Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε- Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Διαβάσαμε- Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε- Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Αισιόδοξοι οι εκπρόσωποι φορέων για το μέλλον του real estate στην Ελλάδα Οι Ισραηλινοί είναι οι κύριοι επενδυτές ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Για να καταγραφεί μια πράξη αγοραπωλησίας ακινήτου στο Κτηματολόγιο χρειάζεται μέχρι και 10 μήνες, ενώ τα βραχυχρόνια μισθωμένα διαμερίσματα, εξαιτίας της πανδημίας, πλέον, έχουν επιστρέψει στη μακροχρόνια μίσθωση με υψηλότερα όμως ενοίκια από ότι στο παρελθόν.  Αυτά είναι τρία από τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ειδικών του κλάδου ακινήτων, που συμμετείχαν στην υβριδική Στρογγυλή Τράπεζα, για τις «Προοπτικές και τα εμπόδια στις υποδομές και το real estate στην Ελλάδα», την οποία διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ελλάδας και Ν.Α. Ευρώπης του Ελληνοσερβικού, Εμπορικού, Τουριστικού, Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Β. Ελλάδας. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην συζήτηση οι συμμετέχοντες δήλωσαν συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς θεωρούν ότι γίνονται σημαντικά βήματα στις υποδομές και τα μεγάλα έργα, στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και στην προσέλκυση επενδυτών στον τομέα των ακινήτων.(εδώ)

Επενδύσεις €6 δισ. στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οσο απογοητευτικό κι αν ήταν το… κλείσιμο της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το κλίμα του ΟΗΕ (COP26) στη Γλασκώβη, το μήνυμα ήταν σαφές. Η ανάγκη απεξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα και ο τερματισμός των επιδοτήσεών τους αναφέρονται σαφώς στο τελικό κείμενο της απόφασης, όπως επίσης και η αναγνώριση της ανάγκης να αυξηθούν οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, διασφαλίζοντας μια δίκαιη μετάβαση. Στην Ελλάδα ο κλιματικός νόμος παρουσιάστηκε και παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή, ενώ το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) βρίσκεται υπό αναθεώρηση για να «κουμπώσει» με τους στόχους της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Παράλληλα, προετοιμάζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) άλλα δύο νομικά κείμενα για τις πράσινες τεχνολογίες που αφορούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες επενδύσεις που θα διασφαλίσουν για τη χώρα μας τη δυνατότητα να συμβάλει – στο ποσοστό που της αναλογεί – στους στόχους περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και συγκράτησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου..(εδώ)

Με πληρότητα στο 57,4% κατά μέσο όρο και μέση τιμή δωματίου στα 99 ευρώ έκλεισε το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου για τα ξενοδοχεία της Αθήνας και συνολικά της Αττικής. Η ελληνική πρωτεύουσα πάντως έχει παρουσιάσει φέτος εν μέσω πανδημίας καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις ειδικά όσον αφορά τις πληρότητες που κυμάνθηκαν στην Αθήνα σαφώς πιο υψηλά σε σύγκριση με άλλους 10 ‘’ανταγωνιστές’’ της. Τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων GBR Consulting για λογαριασμό της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού. Όπως προκύπτει αναλυτικότερα, με εξαίρεση την Κωνσταντινούπολη όπου τα ποσοστά πληρότητας το δεκάμηνο στις κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων κυμάνθηκαν πάνω από το 50% (για την ακρίβεια 51%) και το Λονδίνο όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 42,6%, σε Παρίσι, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερολίνο, Μόναχο και Βιέννη τα νούμερα ήταν κάτω του 40% και στην περίπτωση του πολύ δημοφιλούς Αμστερνταμ κάτω ακόμη και από το 30%- ενδεικτικό του τεράστιου αντίκτυπου της πανδημίας στον τουρισμό.(εδώ)

Στους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το Ba3 προχώρησε η Moody’s. Σε νέα έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύσουν επενδύσεις και ανάπτυξη, η ταχεία μείωση του δείκτη χρέους και η ομαλοποίηση του τραπεζικού κλάδου, αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που θα «σημάνουν» την αναβάθμιση από το τρέχον Ba3 με σταθερές προοπτικές. Ο οίκος εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας ανάπτυξη 6,1% φέτος και 4,3% το 2022, με τον αντίκτυπο carry-over effects και την ενίσχυση των επενδύσεων χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική. Εάν η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και ακόμα καλύτερων μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για μία αναβάθμιση της Ελλάδας, σημειώνουν οι αναλυτές. Επίσης, θετικά στην αξιολόγηση θα επιδρούσε και μια πιο γρήγορη μείωση του δείκτη χρέους αλλά και η περαιτέρω πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.(εδώ)

