Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Οι αγορές αξιολογούν την Omicron - Με ήπιες ανοδικές τάσεις το ξεκίνημα της εβδομάδας

Οι αγορές αξιολογούν την Omicron - Με ήπιες ανοδικές τάσεις το ξεκίνημα της εβδομάδας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι αγορές αξιολογούν την Omicron - Με ήπιες ανοδικές τάσεις το ξεκίνημα της εβδομάδας

Καθώς γίνονται γνωστά περισσότερα στοιχεία, για τη μετάλλαξη Omicron, οι χρηματιστηριακές αγορές και οι αγορές εμπορευμάτων, δείχνουν περισσότερο ήρεμες, στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, ανακάμπτοντας -εν μέρει- από τις μεγάλες ζημιές της περασμένης Παρασκευής.

 

Η κυριότερη είδηση που καθησύχασε τις αγορές, ήταν η ανακοίνωση επιστημόνων της Νότιας Αφρικής -όπου η εμφάνιση της Omicron δείχνει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις- ότι, τα συμπτώματα όσων μολύνθηκαν από τη νέα μετάλλαξη, είναι ήπια και διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα -από μία έως δύο μέρες- χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία ή χωρίς να απειλείται η ζωή των ασθενών. Βέβαια, όπως επισημάνθηκε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα.

Παράλληλα, σε μπαράζ ανακοινώσεων από υγειονομικές αρχές άλλων χωρών, από διεθνείς οργανισμούς και από φαρμακευτικές εταιρίες παραγωγής εμβολίων, αναφέρθηκε ότι, ακόμη και αν η εξάπλωση της Omicron δεν εμποδίζεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, νέες και βελτιωμένες εκδόσεις τους, θα μπορούσαν να παραχθούν σε διάστημα λίγων μηνών.

 

Οι εξελίξεις αυτές, βελτίωσαν το ψυχολογικό κλίμα και, μετά τα άνοιγμα των αγορών, τα ξημερώματα της Δευτέρας, τα παράγωγα των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών κινήθηκαν ανοδικά, ενώ ανοδικά κινήθηκαν -και εξακολουθούν να κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου και βασικών εμπορευμάτων.

 

 

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να θεωρήσει κάποιος ότι, ο “συναγερμός” τελείωσε. Και είναι ακόμη πιο νωρίς για να υπάρξει ένα οριστικό συμπέρασμα ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, δε θα προκαλέσει φαινόμενα, αντίστοιχα με αυτά που είχε προκαλέσει η αρχική εμφάνιση της πανδημίας, πριν από 21 μήνες.

 

Ακόμη και εάν όντως, οι συνέπειες από την ενδεχόμενη εξάπλωση της νέας “επιθετικής” μετάλλαξης δεν είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, η όλη εξέλιξη θα προκαλέσει στρεβλώσεις στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, οι οποίες θα γίνουν άμεσα ορατές.

 

Η μετάλλαξη Omicron, περιορίζει την αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί και τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί για το νέο έτος. Ήδη, οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, θα μειώσουν τη κινητικότητα για την περίοδο των Χριστουγέννων και ίσως και για τους επόμενους μήνες. Πιθανοί περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών θα έχουν αντίκτυπο στην παραγωγή, αλλά και στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών. Παράλληλα, μπορεί να επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη κατάσταση στον τομέα των εφοδιαστικών αλυσίδων.

 

Καθώς οι εξελίξεις αυτές μπορεί να συμβούν σε ένα περιβάλλον που ήδη έχουν αναπτυχθεί πληθωριστικές πιέσεις, η πίεση που θα υπάρξει στην ανάπτυξη, μπορεί να δημιουργήσει μία περίεργη κατάσταση “στασιμοπληθωρισμού” (οικονομική στασιμότητα ή πτώση, που συνδυάζεται από παράλληλη ανάπτυξη πληθωρισμού), κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση.

 

Ήδη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διάφοροι επενδυτικοί οίκοι, διατύπωσαν εκτιμήσεις ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί με ρυθμό +2,0%, αντί του +4,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ αναφέρουν και μία σειρά τομέων που θα επηρεαστούν, με κυριότερο βέβαια τον τομέα του τουρισμού και της ψυχαγωγίας. Για δε το σύνολο του 2022, μία πρώτη εκτίμηση αναφέρει άνοδο της παγκόσμιας ανάπτυξης στο +4,2%, αντί της προηγούμενης πρόβλεψης, +4,6%. Βέβαια, η εμφάνιση της μετάλλαξης, ίσως περιορίσει τις διαθέσεις των κεντρικών τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων και τον περιορισμό των κεφαλαιακών ενισχύσεων προς τις οικονομίες.

 

Όμως, καθώς είναι πολλά αυτά που -ακόμη- δε γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Omicron, ίσως είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις. Αυτές θα διατυπωθούν κατά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επιστήμονες θα εκφράζουν τις απόψεις τους για την επικινδυνότητά της και των τρόπων καταπολέμησής της.

Προς το παρόν, ας περιοριστούμε στο γεγονός ότι, τουλάχιστον από υγειονομικής πλευράς, η κατάσταση δεν είναι τόσο “βαριά” όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί και ότι, οι αγορές, με μεγαλύτερη ηρεμία και μέσα από μικρότερες διακυμάνσεις, θα προεξοφλήσουν τα δεδομένα και τις εξελίξεις.

 

ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

 

Διαβάστε επίσης: Η σημερινή πτώση των χρηματιστηριακών αγορών και ο τρόπος αξιολόγησής της (Παρασκευή 26/11/2021) - εδώ

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text