Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Τα επόμενα βήματα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου μετά την Chipita

Τα επόμενα βήματα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου μετά την Chipita

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα επόμενα βήματα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου μετά την Chipita

Στις 3 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, η συμφωνία που αφορά στην πώληση της Chipita στη νέα ιδιοκτήτριά της, Mondelez International, με την μεταβίβαση των μετοχών.

Η συγκεκριμένη κίνηση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδυτικές κινήσεις από την πλευρά του επιχειρηματία, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος, όπως πληροφορούμαστε, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα δραστήριος, καθώς εξετάζει εξαγορές επιχειρήσεων που έχει βολιδοσκοπήσει μετά και την πρόσφατη απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας στη ΜΕΒΓΑΛ και φυσικά μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την αμερικανική πολυεθνική για την πώληση της Chipita.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση οποιασδήποτε νέας επενδυτικής κίνησης από την πλευρά του επιχειρηματία, αποτελεί η τυπική ολοκλήρωση της πώλησης της Chipita.

Πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο deal Chipita - Mondelēz International

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες -σύμφωνα με τον Κανονισμό Συγχωνεύσεων της ΕΕ- την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου της Chipita από τη Mondelēz International. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στην εισήγησή της, "ενώ και οι δύο εταιρείες είναι ενεργοί παραγωγοί στις αγορές ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, τα προϊόντα τους είναι ως επί το πλείστον συμπληρωματικά στις αγορές όπου οι δραστηριότητές τους αλληλεπικαλύπτονται”.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν θα εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η Mondelēz και η Chipita δεν είναι στενοί ανταγωνιστές, τα μερίδια αγοράς τους στις περισσότερες από τις αγορές όπου οι δραστηριότητές τους επικαλύπτονται είναι σχετικά χαμηλά και τρίτον αρκετοί εναλλακτικοί προμηθευτές θα παραμείνουν στην αγορά μετά τη συναλλαγή.

Στο τοπίο της ΜΕΒΓΑΛ, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος επί του παρόντος δεν εμφανίζεται να έχει βλέψεις για το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού του στην εταιρεία, με τον ίδιο να αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην βασική μέτοχο της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας, Μαίρη Χατζάκου.

Στο κάδρο το ενδιαφέρον του επιχειρηματία για επενδύσεις της Wonderplant στις περιοχές απολιγνιτοποίησης

Ενδιαφέρον επίσης φέρεται να έχει επιδείξει ο επιχειρηματίας και για μεταφορά γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της Wonderplant και επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έχει μπει στο πλάνο απολιγνιτοποίησης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Τον δρόμο άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση ανοίγει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη "Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης”.

To γεγονός αυτό θα διευκολύνει την εγκατάσταση γεωργικών εκμεταλλεύσεων στις εκτάσεις που τίθενται στο κάδρο της απολιγνιτοποίησης εκτάσεων που εκμεταλλευόταν η ΔΕΗ, συνολικής επιφάνειας 146.000 τ.μ. σε Δ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη, νησιά Β. και Ν. Αιγαίου και την Κρήτη, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος θα μετατραπεί σε χώρους αναψυχής, λίμνες και εκτάσεις πρασίνου, ενώ περίπου 30.000 τ.μ. από το σύνολο αυτών των εκτάσεων θα μετατραπούν σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Να σημειωθεί ότι η Wonderplant έχει ήδη θέση σε εφαρμογή επενδυτικό πλάνο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την αύξηση της παραγωγής της και την προσθήκη 70 επιπλέον στρεμμάτων υαλόφρακτων θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας. Συνολικά η επιχείρηση παράγει σε ετήσια βάση περί τους 10.000 τόνους ντομάτας, ενώ αυτήν τη στιγμή διατηρεί 150 στρέμματα παραγωγής με καθετοποιημένη διαδικασία από την καλλιέργεια έως και τη συσκευασία των προϊόντων της. Παράγει ντομάτα τύπου cherry, μεσόκαρπη τσαμπί τύπου cluster καθώς και ντομάτα beef, ενώ συνεργάζεται με το σύνολο των ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

 

Πηγή:Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text