Η έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας για το έτος 2021, ακολουθώντας τις δύο πρώτες εκθέσεις (του 2019 και του 2020), παρέχει μια επικαιροποιημένη συνεκτική ανάλυση των εξελίξεων στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, η παρούσα έκθεση υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων πολιτικών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Αναλύονται μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης, τις επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, την εφαρμογή καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τις κλαδικές εξελίξεις και την περιφερειακή διάσταση της παραγωγικότητας, και τους δείκτες ανταγωνιστικότητας, μαζί με πιθανούς κινδύνους και μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εντός ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στρατηγικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα καλείται να αναστρέψει τις τάσεις απόκλισης της οικονομίας της από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ-27, μέσω της αποδοτικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων, της ψηφιοποίησης, της προσέλκυσης επενδύσεων, της μεγαλύτερης ενσωμάτωσής της στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, και της επίτευξης περιφερειακά ισορροπημένων και υψηλών πολλαπλασιαστικών επιδράσεων στην παραγωγή και την απασχόληση, έναντι της αυξημένης εξάρτησης από τις εισαγωγές.(εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή  ανακοινώνει στοιχεία για τη δημογραφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ειδικότερα για τις Εγγραφές Νέων Επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων) και τις Πτωχεύσεις Επιχειρήσεων, για το Γ’ τρίμηνο 2021. Οι στατιστικές δημογραφίας των επιχειρήσεων αποτελούν, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα στατιστικά πεδία και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ασκούντων πολιτική, των θεσμικών χρηστών και της κοινωνίας γενικότερα, καθώς έχουν ευρεία χρησιμότητα μέσω των πληροφοριών που παρέχουν. Συγκεκριμένα, η παρακολούθηση των εγγραφών νέων επιχειρήσεων και των πτωχεύσεων, σε τριμηνιαία βάση, παρέχει επίκαιρες πληροφορίες για την εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεπακόλουθα του οικονομικού κλίματος – προσδοκιών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ειδικότερα στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (Covid-19). (εδώ)

Στους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας καταγράφηκαν οι περισσότερες εγγραφές νέων ατομικών επιχειρήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Το γεγονός αυτό δείχνει μία μορφή εντατικοποίησης της εγχώριας παραγωγής. Ειδικότερα, από τις συνολικά 16.541 εγγραφές νέων ατομικών επιχειρήσεων στο τρίτο τρίμηνο του έτους, οι 5.915 προέρχονται από τους τρεις κλάδους που προαναφέραμε. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στον τομέα γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας οι κύριες περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν νέες εγγραφές αυτής της μορφής επιχειρήσεων, είναι η Βόρεια και η Κεντρική Ελλάδα. Ένταση νέων εγγραφών στον τομέα διαχείρισης ακινήτων Κινητικότητα εμφανίζεται στον τομέα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, δεδομένου ότι εκτός από την οικοδομική δραστηριότητα που παρουσιάζεται αυξημένη το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι αγοραπωλησίες ακινήτων μετά την άρση των lockdowns στην Ελλάδα εμφανίζουν πυρετώδη δραστηριότητα. Γι' αυτό και όπως αποτυπώνεται στα εν λόγω στατιστικά στοιχεία από τις συνολικά 350 κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις που ενεγράφησαν στα μητρώα επιχειρήσεων, οι 91 ήταν επιχειρήσεις διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. (εδώ)

Η ΕΥΑΘ Α.Ε., ανακοινώνει τα βασικότερα οικονομικά μεγέθη του γ΄ τριμήνου και εννεαμήνου έτους 2021, καθώς και τις εξελίξεις στη δραστηριότητά της : Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας ανήλθε σε € 19.988 χιλ. κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021 και € 54.893 χιλ. κατά το εννεάμηνο του 2021 έναντι € 19.143 χιλ. και € 53.607 χιλ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,42% και κατά 2,40% αντίστοιχα. Η θετική μεταβολή του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στην αύξηση από την παροχή υπηρεσιών αποχέτευσης (+21,7% και +8% αντίστοιχα). Το κόστος πωλήσεων ανήλθε στο ποσό των € 11.852 χιλ. κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021 και € 34.913 χιλ. κατά το εννεάμηνο του 2021 έναντι € 11.062 χιλ. και € 32.472 χιλ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,14% και 7,52% αντίστοιχα. Η αύξηση του κόστους πωληθέντων προκύπτει κατά κύριο λόγο εξαιτίας των αυξημένων εξόδων επισκευών και συντηρήσεων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), αλλά και λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021.(εδώ)

