Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Εργα του Ταμείου Ανάκαμψης στο στόχαστρο της ΙΒΜ Ελλάδος

Εργα του Ταμείου Ανάκαμψης στο στόχαστρο της ΙΒΜ Ελλάδος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εργα του Ταμείου Ανάκαμψης στο στόχαστρο της ΙΒΜ Ελλάδος

Η κυβερνοασφάλεια, η συμμετοχή σε σχήματα για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, η δημιουργία νέου κέντρου Αριστείας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη είναι στο στόχαστρο της IBM.

Όπως ανέφερε ο Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των εγχώριων δεξιοτήτων στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής, είναι παράγοντας δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για τη χώρα.

Αναφερόμενος στο  Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι με συνεργασίες και συμμετοχές σε σχήματα και η IBM «διεκδικεί» τα έργα  που έχουν ανακοινωθεί, τα οποία όπως είπε αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες πληροφορικής, αλλά και για την ίδια την χώρα.  Μάλιστα υποστήριξε ότι αν και μέχρι στιγμής δεν συμμετέχουν απευθείας στους διαγωνισμούς οι λύσεις IBM πρωτοστατούν ήδη σε πολλά δημόσια έργα.

«Είναι απολύτως θετικό ότι σχεδιάζονται έργα στην χώρα μας και θα είναι ακόμα πιο θετικό αν γίνει η δημοπράτηση και στη συνέχεια υπογραφούν οι συμβάσεις» είπε ο κ. Πολίδας. « Το θέμα είναι αν το μέγεθος των έργων που θα προκηρυχθούν μπορεί να το εκτελέσει η αγορά, ή να το απορροφήσει» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

«Πρέπει όλοι μας να επενδύσουμε στο μέγιστο δυνατό για να δούμε αν τα έργα θα προχωρήσουν» επισήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι  «παραμένει θετικό το γεγονός ότι στην χώρα μας  σχεδιάζονται και προγραμματίζονται έργα».

Βέβαια ανέφερε ότι το ιδανικό σενάριο στην ελληνική πραγματικότητα είναι σε ένα έργο που θα προκηρυχθεί να υπάρξει ανάδοχος  μέσα σε 6 μήνες, διάστημα αρκετό μεγάλο που αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν υπάρξουν ενστάσεις και προσφυγές.

Η ΙΒΜ το 2020 είχε έσοδα  στην χώρα μας γύρω στα 147 εκατ. ευρώ από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος από την αγορά της Ελλάδας και ποσοστό  10 – 15% από την Κύπρο. Για το 2021 αλλά και για το 2022 αναμένεται περαιτέρω αύξηση την οποία ο κ. Πουλίδας την προσδιόρισε σε μονοψήφιο αριθμό.

Από τα έσοδα που έχει εταιρεία μόλις το 10 – 12% προέρχονται από το δημόσιο και τα υπόλοιπα από τον ευρύτερο δημόσια και τον ιδιωτικό τομέα.

Για το νέο κέντρο Αριστείας που θα γίνει στην χώρα μας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή διερευνούν διάφορα πεδία δράσης ωστόσο ακόμα δεν έχουν καταλήξει ούτε το αντικείμενο που θα έχει ούτε στην ακριβή ημερομηνία που θα ξεκινήσει η υλοποίησή του και η αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού. «Χρειάζεται πολύ καλός σχεδιασμός. Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πόσο μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά όχι μόνο της χώρας μας αλλά από την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης«» είπε ο κ. Πουλίδας.

Ως ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν σημαντικές επενδύσεις, όπως τα 2 Κέντρα Αριστείας (Centers of Excellence), το ένα στην περιοχή των Βig Data και Βusiness Analytics και το άλλο στην περιοχή των Κύριων Τραπεζικών Εφαρμογών (μια περιοχή που η ΙΒΜ παραδοσιακά έχει διαχρονική και ισχυρή παρουσία), με εξειδικευμένες δεξιότητες υψηλής τεχνολογικής εκπαίδευσης, για να υποστηρίξει έργα τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κυβερνοασφάλεια τόνισε ότι υπάρχουν επιθέσεις και στην χώρα μας αλλά, όπως επεσήμανε, εντοπίζεται κινητικότητα από την αγορά για να αντιμετωπιστεί.

