Oxford Economics: Ράλι στα ακίνητα και το 2022 – Πότε θα «ξεφουσκώσει» η αγορά
Το ράλι των ακινήτων θα συνεχιστεί και το 2022, προβλέπει η Oxford Economics. Κόντρα στις ανησυχίες ότι η άνοδος των τιμών λαμβάνει υπερβολικές διαστάσεις και στα σενάρια περί φούσκας που θα μπορούσε να σκάσει, η εταιρεία αναλύσεων εκτιμά ότι η αγορά θα κατεβάσει ρυθμούς γύρω στο 2026.
«Έπειτα από την ανάκαμψη από την πανδημία το 2021, η παγκόσμια αγορά του real estate πιθανότατα θα έχει μία ακόμα δυνατή χρονιά το 2022», σημειώνουν οι αναλυτές της Oxford Economics, προβλέποντας μάλιστα ότι τα ακίνητα παγκοσμίως θα δώσουν αποδόσεις 8% μέσα στην επόμενη χρονιά.
Παρά τα προβλήματα που διαπιστώνονται στις αγορές προϊόντων και εργασίας και τις κατά τόπους εξάρσεις του κορωνοϊού, η Oxford Economics εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, στηρίζοντας τις αποδόσεις των ακινήτων.
Η στροφή στις online πωλήσεις και οι ακόμα υψηλές δαπάνες για αγαθά σημαίνουν ότι ο βιομηχανικός τομέας –και ειδικά οι υποδομές διανομής, οι αποθήκες και τα logistics στις πόλεις- θα συνεχίσουν να δίνουν τις καλύτερες αποδόσεις, σύμφωνα με τη μελέτη. Έτσι, η Oxford Economics περιμένει αποδόσεις 14,2% σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.
Ο τομέας των κατοικιών και σε μικρότερο βαθμό, οι χώροι γραφείων, θα ωφεληθούν από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, εμφανίζοντας αποδόσεις 8,6% και 6,6% αντίστοιχα.
Στους κλάδους που απαιτούν ανθρώπινη επαφή, η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων θα είναι χαμηλότερη, με τους χώρους καταστημάτων να δίνουν αποδόσεις 5,9% και τα ξενοδοχεία-εστιατόρια 5,2%.
Σύμφωνα με την Oxford Economics, οι αποδόσεις στο αμερικανικό real estate θα ξεπεράσουν το 9% για το 2022, ενώ στην Ασία θα κινηθούν γύρω στο 6,9%.
«Μεσοπρόθεσμα, δυνάμεις όπως οι δημογραφικές τάσεις και ο περιορισμός των εταιρικών δαπανών, σε συνδυασμό με την ήπια αύξηση των επιτοκίων θα επιδράσουν αρνητικά για τις αποδόσεις», σημειώνει η Oxford Economics και προβλέπει ότι έως το 2026, οι αποδόσεις των ακινήτων θα μετριαστούν σημαντικά, πέφτοντας κάτω από την ιστορική τάση.
ΚΟΡΙΝΑ ΣΑΜΑΡΚΟΥ
Πηγή: moneyreview.gr

- Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Περιορισμένο ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρελαϊκό κλάδο
- Τιμές πετρελαίου: Ολοταχώς προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο
- Bloomberg: Μην βιαστείτε να πανηγυρίσετε για τον πληθωρισμό - Είναι ακόμη απρόβλεπτος
- Ημιαγωγοί: Οι παρενέργειες της σύγκρουσης Κίνας – Ταϊβάν
- Ανάσα στις αγορές από πληθωρισμό, αλλά η Fed δεν αλλάζει ρότα
- ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Πόσο θα τραβήξουν το σκοινί;
- Βρετανία – Σούνακ: Πρόταση για μειώσεις 200 λιρών για κάθε νοικοκυριό στους λογαριασμούς ενέργειας
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Global uncertainty is rising, and that is a bad omen for growth
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο