Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Γερμανία – Η νέα κυβέρνηση υπόσχεται αυξήσεις 25% σε δύο εκατ. εργαζόμενους αλλά δε λέει πότε

Γερμανία – Η νέα κυβέρνηση υπόσχεται αυξήσεις 25% σε δύο εκατ. εργαζόμενους αλλά δε λέει πότε

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο τρικομματικός συνασπισμός στη Γερμανία που αποτελείται από το SPD, το κόμμα των Πρασίνων και το FDP, συμφώνησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση την Τετάρτη, με τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς να διαδέχεται την Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριος, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις.

Ως μέρος της συμφωνίας συνασπισμού, σχεδιάζεται η αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 12 ευρώ, καθώς σήμερα βρίσκεται τα 9,60 ευρώ.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει το εισόδημα σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γερμανία που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ή περίπου το 5% των εργαζομένων, σύμφωνα με τον Carsten Brzeski, οικονομολόγο της ING, ο οποίος σχολίασε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι «σαφώς σημαντική».

Το κατώτατο ωρομίσθιο είχε ήδη οριστεί να αυξηθεί στα 10,45 ευρώ τον Ιούλιο του 2022.

Το κείμενο της συμφωνίας συνασπισμού δεν αναφέρει ωστόσο πότε θα τεθεί σε ισχύ η μεγαλύτερη αύξηση.

Ο οικονομολόγος της UBS, Felix Huefner, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να «δώσει ώθηση σε μια συνολική αύξηση μισθών» σε ολόκληρη τη γερμανική οικονομία, ενώ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να «συμβάλει σε ευρύτερες μισθολογικές πιέσεις».

«Αρνητικό μέτρο» αποφάνθηκε η Bundesbank

Η Bundesbank προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να επικρίνει δημόσια το μέτρο αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς το «ανησυχητικό», προσθέτοντας ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους υψηλότερους μισθούς.

Οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά την αύξηση των μισθών ως βασικό συστατικό του πληθωρισμού. Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 4,5%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν και το κόστος των τροφίμων ανέβηκε.

Η Γερμανία εισήγαγε για πρώτη φορά εθνικό κατώτατο μισθό 8,50 ευρώ το 2015 και θεωρείται ήδη από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text