Ο ο κ. Πουλίδας ανέφερε πως η κυβερνοασφάλεια εξελίσσεται σε ένα από τα βασικά ζητήματα της δεκαετίας, καθώς το κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αυξάνεται κάθε χρόνο. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από εκατοντάδες δισεκατομμύρια έως τρισεκατομμύρια δολάρια όσον αφορά τον αντίκτυπο και αυτό αποτελεί και τον κύριο μοχλό ζήτησης των λύσεων της IBM. Το εξειδικευμένο λογισμικό της IBM, υποστηριζόμενο από τεχνικές ΑΙ, διαχειρίζεται καθημερινά περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια περιστατικά κυβερνο-ασφάλειας για λογαριασμό 17.000 και πλέον πελατών της από τον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα.

Επιπλέον η ΙΒΜ συνεχίζει να καινοτομεί και αναπτύσσει τον Τομέα των Κβαντικών Υπολογιστών (Quantum Computers), που θα δώσουν λύσεις σε κατηγορίες προβλημάτων που δεν αντιμετωπίζονται ούτε από τους ισχυρότερους σημερινούς συμβατικούς υπολογιστές.

Όπως τόνισε ο κ. Πουλίδας, η εταιρεία αξιολογεί ιδιαίτερα θετικά για τη χώρα την ανακοίνωση επενδύσεων τεχνολογικής φύσεως στην περιοχή των data centers. Ως παράγοντα δημιουργίας περαιτέρω πραγματικής αξίας για τη χώρα, υπό το πρίσμα μιας εθνικής στρατηγικής, η ΙΒΜ θεωρεί την μέγιστη αξιοποίηση τεχνολογιών που βασίζονται σε ανοιχτές πλατφόρμες Hybrid Cloud, ώστε σε συνδυασμό με την αντίστοιχα ευθυγραμμισμένη εκπαιδευτική πολιτική να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίες που θα διαφοροποιούν τη χώρα στο επίπεδο της εξειδίκευσης και της υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η σημερινή ΙΒΜ

Η στρατηγική της IBM πλέον εστιάζει στο Υβριδικό Υπολογιστικό Νέφος (Hybrid Cloud) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), καθώς οι πελάτες της στρέφονται στην αξιοποίηση αυτών των δύο τεχνολογικών τάσεων για να μετασχηματίσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο ενισχύοντας την παραγωγικότητά τους, αυξάνοντας την ταχύτητα εισόδου των προϊόντων τους στην αγορά, μειώνοντας το κόστος και προσφέροντας στους πελάτες τους νέες, βελτιωμένες ψηφιακές εμπειρίες.

Πριν από δύο χρόνια, με την εξαγορά της Red Hat, η εταιρεία προέβλεψε πως η αγορά θα κινηθεί προς το Hybrid Cloud, αξιοποιώντας ένα συνδυασμό public και private clouds και on-premise υποδομών – κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί. Τα έσοδα της ΙΒΜ από το cloud  σημειώνουν διψήφια αύξηση τους προηγούμενους 12 μήνες και περισσότεροι από 3.500 πελάτες της εταιρείας αξιοποιούν την πλατφόρμα hybrid cloud της IBM. Μετά την πρόσφατη απόσχιση του κλάδου Υπηρεσιών Λειτουργίας Τεχνολογικών Υποδομών (και τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης εταιρείας, της Kyndryl), το 70% των εσόδων της ΙΒΜ θα προέρχονται από το Λογισμικό και τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, δύο υγιείς μοχλούς ανάπτυξης με ισχυρούς αυξητικούς ρυθμούς. Οι Τεχνολογικές Υποδομές παραμένουν σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου της ΙΒΜ και επενδύονται πολύ σημαντικά κεφάλαια στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών.

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), πρόκειται για τη μόνη τεχνολογία που επιτρέπει την άντληση πραγματικής αξιοποιήσιμης πληροφορίας από τον εκθετικά αυξανόμενο τεράστιο όγκο δεδομένων. Η IBM αξιοποιεί το AI για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών των επιχειρήσεων, γεγονός που προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους πελάτες της. Αυτοματοποίηση λοιπόν αλλά και  διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούνται τα δεδομένα.

Παράλληλα, ο κ. Πουλίδας αναφέρθηκε και στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο τομέας των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (ΙBM Consulting) στη συνολική στρατηγική της IBM. Η εν λόγω επιχειρηματική μονάδα της ΙΒΜ διαθέτει υψηλού επιπέδου δεξιότητες και βαθιά γνώση των επιμέρους τομέων της αγοράς, ώστε να βοηθήσει τους πελάτες της στον εκσυγχρονισμό των εφαρμογών τους  στην πορεία τους προς το hybrid cloud.

 

Πηγή: banksnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text