Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Μνημόνιο κατανόησης για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου υπέγραψαν χθες στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla. H συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στην ενέργεια στην εμπορία LNG, στην εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου και στη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού. Οι τρεις αυτές συνεργασίες, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ανοίγουν τον δρόμο για την υπογραφή εξειδικευμένων συμφωνητικών συνεργασίας ανάμεσα σε ελληνικές και αιγυπτιακές εταιρείες, όπως η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΕΔΕΥ και η ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων. Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου ο κ. Σκρέκας συμμετείχε επίσης στις εργασίες της 6ης Υπουργικής Συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum).

Σε άνοδο οι τιμές υλικών κατασκευής

Νέες αυξήσεις ιδιαίτερα υψηλές θα πρέπει να αναμένονται τους επόμενους μήνες στις νεόδμητες κατασκευές, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου των τιμών των υλικών κατασκευής. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών αυξήθηκε κατά 6,3% τον φετινό Οκτώβριο, έναντι μείωσης 0,5% που είχε καταγραφεί πέρυσι την ίδια περίοδο. Μεταξύ άλλων, διψήφιο ποσοστό αυξήσεων καταγράφηκε στο πετρέλαιο κίνησης (33,4%), στον σίδηρο οπλισμού (20,5%), στην ηλεκτρική ενέργεια (18,8%), στους χάλκινους αγωγούς (16,7%) και στους σωλήνες χαλκού (16,3%).

Μάχη για δύο στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών

Σε διελκυστίνδα μεταξύ της Dimand Α.Ε. και της θυγατρικής του «Ελλάκτωρ» Reds Α.Ε εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε μετά και την αποσφράγιση των  οικονομικών προσφορών πως θα ζητήσει την υποβολή βελτιωμένων οικονομικών προσφορών, με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) από τους δύο προαναφερθέντες. Διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε και στην παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου.

Ερχεται νέα νομοθετική παρέμβαση για ΕΦΚΑ

Νέα, συνολική νομοθετική παρέμβαση για τον ΕΦΚΑ, με στόχο τη μετατροπή του σε έναν σύγχρονο, περισσότερο αποτελεσματικό και λιγότερο γραφειοκρατικό οργανισμό, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στο μήνυμά του κατά το 27ο συνέδριο της μεγαλύτερης ομοσπονδίας εργαζομένων στον φορέα, της ΠΟΣΕ ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Μιλώντας σε ένα «δύσκολο» κοινό ο υπουργός, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει θέσει τους υπαλλήλους προ των ευθυνών τους υποστηρίζοντας ότι κάποιοι δυσκολεύουν την όποια προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης στον ΕΦΚΑ, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι υπουργείο και εργαζόμενοι έχουν μια κοινή υποχρέωση: να κάνουν καλύτερο τον οργανισμό και καλύτερη την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αβέβαιος ο χρόνος λήξης των αγορών PEPP

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν χθες υποδηλώνουν ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένο ότι οι καθαρές αγορές PEPP θα λήξουν τον Μάρτιο, όπως εκτιμά η Capital Economics. Και ακόμη κι αν λήξουν, η τράπεζα μπορεί κάλλιστα να αφήσει ανοιχτή τη δυνατότητα επανεκκίνησης των αγορών PEPP αργότερα το 2022, εάν χρειαστεί. Οπως επισημαίνει, από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά σε δύο μέτωπα. Πρώτον, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί και δεύτερον, η κατάσταση της COVID έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Αυτά θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να κηρύξει τη λήξη της «φάσης κρίσης» της πανδημίας. Βέβαια, αρκετά μέλη του Δ.Σ. εξακολουθούν να αναμένουν τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο. Ωστόσο, αυτό παραμένει αβέβαιο, κατά τον οίκο.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text