Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Νέο ημερολόγιο πληρωμών για τον ΕΝΦΙΑ από το 2022 - Τί αλλάζει;

Νέο ημερολόγιο πληρωμών για τον ΕΝΦΙΑ από το 2022 - Τί αλλάζει;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέο ημερολόγιο πληρωμών για τον ΕΝΦΙΑ από το 2022 - Τί αλλάζει;

Με περισσότερες δόσεις θα μπορούν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ αλλά και το φόρο εισοδήματος οι φορολογούμενοι από το νέο έτος.

Αναλυτικά, με βάση όσα αναφέρει η Κομισιόν στην 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, στη βάση βέβαια, της ενημέρωσης που έχει από το οικονομικό επιτελείο, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2022 θα ξεκινήσει από το Μάρτιο και βέβαια θα γίνεται σε περισσότερες δόσεις.

«Οι Αρχές εργάζονται ακόμα για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικά ουδέτερης μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ. Έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα, με το οποίο έρχεται μπροστά η εκκαθάριση του φόρου για το 2022, με τις πρώτες δόσεις να ξεκινάνε το Μάρτιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Έκθεση, παραπέμποντας ουσιαστικά σε εκκίνηση των πληρωμών μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολών του ΕΝΦΙΑ 2021, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Εν τω μεταξύ με την κατάθεση του νέου σχεδίου για τις αλλαγές στη δομή του φόρου ακινήτων θα ξεκαθαριστεί και ο αριθμός των δόσεων. Δηλαδή εάν θα επιλεγεί η πληρωμή να γίνεται σε 10 ή 11 μηνιαίες δόσεις και άρα η ολοκλήρωση των πληρωμών θα γίνεται είτε το Δεκέμβριο κάθε χρόνου ή θα πηγαίνει, όπως τώρα, για τον Φεβρουάριο.

Βέβαια η εκκίνηση πληρωμών ΕΝΦΙΑ από το Μάρτιο οδηγεί και σε αναμόρφωση του τρόπου υπολογισμού των εκπτώσεων που υπάρχουν. και βασίζονται στο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα. Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα προηγείται η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ κι έτσι η φορολογική αρχή γνωρίζει το εάν κάποιος ή κάποια δικαιούται έκπτωσης ΕΝΦΙΑ. Εναλλακτικά έτσι εξετάζεται η εφαρμογή του μοντέλου που ακολουθείται στην καταβολή κοινωνικών επιδομάτων, δηλαδή,  ο υπολογισμός εκπτώσεων- απαλλαγών με βάση τα δηλωθέντα κατά το προηγούμενο έτος εισοδήματα και η προώθηση της τελικής εκκαθάρισης μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του τρέχοντος έτους.

Πάντως η νέα δομή του φόρου, στη βάση των εξαγγελιών της κυβέρνησης, αναμένεται να προωθηθεί προς νομοθέτηση στις αρχές του επόμενου έτους. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση της επίπονης τεχνικής άσκησης προσομοίωσης, με βάση τις εισαγωγές νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού τιμών, αλλά και τις νέες αναθεωρημένες τιμές ζώνης για ήδη ενταγμένες στο σύστημα περιοχές.

Ήδη, βέβαια, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, όταν και άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης και την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων σε 3.643 ζώνες θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα εξουδετερώσουν τις επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογούμενους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι λιγότερα κατά 60 εκατ. ευρώ, στα 2,503 δισ. ευρώ από 2,563 δισ. ευρώ

Φόρος εισοδήματος

Την ίδια ώρα, μαζί με τον ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αύξηση των μηνιαίων δόσεων και για το φόρο εισοδήματος. Έτσι, προγραμματίζει να γίνεται η έναρξη των πληρωμών από τον Απρίλιο ή τον Μάιο και η ολοκλήρωση τους τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Για να γίνει αυτό βέβαια η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να ανοίγει από τις αρχές Μαρτίου με τις βεβαιώσεις με τα στοιχεία που προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.α ) να κατατίθενται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Βέβαια και τα χρόνια της πανδημίας, ο στόχος ήταν να ανοίγει η πλατφόρμα ήδη από τα μέσα της Άνοιξης ωστόσο λόγω των καταστάσεων προωθούνταν αναβολές.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή : reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text