Η Trastor A.E.E.A.Π. κατά το γ’ τρίμηνο της χρήσης 2021 και τις εξελίξεις στη δραστηριότητά του, ανακοινώνει τα παρακάτω βασικά οικονομικά στοιχεία. Κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, ο Όμιλος σημείωσε αύξηση της τάξεως του 16% των εσόδων από μισθώματα, τα οποία ανήλθαν σε €4,5 εκ. έναντι €3,9 εκ. της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Σημαντική αύξηση κατά 57% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, τα οποία ανήλθαν σε €4,2 εκ. σε σχέση με €2,7 εκ. της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 55% εντός του γ’ τριμήνου του 2021 και ανήλθαν σε €4,3 εκ. σε σχέση με €2,7 εκ. της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων, κερδών από αναπροσαρμογή και πωλήσεις επενδυτικών ακινήτων και προβλέψεων απομείωσης απαιτήσεων (Προσαρμοσμένα EBITDA) αυξήθηκαν κατά 30% εντός του γ’ τριμήνου του 2021 και ανήλθαν σε €3,6 εκ. σε σχέση με €2,7 εκ. της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Κατά τη περίοδο του εννεαμήνου του 2021, ο Όμιλος σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξεως του 31% των εσόδων από μισθώματα, τα οποία ανήλθαν σε €12,6 εκ. έναντι €9,6 εκ. της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Αύξηση επίσης παρουσίασαν κατά 106% τα καθαρά κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) για το εννεάμηνο του 2021, τα οποία ανήλθαν σε €16,3εκ. σε σχέση με €7,9 εκ. της αντίστοιχης περιόδου του 2020. (εδώ)

H βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ Α.Ε. δημοσίευσε τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις εννιαμήνου 2021. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €110,24 εκ. έναντι €102,75 εκ. το 2020 (αυξημένος +7,3%). Αντίστοιχα, τα βασικά μεγέθη της κερδοφορίας για το εννιάμηνο διαμορφώθηκαν ως εξής: Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε €37,46 εκ. έναντι €35,17 εκ. το εννιάμηνο 2020. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €22,29 εκ. έναντι €21,38 εκ. το εννιάμηνο 2020. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €19,04 εκ., έναντι €18,52 εκ. το εννιάμηνο 2020. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν σε €15,02 εκ., έναντι €14,03 εκ. το εννιάμηνο 2020. Στην ελληνική αγορά παγωτού, οι πωλήσεις στο εννιάμηνο 2021 ανήλθαν σε €24,14 εκ. από €21,03 εκ., αυξημένες κατά 14,8%. Σε αυτή την αύξηση συνετέλεσε, κυρίως, η άρση των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν ως επακόλουθο της πανδημίας σε συνδυασμό με την ενίσχυση των τουριστικών ροών από το εξωτερικό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε, επίσης, η ανάπτυξη της αριθμητικής μας διανομής, με την προσθήκη 1.000 νέων σημείων πώλησης μαζί με το λανσάρισμα νέων κωδικών παγωτού. (εδώ)

Η Cairo Mezz Plc παρουσιάζει τα βασικά μεγέθη της Εταιρίας για το γ΄ τρίμηνο της χρήσης 2021. Η Εταιρία κατέχει ομολογίες ενδιάμεσης και μειωμένης εξασφάλισης εκδόσεως των εταιρειών ειδικού σκοπού που κατέχουν το Χαρτοφυλάκιο Cairo1 (“Ομολογίες»). Τα έσοδά της συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με τις απαιτήσεις από δάνεια που περιλαμβάνονται στο Χαρτοφυλάκιο Cairo, ήτοι απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η πανδημία ενδέχεται να επηρεάσει την ικανότητα των οφειλετών να αποπληρώνουν τα δάνεια τους ή/και να οδηγήσει στην υπαγωγή τους σε νομοθετικές διατάξεις που θεσπίζουν μέτρα προστασίας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα των Εκδοτών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους από τις Ομολογίες. Δεδομένου ότι η ικανοποίηση των απαιτήσεων από τις Ομολογίες έπεται της πλήρους αποπληρωμής των απαιτήσεων από τις ομολογίες υψηλής εξασφάλισης, η πανδημία ενδέχεται να επηρεάσει το χρόνο είσπραξης των εσόδων της Εταιρίας. Η Εταιρία δεν μπορεί να επηρεάσει τη διαμόρφωση ή την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου του Χαρτοφυλακίου Cairo και άρα τη διαμόρφωση των εσόδων της. Κατά συνέπεια η τυχόν επίπτωση του Covid -19 θα απεικονιστεί στην εύλογη αξία των ομολογιών που κατέχει, όπως αυτή θα υπολογιστεί την 31η Δεκεμβρίου 2021, με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο του Χαρτοφυλακίου Cairo. Η αποτίμηση των Ομολογιών θα γίνει σύμφωνα με τις γενικά παραδεκτές αρχές και μεθόδους που ακολουθούνται διεθνώς και οι οποίες κρίνονται κατάλληλες για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Η αποτίμηση θα βασιστεί σε υποθέσεις, παραδοχές και προβλέψεις, με βάση τις οικονομικές συνθήκες και τις συνθήκες των χρηματοοικονομικών και άλλων αγορών.(εδώ)

Η Εταιρεία CENTRIC ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Γ΄ Τριμήνου της χρήσης 2021, καθώς και τις εξελίξεις στις δραστηριότητές της. Αναφορικά με στοιχεία της Κατάστασης Χρηματοοικονομικής Θέσης του Ομίλου, στις 30.9.2021, και σε σχέση με τις 30.6.2021 παρατηρούμε τα εξής:  Το ύψος του χαρτοφυλακίου του Ομίλου σε άμεσα ρευστοποιήσιμα χρεόγραφα στις 30.9.2021 διαμορφώθηκε σε € 20,7 εκατ. έναντι € 20,4 κατά την 30.6.2021.  Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου στις 30.9.2021 παρέμειναν στα ίδια επίπεδα της 30.06.2021 και διαμορφώθηκαν σε € 6,7 εκατ.  Το ύψος των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου δεν διαφοροποιήθηκε στις 30.09.2021 σε σχέση με αυτό της 30.06.2021.  Το υπόλοιπο των δανειακών υποχρεώσεων στις 30.9.2021 διαμορφώθηκε σε € 5,6 εκατ. χωρίς ουσιαστική μεταβολή από το υπόλοιπο της 30.06.2021. Βάσει των στοιχείων που παρατέθηκαν προκύπτει ότι η χρήση του 2021 εξελίσσεται ομαλά διαμορφώνοντας βελτιωμένη εικόνα όσον αφορά το λειτουργικό αποτέλεσμα του Ομίλου. Η ισχυρή κερδοφορία σε επίπεδο κερδών προ φόρων αποδίδεται στη σημαντικά κερδοφόρα συνεισφορά της επενδυτικής λειτουργίας που προκύπτει από την απόδοση του χαρτοφυλακίου της μητρικής Εταιρείας σε διαπραγματεύσιμα χρεόγραφα.(εδώ)

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ανακοινώνει ότι την 25η Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την από 10.11.2021 πρόσκληση των Ομολογιούχων του ΚΟΔ 2020 σε Συνέλευση, με ηλεκτρονικά μέσα χωρίς την φυσική παρουσία των Ομολογιούχων, η επαναληπτική Συνέλευση των ομολογιούχων δανειστών του εκδοθέντος ομολογιακού δανείου δυνάμει του από 19.06.2020 Προγράμματος Έκδοσης Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως €500.000.000 και Σύμβασης Ορισμού Εκπροσώπου των Ομολογιούχων (το «Πρόγραμμα ΚΟΔ 2020»). Ειδικότερα η επαναληπτική Συνέλευση των Ομολογιούχων δανειστών του ΚΟΔ 2020, έλαβε την ακόλουθη απόφαση: Επί του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης, η επαναληπτική Συνέλευση ενέκρινε τις παρακάτω τροποποιήσεις του Προγράμματος ΚΟΔ 2020 και παρείχε εξουσιοδότηση προς τον Εκπρόσωπο των Ομολογιούχων για την υπογραφή σύμβασης τροποποίησης του Προγράμματος ΚΟΔ 2020: (i) Τροποποίηση του ορισμού «Επιτρεπόμενος Μετασχηματισμός» - Απαλοιφή του στοιχείου του όρου 8.1 του Προγράμματος ΚΟΔ 2020- Τροποποίηση του στοιχείου (ιζ) του όρου 8.1 του Προγράμματος ΚΟΔ 2020- Τροποποίηση του στοιχείου (κστ) όρου 8.1 του Προγράμματος ΚΟΔ 2020 - Τροποποίηση του όρου 9.2.3 του Προγράμματος ΚΟΔ 2020. (εδώ)

