Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Το 2022 η τελική εικόνα για την επίδραση της πανδημίας στα NPEs

Το 2022 η τελική εικόνα για την επίδραση της πανδημίας στα NPEs

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το 2022 η τελική εικόνα για την επίδραση της πανδημίας στα NPEs

Το ενδεχόμενο να καταστεί αναγκαία η συνέχιση της συντηρητικής πολιτικής προβλέψεων που εφαρμόζουν οι τράπεζες μετά την πανδημία, σε βάρος της κερδοφορίας τους, υπογραμμίζουν οι θεσμοί στη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνεται στο κεφάλαιο της έκθεσή τους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μπορεί οι μεγάλοι όμιλοι να τοποθετούν το δείκτη αθέτησης πληρωμών στα δάνεια που εξέρχονται από τα μορατόρια στα επίπεδα του 7%, τα ρίσκα ωστόσο για τον κλάδο παραμένουν.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται κατά τους θεσμούς, η τελική επίδραση της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των συστημικών ομίλων να είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Αυτό σημειώνουν πως θα φανεί πιο καθαρά το 2022, όταν και θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα νέα κόκκινα λόγω πανδημίας δάνεια.

Οι λόγοι που υπάρχει αυτή η επιφυλακτικότητα είναι οι εξής:

 

  • Τα δύο προγράμματα επιδότησης δόσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρίσκονται ακόμη σε ισχύ και μόνο αν λήξουν θα φανεί πόσοι μπορούν να ανταποκριθούν στις προ κορωνοϊού δόσεις τους
  • Ένα σημαντικό ποσοστό δανείων έχουν ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι δόσεις να αυξηθούν σταδιακά μέχρι να επανέλθει η οικονομία στην κανονικότητα (προγράμματα step-up από τις τράπεζες). Άρα μένει να φανεί αν θα καταστεί δυνατή η επαναφορά τους στα προ κορωνοκρίσης επίπεδα
  • Τα δάνεια προς τον τουριστικό τομέα θα είναι παγωμένα μέχρι και το τέλος του 2021 και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από του χρόνου

 

Ανησυχία και στην ΤτΕ

Ανάλογες επιφυλάξεις για την επίπτωση της πανδημίας στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών υπάρχουν και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι νέες επισφάλειες που θα επιβαρύνουν το σύστημα να φτάσουν στα 8 δισ. ευρώ έναντι πρόβλεψης των τραπεζών για διαμόρφωσή τους γύρω από τα 3 με 4 δισ. ευρώ.

Αν και τα πιστωτικά ιδρύματα αναγνωρίζουν τις πηγές αβεβαιότητας που δημιουργεί η αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης και η άνοδος των ενεργειακών τιμών, οι διοικήσεις τους παραμένουν αισιόδοξες.

Όπως λένε με κάθε ευκαιρία στους επενδυτές, μέχρι τώρα οι καθαρές ροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρά τη διαμόρφωσή τους σε θετικό έδαφος μετά από αρκετά τρίμηνα αρνητικών τιμών, παραμένουν σε απολύτως ελεγχόμενα επίπεδα.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η πλειονότητα των χορηγήσεων που μπήκαν στον πάγο το 2020, αποπληρώνονταν τα προηγούμενα χρόνια σε πολύ πιο δύσκολες εποχές για την ελληνική οικονομία.

Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 6%-7% εφέτος και περί το 3,50% τα επόμενα χρόνια, οι προοπτικές να επανέλθουν σε κανονικές πληρωμές είναι ευνοϊκές.

Εξάλλου, τραπεζική πηγή υπογραμμίζει ότι μεγάλο κομμάτι των υπό αναστολή ανοιγμάτων προέρχεται από τον τουριστικό κλάδο, που πήγε αρκετά καλά το 2021 και οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για ένα καλύτερο 2022.

 

Αγης Μάρκου

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text