Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Η παρακολούθηση μιας μετοχής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Η παρακολούθηση μιας μετοχής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Και στο σημερινό σχόλιο, θέλουμε να αναφερθούμε, για όσους δε γνωρίζουν, σε μερικά βασικά στοιχεία εξέτασης μίας μετοχής, έτσι ώστε, σταδιακά, να μπορεί ο κάθε επενδυτής - συνδρομητής μας, να “διαβάζει” με επάρκεια την τιμή και τη συμπεριφορά μιας μετοχής στη χρηματιστηριακή αγορά.

Αυτό, δεν είναι απαραίτητο για όλους. Κάποιοι επιλέγουν να μην ασχολούνται ιδιαίτερα με το Χρηματιστήριο και απλά, να ακολουθούν τα σήματα του “απόλυτου συστήματος” (κάτι που συνιστούμε να το κάνετε), ή κάποια άλλα σήματα, ή απλά το ένστικτό τους.

Εμείς, θα ήμασταν ευτυχείς αν οι συνδρομητές μας, δε δαπανούσαν πολλές ώρες για τη χρηματιστηριακή αγορά. Αυτό το κάνουμε εμείς -στο βαθμο που μπορούμε- και σας μεταφέρουμε τις απόψεις μας. Και πιστεύουμε ότι το κάνουμε με επάρκεια, χωρίς να έχουμε υποπέσει σε σημαντικά λάθη ή παραλείψεις, μέχρι σήμερα.

Όμως, υπάρχει και μία κατηγορία συνδρομητών μας, που αρέσκεται να παρακολουθεί “στενά” τη χρηματιστηριακή αγορά και να αναζητά στοιχεία για την πορεία και την αξιολόγηση της μετοχής στην αγορά.

 

Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορεί κάποιος, με απλό τρόπο και χωρίς εξειδικευμένα προγράμματα, ή συνδρομές, να αποκτά μια επαρκή εικόνα για την πορεία της μετοχής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

 

Ως παράδειγμα αναφοράς, θα χρησιμοποιήσουμε και πάλι, τη μετοχή της ΑΛΜΥ, η οποία άλλωστε βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, αυτό το διάστημα.

 

Η μετοχή έκλεισε με νέα άνοδο σήμερα (+6,52%, με κλείσιμο στα € 2,45). Το κλείσιμο αυτό, συνιστά 2η συνεχή ανώτερη τιμή των τελευταίων 13 ετών.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Το έχουμε εξηγήσει και πρόσφατα. Όταν μία μετοχή κάνει ένα νέο υψηλό (είτε είναι υψηλό 20 ημερών, είτε 52 εβδομάδων, είτε οποιουδήποτε διαστήματος), είναι σημαντικό, αφού σημαίνει ότι, στη φάση εκείνη, υπάρχει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Όμως, όταν μία μετοχή, κάνει υψηλό 13 ετών, κάτι που βέβαια οφείλεται στο “γύρισμα” των θεμελιωδών μεγεθών της, κάτι πολύ σημαντικό συμβαίνει, το οποίο βέβαια έχουμε εξηγήσει.

 

Στο σημείο αυτό, η μετοχή αρχίζει και “θυμάται” το παρελθόν της και σταδιακά θα προσεγγίζει τις παλαιότερες τιμές της. Βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εταιρία έχει χρέη, τα οποία είναι μεν ρυθμισμένα, αλλά που όμως είναι χρέη. Το μέλημά μας, ως μέτοχοι πλέον, στο εξής, είναι η προσεκτική παρακολούθησή της, ώστε να βεβαιωνόμαστε ότι η θετική της πορεία συνεχίζεται κανονικά.

 

Ας δούμε τη σημερινή κίνηση, όπως φαίνεται στο site του Οικονομικού Ταχυδρόμου (ot.gr). Βρείτε τη σελίδα της εταιρίας, εδώ.

 

Αντιγράφουμε μερικές φωτό, για να τις χρησιμοποιήσουμε.

