Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 26/11/2021

Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 26/11/2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δελτίο βασικών διεθνών ειδήσεων 26/11/2021

Διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας στις διεθνείς αγορές

Παρά την μικρή αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε σήμερα στις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στα 92,5 ευρώ/MWh, ενώ τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται, στα 73,1 ευρώ/τόνο. Το ράλι των τιμών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης πάντως, δεν επηρεάζει μόνο τις τιμές του ρεύματος για καταναλωτές και νοικοκυριά. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στις λιανικές τιμές του φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικός ο επίσημος τιμοκατάλογος μεγάλου παρόχου φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον οποίο οι τιμές έχουν υπερτετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, εδώ.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.Μία από τις ταχύτερα αυξανόμενες τιμές είναι αυτή του πετρελαίου, χάρη στην οικονομία που αναπτύσσεται μετά την πανδημία της Covid-19 και την απροθυμία των μελών του ΟΠΕΚ+, μιας λέσχης πετρελαιοπαραγωγών χωρών, να αυξήσουν την παραγωγή τους.Στις 23 Νοεμβρίου, ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει αργό από το Αμερικανικό Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου (SPR), ένα συνολικό απόθεμα άνω των 600 εκατομμυρίων βαρελιών που αποθηκεύεται υπόγεια στο Τέξας και τη Λουιζιάνα. Η Βρετανία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν αυτήν την κίνηση.Το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας των αποθεμάτων που θα απελευθερωθούν από την Αμερική, ήτοι 32 εκατομμύρια βαρέλια, θα δανειστεί σε διυλιστήρια τους επόμενους μήνες, κάτι που σημαίνει ότι τελικά τα αποθέματα θα χρειαστεί να συμπληρωθούν και πάλι. Τα υπόλοιπα 18 εκατομμύρια βαρέλια θα είναι μέρος μιας ταχείας πώλησης που είχε προηγουμένως συμφωνηθεί από το Κογκρέσο.  Οι μακροπρόθεσμες αιτίες της αύξησης των τιμών δεν θα εξαλειφθούν με την πώληση του αποθέματος.Η παρέμβαση του κ. Μπάιντεν μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αβεβαιότητα στην αγορά, κάνοντας τους αγοραστές να αναμένουν μελλοντική στενότητα στα επίπεδα προσφοράς. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει αστάθεια των τιμών.Τέλος, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να αποτύχουν να αυξήσουν την παραγωγή τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε ο κ. Μπάιντεν, αντισταθμίζοντας την αποδέσμευση αποθεμάτων της Αμερικής, εδώ.

Οι μετοχές προβλέπεται να προσφέρουν μονοψήφιες αποδόσεις το 2022, πιο μέτριες από ό,τι το 2021, ενώ συνεχίζουν να προσφέρουν ελκυστικό ασφάλιστρο κινδύνου έναντι των ομολόγων, επισημαίνει η Goldman Sachs στην ετήσια στρατηγική της για το 2022.Εκτιμά ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα είναι πιθανότατα αρνητικές το 2022. Στον πιστωτικό τομέα, τα χαμηλά spreads στην επενδυτική βαθμίδα και την υψηλή απόδοση θα αντισταθμίσουν μόλις και μετά βίας τους κινδύνους που συνδέονται με τις υψηλότερες αποδόσεις.H Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση της υπεραπόδοσης στις μετοχές (3 και 12 μήνες) και εξακολουθεί να αναμένει καλές αποδόσεις σε όλες τις αγορές, αν και «όλο και πιο επίπεδες» σε σύγκριση με το 2021.H τράπεζα συνεχίζει να αναμένει ότι τα κέρδη θα είναι ο κύριος μοχλός των αποδόσεων.Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα συστήνει: αποφυγή σε επιχειρήσεις με υψηλό κόστος εργασίας, μετοχές ανάπτυξης με υψηλό έναντι χαμηλού περιθωρίου κέρδους. Από την Ευρώπη, προτιμά τις υποδομές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τράπεζες (SX7P). Από τις αναδυόμενες αγορές είναι long στην αγορά του Μεξικό, στις ρωσικές μετοχές και τις αιγυπτιακές μετοχές, εδώ.

