Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 25/11/2021

Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 25/11/2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 25/11/2021

Διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας στις διεθνείς αγορές

Τα τελωνεία της Σαγκάης ανακοίνωσαν χθες ότι οι εξαγωγές ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων της κινεζικής μητρόπολης αυξήθηκαν φέτος, κατά 1.140,7% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο. Τα τελωνεία ανακοίνωσαν ότι το εξωτερικό εμπόριο της πόλης καταγράφηκε στα 356,91 δισεκατομμύρια γιουάν (55,85 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Οκτώβριο, με ετήσια αύξηση 19,1%, προσθέτοντας ότι η Σαγκάη διατήρησε την αύξηση του εξωτερικού εμπορίου της για 17 συνεχόμενους μήνες.Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Οκτωβρίου, η πόλη κατέγραψε συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές οικονομικού ύψους 3,28 τρισεκατομμυρίων γουάν, με ετήσια αύξηση 15,8%, εδώ.

Η ελβετική τράπεζα UBS προβλέπει ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά «ανακάλυψης» που θα δείξει πως θα είναι η νέα ομαλότητα μετά από δύο χρόνια απαγορευτικών και ανοιγμάτων των οικονομιών. Όπως αναφέρει σε έκθεση της, το 2022 θα είναι χρονιά με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στο πρώτο ήμισυ και χαμηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό στο δεύτερο ήμισυ.Η UBS εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν την έκτακτη πολιτική νομισματικής χαλάρωσης καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα υποχωρούν με επιταχυνόμενο ρυθμό. Ωστόσο, η σφιχτότερη νομισματική πολιτική δεν θα εμποδίσει θετικές αποδόσεις από τις μετοχές, εδώ.

Κατά 1,7% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, μετά από προσαρμογές όσον αφορά τις τιμές, τις εποχιακές και ημερολογιακές διακυμάνσεις.Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας συνεχίστηκε και το καλοκαίρι, μετά την ανάπτυξη κατά 2,0% το δεύτερο τρίμηνο (αναθεωρημένο αποτέλεσμα με βάση τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς).Η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς ήταν κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από ό,τι είχε ανακοινώσει η Υπηρεσία στην αρχική της δημοσίευση στις 29 Οκτωβρίου.Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, που ήταν το τρίμηνο πριν ξεσπάσει η κρίση κορονοϊού, το ΑΕΠ ήταν 1,1% πιο κάτω, εδώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δέχεται πιέσεις από τους τραπεζίτες να δανείσει περισσότερα από τα γερμανικά της ομόλογα ώστε να αποτρέψει μια συμπίεση της αγοράς που θα αναιρούσε ορισμένες από τις δικές της προσπάθειες τόνωσης.Ωστόσο,δεν υπάρχουν αρκετά γερμανικά ομόλογα για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση στην αγορά των 8,3 τρισ. Ευρώ για συμφωνίες επαναγοράς ή αναχρηματοδότησης, όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν μετρητά για ομόλογα, διότι η ΕΚΤ, έχει αποκτήσει το ένα τρίτο σχεδόν του γερμανικού δημοσίου χρέους, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης από το 2015, και στη διάρκεια της πανδημίας.Η ΕΚΤ έχει διπλασιάσει το ποσό των ομολόγων που οι 19 κεντρικές τράπεζες μπορούν να δανείσουν έναντι μετρητών, στα 150 δισ. Ευρώ από τα 75 δισ. Ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.Αλλά οι αναλυτές δηλώνουν ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα διότι οι τράπεζες έχουν περιορισμό στο πόσα ομόλογα μπορούν να δανειστούν, εδώ.

Οι γερμανικές τράπεζες είναι όλο και πιο ευάλωτες σε μια υπερτιμημένη αγορά ακινήτων, και οι οικονομικές αρχές θα πρέπει να τις υποχρεώσουν να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα για ασφάλεια, ανέφερε η Bundesbank στο stability report της.Η Γερμανία μείωσε το λεγόμενο αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες στο μηδέν στην αρχή της πανδημίας.Τώρα όμως, η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και ο τραπεζικός δανεισμός γρήγορος, επομένως θα πρέπει να υποχρεωθούν να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια, ως προετοιμασία για μια δύσκολη ημέρα, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.Το απόθεμα ασφαλείας, που τώρα είναι στο μηδέν, ορίστηκε στο 0,25% της συνολικής έκθεσης ρίσκου των τραπεζών προ πανδημίας, αλλά τα τωρινά πιστωτικά επίπεδα υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρειαστεί ένα ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, πρόσθεσε η Bundesbank.Ανέφερε, ότι η υπερβολική αύξηση των τιμών των ακινήτων,σημαίνει οι τράπεζες μπορεί να υπερεκτιμούν την αξία των εξασφαλίσεων δανείου, αφήνοντας τις εκτεθειμένες σε μεγάλες απώλειες, σε περίπτωση μιας αναπροσαρμογής των τιμών, εδώ.