Η εταιρία ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ ΑΕΒΕ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα βασικά οικονομικά μεγέθη του γ΄ τριμήνου της χρήσης 2021, 1.Έσοδα από πωλήσεις, Κέρδη προ φόρων τόκων (ΕΒΙΤ) και αποσβέσεων (EBITDA) για το γ’ τρίμηνο 2021 και σε σωρευτική βάση καθώς και τα αντίστοιχα συγκριτικά μεγέθη του 2020 . Οι πωλήσεις ανήλθαν σε Ευρώ 10.836 χιλ. στην περίοδο 01.01.2021‐30.09.2021 και σε Ευρώ 3.769 χιλ. κατά το Γ΄ τρίμηνο 2021, έναντι Ευρώ 10.069 χιλ. και Ευρώ 3.513 χιλ. στις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης χρήσης 2020, παρουσιάζοντας θετική μεταβολή κατά 8% και 7% αντίστοιχα. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 1.352 χιλ. στην περίοδο 01.01.2021‐30.09.2021 και σε Ευρώ 329 χιλ. κατά το Γ΄ τρίμηνο 2021, έναντι Ευρώ 594 χιλ. και Ευρώ 243 χιλ. στις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης χρήσης 2020, παρουσιάζοντας θετική μεταβολή σε ποσοστό 128% και 35% αντίστοιχα.(εδώ)

Η ΕΛΤΟΝ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για την πορεία των εργασιών της ως ακολούθως:Οι Ενοποιημένες πωλήσεις για την περίοδο 01.01.2021-30.09.2021 ανήλθαν σε Ευρώ 109.187 χιλ. έναντι Ευρώ 96.197 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 13,51%. Οι Ενοποιημένες πωλήσεις κατά το γ’ τρίμηνο 2021 ανήλθαν σε Ευρώ 38.449 χιλ. έναντι Ευρώ 30.766 χιλ. το γ΄ τρίμηνο της χρήσης 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 24,97%. Οι πωλήσεις της Εταιρείας για την περίοδο 01.01.2021-30.09.2021 ανήλθαν σε Ευρώ 68.460 χιλ. έναντι Ευρώ 60.267 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 13,59%. Οι πωλήσεις της Εταιρείας κατά το γ’ τρίμηνο 2021 ανήλθαν σε Ευρώ 23.349 χιλ. έναντι Ευρώ 18.861 χιλ. το γ΄ τρίμηνο της χρήσης 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 23,80%. Τα Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) για την περίοδο 01.01.2021-30.09.2021 ανήλθαν σε Ευρώ 8.928 χιλ. έναντι Ευρώ 6.865 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30,06%.(εδώ)

Η «MARFIN INVESTMENT GROUP ανακοινώνει τα  βασικά οικονομικά μεγέθη Γ’ τριμήνου 2021. Οι ενοποιημένες Πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε Ευρώ 150,4 εκατ. κατά το γ΄ τρίμηνο 2021 και Ευρώ 280,1 εκατ. για την περίοδο 01.01.2021-30.09.2021 έναντι Ευρώ 116,9 εκατ. και Ευρώ 239,7 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020, ήτοι σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 29% και 17% αντίστοιχα.  Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε Ευρώ 46,8 εκατ. κατά το γ΄ τρίμηνο 2021 και Ευρώ 39,9 εκατ. για την περίοδο 01.01.2021-30.09.2021 έναντι Ευρώ 36,0 εκατ. και Ευρώ 34,6 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020, ήτοι σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 30% και 15% αντίστοιχα.  Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων και Τόκων (EBIT) ανήλθαν σε Ευρώ 32,8 εκατ. κατά το γ΄ τρίμηνο 2021 και Ευρώ 0,8 εκατ. για την περίοδο 01.01.2021-30.09.2021 έναντι κερδών Ευρώ 23,4 εκατ. και ζημιών Ευρώ 1,5 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020.  Τα ενοποιημένα αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε κέρδη Ευρώ 20,3 εκατ. κατά το γ΄ τρίμηνο 2021 και κέρδη Ευρώ 12,7 εκατ. για την περίοδο 01.01.2021-30.09.2021 έναντι κερδών Ευρώ 1,7 εκατ. και ζημιών Ευρώ 55,7 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020.(εδώ)

Η εταιρεία «ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ αποφάσισε να εισηγηθεί προς τη Γενική Συνέλευση τη διανομή κερδών σε όλους τους μετόχους της Εταιρείας, προερχόμενων από κέρδη προηγούμενων εταιρικών χρήσεων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 162 παρ. 3 Ν. 4548/2018. Εκ του λόγου αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασής του, αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, για τις 17.12.2021, η οποία θα αποφασίσει επί του ως άνω θέματος. Περαιτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο, αποφάσισε να προτείνει στο πλαίσιο της συγκληθείσας Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης τη διανομή στους μετόχους της Εταιρείας κερδών από κέρδη προηγουμένων χρήσεων, εντός της τρέχουσας εταιρικής χρήσης του έτους 2021, συνολικού ποσού 2.271.300,00 ευρώ, δηλαδή 0,339 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό ποσό).(εδώ)

