Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Αντιμέτωπη με πιέσεις η ΕΚΤ για να "απελευθερώσει" περισσότερα γερμανικά ομόλογα

Αντιμέτωπη με πιέσεις η ΕΚΤ για να "απελευθερώσει" περισσότερα γερμανικά ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αντιμέτωπη με πιέσεις η ΕΚΤ για να "απελευθερώσει" περισσότερα γερμανικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τους τραπεζίτες να δανείσει περισσότερα από τα γερμανικά της ομόλογα ώστε να αποτρέψει μια συμπίεση της αγοράς που θα αναιρούσε ορισμένες από τις δικές της προσπάθειες τόνωσης.

Ως το πιο ασφαλές ομόλογο της ευρωζώνης, το γερμανικό κρατικό όμιλο είναι κομβικής σημασίας για τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και το πιο ισχυρό collateral για την εγγύηση των συναλλαγών στους οίκους εκκαθάρισης.

Αλλά δεν υπάρχουν αρκετά γερμανικά ομόλογα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση στην αγορά των 8,3 τρισ. Ευρώ για συμφωνίες επαναγοράς ή αναχρηματοδότησης, όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν μετρητά για ομόλογα.

Και αυτό διότι η ΕΚΤ, κυρίως μέσω της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, έχει αποκτήσει το ένα τρίτο σχεδόν του γερμανικού δημοσίου χρέους, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης από το 2015, και στη διάρκεια της πανδημίας.

Έχουν αποστραγγίσει τις αγορές με τα προγράμματα αγοράς χρέους πολλών τρισ. Ευρώ, η ΕΚΤ έχει αφήσει λιγότερα ομόλογα στον ισολογισμό των dealers και διαθέσιμα για δανεισμό στην αγορά repo.

Οι επενδυτές πληρώνουν τώρα 0,99% για να δανειστούν γερμανικά ομόλογα έναντι μετρητών για δύο μήνες, υποδηλώνοντας επιτόκιο 7% για ομόλογα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Πριν από δύο μήνες, ο δανεισμός για δύο μήνες κόστιζε 0,6%.

Επομένως οι τράπεζες, ζητούν από την ΕΚΤ, και κυρίως από τη Bundesbank, να δανείσει περισσότερα από τα ομόλογα της για να αποτρέψει μια έλλειψη, η οποία θα τους κόστιζε ακριβά και θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους ακόμη και σε στάση πληρωμών.

Κατά ειρωνικό τρόπο για την ΕΚΤ, η έλλειψη γερμανικών ομολόγων διαθέσιμων προς δανεισμό, ρισκάρει να προκαλέσει προβλήματα στις αγορές χρηματοδότησης, καθιστώντας την πίστωση πιο ακριβή και πηγαίνοντας αντίθετα με το πνεύμα της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας για εύκολο χρήμα.

Τα γερμανικά ομόλογα διαπραγματεύονται με το υψηλότερο ασφάλιστρο σε ανταλλαγές από την κορύφωση της πανδημίας και τα spreads των εταιρικών ομολόγων έχουν ξεκινήσει να διευρύνονται, αν και από πολύ στενά επίπεδα.

Αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε πονοκέφαλο για την ΕΚΤ καθώς εξετάζει πώς να τερματίσει το πρόγραμμα καταπολέμησης της πανδημίας τον Δεκέμβριο, χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στις αγορές.

"Εάν δούλευα στην ΕΚΤ, δεδομένης της απουσίας μόχλευσης νομισματικής πολιτικής, θα φρόντιζα ώστε η αγορά να είναι όσο το δυνατό λιγότερο distressed”, ανέφερε αναλυτής της Mizuho.

Η ΕΚΤ έχει διπλασιάσει το ποσό των ομολόγων που οι 19 κεντρικές τράπεζες μπορούν να δανείσουν έναντι μετρητών, στα 150 δισ. Ευρώ από τα 75 δισ. Ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Αλλά οι αναλυτές δηλώνουν ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα διότι οι τράπεζες έχουν περιορισμό στο πόσα ομόλογα μπορούν να δανειστούν.

Αυτό είναι μια διασφάλιση που διαθέτουν οι κεντρικές τράπεζες, για να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν και να παρακινούν τους δανειολήπτες να στρέφονται στην αγορά.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text