Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Reuters: Η νέα γερμανική κυβέρνηση επαναφέρει το «φρένο του χρέους» από το 2023

Reuters: Η νέα γερμανική κυβέρνηση επαναφέρει το «φρένο του χρέους» από το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Reuters: Η νέα γερμανική κυβέρνηση επαναφέρει το «φρένο του χρέους» από το 2023

Σε αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στην πράσινη τεχνολογία και στην ψηφιοποίηση προσβλέπει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, επιστρέφοντας παράλληλα στο «φρένο του χρέους» από το 2023, όπως αναφέρεται στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, σύμφωνα με το Reuters.

Kαι οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να ενδυναμώσουν την οικονομική και νομισματική ένωση, σηματοδοτώντας παράλληλα το άνοιγμά τους σε μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο ηγέτης των Ελευθέρων Δημοκρατών, έχει ήδη δεσμευθεί να επιστρέψει στη δημοσιονομική σταθερότητα και στη μείωση του δημοσίου χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει επιδείξει σταθερότητα. Σε αυτή τη βάση, θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη, να διατηρήσουμε βιώσιμο το χρέος και να εξασφαλίσουμε σταθερές επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Η περαιτέρω ανάπτυξη των κανόνων δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να βασίζεται σε αυτούς τους στόχους ούτως ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και πιο ισχυροί λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις. Το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να γίνει απλούστερο και πιο διάφανο για να μπορεί να εφαρμόζεται», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί επίσης ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε μόνιμο εργαλείο και ότι θα πρέπει να είναι περιορισμένο ως προς τον χρόνο και το μέγεθος.

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, οι τρεις πλευρές δεσμεύθηκαν να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να ενδυνάμωσουν την οικονομία και να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις τράπεζες. Στο πλαίσιο του πακέτου για την ενιαία αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ο νέος κυβερνητικός συνασπιασμός είναι έτοιμος να δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων όπου η συμβολή θα διαφοροποιείται με βάση τον κίνδυνο.

Βασική προϋπόθεση γι΄αυτό είναι η περαιτέρω μείωση των κινδύνων στους ισολογισμούς, περαιτέρω ενίσχυση του καθεστώτος εκκαθάρισης τραπεζών και η ασφάλεια των αποταμιευτηρίων. Επίσης, δεν θα πρέπει να υπάρχει υπερβολικά μεγάλη συγκέντρωση κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς.

Τα τρία κόμματα δεσμεύθηκαν επίσης να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των πολιτών ως προς τον πληθωρισμό, ενώ όσο για την ΕΚΤ σημειώνουν ότι μπορεί να επιτελέσει με τον καλύτερο τρόπο την εντολή της που είναι η σταθεροποίηση των τιμών, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές στην Ε.Ε. και στις χώρες μέλη ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

 

Πηγή:moneyreview

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text