Η ATTICA  ανακοινώνει τα βασικά οικονομικά μεγέθη γ΄ τριμήνου της χρήσης 2021, καθώς και τις εξελίξεις στη δραστηριότητά της: - Οι ενοποιημένες Πωλήσεις ανήλθαν σε Ευρώ 148,31 εκατ. κατά το γ΄ τρίμηνο 2021 και Ευρώ 270,50 εκατ. για την περίοδο 01.01.2021-30.09.2021 έναντι Ευρώ 113,58 εκατ. και Ευρώ 230,57 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020, ήτοι αύξηση σε ποσοστό 30,58% και 17,32% αντίστοιχα.  Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε Ευρώ 47,11 εκατ. κατά το γ΄ τρίμηνο 2021 και Ευρώ 42,74 εκατ. για την περίοδο 01.01.2021-30.09.2021 έναντι Ευρώ 36,86 εκατ. και Ευρώ 38,79 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020.  Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων και Τόκων (EBIT) ανήλθαν σε Ευρώ 33,34 εκατ. κατά το γ΄ τρίμηνο 2021 και Ευρώ 4,31 εκατ. για την περίοδο 01.01.2021-30.09.2021 έναντι Ευρώ 24,54 εκατ. και Ευρώ 3,33 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020. Τα ενοποιημένα Κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε Ευρώ 32,74 εκατ. κατά το γ΄ τρίμηνο 2021, ενώ προέκυψαν ζημίες Ευρώ 1,31 εκατ. για την περίοδο 01.01.2021-30.09.2021 έναντι κερδών Ευρώ 12,14 εκατ. και ζημιών Ευρώ 28,81 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020. (εδώ)

Η EDPR σύμμαχος της ΔΕΗ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Ελλάκτωρ λειτουργεί το πρώτο αιολικό έργο ισχύος 45 MW. Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ξεκινά το ταξίδι της στις ΑΠΕ, η Πορτογαλική EDPR θέτοντας σε λειτουργία το πρώτο της έργο στην Ελλάδα. Το αιολικό πάρκο των 45 MW που εγκαινιάστηκε χθες στην περιοχή της Μαλεσίνας βάζει πλέον σε νέα τροχιά την διεθνή εταιρεία στην Ελληνική αγορά, στην οποία έχει συνάψει ήδη τρεις σημαντικές συμφωνίες με leaders της αγοράς. Η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο και η δεύτερη στην ΕΕ έχει υπογράψει από το Φθινόπωρο του 2020 συμμαχία για την από κοινού ανάπτυξη έργων καθαρής ενέργειας με την Ελλάκτωρ συνολικής δυναμικότητας 900 ΜW. Ένα πρώτο δείγμα αυτή της συνεργασίας έγινε πριν ένα χρόνο, με την έγκριση της στρατηγικής επένδυσης των 470,4 MW στην Εύβοια από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών επενδύσεων.Η ΔΕΣΕ ενεργοποίησε την συμμαχία μεταξύ των δύο πλευρών σε μια κοινή επένδυση που ανέρχεται σε 490 εκ. ευρώ. Συμφωνία έχει συνάψει από το Φεβρουάριο του 2020 η EDPR και με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες για από κοινού επενδύσεις σε έργα αιολικής ενέργειας 400 MW ενώ η θυγατρική της Ocean Wind που αποτελεί τον επενδυτικό της βραχίονα στα υπεράκτια αιολικά σε συνεργασία με την Γαλλική Engie έχει συμμαχίσει με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δημιουργώντας πριν λίγους μήνες την πρώτη μεγάλη συνεργασία για από κοινού ανάπτυξη της τεχνολογίας των θαλάσσιων αιολικών στην Ελλάδα.(εδώ)

Η κυβερνοασφάλεια, η συμμετοχή σε σχήματα για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, η δημιουργία νέου κέντρου Αριστείας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και η τεχνητή νοημοσύνη είναι στο στόχαστρο της IBM. Όπως ανέφερε ο Σπύρος Πουλίδας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των εγχώριων δεξιοτήτων στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής, είναι παράγοντας δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για τη χώρα. Αναφερόμενος στο  Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι με συνεργασίες και συμμετοχές σε σχήματα και η IBM «διεκδικεί» τα έργα  που έχουν ανακοινωθεί, τα οποία όπως είπε αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες πληροφορικής, αλλά και για την ίδια την χώρα.  Μάλιστα υποστήριξε ότι αν και μέχρι στιγμής δεν συμμετέχουν απευθείας στους διαγωνισμούς οι λύσεις IBM πρωτοστατούν ήδη σε πολλά δημόσια έργα. «Είναι απολύτως θετικό ότι σχεδιάζονται έργα στην χώρα μας και θα είναι ακόμα πιο θετικό αν γίνει η δημοπράτηση και στη συνέχεια υπογραφούν οι συμβάσεις» είπε ο κ. Πολίδας. « Το θέμα είναι αν το μέγεθος των έργων που θα προκηρυχθούν μπορεί να το εκτελέσει η αγορά, ή να το απορροφήσει» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. (εδώ)

