Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Η σημερινή πτώση των χρηματιστηριακών αγορών και ο τρόπος αξιολόγησής της

Η σημερινή πτώση των χρηματιστηριακών αγορών και ο τρόπος αξιολόγησής της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η σημερινή πτώση των χρηματιστηριακών αγορών και ο τρόπος αξιολόγησής της

Στα 31 χρόνια που ασχολούμαι, επαγγελματικά, ως αναλυτής, με το χώρο του Χρηματιστηρίου, έχω βιώσει ένα μεγάλο αριθμό χρηματιστηριακών πτώσεων και κρίσεων. Έτσι, η “αίσθησή” μου, έχει εκπαιδευτεί να αξιολογεί, με σχετική ταχύτητα, το μέγεθος και τις συνέπειες του κάθε περιστατικού.

 

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό, στη στιγμή της εκδήλωσης της πτώσης, είναι εάν, αυτό που την προκάλεσε, ήταν αναμενόμενο ή όχι.

Στη σημερινή περίπτωση, της μετάλλαξης της “Μποτσουάνα”, όλοι, είχαμε στο “πίσω μέρος” του μυαλού μας, ότι οι κοινωνίες και οι αγορές δεν έχουν ακόμη “ξεμπερδέψει” με την πανδημία. Προσωπικά πίστευα ότι, η πανδημία, βρισκόταν πάντα στο “περισκόπιο” των αγορών, πλην όμως, είχε αρχίσει να “ξεθωριάζει” σημαντικά. Συνεπώς, το σημερινό περιστατικό, δεν προέκυψε ξαφνικά, όπως είχε προκύψει, ο πανικός του κορωνοϊού, πριν από 21 μήνες. Εκτιμώ ότι, με τον ίδιο τρόπο σκέφτονταν και οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα χρηματιστήρια, διεθνώς. Άρα, το ενδεχόμενο επανεμφάνισης ενός σοβαρού επεισοδίου της πανδημίας, ήταν -έστω σε μικρό βαθμό- προεξοφλημένο στις τιμές των μετοχών και των υπολοίπων χρηματοοικονομικών αξιών.

 

Το δεύτερο πράγμα που, όλα αυτά τα χρόνια, έμαθα να κάνω, είναι να μένω ψύχραιμος. Είμαι πλέον βέβαιος πως, ότι και να είναι αυτή η μετάλλαξη της “Μποτσουάνα”, η γη θα συνεχίσει να γυρίζει, οι κοινωνίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να δραστηριοποιούνται παραγωγικά και οι αγορές θα συνεχίζουν να λειτουργούν και να διακυμαίνονται. Άρα, υπάρχει “αύριο” και δεν υπάρχει λόγος πανικού.

 

Το τρίτο πράγμα που προσπαθώ να κάνω, είναι να κρίνω εάν, το συμβάν, συνιστά ένα “κύριο” ή ένα “δευτερεύον” γεγονός. Τα κύρια γεγονότα μεταβάλλουν τις μεσομακροπρόθεσμες τάσεις των οικονομιών, των κοινωνιών και των χρηματιστηριακών αγορών. Τα δευτερεύοντα γεγονότα, μεταβάλλουν (αν τελικά τη μεταβάλλουν)  μόνον τη βραχυπρόθεσμη τάση ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, και τη μεσοπρόθεσμη. Το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από 21 μήνες, ήταν ένα “κύριο” γεγονός (άλλο “κύριο” γεγονός ήταν η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 κλπ). Δεν είμαι ακόμη σε θέση, να κρίνω με βεβαιότητα, αν το σημερινό συμβάν συνιστά ένα κύριο γεγονός. Κάτι μου λέει (αρκετά ηχηρά) ότι δεν είναι. Ίσως να μην είναι ούτε καν “δευτερεύον” γεγονός και να είναι απλά αυτό που, στη στατιστική, ονομάζουν “θόρυβο”.

 

Τέλος, κοιτάζω να δω τί ακριβώς συμβαίνει στις αγορές και πώς αντιλαμβάνονται και αξιολογούν οι υπόλοιποι αυτό που συμβαίνει.

Η εικόνα σήμερα στις αγορές δεν είναι καλή. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, υποχωρεί κατά -3,30%. Οι δείκτες στις υπόλοιπες κύριες ευρωπαϊκές αγορές, υποχωρούν μεταξύ του -2,90% έως -3,70%. Το πετρέλαιο και αρκετά εμπορεύματα πέφτουν, ενώ ανεβαίνουν οι τιμές των ομολόγων και υποχωρούν οι αποδόσεις τους, ενώ, λόγω της χθεσινής αργίας και της σημερινής ημιαργίας, οι αμερικανικές αγορές, δεν έχουν δώσει "κατεύθυνση". Ακόμη και το Bitcoin υποχωρεί σήμερα (-6,7%), αφού και αυτό πλέον, βοηθά στο να αντιληφθούμε το πλήρες “στίγμα” της αγοράς.

