Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις που δεν παίρνουν δάνεια, δεν θέλουν ή δεν μπορούν

Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις που δεν παίρνουν δάνεια, δεν θέλουν ή δεν μπορούν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις που δεν παίρνουν δάνεια, δεν θέλουν ή δεν μπορούν

Βρίσκουν δάνεια, πιστώσεις και γενικά χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ευρώπη και ο δανεισμός είναι πιο εύκολος με την εικόνα να έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά τον Απρίλιο.

Κι όμως: Τα ¾ των Ευρωπαίων που δεν παίρνουν δάνειο, είναι επειδή αποφεύγουν τον δανεισμό.

Αυτή την απάντηση έδωσαν σε μεγάλη έρευνα της ΕΚΤ για το δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα. Αντίστοιχη εικόνα για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έδωσε η διοίκηση της Eurobank σε πρόσφατη παρουσίαση.

Ωστόσο, οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν βελτιωθεί μετά τον Απρίλιο με τις τράπεζες να είναι πιο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ το οικονομικό- επιχειρηματικό κλίμα έχει βελτιωθεί και δεν θεωρείται πλέον εμπόδιο για χρηματοδότηση.

Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και στην Ελλάδα η οποία πάντως παραμένει στον πυθμένα της λίστα της χωρών της ΕΕ καθώς οι τράπεζες έχουν κεφάλαια και θέλουν να δανείσουν, αλλά η ΕΚΤ έχει επιβάλλει αυστηρά κριτήρια και επιπλέον οι Τράπεζες αν και έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, δεν έχουν ακόμα τελειώσει με αυτά.

Πάντως στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα SAFE της ΕΚΤ το 51% όσων Μικρομεσαίων ζήτησαν δάνειο πήρε από 75% έως 100% του ποσού που ζήτησε…

Από την άλλη πλευρά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχονται μετά από μία δύσκολη περίοδο πολυετούς κρίσης μετά την οποία ενέσκηψε και η πανδημία. Έχουν πολλά προβλήματα, κάποιες είναι υπερδανεισμένες, άλλες δεν έχουν εχέγγυα ή δεν έχουν τα κρίσιμα μεγέθη για να δανειστούν με συμφέροντες όρους.

Όμως οι Έλληνες μικρομεσαίοι δεν προτιμούν συγκεκριμένους τύπους χρηματοδότησης, τους οποίου για παράδειγμα προτιμούν οι Κύπριοι μικρομεσαίοι, οι οποίοι είναι και πρωταθλητές π.χ. στο factoring ή στη χρήση πιστωτικών γραμμών ή τραπεζικών πιστώσεων. Ο Έλληνας μικρομεσαίος είτε πάει για το δάνειο, είτε δεν το θέλει καθόλου.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας και δεν είναι μόνον ελληνικό, είναι ότι πολλές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δεν ήθελαν δανεισμό, ειδικά σε κάποιες μορφές.

Στην Ευρώπη των 27 χωρών ποσοστό 75% αυτών που είπαν ότι δεν είχαν κάποιο πρόσφατο δάνειο δήλωσαν ότι «δεν ήθελαν τέτοιο δανεισμό».

Αναχρηματοδότηση χρεών

Τα περισσότερα δάνεια σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο διάστημα της έρευνας σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα είχαν κάποια σχέση με προηγούμενα χρέη ή πρότερο δανεισμό των επιχειρήσεων.

Το ποσοστό για την Ελλάδα είναι 85% και είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος είναι 83%. Τα δάνεια στην Κύπρο είχαν τη μεγαλύτερη συσχέτιση με προηγούμενο χρέος περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.

Αλλά αν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στη Γερμανία είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 83% και η Ολλανδία με καλύτερα ποσοστά είναι στο 76% που δεν είναι και μικρό, τότε γίνεται κατανοητό το πρόβλημα που προκάλεσε η πανδημία και η ανάγκη για μέτρα χαλάρωσης και τόνωσης της ανάπτυξης.

Το ποσοστό είναι το παρακάτω για κάθε χώρα:

Λιγότερα δάνεια στην Ελλάδα αλλά σαφής βελτίωση από πριν

Καθώς υπάρχουν αρκετά στοιχεία (οπότε δεν είναι αξιόπιστα), μένουν εκτός η Κύπρος, η Μάλτα, η Εσθονία και η Λετονία.

Ο πίνακας περιλαμβάνει τα στοιχεία για όλες τις κατηγορίες χρηματοδοτήσεων. Δάνεια, πιστωτικές γραμμές, τραπεζικές πιστώσεις, πιστώσεις καρτών κλπ.