 

Στη φωτό 1, βλέπουμε, επάνω αριστερά, το πλαίσιο με την τιμή και τα στατιστικά στοιχεία της ημέρας. Όπως είπαμε και χθες, η σελίδα αυτή ενημερώνεται σε κατάσταση real time (άμεσα).

Ενδιαφέρον έχει το διπλανό διάγραμμα, της ενδοημερήσιας εξέλιξης της τιμής. Το διάγραμμα αυτό, ειδικά για τη σημερινή συνεδρίαση, στη συγκεκριμένη μετοχή, μας δείχνει ότι η άνοδος ήταν άμεση (από την έναρξη) και δεν υποχώρησε, ποτέ μέσα στην ημέρα, σημαντικά, πέραν από μικρές διακυμάνσεις. Αυτό είναι ένα σημείο ισχύος (Προσοχή! Αφορά στη σημερινή συνεδρίαση. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τί θα γίνει αύριο - Με τη χρήση του παραδείγματος, θέλουμε απλά να δείξουμε πώς μπορεί κάποιος να παρακολουθεί, οποιαδήποτε μετοχή και να αντιλαμβάνεται αυτά που βλέπει).

 

Στον κάτω αριστερό πίνακα, φαίνονται διάφορα στοιχεία για τη μετοχή (τυπικά στοιχεία, από το οποίο μας ενδιαφέρει κυρίως, η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας).

 

Στον κάτω δεξιό πίνακα, εμφανίζονται, με εξαιρετικές λεπτομέρειες, οι τελευταίες 20 πράξεις της μετοχής. Αν κάποιος θέλει να δει όλες τις πράξεις της ημέρας, θα πρέπει να κατεβάσει το αρχείο που εμφανίζεται όταν πάμε τον κέρσορα στο κουτάκι “τελευταίες πράξεις”.

 

Ενδιαφέρον έχει η φωτό 2. Αυτή εμφανίζεται αν, πατήσουμε το κουτάκι “κατανομή τζίρου”. Ίσως αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα φωτό απ’ όλη τη σελίδα.

Εδώ μας δείχνει τον τζίρο (άρα και τις πράξεις) που έγιναν με πρωτοβουλία των αγοραστών (πράσινο) ή των πωλητών (κόκκινο). Τί θα πει πρωτοβουλία αγοραστών; Θα πει ότι, οι αγοραστές έσπευσαν να αγοράσουν από τους πωλητές. Αυτό είναι σημαντικό. Δηλαδή, η μετοχή κινήθηκε με την πρωτοβουλία, ή τη “δύναμη” των αγοραστών.

Οι κόκκινες πράξεις σημαίνουν ότι, κάποιος πωλητής, πήρε την πρωτοβουλία και “πάτησε το κουμπί” και πούλησε αυτός στους αγοραστές. Γενικά, όταν βλέπουμε να συμβαίνει αυτό, σε μεγαλύτερο βαθμό από την “πρωτοβουλία των αγοραστών”, δεν είναι τόσο καλό για τη μετοχή (για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά ίσως και για μεγαλύτερο διάστημα). Να δίνετε προσοχή στα χρώματα αυτά, ιδίως όταν θέλετε να κάνετε πράξη.

 

Στην 3η φωτό, βλέπουμε ένα πολυετές διάγραμμα της μετοχής. Στο ot.gr υπάρχει μόνο για 5 χρόνια. Όπως αναφέραμε και χθες, στο capital.gr κάποιος μπορεί να επιλέξει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (εδώ).

Επειδή είδαμε ότι, το χθεσινό σχόλιο, “άρεσε” σε αρκετούς συνδρομητές, στο εξής, θα προσπαθούμε να εξηγούμε πιο τακτικά, τέτοια ζητήματα, αφού είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να αντιλαμβάνεται αυτά που συμβαίνουν στην αγορά, όσο το δυνατό καλύτερα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text