 

Βέβαια, όλα τα παραπάνω, είναι θεωρίες και φιλοσοφίες. Ενώ σήμερα, ο επενδυτής, πρέπει να πάρει μία απόφαση. Μένει εντός της αγοράς, ή ρευστοποιεί (το σύνολο ή τμήμα) και παραμένει στο περιθώριο μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση;

Κατ’ αρχάς, χωρίς περιστροφές, οφείλω να πω ότι, ο επενδυτής, στη σημερινή συνεδρίαση, τουλάχιστον δεν αγοράζει. Δε γνωρίζουμε τί θα γίνει αύριο και το παραπάνω -και συχνά αδικαιολόγητο- ρίσκο, συνήθως δεν είναι καλό.

 

Στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, έχουμε -εδώ και αρκετά χρόνια- αναπτύξει ένα “σύστημα συναλλαγών” (ένα σύστημα συναλλαγών είναι ένα σύνολο κανόνων για την αγορά και πώληση μετοχών), το οποίο μας καθοδηγεί στις κινήσεις μας -και το κάνει εξαιρετικά, αφού στο διάστημα από την 26/2/2019 μέχρι χθες, είχε απόδοση 76,1%, σε σχέση με την απόδοση 30,9% του Γενικού Δείκτη.

Έχουμε φτιάξει έτσι το σύστημα, ώστε να μας θέτει εντός ή εκτός αγοράς, ανάλογα με την κίνηση του Γενικού Δείκτη και την κίνηση μερικών άλλων (τεχνικών) δεικτών (βασικός δείκτης του συστήματος είναι ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών, ο οποίος όμως συμπληρώνεται και από άλλους). Έχουμε δώσει στο σύστημα αυτό, την ονομασία “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”.

 

Η διαχείριση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου, με τη βοήθεια ενός συστήματος συναλλαγών (στο οποίο κάποιος βασίζεται απόλυτα ή απλά το συμβουλεύεται), είναι κομβικό σημείο για την αποφυγή ζημιών ή δυσάρεστων εκπλήξεων, αφού κάθε σύστημα έχει σημεία “stop loss” (δηλαδή σημεία “αναγκαστικής” εξόδου), στα οποία οφείλουμε να πειθαρχούμε.

 

Στο “απόλυτο σύστημα” ακολουθούμε δύο βασικές παραλλαγές (από τις συνολικά 8 που διαθέτει) για την παραγωγή σημάτων για πράξεις. Κύρια παράμετρος είναι πάντα η κίνηση του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών (ΚΜΟ-200), ο οποίος σήμερα διασπάται πτωτικά από τον Γενικό Δείκτη.

 

Η πρώτη παραλλαγή, που βασίζεται στην κίνηση του ΚΜΟ-200 και του Υψηλού/Χαμηλού Κλεισίματος 20 ημερών, έχει “στενά” όρια (και συνεπώς, απόλυτα μειωμένο ρίσκο). Η παραλλαγή αυτή, δίνει σήμα εξόδου σήμερα.

Η δεύτερη παραλλαγή (που εισήχθη στο σύστημα σχετικά πρόσφατα), έχει λίγο “ευρύτερα” όρια (και συνεπώς έχει λίγο περισσότερο ρίσκο), βασίζεται στην κίνηση του ΚΜΟ-200, στην κίνηση του Υψηλού/Χαμηλού Κλεισίματος 20 ημερών και στην κλίση της καμπύλης του ΚΜΟ-200, δηλαδή, αν η καμπύλη ανεβαίνει ή υποχωρεί. Η παραλλαγή αυτή, δεν δίνει σήμα πώλησης σήμερα, ενώ ενδέχεται να δώσει αρκετά πιο κάτω (περίπου 5% έως 8% πιο κάτω από το σημείο που βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης σήμερα.

 

Το ποιά παραλλαγή ακολουθεί ο διαχειριστής, έχει να κάνει με τις παρακάτω, άγνωστες, παραμέτρους: α) είναι επικίνδυνη η νέα μετάλλαξη; β) θα υπάρξει νέο γενικό lockdown, γ) εάν γίνει lockdown, θα υπάρξει υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας; δ) οι επιδράσεις της νέας παραλλαγής θα είναι βαρύτερες από τις επιδράσεις των πρώτων κυμάτων της πανδημίας; ε) πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να απεμπλακούμε, εάν επικρατήσει το δυσμενές σενάριο του lockdown; στ) ποιός θα είναι ο ρόλος του πληθωρισμού, μέσα σ' όλα αυτά; θα συνεχίσουν οι κεντρικές τράπεζες τις αγορές ομολόγων και την ενίσχυση κοινωνιών και οικονομιών; πώς θα επιδράσει αυτό στη διαμόρφωση των τιμών;

 

Συμπερασματικά, η σημερινή πτώση των αγορών, ήρθε μεν ξαφνικά, αλλά -σε αντίθεση με το προ 21 μηνών αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας- ήταν κάτι που δεν αποκλειόταν να συμβεί. Η σημερινή έντονη πτωτική αντίδραση, οφείλεται στα άγνωστα στοιχεία της μετάλλαξης και στις άγνωστες συνέπειές της. Όμως, κάτι αντίστοιχο, το “έχουμε ξαναδεί”, πολύ πρόσφατα μάλιστα. Και οι αγορές, θυμούνται.

 

Μέχρι τις 2:30 μμ, θα ενημερώσουμε, με email, τους αναγνώστες του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, για τα σήματα του “απόλυτου συστήματος” και τον τρόπο που θα διαχειριστούμε το σημερινό περιστατικό.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text