Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | OPEC+: Η αποδέσμευση αποθεμάτων θα διογκώσει το πλεόνασμα πετρελαίου το 2022

OPEC+: Η αποδέσμευση αποθεμάτων θα διογκώσει το πλεόνασμα πετρελαίου το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
OPEC+: Η αποδέσμευση αποθεμάτων θα διογκώσει το πλεόνασμα πετρελαίου το 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πείσουν τη Ρωσία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές παγκοσμίως, μετέδωσε την Πέμπτη το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 50 εκατ. βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, δεν δεσμεύτηκε για το αν θα αποδεσμεύσει πετρέλαιο από τα αποθέματά της. Την Τετάρτη το Πεκίνο ανέφερε πως θα προχωρήσει σε συντονισμένη αποδέσμευση με βάση τις δικές της ανάγκες, ενώ την Πέμπτη δεν υπήρξε περαιτέρω σχόλιο για το θέμα.

Πηγή από τον OPEC+ δήλωσε στο Reuters πως ο Οργανισμός αναμένει ότι η αποδέσμευση πετρελαίου από τα αποθέματα των μεγάλων καταναλωτικών χωρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ θα διογκώσει το πλεόνασμα στις αγορές κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οικονομικής Επιτροπής (ECB), το οικονομικό και τεχνικό think tank του OPEC, συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα και εκτίμησε πως η αγορά πετρελαίου θα βρεθεί με πλεόνασμα 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, με το πλεόνασμα να διογκώνεται στα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο και στα 3,7 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο, εάν οι χώρες-καταναλωτές προχωρήσουν στην αποδέσμευση αποθεμάτων.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει αντισταθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επισπεύσει τις αυξήσεις της παραγωγής του, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο τέλος Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως η Goldman Sachs εκτίμησε το συνολικό μέγεθος της απελευθέρωσης σε 70 εκατομμύρια-80 εκατομμύρια βαρέλια, λιγότερο από την παγκόσμια κατανάλωση μιας ημέρας, χαρακτηρίζοντάς το ως "σταγόνα στον ωκεανό".

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της JP Morgan, έχουν προτείνει ότι ο OPEC+ θα μπορούσε να διακόψει τις αυξήσεις της παραγωγής μετά την απελευθέρωση των αποθεμάτων από τους μεγάλους καταναλωτές.

Σήμερα, το πετρέλαιο τύπου Brent υποχωρεί κατά 7 σεντς στα 82,18 δολάρια το βαρέλι μετά τις μικρές απώλειες που κατέγραψε την Τετάρτη. Το αργό τύπου West Texas Intermediate χάνει 19 σεντς ή 0,2% στα 78,20 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες κατά 11 σεντς.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text