Η Eurobank ανακοινώνει τα βασικά οικονομικά μεγέθη εννεαμήνου 2021• Καθαρά κέρδη1 €298εκ. το εννεάμηνο 2021 και €103εκ. το Γ΄ τρίμηνο 2021 - Καθαρά κέρδη1 διεθνών δραστηριοτήτων €111εκ. το εννεάμηνο και €37 το Γ΄ τρίμηνο  Ενίσχυση οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 4,1% έναντι του εννεαμήνου 2020 σε €675εκ. Δείκτης προβλέψεων προς δάνεια 1,1%2 το εννεάμηνο  Οργανικά λειτουργικά κέρδη €357εκ. το εννεάμηνο, αυξημένα κατά 60,8% σε ετήσια βάση  Κέρδη προ φόρων1 €412εκ το εννεάμηνο Μονοψήφιος δείκτης NPEs 7,3%2  Συνολικά NPEs €2,9δισ., μειωμένα κατά €3,2δισ. σε ετήσια βάση  Δείκτης προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 72,8%, αυξημένος κατά 10,3 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση  Συμφωνία με τη doValue για την τιτλοποίηση Mexico Δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 15,7%3 και δείκτης CET1 13,3%3  Νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα €5,3δισ. το εννεάμηνο 2021  Αύξηση καταθέσεων πελατών κατά €3,8δισ. το εννεάμηνο 2021.(εδώ)

Ο τρικομματικός συνασπισμός στη Γερμανία που αποτελείται από το SPD, το κόμμα των Πρασίνων και το FDP, συμφώνησε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση την Τετάρτη 2/11 ,με τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς να διαδέχεται την Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριος, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις. Ως μέρος της συμφωνίας συνασπισμού, σχεδιάζεται η αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 12 ευρώ, καθώς σήμερα βρίσκεται τα 9,60 ευρώ. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει το εισόδημα σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γερμανία που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ή περίπου το 5% των εργαζομένων, σύμφωνα με τον Carsten Brzeski, οικονομολόγο της ING, ο οποίος σχολίασε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι «σαφώς σημαντική». Το κατώτατο ωρομίσθιο είχε ήδη οριστεί να αυξηθεί στα 10,45 ευρώ τον Ιούλιο του 2022. (εδώ)

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε για την τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις για τον Οκτώβριος του 2021 .Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 12,5% τον Οκτώβριο του 2021 από 13,1% τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 10,1% από 11,4% τον προηγούμενο μήνα. Oι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 11 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021, έναντι αύξησης κατά 441 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.  I. Χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας -H μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1.277 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2021, έναντι θετικής καθαρής ροής 2.082 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένα στοιχεία). -Ι.1 Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνηση- Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2021, ήταν θετική κατά 1.319 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.457 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 46,2% από 51,5% τον προηγούμενο μήνα. Ι.2 Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα- Τον Οκτώβριο του 2021, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε 0,9% από 0,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 42 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 625 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένα στοιχεία). (εδώ)

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, πολεμάει τον πληθωρισμό. Μία από τις ταχύτερα αυξανόμενες τιμές είναι αυτή του πετρελαίου, χάρη στην οικονομία που αναπτύσσεται μετά την πανδημία της Covid-19 και την απροθυμία των μελών του ΟΠΕΚ+, μιας λέσχης πετρελαιοπαραγωγών χωρών, να αυξήσουν την παραγωγή τους. Οι Αμερικανοί πληρώνουν σχεδόν 60% περισσότερα για να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους από ό,τι την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι. Στις 17 Νοεμβρίου, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να διερευνήσει εάν εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου συμμετείχαν σε μια συμπαιγνία για την αύξηση των τιμών στην αντλία. Τώρα στρέφει την προσοχή του στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Στις 23 Νοεμβρίου, ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει αργό από το Αμερικανικό Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR), ένα συνολικό απόθεμα άνω των 600 εκατομμυρίων βαρελιών που αποθηκεύεται υπόγεια στο Τέξας και τη Λουιζιάνα. Η Βρετανία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα δήλωσαν ότι θα κινηθούν σταδιακά, απελευθερώνοντας πετρέλαιο από τα δικά τους αποθέματα . Θα μειώσει το σχέδιο του κ. Μπάιντεν το κόστος του πετρελαίου;(εδώ)