Πρωταθλητές στο δανεισμό είναι στο Λουξεμβούργο, μία μικρή πλούσια χώρα με τη μεγαλύτερη φούσκα ακινήτων αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Στον αντίποδα είναι η Ελλάδα.

Έχουν δοθεί τα λιγότερα δάνεια και η μικρότερη χρηματοδότηση αναλογικά, σε σχέση με ΜΜΕ σε άλλες χώρες. Ωστόσο η κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα όπως δείχνουν και τα στοιχεία, καθώς:

* Ποσοστό 42% των αιτούντων Μικρομεσαίων δανείστηκε το ποσό που ζήτησε

* Ποσοστό 9% πήρε 75% του ποσού που ζήτησε ή μεγαλύτερο

*Ποσοστό 13% πήρε μικρότερο δάνειο από 75% του ποσού που ζήτησε

*Για ποσοστό 12% η αίτησή τους εκκρεμεί

*Ποσοστό 21% είδε το αίτημά τους να απορρίπτεται

Ποσοστό 3% αρνήθηκε το δάνειο, γιατί τα κόστη ήταν μεγάλα.

Βελτιώθηκε ο δανεισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τον (τελευταίο γύρο) της έρευνας της ΕΚΤ, μεγαλύτερο καθαρό ποσοστό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αντιλήφθηκε βελτίωση στην προθυμία των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις (11%).

Αντίθετα, οι ανησυχίες για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μειώθηκαν περαιτέρω στην Ευρωζώνη συνολικά (7%), με τις ΜΜΕ να αναμένουν περαιτέρω βελτιώσεις στη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων.

Οι βελτιώσεις αναφέρθηκαν στις περισσότερες χώρες και σε όλες τις κατηγορίες μεγέθους, ενώ οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη δεν βλέπουν πλέον τις γενικές οικονομικές προοπτικές ως εμπόδιο στην πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση.

Επίσης βλέπουν τη δημόσια οικονομική στήριξη ως παράγοντα που συμβάλλει μέτρια στην πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση, με υψηλότερα ποσοστά μεταξύ πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Αυτό αντανακλάται στα παρακάτω διαγράμματα:

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις και ο τζίρος στην Ευρώπη

Τα στοιχεία της έρευνας SAFE για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021, δείχνουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ ανέφεραν αύξηση του κύκλου εργασιών (15% περισσότερες επιχειρήσεις) σε καθαρούς όρους, αντανακλώντας την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας από την έναρξη της πανδημίας, που πλησίασαν τα νούμερα του 2019.

Αυξήθηκε όμως το ενεργειακό κόστος και οι πρώτες ύλες και τα κέρδη ήταν μικρότερα

Οι ΜΜΕ συνέχισαν να αναφέρουν μικρότερα κέρδη ως αποτέλεσμα των αυξήσεων σε άλλα κόστη (υλικά και ενέργεια) και στο κόστος εργασίας. Σε καθαρούς όρους, το 71% των ΜΜΕ της Ευρωζώνης ανέφερε αύξηση στο κόστος των υλικών και της ενέργειας, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας το 2009. Στον προηγούμενο γύρο οι παραπονούμενοι για αύξηση του κόστους ήταν στο 36%.

Την ίδια στιγμή, το 43% ανέφερε ότι το κόστος εργασίας είχε αυξηθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι μικρότερο ποσοστό σε σχέση με την περίοδο λίγο πριν την πανδημία.

Σε αυτόν τον γύρο έρευνας, οι ΜΜΕ σημείωσαν καθαρή αύξηση (11%) στις πάγιες επενδύσεις τους σε όλες τις χώρες και τις κατηγορίες μεγέθους.

Τους επόμενους μήνες αναμένουν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί. Σε καθαρούς όρους, το 36% προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών τους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό που είναι υψηλότερο από τον τελευταίο γύρο έρευνας.

Αυτή η έκθεση παρουσιάζει τα κύρια αποτελέσματα του 25ου γύρου της έρευνας για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (SAFE) στην Ευρωζώνη, η οποία διεξήχθη μεταξύ 6 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου 2021 και κάλυψε την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο 2021. Το δείγμα περιελάμβανε 10.493 επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ, εκ των οποίων οι 9.554 (91%) ήταν ΜΜΕ (δηλαδή επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους).

 

Νίκος Κωτσικόπουλος

Πηγή : liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text