread θα παραμείνουν χαμηλά με βάση το ιστορικό παρελθόν. Τα senior ομόλογα στις ΗΠΑ, ιδιωτικό χρέος και μετοχές με καλή μερισματική απόδοση θα είναι ελκυστικές.
  • Τοποθετηθείτε για ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ καθώς ο συνδυασμός του tapering της Fed και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης ευνούν το αμερικανικό νόμισμα σε σχέση με νομίσματα που είναι εγκλωβισμένα σε χαλαρότερη νομισματική πολιτική, όπως το ευρώ και το ελβετικό φράγκο.

Σύμφωνα με τον Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, «Καθώς οι οδηγοί της οικονομικής ανάπτυξης που συνδέονται με την πανδημία θα αρχίσουν να υποχωρούν, θα εισέλθουμε σε ένα ταξίδι ανακάλυψης όπου θα δούμε αν θα αρχίσει ένα νέο μακροπρόθεσμο οικονομικό καθεστώς. Αρχίζουμε τη νέα χρονιά με μια θετική στάση στους νικητές της παγκόσμιας ανάπτυξης, ανάμεσα τους τις μετοχές της ευρωζώνης και το δολάριο ΗΠΑ. Μακροπρόθεσμα βλέπουμε ευκαιρίες στις ανατρεπτικές τεχνολογίες και τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές αερίων άνθρακα για να ξεκλειδώσουμε αποδόσεις και να διαχειριστούμε τη μεταβλητότητα».

Την επόμενη δεκαετία οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν ένα κόσμο με αυξανόμενη τεχνολογική αναστάτωση, γήρανση πληθυσμών, δημοσιονομικό και νομισματικό συντονισμό, απο-παγκοσμιοποίηση και μεγαλύτερες πιέσεις για αναδιανομή πλούτου και περιβαλλοντική δράση.

Η πανδημία επιτάχυνε την προαγωγή αυτών των θεμάτων δημιουργώντας αβεβαιότητα αλλά και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, οι συνδυασμένες πωλήσεις του ΑΒΓ της τεχνολογίας - τεχνητή νοημοσύνη, big data, κυβερνοασφάλεια - αναμένεται να αυξηθούν από τα $384 δις το 2020 στα $620 δις το 2025.

Για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες ανάπτυξης στους τομείς αυτούς, οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και να εστιάσουν σε εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης που μπορεί να αποδειχτούν τα επόμενα αστέρια, όπως και να στραφούν στο private equity για έκθεση σε νέες επιχειρήσεις που υπόσχονται δυνατή ανάπτυξη.

Η μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές αερίων άνθρακα θα αποδειχτεί ως μια από τις επενδυτικές τάσεις με σημαντικά επακόλουθα. Η μετάβαση αυτή θα απαιτήσει παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ύψους $50 τρις κάθε δεκαετία μέχρι το 2050 και το 50% της μείωσης των εκπομπών θα προέλθει από υποαναπτυγμένες τεχνολογίες. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες στους τομείς της «πράσινης» τεχνολογίας, των λύσεων για καθαρό αέρα και μείωση των εκπομπών.

Η ανάλυση των σεναρίων:

 

Πηγή:liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text