Στα ύψη έχει εκτοξεύσει η πανδημία τον αριθμό των τερματικών για συναλλαγές με κάρτες. Με δεδομένη την αυξανόμενη δημοτικότητα των πληρωμών με κάρτα ή άλλων εναλλακτικών μεθόδων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο αριθμός των τερματικών POS στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 17% την περίοδο 2018-2020. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 116.000 νέα τερματικά για συναλλαγές με κάρτες, με την προσθήκη νέων POS στην αγορά να κορυφώνεται το 2020.  Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη κατανομή POS ανά κάτοικο ανάμεσα σε 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία τεχνολογίας Printec, σε 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη κατανομή POS ανά κάτοικο μεταξύ των 14 αυτών κρατών. Η Ελλάδα αποτελεί την αγορά με την υψηλότερη κατανομή POS για το 2020, η οποία υπολογίζεται σε 76.132 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες επιδόσεις στην κλίμακα κατανομής έχει η Αλβανία με 4.228 POS ανά εκατομμύριο κατοίκων και το Κόσοβο με 7.561 POS ανά εκατομμύριο κατοίκων. Συνολικά στις 14 χώρες ο αριθμός των POS έχει αυξηθεί κατά 20% (περίπου 376.000 τερματικά) από το 2018 έως το 2020. Εκτιμάται πως η κατανομή των POSs έχει διαμορφωθεί σε περίπου 18.142 μονάδες ανά εκατομμύριο κατοίκων για το 2020, από ~14.800 που ήταν το 2018. Για το σύνολο των χωρών, ο αριθμός POS από το 2018 έως το 2020 έχει αυξηθεί, με την Τσεχία (49%), την Αλβανία (40%), την Ουκρανία (31%) και τη Ρουμανία (25%) να καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση. (εδώ)

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρική, ανιχνεύθηκε στο Ισραήλ, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Η παραλλαγή – γνωστή ως B.1.1.529, επονομαζόμενη και «μετάλλαξη της Μποτσουάνα» – εντοπίστηκε σε άτομο που επέστρεψε στο Ισραήλ από το Μαλάουι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται το υπουργείο Υγείας της χώρας. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων φέρονται να βρίσκονται δύο ακόμη «ύποπτες» περιπτώσεις που σχετίζονται με ταξιδιώτες οι οποίοι μόλις επέστρεψαν στη χώρα. Όλοι οι ταξιδιώτες φέρονται να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. «Μπλόκο» στους ταξιδιώτες από τις περιοχές της νότιας Αφρικής θέτει η Ε.Ε., στον απόηχο της διεθνούς ανησυχίας που έχει πυροδοτήσει η εμφάνισης της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενό συντονισμό με τα κράτη – μέλη θα προτείνει να ενεργοποιήσει το επείγον μέτρο του τερματισμού των αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, λόγω της ανησυχίας για την παράλλαγή B.1.1.529».(εδώ)

Ακόμη πιο σημαντικά για τη σύνδεση των ανθρώπων έγιναν στη διάρκεια της πανδημίας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σχεδόν έξι στους δέκα (59%) πολίτες παγκοσμίως δηλώνουν ότι τα social media τους, λειτούργησαν ως μια ζωτική σύνδεση την περίοδο των lockdowns. Οι χρήστες στο Βιετνάμ είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της άποψης ότι τα social media, τους παρέχουν ζωτικού χαρακτήρα σύνδεσηΑυτό το ποσοστό ήταν υψηλότερο μεταξύ των νεότερων ατόμων ηλικίας 18-34 ετών (71%), των οποίων οι κοινωνικές συναναστροφές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο μεταξύ, οι χρήστες στο Βιετνάμ (94%) και τη Νότια Αφρική (79%) είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της άποψης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ζωτικού χαρακτήρα σύνδεση για τους ίδιους. Πάντως, ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό και συγκεκριμένα το ένα τρίτο των ανθρώπων παγκοσμίως (33%) δηλώνουν ότι έχουν γίνει λιγότερο ανεκτικοί με τους ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. “Έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή, όπου οι εικονικές σχέσεις γίνονται ο κανόνας. Αυτές οι μονόπλευρες σχέσεις οδηγούν συχνά κάποιους να μοιράζονται υπερβολικά πολλές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην προσπάθεια ανάπτυξης αυτών των σχέσεων”.(εδώ)Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text