Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Bundesbank: Ευάλωτες οι γερμανικές τράπεζες στην άνοδο των τιμών των ακινήτων

Bundesbank: Ευάλωτες οι γερμανικές τράπεζες στην άνοδο των τιμών των ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Bundesbank: Ευάλωτες οι γερμανικές τράπεζες στην άνοδο των τιμών των ακινήτων

Οι γερμανικές τράπεζες είναι όλο και πιο ευάλωτες σε μια υπερτιμημένη αγορά ακινήτων, και οι οικονομικές αρχές θα πρέπει να τις υποχρεώσουν να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα για ασφάλεια, ανέφερε η Bundesbank στο stability report της.

Η Γερμανία μείωσε το λεγόμενο αντικυκλικό απόθεμα ασφάλειας για τις τράπεζες στο μηδέν στην αρχή της πανδημίας.

Τώρα όμως, η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και ο τραπεζικός δανεισμός γρήγορος, επομένως θα πρέπει να υποχρεωθούν να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια, ως προετοιμασία για μια δύσκολη ημέρα, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

Η αντιπρόεδρος της Bundesbank, Claudia Buch, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι "το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ξανά από νωρίς”.

Το απόθεμα ασφαλείας, που τώρα είναι στο μηδέν, ορίστηκε στο 0,25% της συνολικής έκθεσης ρίσκου των τραπεζών προ πανδημίας, αλλά τα τωρινά πιστωτικά επίπεδα υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρειαστεί ένα ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, πρόσθεσε η Bundesbank.

Αυτό το απόθεμα δεν λαμβάνει ρητά υπόψη την έκρηξη της αγοράς κατοικιών, κάτι που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και πιθανή ανάληψη δράσης από τις ρυθμιστικές αρχές.

Οι τιμές κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται και οι δείκτες υποδηλώνουν ότι αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις, αφήνοντας τα ακίνητα υπερτιμημένα καθώς η αύξηση των τιμών και των ενοικίων υπερβαίνει τα εισοδήματα.

"Οι υπερβολές στις τιμές στην αγορά ακινήτων έχουν την τάση να αυξηθούν περαιτέρω”, τόνισε η τράπεζα. "Η Bundesbank εκτιμά ότι η αύξηση θα είναι της τάξης του 10%-30% στη Γερμανία το 2020”.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορεί να υπερεκτιμούν την αξία των εξασφαλίσεων δανείου, αφήνοντας τις εκτεθειμένες σε μεγάλες απώλειες, σε περίπτωση μιας αναπροσαρμογής των τιμών.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text