Τα αποθέματα άνθρακα στις μονάδες παραγωγής ενέργειας στην Κίνα συνεχίζουν να αυξάνονται γρήγορα και είναι ενδεχόμενο να καταγράψουν ένα υψηλό όλων των εποχών στις ποσότητες που αποθηκεύονται, διασφαλίζοντας την παροχή ενέργειας για το χειμώνα, αλλά και την άνοιξη, όπως ανακοίνωσε χθες, η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC).Τα αποθέματα άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας έχουν αυξηθεί δραστικά από τον Οκτώβριο, με ετήσια αύξηση μεγαλύτερη του 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με την NDRC.Από τα μέσα Νοεμβρίου, η μέση ημερήσια διαθεσιμότητα άνθρακα στην Κίνα καταγράφηκε στα 8,6 εκατομμύρια τόνους, με το υψηλότερο επίπεδο της διαθεσιμότητας να καταγράφεται στο ιστορικό υψηλό των 9,43 εκατομμυρίων τόνων ημερησίως, παρά την αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης άνθρακα, όπως ανακοίνωσε η NDRC.Η ημερήσια διαθεσιμότητα παροχής άνθρακα ήταν μεγαλύτερη από την κατανάλωση κατά περίπου δύο εκατομμύρια τόνους, στην ίδια περίοδο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ίδιας επιτροπής.Μέχρι την Τρίτη, η ποσότητα άνθρακα που είχε αποθηκευτεί στις μονάδες παραγωγής ενέργειας της Κίνας, είχε φτάσει στα 147 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την NDRC, εδώ.

Το ράλι των ακινήτων θα συνεχιστεί και το 2022, προβλέπει η Oxford Economics. Κόντρα στις ανησυχίες ότι η άνοδος των τιμών λαμβάνει υπερβολικές διαστάσεις και στα σενάρια περί φούσκας που θα μπορούσε να σκάσει, η εταιρεία αναλύσεων εκτιμά ότι η αγορά θα κατεβάσει ρυθμούς γύρω στο 2026.Προβλέπει ότι τα ακίνητα παγκοσμίως θα δώσουν αποδόσεις 8% μέσα στην επόμενη χρονιά.Επίσης, εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, στηρίζοντας τις αποδόσεις των ακινήτων.Η στροφή στις online πωλήσεις και οι ακόμα υψηλές δαπάνες για αγαθά σημαίνουν ότι ο βιομηχανικός τομέας –και ειδικά οι υποδομές διανομής, οι αποθήκες και τα logistics στις πόλεις- θα συνεχίσουν να δίνουν τις καλύτερες αποδόσεις, σύμφωνα με τη μελέτη. Έτσι, η Oxford Economics περιμένει αποδόσεις 14,2% σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.Ο τομέας των κατοικιών και σε μικρότερο βαθμό, οι χώροι γραφείων, θα εμφανίσουν αποδόσεις 8,6% και 6,6% αντίστοιχα.Στους κλάδους που απαιτούν ανθρώπινη επαφή, η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων θα είναι χαμηλότερη, με τους χώρους καταστημάτων να δίνουν αποδόσεις 5,9% και τα ξενοδοχεία-εστιατόρια 5,2%.Σύμφωνα με την Oxford Economics, οι αποδόσεις στο αμερικανικό real estate θα ξεπεράσουν το 9% για το 2022, ενώ στην Ασία θα κινηθούν γύρω στο 6,9%, εδώ.

Το πετρέλαιο υποχώρησε απότομα καθώς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού ενίσχυσε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης και οδήγησε τις παγκόσμιες αγορές σε καθοδική πορεία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν κάτω από τα 74 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε έως και 6% -η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο.Εκτός από την πτώση των τιμών, οι έμποροι αργού πετρελαίου παρακολούθησαν επίσης αρκετές άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές στην αγορά την Παρασκευή. Το WTI έπεσε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, ένα πιθανό σημάδι τεχνικής αδυναμίας, εδώ.

Στο 7,7% ενισχύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3 στην Ευρωζώνη, από 7,5% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η μέτρηση του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκε ανοδικά από 7,4% προηγουμένως.Ο μέσος όρος του δείκτη για τους τρεις μήνες μέχρι τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 7,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Παράλληλα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς τα νοικοκυριά διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 4,1% τον Οκτώβριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δανείων προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα αυξήθηκε στο 2,5% τον Οκτώβριο από 2,1% τον Σεπτέμβριο, εδώ.

Έντονους προβληματισμούς προκαλεί μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που ονομάζεται B.1.1.529 και εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.Οι φόβοι ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες επιδημίες σε πολλές χώρες και να πιέσει τα συστήματα υγείας,περιπλέκοντας τις προσπάθειες για εκ νέου άνοιγμα των οικονομιών και των συνόρων, έστειλαν ένα σήμα αποστροφής κινδύνου στις παγκόσμιες αγορές την Παρασκευή. Οι μετοχές, οι αποδόσεις των ομολόγων και το πετρέλαιο βυθίστηκαν -- με τις μετοχές που σχετίζονται με τα ταξίδια να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων πτωτικών. Αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο μολυσματική και θανατηφόρα είναι η νέα μετάλλαξη, εδώ.


Δείτε πίνακα με το καθημερινό κλείσιμο διεθνών δεικτών, σε περιβάλλον excel εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text