Τα πλοία στα κινεζικά ύδατα εξαφανίζονται από τα συστήματα παρακολούθησης, δημιουργώντας προβλήματα για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Πιθανή αιτία είναι η αυξανόμενη απομόνωση της Κίνας από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι αναλυτές λένε ότι άρχισαν να παρατηρούν τη μείωση της ναυτιλιακής κίνησης προς τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς η Κίνα ετοιμαζόταν να θεσπίσει νομοθεσία που διέπει το απόρρητο των δεδομένων.Συνήθως, οι εταιρείες δεδομένων αποστολής είναι σε θέση να παρακολουθούν πλοία σε όλο τον κόσμο επειδή είναι εξοπλισμένα με ένα σύστημα αυτόματης αναγνώρισης ή AIS, πομποδέκτη. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο αριθμός των πλοίων που στέλνουν σήματα από τη χώρα μειώθηκε σχεδόν κατά 90%, σύμφωνα με στοιχεία του παγκόσμιου παρόχου δεδομένων ναυτιλίας VesselsValue. Ο νέος νόμος  περί προστασίας προσωπικών πληροφοριών της Κίνας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου θα μπορούσε να επιδεινώσει το χάος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν,οι εταιρείες που επεξεργάζονται δεδομένα πρέπει να λαμβάνουν έγκριση από την κινεζική κυβέρνηση προτού αφήσουν τις προσωπικές πληροφορίες να φύγουν από το κινεζικό έδαφος — ένας κανόνας που αντικατοπτρίζει τον φόβο ότι τέτοια δεδομένα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια ξένων κυβερνήσεων.Το Πεκίνο προσπάθησε πρόσφατα να καταπνίξει τις ανησυχίες των παγκόσμιων επενδυτών για την απομόνωση της χώρας από τον υπόλοιπο κόσμο, τονίζοντας ότι δίνει προτεραιότητα στην εθνική ασφάλεια, εδώ.

Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις βρίσκουν χρηματοδότηση στην Ευρώπη και ο δανεισμός είναι πιο εύκολος με την εικόνα να έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά τον Απρίλιο.Όμως, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) , τα ¾ των Ευρωπαίων που δεν παίρνουν δάνειο, είναι επειδή αποφεύγουν τον δανεισμό.Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα SAFE της ΕΚΤ το 51% όσων Μικρομεσαίων ζήτησαν δάνειο πήρε από 75% έως 100% του ποσού που ζήτησε. Τα περισσότερα δάνεια σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο διάστημα της έρευνας σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα είχαν κάποια σχέση με προηγούμενα χρέη ή πρότερο δανεισμό των επιχειρήσεων.Σύμφωνα με τον (τελευταίο γύρο) της έρευνας της ΕΚΤ, μεγαλύτερο καθαρό ποσοστό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, αντιλήφθηκε βελτίωση στην προθυμία των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις (11%).Τα στοιχεία της έρευνας SAFE για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021, δείχνουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ ανέφεραν αύξηση του κύκλου εργασιών (15% περισσότερες επιχειρήσεις) σε καθαρούς όρους.το 71% των ΜΜΕ της Ευρωζώνης ανέφερε αύξηση στο κόστος των υλικών και της ενέργειας, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας το 2009, εδώ.

Σε αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στην πράσινη τεχνολογία και στην ψηφιοποίηση προσβλέπει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, επιστρέφοντας παράλληλα στο «φρένο του χρέους» από το 2023, όπως αναφέρεται στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, οι τρεις πλευρές δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να ενδυναμώσουν την οικονομία και να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις τράπεζες. Τα τρία κόμματα δεσμεύθηκαν επίσης να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των πολιτών ως προς τον πληθωρισμό, ενώ όσο για την ΕΚΤ σημειώνουν ότι μπορεί να επιτελέσει με τον καλύτερο τρόπο την εντολή της που είναι η σταθεροποίηση των τιμών, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές στην Ε.Ε. και στις χώρες μέλη ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, εδώ.

Η αυξημένη προσφορά χρήματος,στρεβλώνει τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες της ευρωζώνης να πληρώνουν περισσότερα για να δανειστούν για χρονικό διάστημα μιας νύχτας αντί για τρεις μήνες.Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλημμύρισε τις αγορές με μετρητά προκαλεί έλλειψη βραχυπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων.Αυτό αποτελεί άλλο ένα σημάδι για το πώς η πρωτοφανής οικονομική τόνωση έχει ανατρέψει τις αγορές. Σε κανονικούς καιρούς, η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι πιο ακριβή, επειδή υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να μην επιστραφούν τα χρήματα, εδώ.

 

Δείτε πίνακα με το καθημερινό κλείσιμο διεθνών δεικτών, σε περιβάλλον excel εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text